7 χρήσιμες συμβουλές αν ο σκύλος σας φοβάται τις κροτίδες και τα βεγγαλικά

Πολλά σκυλάκια τρομοκρατούνται με το δυνατό θόρυβο από τις κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα το βράδυ της Ανάστασης. Μάλιστα το Μεγάλο Σάββατο, εξαιτίας των βεγγαλικών, είναι μια από τις μέρες που κάθε χρόνο σημειώνονται οι περισσότερες εξαφανίσεις σκύλων καθώς πολλά σκυλάκια τρομοκρατημένα και σε κατάσταση πανικού φεύγουν από το σπίτι τους.
Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να βεβαιωθούμε πως το σκυλάκι μας δεν θα πανικοβληθεί με τα βεγγαλικά της Ανάστασης; Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές για το πως να φερθούμε σήμερα στον σκύλο μας είδαμε στο trihes.gr
  • Να τον εξαντλήσουμε. Με άλλα λόγια, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου να τον βγάλουμε βόλτα και να τον αφήσουμε να τρέχει και να παίζει μέχρι να κουραστεί πολύ. 

  • Να βάλουμε τον τετράποδο φίλο μας μέσα στο σπίτι και να βεβαιωθούμε πως δεν μπορεί να βγει έξω από κάπου.

  • Να βάλουμε στο σημείο που του αρέσει να κρύβεται, κάτω από το τραπέζι, στο μπάνιο, κάτω από το κρεβάτι μας, το δικό του κρεβάτι μαζί με μια κουβερτούλα. Με άλλα λόγια να του φτιάξουμε μια φωλιά σε ένα σημείο του σπιτιού που ο ίδιος νιώθει ασφάλεια. 

  • Να του δώσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι για να παίζει, μια λιχουδιά, ένα τεράστιο κόκαλο. 

  • Να αφήσουμε από νωρίς να παίζει μουσική που τον ηρεμεί, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι.

  • Να κλείσουμε τα πατζούρια και τις μπαλκονόπορτες αλλά και να κλείσουμε την τηλεόραση και να περιορίσουμε όσο γίνεται το θόρυβο. Σε κάθε περίπτωση στην tv δεν θα πρέπει να παίζει πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να αναστατώσει τον σκύλο μας.

  • Αν μείνουμε μαζί του στο σπίτι δεν πρέπει να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας για τα πυροτεχνήματα, αντίθετα θα πρέπει να κάνουμε σαν να μην συνέβη το παραμικρό. Επίσης, σε περίπτωση που αρχίσει να τρέμει δεν πρέπει να τον αρχίσουμε στα χάδια τις αγκαλιές και τα γλυκόλογα καθώς θα του στείλουμε το αντίθετο μήνυμα από αυτό που πρέπει. Η καλύτερη τακτική από μέρους μας είναι η ουδέτερη συμπεριφορά, που προβάλει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 
  • Πηγή https://mag.sigmalive.com

"Προστατέψτε" τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά της Ανάστασης


Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για την αντίδραση του σκύλου τους στον ήχο των πυροτεχνήματα της Ανάστασης, , ιδιαίτερα όσοι μένουν κοντά σε κάποια εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο  20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα . Συμπτώματα όπως η έντονη σιελόρροια, ο τρόμος (τρέμουλο), η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, ο έμετος, η διάρροια, και συμπεριφορές  όπως το μάζεμα της ουράς, το κατέβασμα των αυτιών, η αυξημένη κινητικότητα, το κρύψιμο, η προσπάθεια διαφυγής και ο αυτοτραυματισμός περιγράφονται  σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονο ηχητικού ερεθίσματος. Το σύνολο των συμπτωμάτων  αυτών συχνά περιγράφεται και ως «Κροτοφοβία», όρος ο οποίος όμως δεν περιγράφει πάντα τα αίτια του προβλήματος.
Τί ονομάζεται Φόβος;
Φόβος ονομάζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει παραμέτρους που αφορούν τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ζώου.
Τί ονομάζεται Φοβία;
Φοβία ονομάζεται μία αντίδραση φόβου που δεν είναι λειτουργική, δε βοηθά δηλαδή τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις αλλαγές του περιβάλλοντος και η ένταση της αντίδρασης είναι δυσανάλογη με την ένταση του ερεθίσματος. Για παράδειγμα ένας σκύλος ξεκινά να τρέχει γρήγορα και προσπαθεί να  φύγει από το σπίτι όταν ακούσει μία αστραπή, μία αντίδραση αρκετά πιο έντονη από την ένταση του ερεθίσματος, εξ ου και κροτοφοβία.
Τί ονομάζεται Άγχος;
Άγχος είναι η προσμονή ενός κινδύνου ή ενός δυσάρεστου ερεθίσματος, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ερεθίσματος. Ο σκύλος μας δηλαδή περιμένει να συμβεί κάτι και γι’ αυτό αγχώνεται.
Για πρακτικούς λόγους σε όλο το κείμενο υιοθετούμε τον όρο «Ευαισθησία στους ήχους», αντί για «φόβο»,«φοβία» ή «άγχος».
Πως ένας σκύλος αναπτύσσει  «Ευαισθησία στους ήχους» ενώ κάποιοι άλλοι σκύλοι όχι;
Υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορούν να οδηγήσουνε ένα σκύλο στο να αποκτήσει «Ευαισθησία στους ήχους». Ανάλογα με τα αίτια η συμπεριφορά του σκύλου μας καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να είναι διαφορετικά. Τα αίτια αυτά διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : 1)Στα συνειρμικά και στα 2)Μη-συνειρμικά αίτια.
  1. Συνειρμικά αίτια
    1. Τραυματικές εμπειρίες: Σκύλοι μαθαίνουν λόγω προηγουμένων αρνητικών εμπειριών πως τα ηχητικά ερεθίσματα είναι κάτι δυσάρεστο, ακόμη και αν δεν είναι πάντα τόσο έντονα όσο το «τραυματικό» ηχητικό ερέθισμα που τους δημιούργησε το φόβο. Υπάρχουν ηχητικά ερεθίσματα που η ένταση τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι περισσότεροι σκύλοι είναι βιολογικά προκαθορισμένοι να αντιδρούν σ’ αυτά.
    2. Κοινωνική μετάδοση: Όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο έτσι και στους σκύλους, ένας σκύλος μπορεί να υιοθετήσει μια φοβική αντίδραση από έναν άλλο σκύλο που συμπεριφέρεται έτσι, να μεταδοθεί δηλαδή ο φόβος μέσω της κοινωνικής μάθησης.
  2. Μη-συνειρμικά αίτια
    1. Έλλειψη εξοικείωσης: Σκύλοι οι οποίοι δεν ήρθαν σε επαφή με τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα τους πρώτους μήνες της ζωής τους , συγκεκριμένα τους πρώτους 3-6 μήνες της ζωής τους, μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία προς τους έντονους ήχους λόγω της ελλιπής εξοικείωσης με τους ήχους αυτούς.
    2. Ευαισθητοποίηση: Κάποιες φορές, όταν ένας σκύλος έρχεται σε επαφή με επαναλαμβανόμενα ήπια ηχητικά ερεθίσματα, η επανάληψη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ζώου.
    3. Από-εξοικείωση λόγω στρες: Κάποια κατάσταση έντονου στρες ή πολλές καταστάσεις ήπιου στρες (άγχους) μπορεί να οδηγήσουν κάποιο σκύλο που δεν έχει προηγούμενη ευαισθησία στους ήχους να αποκτήσει. 
Προδιαθετικοί παράγοντες
Η γενετική προδιάθεση  περιγράφεται πως διαδραματίζει ένα ρόλο στην ευαισθησία στους ήχους μιας και κάποιοι σκύλοι που έχουν γενικότερα έναν ευαίσθητο χαρακτήρα φαίνεται πως αντιδρούν πιο εύκολα. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες έχουν περιγραφεί πως μπορεί να σχετίζονται με την εκδήλωση ευαισθησίας στους ήχους.
Ο σκύλος μου αντιδρά υπερβολικά στα πυροτεχνήματα, τι να κάνω;
Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται τη διάγνωση των αιτιών του. Γενικά, αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να μάθουμε στο σκύλο μας να νιώθει άνετα με τους ήχους του περιβάλλοντος του και όχι απλά να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη περίσταση, διότι αυτή η ευαισθησία του σκύλου μας έχει επιπτώσεις τόσο στην ευζωία του όσο και στην ποιότητα ζωής του.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
Για το Πάσχα και τα πυροτεχνήματα που πλησιάζουν:
Επειδή ο χρόνος για το φετινό Πάσχα δεν επαρκεί για να μάθουμε στο σκύλο μας να είναι ήρεμος θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε το βράδυ της Ανάστασης με τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο για το σκύλο μας. Συγκεκριμένα:
  1. Μη φωνάζετε και μη μαλώνετε το σκύλο όταν φοβάται, γιατί επιβεβαιώνεται στο σκύλο πως έχει κάτι να φοβάται.
  2. Σιγουρευτείτε πως ο σκύλος βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος, σ’ ένα δωμάτιο, που δεν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ή να διαφύγει, π.χ. όχι στο μπαλκόνι.
  3. Κλείστε τις κουρτίνες στο δωμάτιο αυτό και βάλτε μια ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά.
  4. Η χρήση φερομονών (ADAPTIL) στο χώρο αυτό μπορεί να βοηθήσει. Οι φερομόνες, άοσμες για εμάς, παράγονται από τη μέση γραμμή της μαμάς-σκύλας όταν γεννήσει, αλλά και από άλλα μέρη του σώματος του σκύλου (αυτιά, περιπρωκτική περιοχή, πέλματα) και δρουν ως ένα χημικό αίσθημα ασφάλειας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας.
  5. Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος, ένα ασφαλές καταφύγιο, για το σκύλο σας (Φωτογραφία 1). Στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, στο δωμάτιο που διαλέξατε να είναι ασφαλής ο σκύλος σας, βάλτε μια μαξιλάρα ή το κλουβί του σκύλου σας, αν έχει, αφού πρώτα το σκεπάσετε με μία κουβέρτα. Το μέρος αυτό δεν πρέπει να συμβολίζει τίποτα το αρνητικό για το σκύλο σας, δεν πρέπει να πηγαίνει εκεί δηλαδή όταν φοβάται. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μέρος, μόνο με θετικές συσχετίσεις (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια) έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται εκεί και να μην τρέμει περιμένοντας «να περάσει το κακό», π.χ. όπως όταν κρύβεται κάτω από το κρεβάτι όταν φοβάται. Δημιουργήστε το μέρος αυτό όσο γίνεται πιο άμεσα έτσι ώστε να μάθει ο σκύλος σας να συσχετίζει το μέρος αυτό με θετικά ερεθίσματα. Προσοχή, ποτέ δε στέλνουμε το σκύλο μας στο μέρος αυτό, ούτε ως τιμωρία ούτε για να νιώσει ασφάλεια, αλλά τον αφήνουμε μόνο του να επιλέξει που θέλει να πάει.
Φωτογραφία 1: Δημιουργήστε ένα άνετο μέρος μόνο με θετικές συσχετίσεις για το σκύλο σας, όπως παιχνίδια, λιχουδιές και φερομόνες με σκοπό να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο σκύλο σας ως ασφαλές καταφύγιο. (Φωτογραφία: Peter Baumber, από το Κεφάλαιο “Stress – Its Effects on Health and Behavior: A Guide for Practitioners” Daniel Mills, Christos Karagiannis and Helen Zulch in Veterinary Clinics of North America)

