Γενική Συνέλευση συγκαλεί ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού


Ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού πραγματοποιεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 18.00 την ετήσια Γενική Συνέλευση.

Πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης από τον ΚΣ Καστοριάς


1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Καστοριάς: Πράξη Προσφοράς Και Αλληλεγγύης Εν Όψει Της Παγκόσμιας Γιορτής ΑΜΕΑ
Στη Δωρεά δύο αναπηρικών αμαξιδίων στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς προχώρησε το προηγούμενο διάστημα ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Καστοριάς
Πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς εκ μέρους του συλλόγου που σκοπό έχει να στηρίξει μια ομάδα ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και να απαλύνουν την καθημερινότητα τους. Η πρόσφατη δωρεά αποτελεί εξ ολοκλήρου δαπάνη του Κυνηγετικού Συλλόγου και αφορά σε δύο αναπηρικά αμαξίδια με θέση για φορητή φιάλη οξυγόνου και στατώ για ορό.
«Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2017 που ενισχύουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Η πρώτη δωρεά αφορούσε φορητές φιάλες οξυγόνου και κουρτινόξυλα για την νεόδμητη γυναικολογική-μαιευτική κλινική». δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Ρεσίνης ο οποίος από τότε που βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου υλοποιεί πολλές και σημαντικές δράσεις κοινωνικού περιεχόμενου που σκοπό έχουν αφενός να βοηθήσουν δομές και ανθρώπους και αφετέρου να περάσει και το μήνυμα ότι οι κυνηγοί είναι κοινωνοί των προβλημάτων της ακριτικής μας περιοχής . Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Καστοριάς έχει υλοποιήσει και άλλες δράσεις που θα τις αναδείξουμε στην πορεία.
ΠΗΓΗ kastoria365.gr/

Ψήφισμα για την προστασία των ποιμνίων των κτηνοτρόφων του Δήμου Λεβαδέων από επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων







Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά την συνεδρίασή του, την Δευτέρα 13-11-2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
“Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, των οποίων τα αιγοπρόβατα-βοοειδή βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Παρνασσού και του Ελικώνα καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αντιμετωπίζουν τα τελευταία 10 έτη σοβαρότατο πρόβλημα από τις επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων, που επιτίθενται στα κοπάδια τους, καταγράφοντας παράλληλα και κρούσμα επίθεσης σε κτηνοτρόφο.
Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και μαρτυρίες κυνηγών για μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λύκων ή αγριόσκυλων σε όλη την Π.Ε. Βοιωτίας με αποτέλεσμα την κατασπάραξη των κοπαδιών και την μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Η επιβεβλημένη ανάγκη των κτηνοτρόφων για προστασία των κοπαδιών από τις επιθέσεις, τους εξαναγκάζει σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για αγορά ζωοτροφών ή 24ωρη εργασία. Παράλληλα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται λόγω του ότι πολλά ζώα δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν ή ψοφούν τραυματισμένα μετά από κάποιο διάστημα ή επηρεάζονται κατά την κύηση – γαλακτοπαραγωγή.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και αρμόδιους φορείς όπως προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας επιπλέον την εφαρμογή παλαιοτέρων αποφάσεων ( 102154/6535-23-11-2006 και 102155/Υ6536/23-11-2006 του Υ.Α.Α.& Τ. ) με παράλληλη καταγραφή του πληθυσμού των λύκων – αγριόσκυλων με μέριμνα για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί και η κτηνοτροφία στην περιοχή μας. ”

Σεμινάριο για όλους τους κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ελασσόνας


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ελασσόνας διοργανώνει σεμινάριο για όλους τους κυνηγούς αλλά και όποιον πολίτη το επιθυμεί. Το σεμινάριο θα έχει θέμα «ΒΑΣΙΚΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Σχόλη Κυνηγετικής Σκοποβολής και ομιλητής θα είναι ο κος Μπάμπης Αιγινίτης.
Θα πραγματοποιηθεί στην ταβέρνα-ουζερί “ΤΟ ΓΙΑΤΑΚΙ” την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 18:00μμ.
Το σεμινάριο έχει διάρκεια 2,5 ώρες και περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής ενότητες:
1. ΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
2. ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ
3. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΩΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΦΘΑΛΜΗ ΣΚΟΠΕΥΣΗ
4. ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Απορρίφθηκε το αίτημα αποζημίωσης για θάνατο από αρκούδα


