Κυνηγός τροπαίων πλήρωσε 100.000 δολάρια για να σκοτώσει νόμιμα ένα ζώο απειλούμενου είδους


Απειλή ή προστασία; Το κυνήγι τροπαίων συνεχίζει να διχάζει

Ένας Αμερικανός κυνηγός, ο John Amistoso, πλήρωσε 100.000 δολάρια για να ταξιδέψει σε απομακρυσμένα βουνά του Πακιστάν για να σκοτώσει ένα ζώο απειλούμενου είδους.
Η ελικόκερως αίγα (Capra falconeri, κοιν. ονομ.: Μαρχόρ, markhor) είναι το «εθνικό ζώο» του Πακιστάν και είναι ταξινομημένο ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Λιγότερα από 6.000 από αυτά τα σπάνια ζώα παραμένουν στην άγρια φύση σύμφωνα με την IUCN, με το κυνήγι να αποτελεί έναν από τους πλέον μεγαλύτερους κινδύνους γι’ αυτά.
«Η συγκεκριμένη αίγα Μαρχόρ βγήκε σε πλειστηριασμό ως κυνηγετικό τρόπαιο από την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan κάτω από το κοινοτικά συμφωνημένο πρόγραμμα προστασίας», ανέφερε ο διευθυντής του WWF Πακιστάν Babar Khan στο The Dodo.
Σημειώνεται πως o ο οργανισμός εργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Πακιστάν ώστε να θέσουν το κυνήγι στην χώρα κάτω από περιοριστικά μέτρα.
Το κυνηγετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου σκοτώθηκε η αίγα Μαρχόρ θεσπίστηκε το 1993 από το WWF και την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan και στοχεύει στην υποστήριξη μονάδων κατά της λαθροθηρίας, στην βελτίωση του περιβάλλοντος και στην κοινοτική εκπαίδευση.
Παράλληλα το κυνήγι τροπαίων οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των πληθυσμών των Μαρχόρ, ανέφερε το WWF.
Ωστόσο άλλοι οργανισμοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε αυτό το είδος κυνηγιού ενώ επισημαίνουν πως τα χρήματα σπάνια καταλήγουν στις τοπικές κοινότητες.
Ακόμα σημειώνουν πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη αντίληψη πως όταν σκοτώνονται τα ζώα μεγαλώνουν οι πληθυσμοί.
Κάποιοι συνέδεσαν το γεγονός με το κυνήγι του Cecil, ενός αφρικανικού λιονταριού το 2015. Τότε ένας Αμερικανός κυνηγός τροπαίων είχε πληρώσει 54.000 δολάρια για να το σκοτώσει προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
Υπολογίζεται πως στην Αφρική μόλις το 2% των χρημάτων που διαθέτουν οι κυνηγοί τροπαίων επιστρέψει στην τοπική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο οργανισμός Humane Society International (HSI) καταδικάζει το κυνήγι τροπαίων σημειώνοντας πως δεν προστατεύει την άγρια ζωή.
«Είναι ένα ακριβό χόμπι για την ελίτ του 1% όπου σκοτώνονται σπάνια και όμορφα ζώα για να καυχιούνται κάποιοι», σημείωσε η εκπρόσωπός του Iris Ho.
H Ηο και ο οργανισμός Humane Society International σημειώνουν πως αντί για το κυνήγι τροπαίων πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες διατήρησης της ζωής, που προστατεύουν την άγρια ζωή, και σημειώνουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τροπαίων κυνηγιού με τους Αμερικανούς κυνηγούς να αφήνουν «ένα μονοπάτι σφαγών» από όπου και αν περάσουν.
«Η γκροτέσκα επιχείρηση του κυνηγιού τροπαίων σε βάρος των υπέροχων άγριων ζώων δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από The Dodo 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ




ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ & ΦΥΛΗΣ
ΕΔΡΑ: ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 31 ΑΧΑΡΝΑΙ - ΤΚ 136 74 - ΤΗΛ./FAX. 210 2463256
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Email: kinigitikosaxarnon@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κυνηγετικού Συλλόγου Αχαρνών για
προσφορά, την ανάγκη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, φίλοι και μέλη
προσήλθαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του εντευκτηρίου των
γραφείων μας να δωρίσουν ζωή.
Τη Κυριακή 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το 2019 εθελοντική
αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει ο σύλλογος.
Ευχαριστούμε τους ευγενικούς αιμοδότες μας, κυνηγούς, φίλες και φίλους για
την προσφορά τους, επίσης ευχαριστούμε την υπέροχη ομάδα από τον
Ερυθρό Σταυρό «Κοργιαλένειο Μπενάκειο νοσοκομείο», για τον
επαγγελματισμό και τη φιλική διάθεση που επιδεικνύουν.
Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης με το πέρας της αιμοδοσίας κληρώσαμε
στους συμμετέχοντες για γενική άδεια θήρας, την οποία κέρδισε η φίλη μας κα
Λεώνη Μαρία του Νικολάου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων

Στην συγκρότηση συνεργείων για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Τα εν λόγω συνεργεία συγκροτούνται από 13 κυνηγούς, μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σταυρού & Περιχώρων, με τη συμμετοχή θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ως επικουρικό προσωπικό.  Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο δασοφυλάκων του Δασαρχείου Σταυρού.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.
Η ελεγχόμενη δίωξη από τα συνεργεία θα εφαρμοστεί εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου, από αρχές Μαρτίου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου 2019 και σε κάθε περιοχή κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Για τον σχεδιασμό της διαδικασίας (μέρες, ώρες, περιοχές, επαναληψιμότητα, αριθμός μελών συνεργείου) υπεύθυνο είναι το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Σταυρού. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης και με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.
Για την αποφυγή ατυχημάτων το Δασαρχείο Σταυρού είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λ.π.).
Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.
ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Πλήθος κόσμου στην κοπή πίτας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω.


Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω στην κοπή της πίτας για το 2019 που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στα γραφεία του ΚΣ Αιγάλεω, στην οδό Θηβών 475.  Στην εκδήλωση, η οποία στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία έδωσαν το «παρών»:  η Δασάρχης Αιγάλεω κ Ειρήνη Σούρα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών κ Γιώργος Τσαγκανέλιας,πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αρκετοί επαγγελματίες του κυνηγετικού κλάδου.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣ Αιγάλεω βραβεύτηκαν οι τρεις ομοσπονδιακοί θηροφύλακες Πόπη Γιαννίτση από τον ΚΣ Πειραιά , Νίκος Σπερνοβασίλης από τον ΚΣ Σαλαμίνας και Δημήτρης Τζουράς από τον ΚΣ Αίγινας για την προσφορά τους στη φύλαξη της πανίδας και του περιβάλλοντος.Τις τιμητικές πλακέτες απένειμε ο Δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης.Παρούσα και η Δασάρχης Αιγάλεω Ειρήνη Σούρα. 









Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα στους καλεσμένους από τον πλούσιο μπουφέ ενώ κληρώθηκαν πολλά δώρα από επιχειρήσεις κ επαγγελματίες του κυνηγετικού κλάδου τα οποία κέρδισαν κυνηγοί μέλη που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας. 
Έτσι παρόλο τον φτωχό απολογισμό από πλευράς θηραμάτων της φετεινής κυνηγετικής χρονιάς 2018-2019 που ήταν κ το κύριο ζήτημα στις παρέες, οι κυνηγοί κ μέλη του Συλλόγου πέρασαν όμορφα κ έδωσαν ραντεβού στις επόμενες εκδηλώσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω!
Και του χρόνου!

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: 985% πάνω από το όριο ο μόλυβδος στο ποτάμι της Ολυμπιάδας από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός


Συστηματική ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα που είναι ο αποδέκτης των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, με την ΑΠ 4152/18.05.2018 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης για το Υποέργο Ολυμπιάδας, βεβαιώνονται μεταξύ άλλων τα εξής (με λοξά γράμματα παραθέτονται αυτούσια αποσπάσματα):


1. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και διάθεσή τους με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα ψευδάργυρο (Zn), κάδμιο (Cd), μόλυβδο (Pb), αρσενικό (As) και το pH.