Εγώ τι πρέπει να κάνω, να χαϊδεύω το σκύλο μου όταν φοβάται για να ηρεμήσει ή όχι;
Θα ακούσετε πολλούς στην ερώτηση αυτή να σας απαντούν με διαφορετικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως αν χαϊδέψουμε το σκύλο μας και αυτός ηρεμήσει θα νιώσουμε και εμείς και αυτός καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως έτσι δε μαθαίνουμε στο σκύλο μας τι πρέπει να κάνει και σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι, ακουστεί κάποιος ήχος και ο σκύλος μας φοβηθεί δε θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το φόβο του αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η «ευαισθησία στους ήχους», ή «κροτοφοβία» αν προτιμάτε, και η δυσκολία κάποιων σκύλων να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι, τα λεγόμενα και «προβλήματα αποχωρισμού» από τον κηδεμόνα τους, συχνά συνυπάρχουν στους ίδιους σκύλους. Προτιμότερο, λοιπόν είναι να αντιδρούμε όσο πιο ουδέτερα γίνεται όταν ο σκύλος μας φοβάται και να του μάθουμε μέσω των παραπάνω τρόπων να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, να μην επιζητά σε εμάς τη λύση του προβλήματος, γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα του. Αν αντίθετα είστε συνέχεια μαζί με το σκύλο σας και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να απουσιάζετε όταν ζητήσει τη βοήθεια σας τότε μπορείτε να τον ανακουφίσετε με ένα χάδι όταν φοβάται. Σκεφτείτε σας παρακαλώ με ψυχραιμία πως θα συμπεριφερθείτε στο σκύλο σας όταν αυτός φοβηθεί και αποφασίστε τη συμπεριφορά σας από πριν όλη η οικογένεια μαζί. Στις περισσότερες περιπτώσεις το να μάθουμε στο σκύλο μας να αντιμετωπίζει μόνος του τους φόβους του αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη βελτίωση της ευζωίας και της ποιότητας ζωής του.

Aφoύ φέτος είναι αργά για να μάθω στο σκύλο μου να είναι ήρεμος πώς να προετοιμαστώ για του χρόνου;
Στόχος είναι όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως να μάθουμε στο σκύλο μας να μη φοβάται τους ήχους. Επιγραμματικά:
  1. Για να γίνει αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδικά CD με ήχους ή κάποιους ήχους που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο και να μάθουμε σταδιακά το σκύλο μας να μην αντιδρά στα συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα. Σε χαμηλή ένταση και για πολύ μικρό χρόνο (30-60 δευτερόλεπτα στην αρχή) παίζουμε τους ήχους αυτούς στο σκύλο μας, 3-4 φορές τη βδομάδα. Σταδιακά, αυξάνουμε τη διάρκεια και την ένταση λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας ότι ο σκύλο μας δεν αντιδρά. Αν αντιδρά έντονα στα ηχητικά ερεθίσματα σημαίνει πως είτε η ένταση του ερεθίσματος είτε η διάρκεια τους είναι μεγαλύτερη από αυτή που αντέχει ο σκύλος μας, γι’ αυτό την επόμενη φορά πρέπει να τις μειώσουμε. Ταυτόχρονα, όταν ο σκύλος μας είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια των ηχητικών ερεθισμάτων  τον επιβραβεύουμε με κάποια λιχουδιά ή με κάποιο παιχνίδι. Έχετε υπόψιν σας πως δεν αντιδρούν όλα τα σκυλιά στους ηχογραφημένους ήχους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση τους σε όλες τις περιπτώσεις.
  2. Δημιουργία ασφαλούς χώρου όπως περιγράφηκε προηγούμενα.

Επίλογος
Όπως τα ιατρικά προβλήματα μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά, έτσι και τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και να έχουν διαφορετικά αίτια για τα οποία προκλήθηκαν και εκδηλώθηκαν, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συνταγές για την επιτυχημένη αντιμετώπιση τους. Τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω είναι γενικά μέτρα, μπορεί για κάποιους σκύλους να μην είναι αποτελεσματικά και να απαιτείται εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Αν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας ή μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.

Επιμέλεια Άρθρου:

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 
DVM, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS
European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine
  
Επικοινωνία: 211-8001111/6944714490 και ckaragiannis@behaviour.gr

Το κυνήγι της γάτας, η εξορία του γουρουνιού

Ο μεσαίωνας που εξόντωσε τις γάτες επειδή τις θεωρούσε μεταμορφωμένες μάγισσες. Η πανώλη που ακολούθησε από τον πολλαπλασιασμό των ποντικιών. Τα γουρούνια ως σκουπιδιάρηδες των πόλεων.