Καφέ αρκούδα σε περιοχή του Μετσόβου με το πόδι της φόνευσε κτηνοτρόφο και οι συγγενείς της ζήτησαν δικαστικά αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο  950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης, καθώς κρίθηκε ότι η Πολιτεία είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων από την προστατευόμενη  ursus arctos (καφέ αρκούδα).
Κατ΄ αρχάς, να επισημανθεί ότι η φαιά άρκτος είναι προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού και των οικοτόπων της καφέ αρκούδας, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του πληθυσμού της στην  Ελλάδα.
Την καφέ αρκούδα την  συναντάμε  στην περιοχή της Βορείου Πίνδου  και συγκεκριμένα στο Εθνικό Πάρκο του Δήμου Μετσόβου (6.200 τ. χλμ) και στο ορεινό σύμπλεγμα της Ροδόπης σε έκταση 2.400 τ. χλμ. Για την κάθε αρσενική καφέ αρκούδα απαιτούνται παραπάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και για τις θηλυκές 100-150 τετραγωνικά χλμ., ενώ είναι σχεδόν αδύνατος ο περιορισμό της σε περιφραγμένες εκτάσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ήδη έχει δημιουργηθεί περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο φιλοξενούνται οι αρκούδες «χορεύτριες» που κατάσχονται από γυρολόγους οι οποίοι υπό τον ήχο του τυμπάνου ή ντέφι χορεύουν σε δημόσιους χώρους μετά από εκπαίδευση, συνήθως πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.  Απώτερος σκοπός του περιβαλλοντικού κέντρου είναι η εξάλειψη του φαινομένου της αρκούδας «χορεύτριας» στην  χώρα μας.
Τον Μάιο του 2003 κτηνοτρόφος 85 ετών βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της, 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν μαζί με τα ζώα τους. Η καλύβα ήταν σε απόσταση 5 χ.λ.μ. από το κοντινότερο χωριό. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατος της  85χρόνης επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές  κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.
Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της κτηνοτρόφου προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και αξίωσαν να τους καταβάλει το Δημόσιο 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της.
Επικαλέστηκαν, ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα (απόλυτη αδράνεια) για την  προστασία του αγροτικού πληθυσμού (ανθρώπινης ζωής) ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.
Αναλυτικότερα υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν ηλεκτροφόρες περιφράξεις για να μην προσέρχονται οι αρκούδες στα κτήματα, κ.λπ.,  δεν διατέθηκαν Ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι για τον εκφοβισμό και την προειδοποίηση του πληθυσμού  για την  ύπαρξη αρκούδας, δεν υπήρξαν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων έτσι ώστε να μην αναζητούν τροφή και δεν φυτεύτηκαν οπωροφόρα δένδρα ώστε να βρίσκουν τροφοί.
Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απορρίφθηκε η αίτησή τους ως αβάσιμη. Την ίδια τύχη είχε η αίτησή τους και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017), αλλά εκεί απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη ότι  έχουν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.
Ακόμη, έχουν ληφθεί  προληπτικά μέτρα για την επιβίωση της φαιάς άρκτου και την αποτροπή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό περιβάλλον, αλλά και για την προστασία των κατοίκων.
Ενδεικτικά, δωρεάν: 1) φυτεύτηκαν 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, 2) διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους,   3) διατέθηκαν  200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους και 4)  έγινε όπου ήταν δυνατόν η υγειονομική ταφή των υπορριμμάτων.
Επίσης, αναφέρουν οι δικαστές ότι στην προανάκριση ο σύζυγος είχε καταθέσει ότι η  γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους. Παρ΄ όλα αυτά απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο, αλλά ούτε υπήρχε κοντά τους χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων ή χωματερή.
Έτσι, δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ  της προβαλλόμενης παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου για το θάνατο της 85χρόνης, με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου, κατά το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.
 ΠΗΓΗ www.protothema.gr/ 

Ευχαριστίες του ΚΣ Αμαρουσίου για τον καθορισμό χώρου εκγύμνασης σκύλων


Μετά από μεθοδευμένες και επίμονες ενέργειες του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το αρμόδιο Δασαρχείο Καπανδριτίου εκδόθηκε η απόφαση για τον καθορισμό χώρου εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων.
Σχετικό ενημερωτικό βιβλιάριο που θα περιέχει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα εκδώσει προσεχώς ο Σύλλογος .
Πρόκειται για μία ζώνη εκγύμνασης συνολικού εμβαδού 4.594,45 στρεμμάτων μέσα στην οποία η εκγύμναση σκύλων θα επιτρέπεται καθημερινά από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση του. Ο Σύλλογος τον συγκεκριμένο χώρο θα εμπλουτίζει με θηράματα.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαρουσίου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Δασάρχη Καπανδριτίου κο Ζιάζιαρη καθώς και σε όλο το υπηρεσιακό επιτελείο του Δασαρχείου που συνέβαλε στην πραγματοποίηση του χρόνιου αιτήματος των κυνηγών. Στόχος του Συλλόγου είναι να δημιουργηθούν ακόμη δύο-τρεις ζώνες εκγύμνασης Σκύλων.

Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura σε όλη την Ελλάδα.