α) Η εταιρεία συγκρίνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκροών υγρών αποβλήτων με τα όρια μιας παλαιάς (1985) και παρωχημένης απόφασης της Νομαρχίας Χαλκιδικής και όχι με τα αυστηρότερα όρια που θέτει η σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και ο όρος β.2.β της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

«Από την εν λόγω παράβαση, με δεδομένο ότι πρόκειται γιασυστηματική απόρριψη υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις, από την έναρξη λειτουργίας της δραστηριότητας (ήτοι 2ο εξάμηνο 2011) έως και τη σύνταξη της παρούσας, προκλήθηκε ρύπανση του περιβάλλοντος, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986″.

«Η μη συμμόρφωση της εταιρείας με τον όρο β.2.β είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή εκροή υγρών αποβλήτων με σημαντικά υψηλές συγκεντρώσεις στα μέταλλα ψευδάργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό, προκαλώντας τη ρύπανση και περαιτέρω επιβάρυνση του υδάτινου αποδέκτη».
Η παράβαση αυτή έχει επισημανθεί επανειλημμένως στην εταιρεία επανειλημμένως και με απόλυτη σαφήνεια:
  • Από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τους πρώτους ελέγχους του 2014 μέχρι και την πιο πρόσφατη ΠΒΠ της 31-1-2019.
  • Από την αδειοδοτούσα αρχή ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ.
  • Από την Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
  • Η σημασία του εν λόγω όρου επισφραγίστηκε από το ΣτΕ με τις υπ’αρ. 551 και 549/2015 αποφάσεις.
H εταιρεία επιμένει να αγνοεί όλα τα ανωτέρω και να προβάλει τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του όρου, εφαρμόζοντάς τον κατά το δοκούν. Απορούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με το θράσος της:
«Είναι πραγματικά απορίας άξιον που η εταιρεία ακόμα και σήμερα μετά την έκδοση των ως άνω αποφάσεων, θέτει ζήτημα ερμηνείας, σαφήνειας κ.τ.λ. του εν λόγω όρου και εξαντλείται στο να εμμένει στην άποψή της και όχι στην ίδια την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της. Η εταιρεία μονομερώς και επιλεκτικά, αγνοώντας την Απόφαση του ΣτΕ, δεν αποδέχεται τον συγκεκριμένο όρο».
β) Η εταιρεία λαμβάνει υπ’όψη μόνο τις εν διαλύσει τιμές των μετάλλων και όχι τις ολικές όπως ορίζει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να εξάγει πλασματικά και λανθασμένα συμπεράσματα ως προς την ποιότητα των υδάτων.
«Η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής για το περιβάλλον αφού καταδεικνύει το ότι η εταιρεία δεν εφαρμόζει τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις, όπως έχει υποχρέωση να πράττει, αλλά ακολουθεί παλαιωμένες πρακτικές, οι οποίες εν προκειμένω δεν συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς όρους, την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την επιστήμη, στην οποία εδράζεται κάθε φορά η νομοθεσία».

«Βλέπουμε δηλαδή ότι προκειμένου η εταιρεία να αποκρύπτει τις υπερβάσεις των ορίων και συνεπώς την προκαλούμενη ρύπανση, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο ευεργετικά για αυτήν στοιχεία: τα ελαστικά όρια της Νομαρχιακής Απόφασης και τις μικρότερες συγκεντρώσεις των εν διαλύσει μετάλλων έναντι των ολικών».
γ) Κρίσιμα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, χρώμιο, βάριο, σελήνιο, δεν μετρώνται καθόλου. Η εταιρεία συστηματικά αγνοεί αυτή της την  υποχρέωση «παραβαίνοντας έτσι σημαντικούς όρους που σχετίζονται με την ποιότητα και παρακολούθηση των ήδη βεβαρυμμένων υδατικών συστημάτων της περιοχής».

2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτων

Η εταιρεία παρακολουθεί την ποιότητα των νερών που χρησιμοποιεί ως αποδέκτες των  υγρών αποβλήτων της με τον ίδιο αυθαίρετο και λανθασμένο τρόπο που παρακολουθεί και τα απόβλητα, «με αποτέλεσμα να απορρίπτονται συστηματικά υγρά απόβλητα με υπερβάσεις προκαλώντας τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υδάτων Μαυρόλακκα».

Επισημαίνεται ότι στα περισσότερα από τα ρέματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν υπάρχει φυσική ροή υδάτων, με αποτέλεσμα τα μόνα «νερά» να είναι τα υγρά απόβλητα της εταιρείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του Μαυρόλακκα ήταν 13,05 μg/l, που η εταιρεία θεωρεί ότι είναι «εντός ορίων» επειδή παρανόμως τη συγκρίνει με τα ελαστικά όρια της αρεσκείας της. Στην πραγματικότητα η τιμή αυτή είναι  985% πάνω από το ισχύον όριο, γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της επιβάρυνσης του Μαυρόλακκα.

Παραπλανεί η Ελληνικός Χρυσός δηλώνοντας ότι «έχει απαντήσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα σε όλες τις αιτιάσεις». Αποκρύπτει ότι το σύνολο των ισχυρισμών της απορρίφθηκε από τους Επιθεωρητές, με αναλυτικότατη τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης.

Τα παραπάνω αφιερώνονται σε όσους νομίζουν ότι το πρόβλημα της Ολυμπιάδας είναι ΜΟΝΟ το κάδμιο. Και επιπλέον:

  • Στους αφελείς και τους εύπιστους που λένε «η εταιρεία έχει υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχει τα πάντα». Ναι, έχει σύστημα παρακολούθησης, αλλά είναι «πειραγμένο» για να βγάζει τα επιθυμητά/βολικά αποτελέσματα.
  • Στους δύσπιστους και ενδεχομένως κακόπιστους που λένε «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η εταιρεία ρυπαίνει». Ναι υπάρχουν αποδείξεις, μας τις έχουν δώσει οι αρμόδιοι κρατικοί ελεγκτικοί φορείς. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η εταιρεία ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν ρυπαίνει.
  • Σε αυτούς που κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και λένε ότι αναρτήσεις σαν αυτή «κάνουν κακό στον τουρισμό». Δεν κάνει η αλήθεια κακό στον τουρισμό, η ρύπανση κάνει κακό στον τουρισμό. Η εταιρεία κάνει κακό στον τουρισμό.
Δεν είναι μόνο το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι έχουμε συστηματικές παραβάσεις και συστηματική ρύπανση των υδάτων που φαίνεται πώς ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων. Είναι και το ότι η εταιρεία έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμορφωθεί, αφού θρασύτατα κοροϊδεύει τις ελεγκτικές αρχές προβάλλοντας συνεχώς τις ίδιες δικαιολογίες. Τι περιμένει επιτέλους το ΥΠΕΝ για να λάβει ουσιαστικά μέτρα κατά της εταιρείας; Η συγκέντρωση μολύβδου στο ποτάμι 985% πάνω από το επιτρεπτό όριο δεν είναι αρκετή;

Η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης διαβιβάστηκε από την Επιθεώρηση και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Μέχρι πότε θα αφήνουν τον περιβαλλοντικό εγκληματία να δρά ανενόχλητος;

ΠΗΓΗ  www.thepressproject.gr

Επανεμφανίστηκε η μέλισσα-«τέρας» -Η μεγαλύτερη του κόσμου! [βίντεο]

ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1981

Μια τεράστια μέλισσα, το είδος της οποίας πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εντόπισαν ερευνητές σε δάσος της βροχής στην Ινδονησία.
Η τεράστια μέλισσα Megachile pluto ή αλλιώς «μέλισσα Γουάλας» (από τον Βρετανό φυσιοδίφη Alfred Russel Wallace, που την εντόπισε για πρώτη φορά το 1858) είναι τετραπλάσια από τις συνηθισμένες και ίση περίπου στο μέγεθος με έναν ανδρικό αντίχειρα, ενώ έχει σαγόνια ίσα με του σκαθαριού.

Μια ομάδα Αμερικανών, Καναδών και Αυστραλών βιολόγων που είχαν πάει να την αναζητήσουν στις Βόρειες Μολούκες νήσους της Ινδονησίας βρήκαν τελικά μια θηλυκή μέλισσα Wallace σε μια φωλιά τερμιτών πάνω σε ένα δέντρο, περίπου δυόμισι μέτρα από το έδαφος.

Ήταν η τρίτη φορά στα χρονικά που άνθρωποι είδαν επιβεβαιωμένα τη μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου και η πρώτη φορά από το 1981.
«Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις αυτό το “ιπτάμενο μπουλντόγκ”, που δεν ήμασταν σίγουρα αν υπήρχε πια, να έχουμε μπροστά μας τη ζωντανή απόδειξη», λέει ο φωτογράφος Κλέι Μπολτ, που μετείχε στην αποστολή και απαθανάτισε το τεράστιο έντομο.
Αν και δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά για το συγκεκριμένο είδος μέλισσας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρέφεται κυρίως με ρητίνη δέντρων και τερμίτες στα δάση της Ινδονησίας που απειλούνται από τη συστηματική αποψίλωση. Λόγω της σπανιότητας και του μεγέθους της η μέλισσα Γουάλας αποτελεί στόχο συλλεκτών. Πέρυσι μάλιστα είχε πουληθεί μία έναντι 9.100 δολαρίων στο eBay.

Πηγή:  iefimerida.gr 



Με …φτώχεια ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος 2018-19

























Με «φτωχό» απολογισμό από πλευράς θηραμάτων, ολοκληρώθηκε χθες η κυνηγετική περίοδος 2018-19.
Σε σημαντικό βαθμό για τα λιγοστά θηράματα επέδρασε το γεγονός πως ο χειμώνας άργησε να έλθει, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν  στη χώρα μας τα  αποδημητικά  που  ήλθαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σχετικά με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κων. Μουσάς, σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:
«Ομολογουμένως  η περίοδος  που μας πέρασε ιδιαίτερα στο αποδημητικό θήραμα, ήταν μια φτωχή σε θήραμα κυνηγετική χρονιά και αυτό θα μπορούσαμε να το χρεώσουμε στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με καλό καιρό, ενώ ο χειμώνας θα μπορούσαμε να πούμε πως άργησε να μας επισκεφθεί και μαζί με αυτόν να έρθουν στην χώρα μας και τα αποδημητικά θηράματα,  κυρίως κατά τους μήνες της αποδημίας. Πλην όμως, προσωπική μου άποψη αλλά και πολλών επίσης συναδέλφων είναι ότι η μείωση της παρουσίας των θηραμάτων γενικότερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και από τις σφαγές που γίνονται στις νοτιότερες από εμάς περιοχές, τις λεγόμενες και "τριτοκοσμικές" όπου εκεί τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδες μέτρα διχτυών, να απλώνονται κατά μήκος των βόρειων ακτών αυτών των χωρών  όπου αποτελούν τον τελικό σταθμό διαχείμασης των αποδημητικών πτηνών και να τα αιχμαλωτίζουν ενώ μετέπειτα τα σφάζουν και τα εμπορεύονται.  Θεωρώ λοιπόν πως θα πρέπει σε αυτό το πρόβλημα, να εστιάσει και η τριτοβάθμια κυνηγετική μας οργάνωση που δεν είναι άλλη από την Κ.Σ.Ε. πιέζοντας καταστάσεις και προς την Ευρωπαική ένωση και την Ευρωπαική ομοσπονδία Κυνηγίου προκειμένου αν όχι να απαλειφθεί τουλάχιστον με κάποιον τρόπο να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Όσον αφορά το ενδημικό θήραμα και συγκεκριμένα το λαγό, το αγριογούρουνο και την  πέρδικα, αναμφίβολα ο αγριόχοιρος  με την τεράστια αύξηση του πληθυσμού του, έδωσε πολλές ευκαιρίες στους συναδέλφους για ευχάριστα κυνήγια όπως και ο λαγός ενώ η πέρδικα για ακόμα μια χρονιά περνά μια κρίση.  Θα έλεγα ότι  σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε όσοι κυνηγούν πέρδικες  και σε συνεργασία και με τις κυνηγετικές μας οργανώσεις να την εμπλουτίσουμε  ως θήραμα όσο μπορούμε ποικιλοτρόπως. Από την λήξη λοιπόν της σαιζόν, μπαίνουμε σε μια "νεκρή" περίοδο, η οποία όμως αποτελεί και την σημαντικότερη κάθε χρόνου μιας και αυτή είναι που θα μας δώσει το θήραμα της επόμενης σαιζόν μιας και συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο των θηραμάτων. Οπότε λοιπόν, ας βοηθήσουμε σαν πρώτο βήμα όλοι μας τα θηράματα, αποφεύγοντας όσο μπορούμε τα εκπαιδευτικά τους κρίσιμους μήνες αναπαραγωγής και περιορίζοντάς τα μόνο στις Ζώνες εκπαίδευσης που έχουν οριστεί από το Δασαρχείο».



Εξάλλου όσον αφορά τη  θεώρηση των αδειών, ο κ. Μουσάς τονίζει ότι  «οι άδειες και φέτος κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα σαν σύνολο, παρόλο την έλλειψη θηράματος κυρίως του αποδημητικού, ενώ η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε χρονιά ορόσημο μιας και ξεκινήσαμε την επαναλειτουργία του εκτροφείου μας, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί και είχαμε δεσμευθεί απέναντι στα μέλη μας. Τα οποία εκπροσωπούμε και από φέτος επαναλειτουργεί το λαγοτροφείο του συλλόγου και περιμένουμε τις πρώτες γέννες προκειμένου να προβούμε ξανά σε απελευθέρωση λαγών, ενώ έπειτα από αίτημα που έχει κατατεθεί στην Ομοσπονδία μας από το περασμένο Φθινόπωρο, περιμένουμε και την έγκριση σχετικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση φασιανού και ορτυκιού την Άνοιξη όπως άλλωστε κάνουμε σχεδόν κάθε χρόνο».
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Επιστήμονες μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας ξανά σε στερεό άνθρακα


Θα μπορούσε να γυρίσει ανάποδα το «ρολόι» των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή; 
Ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα φαίνεται, πάντως, να δημιουργεί ελπίδες, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τουλάχιστον τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Όπως αναφέριε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιστήμονες στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για να μετατρέπουν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξανά σε στερεό άνθρακα από όπου αυτό προήλθε. Μάλιστα η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει απλώς σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που για πρώτη φορά επιτυγχάνεται.
Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον χημικό δρα Τόρμπεν Ντένεκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", χρησιμοποίησαν υγρά μέταλλα ως καταλύτη για να μετατρέψουν το αέριο διοξείδιο σε στερεά σωματίδια άνθρακα.
Η νέα ηλεκτροχημική τεχνική μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες για τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του. Οι σημερινές τεχνολογίες εστιάζονται στη συμπίεση του αερίου διοξειδίου σε υγρή μορφή και στη συνέχεια στη μεταφορά και τη διοχέτευσή του κάτω από το έδαφος σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Όμως η εφαρμογή έχει συναντήσει τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δυσκολίες, καθώς, μεταξύ άλλων, υπάρχει πάντα ο φόβος διαρροής του υγρού διοξειδίου.
Ο δρ Ντένεκε δήλωσε ότι η μετατροπή του διοξειδίου σε στερεό και όχι σε υγρό μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη μέθοδος από κάθε άποψη. Όπως είπε, «μολονότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, η μετατροπή του διοξειδίου ξανά σε στερεό άνθρακα και η ταφή του ξανά στο έδαφος είναι λιγάκι σα να τρέχουν ανάποδα οι δείκτες του ρολογιού των εκπομπών του διοξειδίου».
Έως σήμερα, το αέριο διοξείδιο είχε μετατραπεί σε στερεά μορφή άνθρακα μέσω στερεών μεταλλικών καταλυτών αλλά μόνο σε συνθήκες ακραία υψηλών θερμοκρασιών, άνω των 600 βαθμών Κελσίου, κάτι που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτό καθιστά δύσκολη και δαπανηρή τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου.
Όμως, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από υγρά μέταλλα ως καταλύτες, οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν για πρώτη φορά κάτι ανάλογο σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και με τη χρήση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπώς πιο εύκολα και φθηνότερα. Όπως είπε ο Ντένεκε, «αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα για να πετύχουμε την αποθήκευση του άνθρακα σε στερεά μορφή».
Όμως οι ερευνητές πρέπει να αποδείξουν ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της νέας τεχνικής σε μαζική κλίμακα. Το 2017 οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν τα 32 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η μετατροπή του ακόμη περισσότερου αερίου διοξειδίου, που εδώ και χρόνια συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ουσιαστικά σημαίνει να δημιουργηθούν βουνά άνθρακα.
Πλεονέκτημα πάντως της νέας μεθόδου είναι ότι παράγει συνθετικά καύσιμα ως υποπροϊόντα, που θα μπορούσαν να έχουν βιομηχανικές εφαρμογές. Παράλληλα ο δημιουργούμενος στερεοποιημένος άνθρακας έχει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που τον καθιστά υπερ-πυκνωτή, συνεπώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε οχήματα.


Πηγή: iefimerida.gr 



Έρευνα: Κι όμως η κύρια αιτία της εξαφάνισης πολλών ζώων δεν είναι το κυνήγι


Τα ξένα είδη που εισβάλλουν σε άλλα οικοσυστήματα, αποτελούν τους βασικούς «ενόχους» για τις πρόσφατες εξαφανίσεις πολλών φυτών και ζώων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι «εισβολείς» έχουν χειρότερη επίπτωση ακόμη και από το κυνήγι και την αλιεία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από το 1500 μέχρι σήμερα τα ξενικά είδη ευθύνονται αποκλειστικά για την εξαφάνιση 126 ειδών, του 13% των συνολικά 953 επιβεβαιωμένων εξαφανισμένων ειδών παγκοσμίως.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μπλάκμπερν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος Frontiers in Ecology and Environment, εκτιμούν επίσης ότι άλλες 300 εξαφανίσεις ειδών οφείλονται εν μέρει στα ξενικά είδη.
Συνολικά, για τα 261 από τα 782 είδη εξαφανισμένων ζώων (ποσοστό 33,4%, δηλαδή το ένα στα τρία) και για τα 39 από τα 153 εξαφανισμένα είδη φυτών (ποσοστό 25,5%, δηλαδή το ένα στα τέσσερα) τα ξενικά είδη έχουν βάλει το «δαχτυλάκι» τους και συνιστούν μια από τις αιτίες της εξαφάνισης – συχνά την κύρια ή τη μοναδική αιτία. Αντίθετα τα γηγενή είδη εκτιμάται ότι σχετίζονται μόνο με το 2,7% των εξαφανίσεων ζώων και με το 4,6% των εξαφανίσεων φυτών.
Σύμφωνα με τον «κόκκινο κατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN), εκτός από τα ξενικά και δευτερευόντως τα γηγενή είδη, για την εξαφάνιση των ζώων και φυτών ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, όπως το κυνήγι από τους ανθρώπους και η επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών που καταστρέφουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τα ενδιαιτήματα των ζώων.
Oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάμεσα στους ξενικούς εισβολείς ξεχωρίζουν θηλαστικά όπως οι αρουραίοι, οι γάτες και οι αλεπούδες που όταν π.χ. για πρώτη φορά εισβάλλουν σε ένα νησί, ξεπαστρεύουν πολλά άλλα ζώα.
Το ίδιο συμβαίνει με φυτά που εισάγουν σκοπίμως οι άνθρωποι σε ένα μέρος για λόγους καλλιέργειας ή καλλωπισμού κήπων, καθώς και με τροπικά ψάρια που εισβάλλουν σε πιο κρύα νερά.