Είναι πασίγνωστο ότι τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα, όταν η αμάθεια και η θρησκοληψία έκαναν θραύση, είχε εξαπολυθεί ένα άγριο κυνήγι εναντίον των μαγισσών. Η επίσημη εκκλησία μέσω της Ιεράς Εξέτασης, αλλά και οι ίδιες οι φοβισμένες μάζες των αμόρφωτων ανθρώπων, είχαν βασανίσει και μετά είχαν ρίξει στην πυρά πολλές χιλιάδες γυναίκες (οι καταδικασμένοι μάγοι ήταν πολύ λιγότεροι) θεωρώντας τες όργανα του Σατανά πάνω στη γη.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι σ’ αυτό το αμείλικτο κυνήγι των εκπροσώπων του διαβόλου, τα περισσότερα θύματα δεν ήταν δίποδα αλλά τετράποδα. Για πάνω από τέσσερις αιώνες, απ’ άκρου σ’ άκρο της Ευρώπης, ο κόσμος κυνηγούσε και εξόντωνε συστηματικά τις γάτες, πιστεύοντας ότι ήταν πλάσματα διαβολικά. Ειδικά οι μαύρες γάτες δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης, αφού δεν τις θεωρούσαν απλώς διαβολικά ζώα αλλά μετενσαρκώσεις μαγισσών που είχαν πάρει τη αυτή τη μορφή για να γλυτώσουν από την τιμωρία των εκπροσώπων του Θεού.
Πολλοί ιστορικοί που έχουν μελετήσει τις μεγάλες επιδημίες που χτύπησαν τη μεσαιωνική Ευρώπη αποδεκατίζοντας τους πληθυσμούς της, θεωρούν το κυνήγι της γάτας ως μια βασική παράμετρο μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών. Η αιτία ήταν απλή: Οι διάφορες μορφές πανώλης που ταλάνιζαν τη γηραιά ήπειρο και πήραν τη γενική ονομασία «μαύρος θάνατος», είχαν σαν βασικό φορέα μετάδοσης τα ποντίκια. Η δραστική μείωση του αριθμού των γάτων εξ’ αιτίας του ανθρωπίνου κυνηγιού, οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των ποντικιών, τα οποία ο άνθρωπος δεν είχε άλλο τρόπο να καταπολεμήσει. Δεν υπήρχαν τότε δηλητήρια εξόντωσης των τρωκτικών. Ειδικά στις γεμάτες βρώμικα στενά μεσαιωνικές πόλεις, άνθρωποι και ποντίκια ζούσαν μαζί.
Ένα άλλο ζώο που -κατά τους ιστορικούς- έπαιξε τον ρόλο του στο θέμα των επιδημιών, ήταν το γουρούνι. Εξ’ αιτίας της αύξησης του πληθυσμού στα σοκάκια των περίκλειστων μεσαιωνικών πόλεων, μετά τον 12ο αιώνα μια σειρά από διατάγματα απαγόρευσαν την είσοδο και τη διατροφή οικόσιτων ζώων σ’ αυτές. Επιτρέπονταν μόνο σκύλοι και άλογα για τις ανάγκες των αρχόντων και του ιππικού. Τα υπόλοιπα ζώα εκτρέφονταν έξω απ’ τα τείχη κι έμπαιναν μέσα μόνο για εμπόριο ή σφαγμένα για τη διατροφή των κατοίκων. Για τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα κατσίκια και τα πουλερικά η απόφαση ήταν σωστή, αλλά με τα γουρούνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η απομάκρυνση τους συντέλεσε στη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής των μεσαιωνικών πόλεων.
Για την εποχή μας αυτό μοιάζει παραλογισμός, όμως τον 12ο και 13ο αιώνα οι πυκνοκατοικημένες πόλεις με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια, δεν διέθεταν ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση, ούτε υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών. Οι άνθρωποι πετούσαν τα σωματικά τους απορρίμματα και τα σκουπίδια έξω απ’ τα σπίτια τους. Οι αγέλες των παμφάγων γουρουνιών έπαιζαν τότε τον ρόλο των σκουπιδιάρηδων μέσα στις πόλεις, καταβροχθίζοντας όλα τα οργανικά απορρίμματα που παρήγαγαν τα ανθρώπινα λεφούσια που ζούσαν εκεί. Τα κόπρανα των γουρουνιών μπορεί να μυρίζουν άσχημα, όμως δεν είναι μολυσματικά. Αντιθέτως, τα σάπια τρόφιμα με τα οποία γέμισαν οι πόλεις μετά την απομάκρυνση των γουρουνιών, είναι εστίες μόλυνσης. Τα ποντίκια αναλάμβαναν από κει και πέρα.
Βέβαια τότε, οι άνθρωποι δεν τα ήξεραν όλα αυτά. Ζούσαν μέσα στα σκουπίδια παρέα με τα ποντίκια και κυνηγούσαν μέχρι θανάτου τις γατούλες ως όργανα του Σατανά. Κανένας δεν ξέρει αν η άποψη που υπάρχει για την ατυχία που φέρνει η μαύρη γάτα αν την πετύχεις μπροστά σου, ήρθε ως αποτέλεσμα αυτής της σκοτεινής για τα συμπαθή τετράποδα μεσαιωνικής περιόδου. Δεν αποκλείεται πάντως προλήψεις τέτοιου είδους να υπήρχαν από νωρίτερα και να αξιοποιήθηκαν τον μεσαίωνα από τους κυνηγούς μαγισσών.
Κι όμως, υπάρχουν λαοί που λατρεύουν και προστατεύουν τη γατούλα. Ο μουσουλμανικός κόσμος ας πούμε, αγαπά πολύ τις γάτες εξ’ αιτίας ενός θρησκευτικού του θρύλου. Σύμφωνα μ’ αυτόν, ο προφήτης Μωάμεθ σε κάποια βόλτα του, επειδή βιαζόταν να φύγει προτίμησε να κόψει το μανίκι απ’ το πανωφόρι του, παρά να ξυπνήσει μια γατούλα που είχε κοιμηθεί πάνω του. Αυτό και μόνο αρκούσε για τους μουσουλμάνους για ν’ αγαπήσουν βαθιά τις γάτες.
Μία σταγόνα ιστορία με την υπογραφή του Δημήτρη Καμπουράκη.
ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας,στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης κ στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμωπίας


Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας.
Εκλογές διεξήχθησαν στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Εκλέχτηκαν κατά σειρά επιτυχίας οι:
Α. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
Δημήτριος Τσουμάνης, Παναγιώτης Σιαπάτης, Κωνσταντίνος Βάσιος, Νικόλαος Μπέης, Ιωάννης Γεώργος, Γεώργιος Καραγιάννης, Σωτήριος Μπόλης, Χρήστος Τσίρος.
Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Ιωάννης Κατσιγιάννης, Χαράλαμπος Τρομπούκης, Νικόλαος Λαδιάς.
Για το Παράρτημα Αγνάντων εκλέχθηκαν οι:
Γεώργιος Κωστούλας, Χρήστος Τσίτσικας, Γεώργιος Γρετσίστας.
Για το Παράρτημα Άνω Καλεντίνης εκλέχθηκαν οι:
Παναγιώτης Κουτσαλάρας, Παναγιώτης Καπάρος, Κωνσταντίνος Γιαννούχος.
Για το Παράρτημα Βουργαρελίου εκλέχθηκαν οι:
Παναγιώτης Δημητρέλλος, Γεωργία Ζορμπά, Σταμάτιος Μπαλατσούκας.
Κατά την κατανομή αξιωμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε στη συνεδρίαση της 22ης Απριλίου 2019 έπειτα από πρόσκληση του πλειοψηφόντα μέλους, Δημήτρη Τσουμάνη, και έπειτα από ψηφοφορία εκλέχθηκαν: Δημήτριος Τσουμάνης (πρόεδρος),
Παναγιώτης Σιαπάτης (αντιπρόεδρος),
Νικόλαος Μπέης (γενικός γραμματέας),
Χρήστος Τσίρος (κοσμήτορας),
Κωνσταντίνος Βάσιος, Ιωάννης Γεώργος, Γεώργιος Καραγιάννης (μέλη).
Ταμίας διορίστηκε ο Νικόλαος Αντωνίου (διορισμένος με την αριθμ.57371/19-04-2019 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, εν ενεργεία Πυρονόμος).
Υπεύθυνος Θήρας ορίστηκε ο Σωτήριος Μπόλης, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 του Καταστατικού.
 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Εκλογές στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης
Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21/4/2019 στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης και εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο γραφείο του Κυνηγετικού Συλλόγου, με μεγάλη συμμετοχή, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.
Τις επόμενες μέρες τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να συνέλθουν και να συσταθούν σε σώμα.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Εκλογές κ το νέο ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας


Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή 21 Απριλίου.
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
Πρόεδρος: Μπούραλης Στλεφανος
Αντιπρόεδρος: Μήνου Χρήστος
Γ. Γραμματέας: Γκιώσης Κωνσταντίνος 
Ταμίας: Γιαγκίνης Κοσμάς
Κοσμήτορας: Τεκεδόπουλος Απόστολος
Υπεύθυνος θήρας: Παπάς Δημήτριος
Μέλος: Στεφανίδης Ιωάννης
Αναπλ. μέλλος: Καραβασίλης Γεώργιος
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Αθωώθηκε ο Νίκος Βέρτης για την πλημμελή φύλαξη του όπλου του

Τλος στη δικαστική περιπέτεια του Νίκου Βέρτη έβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αθωώνοντας τον τραγουδιστή για την πλημμελή φύλαξη του όπλου του, το οποίο εκλάπη μαζί με το αυτοκίνητό του από ιδιωτικό πάρκινγκ στη Γλυφάδα τον Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ντέμης Ντάβαρη στην Espresso, ο Νίκος Βέρτης δεν έδωσε το παρών στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του, ο οποίος εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί.
«Ο εντολέας μου κατείχε νόμιμα το όπλο με άδεια οπλοφορίας και το είχε κλειδωμένο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου» είπε στο δικαστήριο και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τους λόγους για τους οποίους ο δημοφιλής καλλιτέχνης χρειάζεται να οπλοφορεί.
Όπως τόνισε ο συνήγορος, ακόμη και αν ο Νίκος είχε αφήσει το όλο στο σπίτι του, πάλι θα μπορούσε να του το είχαν κλέψει, καθώς μόλις δύο μήνες νωρίτερα είχε πέσει θύμα διάρρηξης! Τελικά το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 42χρονο τραγουδιστή, λόγω έλλειψης υπαιτιότητας.

Βοιωτία: Επίθεση λύκων σε Πλαταιές και Δάφνη


Επίθεση λύκων σε Πλαταιές και Δάφνη
Αποσβολωμένος βρέθηκε κτηνοτρόφος στις Πλαταιές Θηβών την Δευτέρα όταν ανακάλυψε πως αγέλη λύκων είχε επιτεθεί και είχε σκοτώσει εννέα από τα κατσίκια του, ενώ κτηνοτρόφος στη Δάφνη μέσα στη προηγούμενη εβδομάδα έχασε τριάντα από τα μοσχαράκια του που κατασπαράχθηκαν επίσης από αγέλη λύκων.
Οι επιθέσεις αυτές, αν και μεμονωμένες, αποτελούν συχνό “πονοκέφαλο” για τους κτηνοτρόφους που βλέπουν την περιουσία τους να “χάνεται” από τις επιθέσεις των λύκων.

