Δωρεάν σκύλους αναζητούσε ένας 32χρονος, όμως κατέληξε να πέσει θύμα απάτης.
Ο 32χρονος είχε βάλει αγγελία, προσπαθώντας έτσι να εντοπίσει κάποιον που του χάριζε δύο σκυλιά.
Στην αγγελία έσπευσε να ανταποκριθεί μία γυναίκα. Με ιδιαίτερη προθυμία θα του χάριζε δύο σκυλιά, πλην όμως εκείνος έπρεπε να καταβάλει το κόστος για την μεταφορά τους.
Ο 32χρονος από την Άρτα κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 120 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.
Μάταια όμως περίμενα τα σκυλιά… Οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με την φιλότιμη κυρία, απέβησαν άκαρπες.
Έτσι κατέφυγε στην Ασφάλεια Άρτας, όπου κατήγγειλε το γεγονός. Μετά την έρευνα της αστυνομίας, τα στοιχεία της 32χρονης γυναίκας ταυτοποιήθηκαν και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.
Στην πόλη της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, ένα φανάρι κρύβει μια έκπληξη για τους πεζούς. Το μικρό κόκκινο ανθρωπάκι θα αρχίσει να χορεύει τραβώντας την προσοχή των πεζών, μέχρι να ανάψει το πράσινο. Εν τω μεταξύ, ο χορός της φιγούρας στο φανάρι προέρχεται από περαστικούς που μπαίνουν σε έναν ειδικό θάλαμο και αυτοσχεδιάζουν μπροστά από μερικούς αισθητήρες.
Η ιδέα ήταν της αυτοκινητοβιομηχανίας Smart, που καταλήγει με το μήνυμα "Για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους μας".
Όταν μιλάμε για «πονηρή αλεπού» εννοούμε ακριβώς αυτό του είδους το ζώο το οποίο αφού αφήνει τους κυνηγούς να την ξεμπλέξουν από την παγίδα κάνει το αναπάντεχο
Το βίντεο που παραθέτουμε καταγράφει μια τυπική σκηνή στην Σιβηρία. Ένα από τα πιο όμορφα αλλά μαζί και πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη, μια αρκτική αλεπού, έχει πιαστεί στην παγίδα. Οι κυνηγοί έχουν σπεύσει στο σημείο και βγάζουν αργά αργά την θηλιά γύρω από τον λαιμό, έτσι ώστε να μην καταστρέψουν την πολύτιμη γούνα για την οποία κυνηγούν αυτό το υπό εξαφάνιση ζώο.
Όμως η αλεπού, όνομα και πράγμα, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Όπως φαίνεται από τις εικόνες που παρακολουθούμε, σε όλη την διαδικασία της απελευθέρωσής της κάνει... τον ψόφιο κοριό. Μάλιστα οι κυνηγοί είναι τόσο σίγουροι ότι η αλεπού είναι νεκρή που την αφήνουν όπως-όπως αφύλακτη σε ένα ανοιχτό κουτί.Και εκεί γίνεται... της αλεπούς. Το ζώο αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση και ξαφνικά ζωντανεύει, και πηδώντας έξω από το κουτί απομακρύνεται πριν οι κυνηγοί καταλάβουν ακριβώς τι έγινε. Στην συνέχεια την βλέπουμε να χαίρει άκρας υγείας και μάλιστα να συναντά μέλη της αγέλης της με την οποία όπως φαίνεται θα συνεχίσει να ζει την ελεύθερη ζωή της.
Για τους λαούς της ερήμου, το κυνήγι με γεράκι υπήρξε επί αιώνες αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.
Ως το απόλυτο κυνηγετικό μέσο, τα αρπακτικά πτηνά είχαν συνδεθεί με τον αγώνα των βεδουίνων για την επιβίωση.
Σήμερα η ιερακοθηρία, κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, ασκείται ως άθλημα στις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Στις τοπικές κοινωνίες, οι επιδέξιοι «γερακάρηδες» και τα γεράκια τους εξακολουθούν να χαίρουν μεγάλου σεβασμού.
Φέτος, οι εξαιρετικά δημοφιλείς αγώνες ιερακοθηρίας διοργανώνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρωτοβουλία του εστεμμένου πρίγκιπα του Ντουμπάι Σεΐχη Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, πιο γνωστού ως Fazza.
Το «Fazza Championship for Falconry – Tilwah», όπως είναι η επίσημη ονομασία του διαγωνισμού, ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου.
Οι διαγωνιζόμενοι, που χωρίζονται με βάση την κοινωνική τους θέση, διεκδικούν το διόλου ευκαταφρόνητο έπαθλο των 200.000 ευρώ.
Ένα από τα εντυπωσιακότερα αγωνίσματα του πρωταθλήματος είναι ο διαγωνισμός ταχύτητας των γερακιών.
Τα αρπαχτικά καλούνται να διανύσουν μια απόσταση 400 μέτρων, κυνηγώντας ένα δόλωμα, όπως φτερά περιστεριού, κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
Οι καλύτεροι χρόνοι κυμαίνονται κοντά στα 20 δευτερόλεπτα.
Τα γεράκια υπομένουν μήνες εντατικής εκπαίδευσης για να ετοιμαστούν για τον διαγωνισμό, όπως αναφέρει στο euronews ο Σείχης Χαλίφα μπιν Μιχρέν.
«Απελευθερώνουμε το γεράκι για να πετάξει, με στόχο να εξασκηθούν οι μύες του και να είναι σε άριστη κατάσταση στον διαγωνισμό…»
«…είναι σαν να εκπαιδεύουμε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Χρειάζονται δυο μήνες για να εκπαιδευτεί ένα γεράκι. Κάνουμε προπονήσεις δυο φορές την ημέρα…»
«…καμιά φορά χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο. Βγάζω το χέρι μου από το παράθυρο και το αρπακτικό πουλί με ακολουθεί. Οδηγώ για τρία – τέσσερα χιλιόμετρα και αυτό είναι αρκετό. Καμιά φορά τα καλά γεράκια αντέχουν και για έξι χιλιόμετρα. Το αμάξι τρέχει με 85 χιλιόμετρα την ώρα. Οι προπονήσεις συνεχίζονται όλη τη χρονιά σε χαλαρότερους ρυθμούς».
Ο φετινός διαγωνισμός μεταδίδεται τηλεοπτικά από περιφερειακά δίκτυα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.
Οι συμμετοχές από χώρες του Κόλπου ξεπερνούν τις 150.
Πέρυσι, οι νικητές μοιράστηκαν χρηματικό έπαθλο ύψους 125.000 ευρώ. Κάθε ένας παρέλαβε και από ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο Bentley.
Στο διαγωνισμό ιερακοθηρίας περιλαμβάνονται και άλλα παραδοσιακά αγωνίσματα, οπως το κυνήγι και η σκοποβολή.
Το κανάλι της trikalaola.grμόλις τελείωσε το νυχτερινό ρεπορτάζ (με βίντεο και φωτογραφίες) από το τραγικό συμβάν τηςκατάρρευσης της γέφυρας του Πηνειού ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα!
Το trikalaola.gr κατέγραψε πλάνα και από την πλευρά της Καλαμπάκας και από την Διάβα. Αυτόπτες μάρτυρες της κατάρρευσης της γέφυρας, η οποία σημειωτέο κατασκευάστηκε το 1982, ήταν ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μπουτίνας, ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Ράντος και απλοί πολίτες που εκείνη τη στιγμή περνούσαν με τα αυτοκίνητά τους πάνω από τη γέφυρα!
Δείτε στο αποκλειστικό βίντεο του trikalaola.gr που ακολουθεί, πως περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες το τρομακτικό συμβάν και το σοκ που είχαν υποστεί, βλέποντας τη γέφυρα να καταρρέει.
Στην κάμερα μιλούν, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μπουτίνας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσίγκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Ράντος, ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Βουρλίτσης, ο τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γεωργίου και απλοί πολίτες.
Τρεις λύκοι από τη Σερβία, δύο θηλυκοί και ένας αρσενικός, που ζούσαν σε χώρο φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων στοPancevo, περιοχή πολύ κοντά στο Βελιγράδι , βρήκαν πλέον καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» στις Αγραπιδιές της Φλώρινας.
Οι δύο θηλυκές λύκαινες είναι πρώην αιχμάλωτες, η λευκή είναι περίπου 10 ετών και γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου και η μαύρη, 8 ετών, κατασχέθηκε από ιδιώτη. Ο αρσενικός λύκος είναι περίπου 10 ετών και φιλοξενούνταν από πολύ μικρή ηλικία στο καταφύγιο αφού είχε βρεθεί τραυματισμένος με σπασμένο πόδι, πιθανότατα σε τροχαίο ατύχημα.
Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο», τη μεταφορά των λύκων, που ζούσαν για χρόνια μαζί, ως αγέλη, ζήτησαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του καταφυγίου σκύλων και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας επειδή αδυνατούσαν να τους εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης. Η ένταξή τους στο Καταφύγιο του «Αρκτούρου» θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας καταφυγίου των Λύκων: Όλο το χρόνο κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες, από τις 10:00 έως τις 16.30.
Υπέρ της επικείμενης, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη, να προωθήσει την τροποποίηση της ρυθμιστικής κυνηγίου με την οποία θα παρατείνεται η κυνηγετική περίοδο για τον αγριόχοιρο έως τις 29 Φεβρουαρίου, τάσσεται με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην επιστολή που αποστέλλει προς τον κ. Τσιρώνη και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου ο Δήμαρχος Ζίτσας εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς όπως αναφέρει υιοθετούνται οι θέσεις και προτάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών και κοινωνιών που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα στη διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί τα τελευταία χρόνια ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων.
Να σημειωθεί, πως τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά όπου αγέλες αγριόχοιρων καταστρέφουν καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών από τους αγρότες καθώς η πολιτεία δεν τους αποζημιώνει για τις ζημιές.
Στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος μεταξύ άλλων καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που ήδη έχει συζητήσει κατά καιρούς τόσο με τους κυνηγούς όσο και με τους αγρότες.
«Εστιάζουμε όπως και εσείς, αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας απευθυνόμενος στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, στην κυνηγετική διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων καθώς επιφέρει άμεσα εφικτές λύσεις» και προτείνει:
• Να αυξηθεί η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όχι μόνο ως προς τη λήξη αλλά και ως προς την έναρξη ( Να ξεκινάει 20 Αυγούστου και να λήγει 28 Φεβρουαρίου),
• Να αυξηθούν οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων,
• Να εξετασθεί το ενδεχόμενο εκτός από τον ΕΛΓΑ να χορηγεί αποζημιώσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και το Πράσινο Ταμείο, καθώς ένα μέρος του τέλους που πληρώνουν οι κυνηγοί για την έκδοση των αδειών τους πηγαίνει στο Ταμείο.
«Πιστεύουμε, καταλήγει ο Δήμαρχος, πως με τα παραπάνω συμβάλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων. Όλα αυτά βέβαια , πάντα σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των κρατικών φορέων, σεβόμενοι την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και διασφαλίζοντας την αειφορία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης οι νεκροί έχουν ανέλθει στους πέντε, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Σε όλη την Ευρώπη, επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης. Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Μέτρα.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
-Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
-Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
-Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
-Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.
Εμβολιασμός
Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟwww.keelpno.gr).
Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαιτέρως τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα.
Ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα της τεχνολογίας, που οδηγούν στο μέλλον, παρουσιάζεται σε ειδικό αιφιέρωμα της Καθημερινής, η γέφυρα της Εγνατίας, μεταξύ Μετσόβου κι Ανηλίου.
Η «προβολοδόμηση», δηλαδή η κατασκευή της γέφυρας συμμετρικά γύρω από τα βάθρα της (υπεραπλουστευμένα, η γέφυρα κατασκευάζεται εκατέρωθεν κάθε κολόνας, σαν «μπαλκόνι» που επεκτείνεται ώσπου να συναντήσει το διπλανό του), είναι ίσως η πιο δύσκολη και δαπανηρή μέθοδος κατασκευής. Είναι όμως απαραίτητη όταν πρέπει να γεφυρωθούν απότομες και βαθιές χαράδρες.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης γέφυρας έγκειται στην κλίμακα: Η γέφυρα, συνολικού μήκους 536 μέτρων, φθάνει στα 150 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, όλα έπρεπε να γίνουν σε πολύ μεγάλο ύψος. Επιπλέον, τη μελέτη και την κατασκευή της δυσχέραιναν και οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι, που μπορεί να φθάσουν τα 100 χλμ/ώρα, λόγω της βαθιάς χαράδρας.
Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν με τη βελτίωση των μεθόδων κατασκευής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν οπλισμοί (μεταλλικοί ράβδοι μέσα στο σκυρόδεμα) μεγάλου μήκους, οι οποίοι αποκατέστησαν τη συνέχεια της γέφυρας σε μεγάλα μήκη (ανάμεσα στις κολόνες), το μεγαλύτερο των οποίων φθάνει τα 235 μέτρα, ένα από τα μεγαλύτερα «ανοίγματα» για αυτού του τύπου τις γέφυρες.
Ειδικές συνθέσεις σκυροδεμάτων έκαναν δυνατή την άντληση για σκυροδέτηση σε μεγάλα ύψη και μήκη. Η επιτυχής επίβλεψη και η ακριβής τοπογραφική παρακολούθηση της κατασκευής οδήγησε σχεδόν σε απόλυτα επιτυχή εφαρμογή των μελετών, ακόμη και όταν οι δυσκολίες ήταν πρωτοφανείς (για παράδειγμα, στην κατασκευή του μεγαλύτερου βάθρου, ύψους 110 μέτρων, προβλεπόταν απόκλιση από την κατακόρυφο έως 26 εκατοστά και στην πράξη ήταν μόλις 1-2 εκατ.). Η γέφυρα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005, παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 8 Απριλίου 2009 και κόστισε συνολικά περίπου 50 εκατ. ευρώ.