Τo Μεικτό Ορκωτό Εφετείο του Αγρινίου πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε την απόφαση του, μετά την εκδίκαση , σε δεύτερο βαθμό , της υπόθεσης του πενταπλού φονικού στα Καλύβια του Αγρινίου.
Στους κατηγορούμενους Λυσίμαχο Φούκα και τον γιο του Διονύση, επιβλήθηκε η ποινή των πεντάκις ισοβίων (όπως και πρωτόδικα) η αφαίρεση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, η ποινή των τριών ετών φυλάκισης για οπλοκατοχή και οπλοχρησία 1000 ευρώ πρόστιμο για παράνομη οπλοκατοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ισχυρισμοί περι άμυνας, κατάστασης εν βρασμώ ψυχής του Λυσίμαχου Φούκα κλπ, που επικαλέστηκε ως ελαφρυντικά ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, απορρίφθηκαν ομόφωνα.
Την ποινή αυτή είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο Εισαγγελέας της έδρας.
O 80χρονος Λυσίμαχος Φούκας δεν παρέστη στην δίκη , αφού όπως έγινε γνωστό νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.
Λίγη ώρα πριν ,κατά τη διαδικασία των καταθέσεων, ο αδερφός του Ηλία Πίπα, ανέφερε πως η κατάθεση αυτήκοα μάρτυρα που δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή, κατάθεση η οποία έγινε, όπως σημείωσε, αφού ο μάρτυρας κλήθηκε από την αστυνομία, μιλούσε ξεκάθαρα για τη στιγμή που οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος Φούκας, βρίσκονταν ο ένας στη βόρεια και ο άλλος στη νότια πλευρά του χωραφιού, μιλώντας ψιθυριστά και προσπαθώντας να εντοπίσουν το τελευταίο τους θύμα, τον 18χρονο Αλέξη Νικολόπουλο.
«Πρόκειται για ένα τέρας», είπε ο αδερφός του Ηλία Πίπα, αναφερόμενος στον Λυσίμαχο Φούκα, κατά την κατάθεσή του.
Ο πατέρας του Ηλία Πίπα για την ημέρα του συμβάντος: «μέσα μας, έχουμε «αδειάσει»…»
Σε δηλώσεις του στο agriniopress.gr , λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο πατέρας του αδικοχαμένου Ηλία Πίπα, μιλά για τη στιγμή που ενημερώθηκε για το τραγικό γεγονός: «Ήμουν στην Αθήνα και ο άλλος μου γιος μου είπε ότι κάτι συνέβη στον Ηλία. Εγώ υπέθεσα ότι επρόκειτο για τροχαίο ή κάτι τέτοιο… Στη διαδρομή, θυμάμαι, δεν μιλούσαμε. Είχα καταλάβει ότι το παιδί μου δεν ζει, αλλά το μυαλό μου δεν πήγαινε εκεί. Στην αρχή, θυμάμαι, υποθέταμε πως ίσως επρόκειτο για εμπόρους ναρκωτικών που έκαναν συναλλαγή στο σημείο και σκότωσαν τα παιδιά για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Όμως γρήγορα άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι. Από την επόμενη μέρα ακούγονταν ψίθυροι ότι μπορεί να ήταν αυτοί, που ήταν «ο φόβος και ο τρόμος» του χωριού. Είχαν κακή φήμη, ιδίως ο πατέρας. Είχε εμπλακεί σε τόσες πράξεις, τόσους τσακωμούς και όλοι φοβόντουσαν να τον καταγγείλουν», αναφέρει, ενώ συμπλήρωνε ότι περιμένει η απόφαση του δικαστηρίου να είναι τουλάχιστον ίδια με την πρώτη: «αν γίνει κάτι διαφορετικό, αναρωτιέμαι, τι μήνυμα θα περάσουμε στην κοινωνία, τι δίδαγμα… Η καρδιά μας πλέον έχει γίνει πέτρα. Ακούμε για δυστυχήματα και τραγικά γεγονότα και, λυπόμαστε βέβαια, αλλά μέσα μας έχουμε αδειάσει. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύω τουλάχιστον ότι η ποινή θα μείνει ως έχει…», είπε ο ίδιος , συμπληρώνοντας πως οι δυο δράστες είναι οι ηθικοί αυτουργοί και των δυο αυτοκτονιών, της μητέρα και αδελφής του Αλέξη Νικολόπουλου, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του που δεν γίνεται να τιμωρηθούν και για τις δυο αυτοκτονίες.
Οι αγορεύσεις των συνηγόρων – όσα επικαλέστηκε ως ελαφρυντικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Λυσίμαχου και Διονύση Φούκα
Μετά την απολογία του κατηγορουμένου Διονύση Φούκα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως βρίσκονταν εν βρασμώ ψυχής, αλλά πως δεν θέλει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής κ. Δημητρακόπουλου, που χαρακτήρισε «κουτοπόνηρο» τον κατηγορούμενο, αφού, σύμφωνα με τον δικηγόρο, η αναφορά του ελαφρυντικού και στη συνέχεια το «ψευδοαίτημα» της μη αναγνώρισής του, ήταν «τερτίπι» του Δ. Φούκα, ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών.
«Από μικρό παιδί είμαι μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά ποτέ μου δεν αντιμετώπισα υπόθεση τέτοιας βάναυσης συμπεριφοράς από την πλευρά των δραστών. Όσο ψύχραιμος και αν έχω γίνει, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, αυτή η υπόθεση είναι μοναδική και πρωτόγνωρος ο τρόπος με τον οποίο αφαίρεσαν τη ζωή από πέντε νέους ανθρώπους», ανέφερε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που βρίσκονται στο πλευρό της Πολιτικής Αγωγής, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Πώς να πιστέψουμε ότι οι δύο άνθρωποι αυτοί έχουν τύψεις… Έχουν τύψεις δυο δολοφόνοι που μετά το έγκλημα πέταξαν τα ματωμένα ρούχα τους , που πήγαν στο καφενείο και έπαιζαν τάβλι λες και δεν τρέχει τίποτα, που δήλωναν στις κάμερες λίγα λεπτά πριν τη σύλληψή , ότι οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να εκτελεστούν;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «ο μόνος που τη γλύτωσε ήταν ο σκύλος, γιατί δεν μπορούσε να τους καταδώσει, αλλιώς θα τον σκότωναν και αυτόν γιατί το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να γλυτώσουν» και πως οι φωτογραφίες από τα διαμελισμένα πτώματα από την χαριστική βολή του δράστη μιλούν από μόνες τους και καταρρίπτουν τον όποιο ισχυρισμό περί άμυνας, αφού, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, τα ανήμπορα πλέον θύματα, δεν μπορούσαν να απειλήσουν κανέναν, παρά ικέτευαν για τη ζωή τους, όπως ο δικηγόρος είπε…
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα και γιου Φούκα κ. Θανάσης Αναγνωστόπουλος, που εξήγησε από πλευράς του πως «υπάρχουν στον φάκελο της υπόθεσης στοιχεία, που, αν αξιολογηθούν σωστά, εξηγούν τις συμπεριφορές των κατηγορουμένων και μπορεί να υπάρξει καλύτερη μεταχείριση τους, από αυτή της οποίας έτυχαν εξαιτίας του παράγοντα των εντυπώσεων που όπως ήταν λογικό, δημιούργησε στην κοινή γνώμη το πρωτοφανές του εγκλήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη του δικαστηρίου, οι μαρτυρίες εκείνες που υπήρξαν και που έκαναν λόγο για κοινωνικά αποδεκτό πρότερο βίο του Διονύση Φούκα, για άνθρωπο που δεν προκαλούσε αντιπαραθέσεις και δεν είχε δώσει δικαιώματα στο χωριό…