Γνωρίζοντας τα ελληνικά άλογα - Η Φυλή της Πίνδου

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος παρενέβη στην εξελικτική πορεία του αλόγου, επιτυχημένο δεν εθεωρείτο πια το άλογο που ήταν καλλίτερα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον το οποίο ζούσε, αλλά αυτό που πληρούσε τις ανάγκες του αφέντη του.
Οι ανθρωπογενείς (δημιουργημένες από τον άνθρωπο) ράτσες αλόγων, δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής και δεν είναι προσαρμοσμένες στο φυσικό αλλά στο ανθρώπινο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής μπορεί να είναι ο αφανισμός των φυλών αυτών αν εκλείψει το ανθρώπινο είδος.
Υπάρχουν όμως και μερικοί πραγματικοί νικητές. Ελάχιστες φυλές αλόγων σήμερα είναι προσαρμοσμένες τέλεια στο περιβάλλον τους. Ένα λαμπρό και σπάνιο παράδειγμα είναι οι ελληνικές φυλές.
Η ιππική μας παιδεία και η σχέση μας με το άλογο, όπως διαμορφώθηκε σ’ αυτό τον τόπο, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι ιπποδρομίες στην αρχαία Ελλάδα π.χ., ήταν Ολυμπιακό άθλημα ενώ τα πρώτα εγχειρίδια ιππολογίας «Ιππαρχικό» και το «Περί Ιππικής Τέχνης», τα έγραψε ο Ξενοφών.
Οι ελληνικές φυλές αλόγων, εξελίσσονται στον Ελλαδικό χώρο για αρκετές χιλιετίες Δεν γνωρίζουμε από που προήλθαν τα πρώτα άλογα, αν προϋπήρχαν των ανθρώπων ή αν τα έφεραν οι άνθρωποι μαζί τους όταν αποίκησαν των Ελλαδικό χώρο. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι κάποιες από τις ελληνικές φυλές έχουν διατηρήσει αρχέγονα στοιχεία στο γονίδιό τους. Τα στοιχεία αυτά συναντώνται μόνο σε φυλές αλόγων που η φυσική επιλογή εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή τους.
Όπως και αν έφθασαν όμως τα πρώτα άλογα στον Ελλαδικό χώρο, η μοίρα τους συνδέθηκε με αυτή των ανθρώπων. Ο Ελλαδικός χώρος ως σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται πολλές επιρροές από ξένους πολιτισμούς Αναπόφευκτα, και τα άλογα αυτού του χώρου δέχθηκαν επιρροές από άλλες ιππικές φυλές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο Φίλιππος ο βασιλιάς των Μακεδόνων, που παρεμπιπτόντως θεωρείται ο πρώτος ηγέτης ο οποίος οργάνωσε και εξέλιξε τους έφιππους στρατιώτες σε αποτελεσματική στρατιωτική μηχανή, εισήγαγε από την Σκυθία 20.000 φοράδες για να βελτιώσει το ιππικό του. Ο μέγας Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου, έστειλε στη Μακεδονία από την Περσία 50.000 άλογα. Η λίστα είναι μεγάλη και συνεχίζεται ανά τους αιώνες με άλογα που έφερναν φίλοι και εχθροί, όπως Πέρσες, Βενετοί, σταυροφόροι, Άραβες και Τούρκοι. Ακόμα και σήμερα εισάγονται πολλά άλογα για διάφορους λόγους και αρκετά από αυτά διασταυρώνονται με τα ελληνικά άλογα. Το αποτέλεσμα των διασταυρώσεων είναι ο εμπλουτισμός του γονιδιόματος των ελληνικών φυλών με γονίδια ξένα. Πολλά από αυτά τα γονίδια δεν αντέχουν και χάνονται με την πάροδο των γενεών είτε λόγο κλιματολογιών συνθηκών είτε λόγο τρόπου διαβίωσης των ελληνικών αλόγων. Άλλα γονίδια πάλι, μένουν και αλλάζουν για πάντα τα χαρακτηριστικά μιας φυλής.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της οικογένειας των αλόγων, που σήμερα βρισκόμαστε σ’ ένα οριακό σημείο για να κατανοήσουμε πριν είναι αργά, τη σημασία που έχουν οι ελληνικές φυλές ιπποειδών ως εθνική και ως παγκόσμια κληρονομιά.
Τα ελληνικά άλογα διαχωρίζονται σε ορεινού και πεδινού τύπου. Ορεινές είναι οι φυλές Μεσσαράς, Πηνείας, Πίνδου, Σκύρου και ΡόδουΠεδινές οι φυλές Θεσσαλίας και Ανδραβίδας.
Φυλή Πίνδου
Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη οροσειρά και είναι η πλέον αντιπροσωπευτική φυλή του ορεινού τύπου. 
Το ύψος ακρωμίου είναι 1.10 -135 μ. 
Το κεφάλι είναι λεπτό, εκφραστικό. Η χαίτη είναι άφθονη και η ουρά μακριά. 
Το σώμα είναι στενό, ο λαιμός και τα καπούλια αδύνατα.
Η γραμμή της ράχης είναι ευθεία και οι μηροί αδύνατοι. Τέλος υπάρχει τάση για σύγκλιση των ταρσών, χαρακτηριστικό όλων των ορεσίβιων φυλών. Κυριότερα χρώματα είναι το ορφνό, το καστανό, το ξανθό και το φαιό.
Οι οπλές είναι μαύρες στενές και πολύ σκληρές.
Άριστα προσαρμοσμένα σε δύσκολες συνθήκες εργασίας τα άλογα αυτά έχουν την ιδεώδη διάπλαση για να κινούνται σε πετρώδες έδαφος Έχουν πολύ γερά άκρα γερές αρθρώσεις και οστά και άριστη ορειβατική ικανότητα αφού είναι εγκατεστημένα εδώ και χιλιάδες χρόνια στα βουνά της Πίνδου.
Χρησιμοποιούνται για φόρτο και σε ελαφρές γεωργικές εργασίες
Διαθέτουν μεγάλη αντοχή, είναι λιτοδίαιτα και έχουν πολύ σταθερό βάδισμα σε δύσβατα μονοπάτια.
Νίκος Κωστάρας
Συνεχίζεται