Η αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές- είναι ο βασικός «κορμός» της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη χρηματοδότηση των φορέων από τον προϋπολογισμό -προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τους- με μια μεταβατική φάση καθώς το 2018 είναι αδύνατη η πρόσληψη προσωπικού.
Το σχέδιο νόμου αφορά ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Αιτία για τη σπουδή του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει μια λύση είναι η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Το σχέδιο ξεκινά με την ίδρυση 7 νέων φορέων διαχείρισης και την επέκταση της αρμοδιότητας των υφιστάμενων (πλην τριών, που παραμένουν ως έχουν) ως εξής:
1. Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς με έδρα στη Δαδιά Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
2. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου με έδρα στην Τραϊανούπολη Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
3. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας με έδρα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
4. Φορέας Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης με έδρα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
5. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης με έδρα στα Κάτω Πορόϊα Σερρών. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
6. Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης με έδρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
7. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία –  Αλιάκμονα με έδρα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε «Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου». Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura, καθώς επίσης και τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού), από την Αλυκή Κίτρους Πιερίας έως την Επανωμή Θεσσαλονίκης.
8. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών με στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών Φλώρινας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura).
9. Φορέας Διαχείρισης  Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με έδρα στους Ασπράγγελους Ζαγορίου Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
10. Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα με έδρα στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. Περιλαμβάνει 20 περιοχές Natura.
11. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων με έδρα στα Ιωάννινα. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 2 περιοχές Natura).
12. Ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου με έδρα στα Ιωάννινα  μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου και Δυτικής Θεσσαλίας». Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
13. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με έδρα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
14. Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου με έδρα στα Κανάλια Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
15. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Β. Σποράδων με έδρα στην Αλόννησο Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.
16. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης με έδρα στα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
17. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με έδρα στην Άρτα. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.
18. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με έδρα στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
19. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου μει έδρα στη Ζάκυνθο. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.
20. Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με έδρα στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
21. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με έδρα στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
22. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα» με έδρα στον Μαραθώνα Αττικής. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
23. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει μια περιοχή Natura).
24. Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με έδρα στα Καλάβρυτα Αχαΐας. Περιλαμβάνει 14 περιοχές Natura.
25. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς με έδρα στον Λάππα Αχαΐας μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου». Περιλαμβάνει 11 περιοχές Natura.
26. Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου με έδρα στο Άστρος Αρκαδίας. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.
27. Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας με έδρα στον Όλυμπο Καρπάθου της Δωδεκανήσου μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου». Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.
28. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με έδρα στα Χανιά. Περιλαμβάνει 23 περιοχές Natura.
Οι νέοι φορείς
29. Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει 19 περιοχές Natura.
30. Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
31. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας. Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura.
32. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Περιλαμβάνει 18 περιοχές Natura.
33. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων. Περιλαμβάνει 35 περιοχές Natura.
34. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου. Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.
35. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Περιλαμβάνει 31 περιοχές Natura.
Να σημειωθεί ότι στους φορείς διαχείρισης συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι υφιστάμενες 419 περιοχές Natura αλλά και οι 100 περιοχές που έχει προταθεί να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον. Η συγκέντρωση των περιοχών Natura γύρω από έναν φορέα δείχνει να έχει γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.
Υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν:
-Στην Αττική, ο φορέας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά  θα έχει πλέον υπό την ευθύνη του τις περιοχές Natura στα Λεγρενά, τη Βραυρώνα, το Σούνιο, τη νησίδα Πάτροκλο καθώς και... ολόκληρο τον Υμηττό.
-Στη Βόρεια Ελλάδα, ο φορέας διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου περιλαμβάνει μια τεράστια παράκτια ζώνη (όλο το «δαχτυλίδι» των ακτών από τη βόρεια Πιερία έως το νομό Θεσσαλονίκης) και διαφορετικά, όχι γειτνιάζοντα οικοσυστήματα: ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αλυκές, αιγιαλούς, υγρότοπους και θαλάσσιες ζώνες. Η δημιουργία του «υπερ-φορέα» δείχνει να έχει γίνει μάλλον με πολιτικά, παρά με περιβαλλοντικά κριτήρια.
-Οι φορείς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών, οι οποίες είναι συχνά πολύ μικρές σε έκταση και διασπαρμένες σε νησιά, νησάκια και νησίδες. Επομένως είναι αμφίβολο αν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο διοικητικό σχήμα παρακολούθησης και διαχείρισης ή θα ήταν καλύτερη μια διαφορετική προσέγγιση (λ.χ. να τεθούν υπό την ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας).
-Οι περιοχές Natura του Αγίου Όρους εξαιρέθηκαν από το πλαίσιο και θα ρυθμιστούν χωριστά. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει, το ερώτημα βέβαια είναι αν ένας οποιοσδήποτε εκκλησιαστικός φορέας μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί τέτοιου επιπέδου ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Οι εργαζόμενοι
Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους φορείς διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται). Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα παραμείνουν άμισθα, όπως σήμερα.
Ο τρόπος λειτουργίας
Οι φορείς διαχείρισης, πάντως, παραμένουν και στο νέο σχέδιο νόμου ένας γνωμοδοτικός φορέας, χωρίς αποφασιστικό «λόγο» στις σημαντικές αποφάσεις για τις περιοχές που διαχειρίζονται. Αντίθετα το υπουργείο συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες (για παράδειγμα, θα αναθέτει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που χρειάζονται για κάθε περιοχή σε ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τους κατά τόπους φορείς).
Ερωτηματικά
Ένα σημείο που δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες (ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το ζήτημα αλλά συζητείται μέχρι την τελευταία στιγμή) είναι η τύχη των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Με τον νόμο για τη βιοποικιλότητα του 2011, τα ΚΑΖ είχαν ενταχθεί κανονικά στο σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η προστασίας τους (αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 2012-2013 το αρμόδιο για την προστασία τους υπουργείο... «πετσόκοψε» ορισμένα από αυτά, υποστηρίζοντας ότι κακώς κάλυπταν τόσο μεγάλες περιοχές!). Προβληματική δείχνει να είναι και η περιγραφή των κατηγοριών των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και η σχέση Εθνικών Πάρκων και περιοχών Ramsar με την υφιστάμεη κατηγοριοποίηση.
Με την αναδιάρθωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να έχει δύο βασικούς στόχους: να εντάξει όλες τις Natura σε ένα πιο συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο και να λύσει το χρονίζον χρηματοδοτικό (άρα και λειτουργικό) πρόβλημα των φορέων.
Παράλληλα στα μέσα Οκτωβρίου ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ), σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων (για το θεσμικό κομμάτι) και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της χώρας. Ο διαγωνισμός ομαδοποιεί τις Natura σε 11 μελέτες και 23 ΕΠΜ, με γεωγραφικά κριτήρια (π.χ. μια μελέτη για τις περιοχές Natura της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων) και έχει προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ. Έτσι το υπουργείο εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει συνολικά τα θεσμικά ζητήματα γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές. Τα ουσιαστικά ζητήματα βέβαια βασίζονται στην εφαρμογή του νόμου και, ως εκ τούτου, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα.


Reportaz ο Γιώργος Λιάλιος
Πηγή: Kathimerini.gr


Σαπιέντζα: Παγκόσμιο ενδιαφέρον από κυνηγούς, λάτρεις των σαφάρι


«Νησί Σαπιέντζα, Μεσσηνία, Ελλάδα: Το μόνο μέρος στον κόσμο όπου πιστεύεται ότι ζει το πιο αγνό κρι – κρι». Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός προωθητικού μηνύματος σε μεγάλη ιστοσελίδα του εξωτερικού για τον κυνηγετικό τουρισμό. Κι όταν στο εξωτερικό λέμε «κυνηγετικό τουρισμό», μην πάει στο μυαλό σας, σε τσίχλες, ορτύκια και αγριογούρουνα, αλλά ακριβοπληρωμένα σαφάρι με βίσωνες, ελάφια, ιαπωνικούς λαγούς, ακόμα και… λιοντάρια.
Σ’ αυτό το είδος κυνηγετικού τουρισμού, έχει τη δική του ξεχωριστή θέση η νήσος Σαπιέντζα, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγει η κυνηγετική περίοδος για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και διαφημίζεται ανάμεσα σε περιοχές για κυνήγι, στην Αφρική, τον Καναδά, την Τουρκία, και αλλού.
Λάτρεις από πολλές χώρες του κόσμου, έρχονται στην Ελλάδα, αποκλειστικά για να κυνηγήσουν στη Σαπιέντζα. Η οποία όμως, αν και είναι περιοχή Natura, υστερεί σημαντικά σε υποδομές, καθαριότητα, αλλά παρόλα αυτά, το κράτος είχε απορρίψει προτάσεις ιδιωτών για μίσθωσή της.
 
Ακριβό σπορ
Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν απευθείας από την Ισπανία δύο κυνηγοί, με κρατήσεις και προπληρωμένες δαπάνες για μία εβδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους για άγριο κυνήγι.
Το ταξίδι ολόκληρο, μαζί με τα έξοδα διαμονής στην περιοχή και πληρωμής των θηραμάτων, ανήλθαν περίπου σε κόστος που αγγίζει τις 15.000 ευρώ!  Την Πέμπτη από τους δύο Ισπανούς χτυπήθηκαν 3 ζώα (δύο κρι- κρι και ένα μουφλόν- είδος άγριου προβάτου). Αυτό ικανοποίησε τα κυνηγετικά τους πάθη και χωρίς να περιμένουν τη συμπλήρωση της εβδομάδας που είχαν προπληρώσει, όπως προείπαμε ακριβά, έφυγαν για τον επόμενο προορισμό τους, που ήταν σαφάρι την Κένυα.
Φέτος το κυνήγι στη Σαπιέντζα διαρκεί 3 εβδομάδες  και ήδη έχουν γίνει κρατήσεις. Οι δε τιμές στη Σαπιέντζα εμάς μπορεί να μας φαίνονται ιδιαίτερα τσιμπημένες, αλλά από ανθρώπους που γνωρίζουν, θεωρούνται οι χαμηλότερες ανά τον κόσμο για τους λάτρεις. Προτέρημα θεωρείται ότι δε χρειάζεται να μένουν σε σκηνές ή παραπήγματα περιμένοντας να κυνηγήσουν στο Περού ή το Πακιστάν, αλλά σε ξενοδοχεία στη Μεθώνη.
Το κρι κρι που ζει στην Σαπιέντζα είναι σπάνιο και γενετικά αυθεντικό γι’ αυτό και προκαλεί το ενδιαφέρον. Μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας 91χρονος από τη Αμερική ερχόταν ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια για να τα κυνηγήσει. Φυσικά, το κυνήγι δεν γίνεται μόνο με όπλα, όπως λέει η σχετική διάταξη που εκδίδεται, αλλά και με άλλα κυνηγετικά μέσα , όπως τόξα.
 
Σε εγκατάλειψη
Η κατάσταση όμως στο νησί, δεν είναι  η καλύτερη, αφού οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όποιες υπάρχουν είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια, ενώ στο ίντερνετ κυκλοφορούν φωτογραφίες με σκοτωμένα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην παραλία.
Πριν μερικούς μήνες, υπήρξε ενδιαφέρον από Βούλγαρους, ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης την ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της νήσου.
Οι ενδιαφερόμενοι πρότειναν μίσθωμα, έδιναν δεσμεύσεις για συντηρήσεις, κατασκευή μικροέργων, ενέργειες προστασίας (χλωρίδας, πανίδας, ανανέωση πληθυσμών), με αντάλλαγμα τη διαχείριση της κυνηγετικής περιοχής.
Ωστόσο, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν αρνητική με την επισήμανση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του, ενώ για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να υπάρξει και αλλαγή νομικού καθεστώτος, καθώς πρόκειται για  δημόσια έκταση.Έτσι, το εγχείρημα αυτό πάγωσε, παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί και ανάλογη εταιρία.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όμως που υπάρχει στους λάτρεις των σαφάρι, επιβάλλει να υπάρξει μέριμνα και αξιοποίηση της μοναδικής αυτής περιοχής και ίσως μεγαλύτερη προβολή από την ίδια τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα γενικότερα και όχι μόνο από ξένες ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό το είδους του τουρισμού. Και αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι Natura και είναι επιβεβλημένο από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα δεν υπάρχει ούτε διαχειριστική μελέτη.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

ΠΗΓΗ http://www.tharrosnews.gr

Η «εξόντωση» της κάργιας



Ο εκπαιδευτής Γ. Χριστοδούλου ξεκίνησε ήδη την εκπαίδευση του δεύτερου «κυνηγού»: της Αρτέμιδος

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

*Η Άρτεμις είναι το νέο γεράκι του Δήμου Λαρισαίων *Εδώ και 77 χρόνια η Λάρισα προσπαθεί να βρει λύση με τις καλιακούδες


Η Λάρισα εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καλιακούδας. Οι πλατείες, τα πάρκα και τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων μόλις πέφτει το σκοτάδι γίνονται καταφύγιο για τα κορακοειδή, τις σταχτοκουρούνες και τις κάργιες.
Ο ουρανός μαυρίζει, ο έντονος θόρυβος των κρωξιμάτων θυμίζει ταινίες τρόμου όταν τα σμήνη έρχονται από όλο τον νομό προς το κέντρο της πόλης για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του αγρού. Συνήθως εκείνη την ώρα «βρέχει» και μάλιστα περιττώματα.
Τον Οκτώβριο του 2016 η πόλη ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τη «Χαρούλα» το γνωστό πλέον γεράκι του Δήμου Λαρισαίων. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έπιασε δουλειά και έστειλε στις φωλιές τους όλα τα κορακοειδή. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά αλλά ένα γεράκι δεν ήταν αρκετό για να καθαρίσει η πόλη. Έτσι, πριν από δέκα ημέρες έφτασε στην υπηρεσία Πρασίνου η Άρτεμις. Ένα γεράκι τύπου Harris Hawk, 1,5 έτους, μεγάλο σε μέγεθος, πιο δυνατό από τη Χαρούλα. Η θεά του κυνηγιού ήρθε στην πόλη και ξεκίνησε ήδη την εκπαίδευσή της με σκοπό στην αρχή να πετούν διαδοχικά με τη Χαρούλα και αργότερα ομαδικά.
ΑΠΟ ΤΟ 1940
Το πρόβλημα της καλιακούδας δεν είναι πρόσφατο. Η αντιμετώπισή τους με φώτα στα δέντρα και ήχους που επιχειρούσαν να τρομάξουν τα πουλιά ήταν μέθοδοι που εφαρμόστηκαν τα νεότερα χρόνια καθώς το πρόβλημα της καλιακούδας ταλαιπωρεί την πόλη από το 1940.
Η «Ε» διαθέτει απόφαση αρμόδιας επιτροπής για την «εξόντωση της κάργιας στην πόλη». Ήταν Μάιος του 1940 όταν στο Υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αποτελούμενη από τον δήμαρχο Λάρισας Αστεριάδη, τον διοικητή της χωροφυλακής Δ. Γιαννικόπουλο, τον δασάρχη Γ. Τριανταφυλλίδη και τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Γ. Τζενάκη για το ζήτημα, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «της εξόντωσης της κάργιας εντός της πόλης».
Η αντιμετώπιση της κατάστασης με φυσικό τρόπο φαίνεται πως την περίοδο εκείνη δεν ήταν η επιθυμητή λύση. Η επιτροπή στο Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε οι Λαρισαίοι να πάρουν τα όπλα. Έχει ενδιαφέρον η τότε απόφαση μιας και το κυνήγι της καλιακούδας ξεκίνησε με τα όπλα για να φτάσει σήμερα στη «Χαρούλα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Μάιο του 1940 «η εξόντωση της κάργιας εντός της πόλης και σε ακτίνα 250 μ. πέριξ αυτής, θα πραγματοποιηθεί από κυνηγούς του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας, με τα κυνηγετικά τους όπλα κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 9 το πρωί και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, μόνο».
Οι κυνηγοί που θα αναλάμβαναν την «εξόντωση της κάργιας» θα δήλωναν το όνομά τους στον Κυνηγετικό Σύλλογο και εκείνος με τη σειρά του θα έστελνε τα ονόματα των κυνηγών και τις διευθύνσεις τους. Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι κυνηγοί που δεν θα συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων, ή στερούνται την άδεια του συλλόγου ή σκοτώνουν άλλα πουλιά τότε θα συλλαμβάνονται ενώ το όπλο τους θα κατάσχεται». Η έναρξη της «εξόντωσης» όπως αναφέρει η απόφαση θα ανακοινώνονταν στον Τύπο ενώ αμοιβή δεν θα καταβάλλονταν.
Καουμπόικη ταινία θύμιζαν τα πρωινά και τα απογεύματα στην πόλη εκείνη την εποχή. Έβγαιναν οι κυνηγοί από τα σπίτια τους και για τρεις ώρες να πυροβολούν ασταμάτητα. Τα χρόνια πέρασαν, και οι καλιακούδες έμειναν. Όποιο μέτρο και αν επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί όπως είναι τα παλλόμενα φώτα, οι έντονοι και απότομοι ήχοι, οι ηχογραφημένες φωνές αρπακτικών, οι υπέρηχοι, το laser δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Μέχρι που ήρθε το γεράκι του Δήμου Λαρισαίων, η «Χαρούλα». Ήταν χειμώνας όταν ξεκίνησε τις πτήσεις, τα δέντρα είχαν ρίξει τα φύλλα τους και έτσι η δουλειά της φάνηκε αμέσως. Η Χαρούλα καθημερινά καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να διώξει τις κάργιες από την πόλη. Τα δέντρα δεν έχουν ρίξει ακόμα τα φύλλα τους, και όπως λένε χαριτολογώντας οι Λαρισαίοι «οι καλιακούδες φώναξαν και τους φίλους τους για να εκδικηθούν τη Χαρούλα».
Με την έλευση του δεύτερου γερακιού η αντιμετώπιση των πουλιών αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Όπως δηλώνει ο εκπαιδευτής τους, δασοπόνος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου «είναι ενάμισι έτους, πάλι θηλυκό, γιατί τα θηλυκά προκαλούν μεγαλύτερο φόβο στα πουλιά. Στην αρχή θα βγαίνουν διαδοχικά για να εργαστούν. Όμως σκοπός μας είναι, με τον καιρό, να γίνουν ομάδα. Μέχρι στιγμής τα πουλιά αντιστέκονται σθεναρά καθώς κρύβονται μέσα στις φυλλωσιές αλλά από τους επόμενους μήνες το αποτέλεσμα θα είναι ορατό. Η Χαρούλα απέδειξε ότι όταν δεν υπάρχουν φύλλα στα δέντρα λειτουργεί αποτελεσματικά και αυτό θα φανεί και το επόμενο διάστημα».
Ζωή Παρμάκη
ΠΗΓΗ http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/180139-%CE%B7-%C2%AB%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%82.html

Νεκρός Βολιώτης κυνηγός σε δύσβατη περιοχή του Βενέτου.




Νεκρός Βολιώτης κυνηγός σε δύσβατη περιοχή του Βενέτου
Ένας 68χρονος Βολιώτης κυνηγός, εντοπίστηκε νεκρός σήμερα το πρωί, σε δύσβατη περιοχή, κοντά στη διασταύρωση Βενέτου – Κεραμιδίου. Ο άτυχος άνδρας αγνοούνταν από χθες το πρωί οπότε είχε πάει για κυνήγι. Πρόκειται για τον Ζαχαρία Μοδέα, συνταξιούχο, πρώην υπάλληλο του Δήμου Βόλου.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Ο άτυχος άνδρας έφυγε από το σπίτι του στις 6:30 χθες το πρωί, με το αυτοκίνητό του και σκυλιά. Αργά χθες το μεσημέρι, η σύζυγός του ανησύχησε που δεν επέστρεψε και ενημέρωσε την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Πυροσβεστική και ξεκίνησαν έρευνες, ενώ ειδοποιήθηκε και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα.
Το αυτοκίνητο του άτυχου κυνηγού βρέθηκε από το πρωί, στη διασταύρωση Βενέτου – Κεραμιδίου, ενώ ο ίδιος εντοπίστηκε νεκρός, στις 12.30 το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Βένετου και πριν το Κεραμίδι.


( O 
πρώην συνάδελφος Ζαχάριος Μοδέας, εργάζονταν στον  Δήμο Βόλου και υπήρξε μέλος, μα και Προεδρος επι χρονια στον
 Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου )
Πηγή:
ΕΡΤ.gr

ΥΠΕΝ: Υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της παρουσίας αγριόχοιρου


Υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της παρουσίας αγριόχοιρου στις αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης Αύξηση της κάρπωσης του είδους στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Στη συνάντηση με όλους τους φορείς που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ανακοινώθηκαν μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρουσίας του αγριόχοιρου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Το Υπουργείο υλοποιεί τα μέτρα μέσω των τοπικών Δασικών Αρχών σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρεια, ΑΠΘ και άλλους φορείς. Συγκεκριμένα:
  • Έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο εκδόθηκε από τους Δήμους.
  • Διερευνάται το πρόβλημα των ημίαιμων υβριδίων και των απελευθερώσεών τους από τις πρώην μονάδες βιολογικής κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
  • Έχει ξεκινήσει προμελέτη απογραφής των ατόμων αγριόχοιρου που κινούνται στις κατοικημένες περιοχές σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Συνεργεία της Δασικής Υπηρεσίας προβαίνουν σε νυχτερινές καταγραφές.
  • Έχουν υλοποιηθεί συναντήσεις με την Εγνατία ΑΕ προκειμένου να θωρακιστεί με περίφραξη η Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης.
Προσθετικά σε όλα τα παραπάνω εκδόθηκε και η απόφαση 161291/2467/27-10-2017 (ΦΕΚ Β´ 3893) «Συμπλήρωση Ρυθμιστικής Απόφασης για τη Θήρα» του Αν. Υπ. ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου για αύξηση της κάρπωσης κατά τη θήρα του αγριόχοιρου στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στο ΥΠΕΝ, όπως προβλέπει για πρώτη φορά φέτος η ρυθμιστική διάταξη θήρας (ΦΕΚ Β΄2809).
Έτσι, αύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η θήρα του αγριόχοιρου στη χώρα, οι κυνηγοί στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες θα μπορούν κατά τις εξόδους τους να θηρεύουν έως 10 άτομα αγριόχοιρων, αντί για 6 άτομα που ίσχυε μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Θρήνος για Λαμιώτη οικογενειάρχη που καταπλακώθηκε από δέντρο.

Φωτο αρχείου



Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον συνοικισμό Ευρυτάνων στη Λαμία για τον αδόκητο χαμό 53χρονου οικογενειάρχη που βρήκε τραγικό θάνατο όταν κόβοντας ξύλα καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου.
Ο 53χρονος με καταγωγή από τον Άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας είχε πάει με τον αδερφό του και μια παρέα φίλων σε δασική περιοχή στο χωριό τους, προκειμένου να κόψουν ξύλα και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (4/11) έγινε το κακό.
Την ώρα που έκοβε ένα ακόμη δέντρο, ένας κορμός τον οποίο είχαν κόψει νωρίτερα σε ψηλότερο επίπεδο, κύλησε και τον πλάκωσε κόβοντας το νήμα της ζωής του. Η τραγική είδηση διαδόθηκε γρήγορα τόσο στην Ευρυτανία όσο και στη Λαμία όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, σκορπώντας τη θλίψη.
Όλοι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, αγαπητό και εργατικό και δηλώνουν συντετριμμένοι.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, ενώ έχει παραγγελθεί νεκροψία - νεκροτομή.


Πηγή: lamiareport.gr & permisospress.blogspot.gr

ΠΑΜΘ: Προσοχή μετά την επιβεβαίωση κρούσματος γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία…




Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος από τη γείτονα Βουλγαρία της νόσου της γρίπης των πτηνών, υψηλής παθογονικότητας (HPAI H5N8).
Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση κρούσματος γρίπης των πτηνών σε εκμετάλλευση πουλερικών στην επαρχία του Χάσκοβο, τα συνεχή κρούσματα της εν λόγω νόσου στη βόρεια Ιταλία, την εξάπλωσή της το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ενόψει των μετακινήσεων μεταναστευτικών πτηνών που διαχειμάζουν στην ΠΑΜΘ, αλλά κυρίως με στόχο την προστασία των πολιτών, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καλεί τους πολίτες να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα: 
- Συνίσταται η αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών που βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν βεβαιωθεί κρούσματα, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας
- Απαγορεύεται η μεταφορά πτηνών, αυγών και κρέατος πουλερικών από περιοχές, όπως το Χάσκοβο, που ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω της γρίπης
- Απαγορεύεται η μετακίνηση προς τη χώρα κάθε είδους ζώντων πουλερικών και νεοσσών, από τις εν λόγω περιοχές, σε εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, οικόσιτες εγκαταστάσεις πουλερικών καθώς και η μετακίνηση προς την Ελλάδα αυγών για εκκόλαψη, ως επιτραπέζια, για την Παρασκευή προϊόντων αυγών, ή αυγών προς απόρριψη. 
Όσον αφορά στην διακίνηση και διατήρηση πουλερικών στην ΠΑΜΘ και σε όλη την επικράτεια:
- Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους, λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά, ενώ οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από τα άλλα είδη πτηνών
- Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα προστασίας για την αποτροπή της επαφής των εκτρεφόμενων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά, να περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα και να διαθέτουν συστήματα απολύμανση στις εισόδους των εκμεταλλεύσεων και των κτιρίων. Επίσης πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και να ενημερώνουν για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης. 
Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής,  οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων, υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, τυχόν περιστατικά μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια, ενώ απαγορεύεται και η χρήση, ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού, πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes. 


Πηγή: AME-MΠE.gr

Μεσσηνία: Αγριογούρουνο τραυμάτισε κυνηγό.


Σε τραγωδία παραλίγο να καταλήξει το κυνήγι αγριογούρουνου για έναν κυνηγό από την Κυπαρισσία, το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Ραυτόπουλου, καθώς δέχθηκε άγρια επίθεση από το ζώο, τραυματίζοντάς τον στον αριστερό μηρό.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνο είναι το κυνήγι αγριογούρουνου ακόμη και για έμπειρους κυνηγούς, ενώ σε αυτή την περίπτωση ο κυνηγός στάθηκε τυχερός γλιτώνοντας τα χειρότερα.
Οπως μας περιέγραψε ο ίδιος ο κυνηγός Σταύρος Γκάφας, μαζί με έναν ακόμη κυνηγό είχαν πάει για κυνήγι αγριογούρουνου στην περιοχή «Κάστρο» κοντά στο Ραυτόπουλο. Περίπου στις 3 το μεσημέρι τα τρία κυνηγόσκυλα που είχαν μαζί τους ακινητοποίησαν ένα αγριογούρουνο. Ο ίδιος χωρίς να το βλέπει αλλά υπολογίζοντας περίπου πού είναι, προσπάθησε να το προσεγγίσει μέσα από την πυκνή βλάστηση της περιοχής, όμως δεν υπολόγισε σωστά και προσπέρασε το σημείο όπου βρισκόταν το άγριο ζώο κατά δύο μέτρα περίπου. Ξαφνικά το αγριογούρουνο του επιτέθηκε από πίσω χτυπώντας τον στον αριστερό μηρό και ρίχνοντάς τον κάτω. Οπως επισήμανε, για καλή του τύχη δεν του έφυγε το κυνηγετικό όπλο από τα χέρια και όταν το αγριογούρουνο προσπάθησε να του ξαναεπιτεθεί δεν έχασε την ψυχραιμία του και από κοντινή απόσταση το πυροβόλησε και το σκότωσε. 
Στη συνέχεια έδεσε προσωρινά με την μπλούζα του την πληγή στο αριστερό πόδι του βάθους 5 εκατοστών και με τη βοήθεια του φίλου του κυνηγού πήγε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τις πρώτες βοήθειες. Το αγριογούρουνο που του επιτέθηκε ήταν ένα αρκετά μεγαλόσωμο ζώο βάρους περίπου 130 κιλών, ενώ όπως μας είπε έχει δεχθεί επίθεση ακόμη τέσσερις φορές από αγριογούρουνο, χωρίς όμως ποτέ στο παρελθόν να τον έχουν χτυπήσει.
Reporter o Kώστας Μπούρας,