Γνωρίζοντας τα ελληνικά άλογα: Φυλή Κρήτης – Μεσσαράς


Μια από τις ορεινές φυλές ελληνικών αλόγων είναι και η χαρισματική φυλή Μεσσαράς της Κρήτης, που θα γνωρίσουμε:
Πρόκειται για ένα άλογο που άλλοτε εκτρεφόταν στο οροπέδιο της οροσειράς της Μεσσαράς, στο νομό Ηρακλείου.. Σήμερα όμως εκτρέφεται σε όλη την Κρήτη. Έχει ύψος 1.32 – 1.42. Το κεφάλι είναι λεπτό και εκφραστικό, ο λαιμός αδύνατος, το σώμα στενό, η γραμμή της ράχης ευθεία, τα καπούλια στρογγυλά και οι μηροί μυώδεις. Η χαίτη είναι άφθονη και η ουρά μακριά. Τα άκρα είναι λεπτά και μακριά σε σχέση με το σώμα.
Χαρακτηριστικό της φυλής είναι ο πλαγιοτροχασμός ο οποίος πιθανότατα (όπως και στη φυλή Πηνείας), προήλθε από διασταυρώσεις με αραβικού τύπου άλογα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Τα άλογα Μεσσαράς, έχουν κάποιες ομοιότητες με τα άλογα που βρίσκονται σε μινωικές παραστάσεις, σε νομίσματα και γλυπτά. Αυτή η εντυπωσιακή διαπίστωση ενισχύει την άποψη ότι γονίδια που δεν συντηρούνται από τη φυσική επιλογή, τελικά χάνονται και επικρατούν χαρακτηριστικά που ευνοούνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες του κάθε τόπου, παρά την ανθρώπινη παρέμβαση.
Νίκος Κωστάρας
Συνεχίζεται

Γαλλία:Οι μέλισσες της Παναγίας των Παρισίων έχουν σωθεί από την καταστροφή!

Οι περίπου 200.000 μέλισσες στις κυψέλες της Παναγίας των Παρισίων επιβίωσαν από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη στέγη του καθεδρικού ναού τη Δευτέρα, ενώ πληθαίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για την τύχη τους.
«Οι μέλισσες είναι ζωντανές. Μέχρι σήμερα το πρωί, γύρω στις 11:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), δεν είχα κανένα νέο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μελισσοκόμος Νικολά Ζεάν ο οποίος ασχολείται με τις κυψέλες της Νοτρ Νταμ που βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο δίπλα στον καθεδρικό ναό.
«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι οι τρεις κυψέλες είχαν καεί, δεν είχα καμία πληροφορία. Όμως στη συνέχεια μπόρεσα να δω στις δορυφορικές εικόνες ότι δεν είχε συμβεί αυτό και ο εκπρόσωπος του καθεδρικού μού επιβεβαίωσε ότι έμπαιναν και έβγαιναν από τις κυψέλες», συνεχίζει.

Ο Γκεάν έλαβε μηνύματα και τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο από ανθρώπους που ρωτούσαν αν οι μέλισσες είχαν καεί από τη φωτιά.
«Ήταν απροσδόκητο. Έλαβα τηλεφωνήματα από την Ευρώπη, βέβαια, αλλά και από τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική», λέει.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς και με τις πρώτες ενδείξεις καπνού, οι μέλισσες «μπουκώνονται» μέλι και προστατεύουν τη βασίλισσά τους.
«Αυτό το είδος (η ευρωπαϊκή μέλισσα) δεν εγκαταλείπει την κυψέλη του. Δεν έχουν πνεύμονες αλλά το διοξείδιο του άνθρακα τις αποκοιμίζει», εξηγεί ο Ζεάν, ο οποίος ελπίζει να ξαναδεί τις μέλισσές του «την ερχόμενη εβδομάδα».
Κάθε κυψέλη παράγει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 25 κιλά μέλι, που πωλείται στο προσωπικό της Παναγίας των Παρισίων, το οποίο τις φιλοξενεί από το 2013.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς στον καθαρισμό της λίμνης Δοϊράνης





Ο κυνηγετικός σύλλογος Κιλκίς ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της αντιδημαρχίας πολιτισμού, καθαριότητας κ περιβάλλοντος καθώς κ του πολιτιστικού συλλόγου Δροσάτου και συμμετείχε στον καθαρισμό της λίμνης Δοϊράνης. Μιας λίμνης που η βιοποικιλότητα της είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Μιας λίμνης στην οποία ζουν 15 είδη ψαριών τα περισσότερα από τα οποία είναι στο κόκκινο βιβλίο της πανίδας . Μιας λίμνης στην οποία διαχειμάζουν τουλάχιστον 200 είδη υδροβίων μεταναστευτικών πτηνών. Μιας λίμνης φανταστικού κάλους και ανείπωτης ομορφιάς. Μιας λίμνης που πρέπει να ζωντανέψουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Μιας λίμνης που πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για τον τόπο μας. Στο επόμενο κάλεσμα ας είμαστε περισσότεροι.

Οι μέλισσες επικοινωνούν με τα φυτά


Τα έντομα που επικονιάζουν τα φυτά, όπως οι μέλισσες, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ξεχωρίζουν τα αόρατα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπουν τα λουλούδια, ώστε να «διαφημίζουν» το νέκταρ τους, ανακάλυψαν για πρώτη φορά βρετανοί επιστήμονες.

Τα φυτά δηλαδή, δεν αρκούνται στα ευωδιαστά λουλούδια και τα φανταχτερά σχήματα, αλλά επιπλέον δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία γύρω τους, ως μεθόδους επικοινωνίας με τα έντομα, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία της επικονίασης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι όντως οι μέλισσες έχουν μια «έκτη» ηλεκτρική αίσθηση, θα είναι το πρώτο ζώο που ανακαλύπτεται να διαθέτει τέτοια ικανότητα στον αέρα. Ήδη ορισμένα ψάρια και αμφίβια έχουν βρεθεί πώς έχουν αυτή την ικανότητα να ανιχνεύουν ηλεκτρικά πεδία στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist", διαπίστωσαν ότι τα έντομα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα ασθενή ηλεκτρικά σήματα των λουλουδιών, τα οποία έχουν αρνητικό φορτίο, επειδή είναι σε επαφή με το έδαφος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Από την άλλη, οι μέλισσες αποκτούν θετικό ηλεκτρικό φορτίο, καθώς πετάνε στον αέρα κουνώντας γρήγορα τα φτερά τους. Όταν πλησιάζουν τα λουλούδια, αν και δεν παράγεται κάποιος σπινθήρας από τα αντίθετα ηλεκτρικά φορτία, τα έντομα προσλαμβάνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το κάθε φυτό χάρη στο ηλεκτρικό πεδίο του. Επιπλέον, το ηλεκτρικό φορτίο βοηθά τη γύρη του φυτού να προσκολλάται πάνω στα έντομα.

Οι βρετανοί βιολόγοι έκαναν εργαστηριακά πειράματα με πραγματικές και τεχνητές πετούνιες (στις οποίες είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια) και διαπίστωσαν ότι όταν μια μέλισσα προσγειώνεται πάνω σε ένα λουλούδι, το ηλεκτρικό δυναμικό του φυτού αλλάζει ελαφρά και παραμένει έτσι για αρκετά λεπτά. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να «πει» ένα φυτό σε μια μέλισσα ότι λίγο πριν το είχε επισκεφτεί κάποιο άλλο έντομο. Έτσι, μια μέλισσα δεν κάνει άσκοπες «επισκέψεις» σε ένα φυτό, πράγμα που είναι προς αμοιβαίο όφελος τόσο του φυτού, όσο και του εντόμου.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα λουλούδι, είναι να πει ψέματα σε μια μέλισσα. Ο ηλεκτρισμός είναι ένας τρόπος να μεταφέρει το λουλούδι το μήνυμα: "Δείχνω τέλειο, μυρίζω όμορφα, όμως τα ηλεκτρικά μου δεν είναι το ίδιο καλά… Έλα ξανά αργότερα!"». Αν μια μέλισσα δεν βρει σε ένα λουλούδι το νέκταρ που περιμένει, τότε δεν θα το επισκεφτεί ξανά και αυτό δεν είναι καλό για το φυτό.

Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μέλισσες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικά ηλεκτρικά πεδία των διαφορετικών λουλουδιών. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι, χάρη στα διαφορετικά ηλεκτρικά πεδία, οι μέλισσες μαθαίνουν ταχύτερα τη διαφορά ανάμεσα σε δύο διαφορετικού χρώματος λουλούδια.
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο ποιες ακριβώς πληροφορίες «κωδικοποιούν» τα φυτά μέσα στα ηλεκτρικά σήματά τους, ούτε με ποιο τρόπο οι μέλισσες, από την πλευρά τους, καταφέρνουν να αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πεδία των λουλουδιών. Μια πιθανή εξήγηση για το πρώτο είναι ότι τα ηλεκτρικά φορτία ενισχύουν το «διαφημιστικό μήνυμα» που περιέχουν τα χρώματα και τα σχήματα των λουλουδιών. Για το δεύτερο, μια προτεινόμενη ερμηνεία είναι ότι, εξαιτίας της ηλεκτροστατικής δύναμης, σηκώνονται οι τρίχες των εντόμων, όταν πλησιάζουν ένα λουλούδι.

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των λαθροθηρών αγριόγιδων


Για πέμπτη φορά αναβλήθηκε η δίκη των υπαιτίων της σφαγής των αγριόγιδων στη Βόρεια Πίνδο, που σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017.
Οι δράστες εξόντωσαν έξι από τα πανέμορφα προστατευόμενα ζώα, πέντε από αυτά θηλυκά σε προχωρημένη κύηση και ένα μικρό, ενός έτους. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τον λόγο της αναβολής αυτή τη φορά, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης πάει για ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2020 και, αν δεν πάρει ξανά αναβολή, μπορεί και να εκδικαστεί πριν παραγραφεί.
Μια υπόθεση που, πέρα από την απανθρωπιά που ενέχει ως ενέργεια, στάθηκε αφορμή για τη δυσφήμιση και της περιοχής και των νόμιμων και ηθικών μελών της κυνηγετικής οικογένειας. Όσο και να θέλει κανείς να υπερασπιστεί την ελληνική δικαιοσύνη, με τα χίλια προβλήματα, τις ελλείψεις δικαστών και προσωπικού, δυστυχώς δεν βρίσκει πάντα επιχειρήματα.
Γ.Χ.    Πηγή https://www.agon.gr/ 

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης


Λόγω μη απαρτίας αναβλήθηκαν η Γενική Συνέλευση και οι προγραμματισμένες για σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου, αρχαιρεσίες στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης.
Οι εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 21 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα (γραφεία Συλλόγου, 10 το πρωί).
 1ος Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης