Αγέλη λύκων τρομοκρατεί το Δήμο Νοτίου Πηλίου


Αγέλη λύκων κυκλοφορεί στον δήμο νοτίου Πηλίου: Επιθέσεις σε ζώα & φόβος για τα παιδιά
Αγέλη περίπου δέκα λύκων έχει κάνει την εμφάνισή της στον δήμο του νότιου Πηλίου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αγέλη έχει κατέβει από τα ορεινά στα όρια των χωριών, με τους κτηνοτρόφους να καταγγέλλουν επιθέσεις στα κοπάδια τους, κάποιες φορές σε μικρή απόσταση από τους ίδιους. Οι κάτοικοι φοβούνται τώρα και για τη δική τους ασφάλεια καθώς πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής των ελιών, σε ακτίνα δράσης της συγκεκριμένης αγέλης. Κτηνοτρόφος που επικαλείται το κανάλι, αφήνει αιχμές για την δράση οικολογικών οργανώσεων σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λέγοντας πως τους λύκους «τους άφησαν και έφτασαν μέχρι το Πήλιο, ψάχνοντας γενικά για τροφή».
Όπως λέει ο ίδιος, στην Ελλάδα οι λύκοι δεν αποτελούν στόχο οργανωμένου κυνηγιού με αποτέλεσμα να αυξάνονται και είναι πολύ πιθανό να τους προσέλκυσε στο Πήλιο ο αυξανόμενος πληθυσμός των αγριογούρουνων. «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», επισημαίνει. Οι κτηνοτρόφοι παραπονούνται ότι οι λύκοι σκοτώνουν κατσίκες και άλλα ζώα, για τα οποία οι ίδιοι δεν λαμβάνουν αποζημίωση τις περισσότερες φορές, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΓΑ) απαιτούν αποδείξεις και συγκεκριμένα τα κουφάρια των ζώων.
Όμως μετά τους λύκους, τα αγριογούρουνα αποτελειώνουν την κατασπαραγμένη λεία με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκουν «μόνο τις τρίχες» από τα σκοτωμένα ζώα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, οι λύκοι ακούγονται τις νύχτες καθώς κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Πηλίου και αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των μικρών παιδιών απέναντι στην αγέλη.
ΠΗΓΗ www.lifo.gr

Τρόπαιο Τρικάλων 2019 σε ορεινή πέρδικα


Άλλος ένας αγώνας για το τρόπαιο Τρικάλων είναι γεγονός.
Η ορεινή μας πέρδικα αυτή την φορά θα είναι ο ”κριτής” των διαγωνιζόμενων σκύλων που θα κληθούν να την αναζητήσουν.
Μετά απο συναντήσεις του προέδρου του Κυνοφιλικού ομίλου Τρικάλων και μελών του Δ.Σ με τους προέδρους των κυνηγετικών συλλόγων κυρίους Τραγάνη Σταύρο και Μανούρα Αθανάσιο έχουμε την χαρά να είναι κοντά μας οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Τρικάλων και Πύλης ως συνδιοργανωτές στον αγώνα.


Ενημερώνουμε τους φίλους που θα συμμετάσχουν στον αγώνα ότι η συγκέντρωση θα γίνει στο χωριό Κρανιά στο ”Τουριστικό Ξενοδοχείο Κρανιάς Ασπροποτάμου – Βίμπου Μούντι” στίς 6:30 όπου θα αναχωρήσουμε όλοι μαζί για τα τερέν. Σας ευχόμαστε όλους καλό ταξίδι και σας περιμένουμε να περάσουμε ένα σαββατοκύριακο γεμάτο κυνοφιλία ….

Επιβράβευση συλλογής άδειων κάλυκων από τον Κ.Σ. Ελασσόνας


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ελασσόνας συγχαίρει τους τρεις κυνηγούς που βγήκαν πρώτοι στο πρόγραμμα συλλογής άδειων καλύκων 2018-2019.
Πρώτος με δώρο μια Τοπική Άδεια Θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο είναι ο κ. Κολοβός Γεώργιος , δεύτερος με δώρο 250 φυσίγγια είναι ο κ. Γκατζιούρας Νικόλαος και τρίτος επίσης με δώρο 250 φυσίγγια είναι ο κ. Ζήσαρος Απόστολος.
Ενημερώνουμε όλους τους συνάδελφους κυνηγούς ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος μας θα επιβραβεύσει όλους όσους θα συλλέξουν και θα μας φέρουν άδειους κάλυκες προς ανακύκλωση, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα μέλη του Συλλόγου μπορούν να παραδώσουν τους άδειους κάλυκες που θα συγκεντρώσουν στα γραφεία του Συλλόγου στις 31 Μαρτίου 2020 σε συσκευασίες των 250 τεμαχίων.
Το μέλος του Συλλόγου που θα παραδώσει τους περισσότερους άδειους κάλυκες θα κερδίσει μια Τοπική Άδεια Θήρας για την Κυνηγετική Περίοδο 2020-2021. Ο δεύτερος και ο τρίτος θα κερδίσουν από 250 φυσίγγια έκαστος.

Αλβανοί κυνηγούν αγριόγιδα στο Γράμμο!

Μόνιμο τείνει να γίνει το πρόβλημα της λαθροθηρίας του αγριόγιδου στα Ηπειρωτικά βουνά.
Πρόκειται για προστατευόμενο είδος αυτό όμως δεν εμποδίζει ασυνείδητους να θανατώνουν τα πανέμορφα ζώα.
Η ομάδα Balkan Chamois Society αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το θέμα, με αφορμή την… εισβολή λαθροκυνηγών από την Αλβανία στον βιότοπο του Γράμμου, παραθέτοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Σημειώνει ότι η Κυριακή είναι η τέταρτη μέρα από τις 10 Αυγούστου που εκτυλίσσεται το ίδιο σκηνικό χωρίς να έχει κινητοποιηθεί κανένας από τους αρμόδιους.
Ανάλογες εικόνες έχουν εκτυλιχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για το θέμα μάλιστα είχαν γίνει και σχετικές ερωτήσεις στη βουλή χωρίς ωστόσο να υπάρξει η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή του.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΦΕΚ 3137 Β΄)







Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα καθώς και η απόφαση για τις συνδρομές των κυνηγών στις Κυνηγετικές οργανώσεις προκειμένου να εκδώσουν "Άδεια Θήρας" (ΦΕΚ 3137 Β¨)


Οι αγρότες που προσπαθούν να σώσουν το πολύτιμο «αγγούρι της θάλασσας» - Γιατί στοιχίζει 3.000 το κιλό

Οι αγρότες που προσπαθούν να σώσουν το πολύτιμο «αγγούρι της θάλασσας» - Γιατί στοιχίζει 3.000 το

Η υπεραλίευση αυτού του πολύτιμου εδέσματος μείωσε δραματικά τα αποθέματα ανά τον κόσμο.

Σε μεγάλο μέρος της Άπω Ανατολής, θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα με πλούσια θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να φαίνεται λίγο αηδιαστικό στην όψη, αλλά το αγγούρι της θάλασσας, ή ψολιάγκος ή ολοθούριο -όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αξίζει κάτι παραπάνω από το βάρος του σε χρυσάφι. Κοστίζει έως και 3.000 το κιλό, αλλά η υπεραλίευση έχει μειώσει δραματικά τα αποθέματα ανά τον κόσμο.  
Στο Tampolove, ένα μικρό χωριό χωμένο ανάμεσα στα παράλια και το δάσος στη νοτιοδυτική Μαδαγασκάρη, φτιάχτηκε η πρώτη καλλιέργεια θαλάσσιων αγγουριών στη χώρα, αλλάζοντας την τοπική οικονομία.
Δείτε φωτογραφίες στο θέμα του BBC.
Τα αγγούρια της θάλασσας ανήκουν στην οικογένεια των εχινόδερμων, όπως οι αστερίες και οι αχινοί, και έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Την ημέρα παραμένουν  θαμμένα στη λάσπη, ενώ τη νύχτα αναδύονται για την εύρεση φαγητού.
Τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, ουσιαστικά νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη που βρίσκεται στη θάλασσα, στη λάσπη του βυθού. Καταπίνουν ολόκληρη την λάσπη και κρατάνε ότι τους χρειάζεται, φιλτράροντας ουσιαστικά το περιβάλλον που βρίσκονται, προσφέροντας οφέλη στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η αχαλίνωτη υπεραλίευση για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση στην Ασία έχει αφήσει τα αποθέματα άγριων αγγουριών να μειώνονται σε όλο τον κόσμο.
Οι αγρότες που προσπαθούν να σώσουν το πολύτιμο «αγγούρι της θάλασσας» - Γιατί στοιχίζει 3.000 το
Η καλλιέργεια που δημιουργήθηκε στο Tampolove αποτελεί μέρος ενός προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το παραμελημένο τμήμα της χώρας.
Το 2004, η τοπική κοινότητα, με τη βοήθεια της βρετανικής ΜΚΟ Blue Ventures, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τα ψάρια τους και τα χταπόδια τους, μετά τη δραματική μείωση των αποθεμάτων στα παράκτια ύδατά τους.
Δημιούργησαν μια ένωση, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους διαφόρων χωριών, με την ευθύνη της διαχείρισης και προστασίας της αλιείας και του περιβάλλοντος. 
Τα αγγούρια της  θάλασσας δεν συλλέγονται πριν φτάσουν την ηλικία των εννέα μηνών. Επίσης οι χωρικοί δημιούργησαν κάποιες «ζώνες απαγόρευσης εισόδου» στις οποίες δεν επιτρέπεται καμία αλιευτική δραστηριότητα, ενώ επιβάλλονται και προσωρινές απαγορεύσεις αλιείας χταποδιού. 
Sea cucumber farmers prepare to release new stock into their farms off the coast of Tampolove.
Τέλος, απαγορεύτηκαν κάποια είδη ψαρέματος, όπως η αλιεία με δυναμίτη και τη χρήση κυανιδίων. 
Ο 22 χρονος Petain Xavier Faralahi, που μιλά στο BBC, είναι φύλακας της καλλιέργειας. Κάνει 12ωρες βάρδιες και δουλειά του είναι να μην μπορέσει κανένας να ενοχλήσει τα αγγούρια της θάλασσας πρι φτάσουν σε ηλικία κατάλληλη για αλίευση. «Λατρεύω τη δουλειά μου», λέει. «Κερδίζω ένα εισόδημα και βοηθάω παράλληλα την κοινότητα. Έχουμε κλέφτες εδώ».
Η συγκομιδή γίνεται πάντα τη νύχτα, όταν τα βγαίνουν για φαγητό. Συλλέγονται μόνο εκείνα που είναι πάνω από 400 γραμμάρια. Τα υπόλοιπα επιστρέφονται το νερό.  
Πηγή: BBC  huffingtonpost.gr

Κορωπί: Παραλίγο τραγωδία με έκρηξη σε αυτοσχέδιο εργαστήριο αναγόμωσης φυσιγγίων, λόγω... τσιγάρου! (Φωτό)




                           

 Σε κρισιμότατη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσοκομείο ένας 54χρονος Κορωπιώτης ο οποίος προσπαθούσε να αναγομώσει κυνηγετικά φυσίγγια με το τσιγάρο στο στόμα!

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (2/8/19) όταν ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναγόμωσης φυσιγγίων στο ισόγειο του σπιτιού του σε κεντρικότατο δρόμο του Κορωπίου.
Το μεγάλο λάθος του όμως ήταν έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις έχοντας στο στόμα του ένα τσιγάρο. Κάποια στιγμή η κάφτρα από το τσιγάρο έπεσε πάνω στο τραπέζι όπου υπήρχε πυρίτιδα με αποτέλεσμα να προκληθεί φλόγα η οποία τον «χτύπησε» στο πρόσωπο και στον θώρακα.
Από τη φασαρία που προκλήθηκε κινητοποιήθηκε συγγενικό του πρόσωπο και κάλεσε άμεσα την Πυροσβεστική.
Οι πυροσβέστες προχώρησαν στην κατάσβεση της μικρής πυρκαγιάς που είχε προκληθεί στο άτυπο εργαστήριο ενώ ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε το θύμα αρχικά στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο και στη συνέχεια διασωληνωμένο στο Θριάσιο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Ευτυχώς βέβαια δεν προκλήθηκε έκρηξη, γεγονός που αν συνέβαινε ίσως να κόστιζε στον 54χρονο τη ζωή ενώ παράλληλα ίσως να προκαλούνταν ζημιές και σε ολόκληρο το σπίτι.
Οι πυροσβέστες ειδοποίησαν την Αστυνομία και στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Κορωπίου που έφθασαν επιτόπου βρήκαν και κατάσχεσαν 2.250 συγκεντρωτήρες (τάπες) φυσιγγίων, 1.724 κάλυκες κυνηγετικών φυσιγγίων, 468 φυσίγγια διαμετρήματος 12 cal, πέντε κουτιά που περιείχαν είκοσι πέντε 25 φυσίγγια το καθένα, εννιά χάρτινες πτυσσόμενες συσκευασίες φυσιγγίων, δυο μηχανήματα- εργαλεία γόμωσης κυνηγητικών φυσιγγίων, τρία τσουβάλια που περιείχαν μεταλλικά σφαιρίδια (σκάγια), μια ζυγαριά ακριβείας, ένα πακέτο τσιγάρα με ίχνη καύσης και δυο αποτσίγαρα.
Ο 54χρονος άνδρας, ο οποίο διαθέτει και άδεια κυνηγού, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη, όπως προαναφέρθηκε, κατάσταση ενώ όταν αναρρώσει θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη δεδομένου ότι σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται η γόμωση αλλά όχι η αναγόμωση φυσιγγίων ενώ το θύμα δεν τήρησε ούτε τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας.Κορωπιώτης ο οποίος προσπαθούσε να αναγομώσει κυνηγετικά φυσίγγια με το τσιγάρο στο στόμα!

Ανακοίνωση της ΚΣΕ για τη ρυθμιστική διάταξη για το 2019-2020


Μετά την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής απόφασης για τη διενέργεια του κυνηγίου κατά τη νέα κυνηγετική περίοδο η Κυνηγετικής Συνομοσπονδία Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
” Με την υπογραφείσα από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, Ρυθμιστική Απόφαση για την περίοδο 2019-2020, επαναλαμβάνεται η Ρυθμιστική της προηγούμενης περιόδου, πέραν ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων για τον αγριόχοιρο και το τρυγόνι.
  Ο κ. Χατζηδάκης δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζήτησαν, με την ευκαιρία της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας, οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ.
  Η εκτενής, εμπεριστατωμένη και απολύτως τεκμηριωμένη σε τεχνικό, επιστημονικό και νομικό επίπεδο πρόταση της Κ.Σ.Ε., έδωσε όλα τα πραγματικά στοιχεία και τα επιχειρήματα για την αποφυγή περικοπών, όπως τις είχαν εισηγηθεί οι αντικυνηγετικές οργανώσεις
  Δυστυχώς, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές του Ιουλίου και οι αναπόφευκτες αλλαγές που συντελέστηκαν στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν επέτρεψαν μία συνάντηση της Κ.Σ.Ε. με τον νέο Υπουργό, όχι πάντως με δική της ευθύνη.
  Σε αυτήν την αδυναμία επικοινωνίας και έλλειψη ενημέρωσης του Υπουργού εκτιμάμε ότι οφείλεται και η αναίτια μείωση του αριθμού των θηρεύσιμων τρυγονιών από 10 σε 8.
  Μια μέρα πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Κ. Αραβώση, επικαιροποιώντας με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις θέσεις που από καιρό είχε εκφράσει και καταθέσει εγγράφως. Η αντιπροσωπεία της Κ.Σ.Ε επισήμανε με έμφαση τις ενστάσεις της στον Γενικό Γραμματέα, τονίζοντας ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση κάρπωσης των τρυγονιών, διότι στο ανατολικό μεταναστευτικό ρεύμα του είδους, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. 
  Σε σχέση με πέρυσι, η νέα Ρυθμιστική προβλέπει επίσης, απεριόριστη κάρπωση για τους αγριόχοιρους σε όλη την επικράτεια. 
  Στα πλαίσια αντιμετώπισης της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, πρόκειται για μία ρύθμιση που προέκυψε ύστερα από προηγούμενη συνάντηση της Κ.Σ.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Δασικής Υπηρεσίας.
  Με τη νέα Ρυθμιστική αυξάνουν οι μέρες κυνηγίου της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε 23 συνολικά εξόδους, σε σύγκριση με τις 16 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.
  Τέλος, επιτρέπεται ξανά το κυνήγι στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα για τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Νοεμβρίου (μέχρι πέρυσι απαγορεύονταν πλήρως). 
  Ως ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για τον κόσμο των κυνηγών αποτιμά η Κ.Σ.Ε., εκείνο το σκέλος των κανονιστικών Αποφάσεων που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. 
  Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία, τον ρόλο και το αναντικατάστατο έργο της θηροφυλακής στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, κάτι που εκφράστηκε με τη διαμόρφωση των εισφορών υπέρ των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
  Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι για μια ακόμα φορά ολόκληρο το απαιτούμενο κόστος το αναλαμβάνει η κοινωνία των κυνηγών, παρά τις προτάσεις και εισηγήσεις της Κ.Σ.Ε., για παράλληλη μείωση των δημοσίων τελών που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο. 
  Επί τη ευκαιρία, η Κ.Σ.Ε. επαναλαμβάνει ότι είναι στη διάθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος για εποικοδομητικό διάλογο και στενότερη συνεργασία για τη ρύθμιση καίριων θεμάτων, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του θηραματικού πλούτου της χώρας.
  Καλούμε όλους τους κυνηγούς της χώρας μας να εφαρμόσουν πιστά τη Ρυθμιστική Απόφαση της νέας κυνηγετικής περιόδου.”

Πίνακας Θηρεύσιμων ειδών της κυνηγετικής περιόδου 2019-2020.


Αυτός είναι ο Πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη, τις ημερομηνίες και τα όρια κάρπωσης της κυνηγετικής περιόδου 2019-2020.

Με δύο αλλαγές ο φετινός πινάκας θηρεύσιμων ειδών 

Υπεγράφη η ετήσια ρυθμιστική απόφαση που αφορά το κυνήγι για τη νέα κυνηγετική περίοδο 2019-2020 από τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη. Η ρυθμιστική αυτή διαφέρει από την περσινή σε δύο ρυθμίσεις Α.μια μείωση που υπέστη το Τρυγόνι και από 10 τρυγόνια ανά ημερήσια έξοδο μειώθηκε σε 8, και Β.ο αριθμός των θηρευμένων αγριόχοιρων ανά ημερήσια έξοδο και ανά ομάδα έγινε απεριόριστος από 10 που ήταν μέχρι πέρσι. Δυστυχώς όμως για τις τσέπες των νόμιμων κυνηγών που είμαστε και οι πραγματικοί διαχειριστές της φύσης κ όχι οι ΜΚΟ των χρημάτων κ των επιδοτήσεων έρχεται μια αύξηση των 5 ευρώ σε όλες τις άδειες,αφού το υπουργείο με απόφασή του, επέβαλλε μια αύξηση στο συνολικό κόστος των αδειών κυνηγίου, κατά 5 ευρώ σε όλες τις άδειες, χρήματα τα οποία θα εισπράξει η Κ.Σ.Ε ενώ η αύξηση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ρυθμίσεις θήρας κυνηγετικής περιόδου 2019-2020. Ανακοίνωση ΥΠΕΝ


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας: Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα, καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου.
 Προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
 Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας.
 Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
 Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
 α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
 Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. 
 Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
 γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
 Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι ωφέλιμη για την προστασία της άγριας πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της θηρευτικής δραστηριότητας.
Ακολουθεί ο πίνακας θηρεύσιμων ειδών



Ανακοίνωση αγώνων από τον Όμιλο Επανιέλ Μπρετόν

Ο Όμιλος Επανιέλ Μπρετόν  σας ενημερώνει την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2019 -2020.
Α. ΑΓΩΝΕΣ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
23-24 Αυγούστου 2019 αγώνας Πρακτικού Κυνηγίου ΑΓΡΙΟ ΟΡΤΥΚΙ με απονομή CACT τρόπαιο LELOUET στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας είναι ενταγμένος στο κύπεΛλο του ΚΟΕ.
30-31 Αυγούστου 2019 αγώνας Πρακτικού Κυνηγίου ΑΓΡΙΟ ΟΡΤΥΚΙ με απονομή CACT τρόπαιο LELOUET στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας είναι ενταγμένος στο κύπεΛλο του ΚΟΕ.
Β. Ο Όμιλος σας ενημερώνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγίου που θα γίνει στην Σερβία τέλος Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση για τα σκυλιά που θα είναι για την επιλογή της Εθνικής να κάνουν ακινησία και απόρτ σε πυροβολούμενο θήραμα καθώς επίσης και απόρτ από ΒΑΘΥ ΝΕΡΟ.
Η ημερομηνία της δοκιμασίας (και επιλογή για την Εθνική) θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Επιτυχής απομάκρυνση αγριόχοιρων από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης 11 αγριόχοιρων (ένα ενήλικο θηλυκό με οκτώ μικρά και δύο νεαρά) από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Άλσος Ανάληψης. Η παρουσία των ζώων είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα, ενώ υπήρχαν καταγγελίες και από κατοίκους της περιοχής.
Για το λόγο αυτό έγινε άμεσα τεχνική σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στην οποία συμμετείχαν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σάββας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών κ. Κυριακίδης, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και ο Καθηγητής Διαχείρισης Άγριας Πανίδας κ. Βλάχος.
Μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης και κατ’ εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ προγραμματίστηκε και εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα σύλληψης και απομάκρυνσης των αγριόχοιρων από το Πανόραμα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ειδικές παγίδες σύλληψης που παρείχε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και μετά από πολυήμερες επιχειρήσεις από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες και τους Δασοφύλακες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης οι αγριόχοιροι πιάστηκαν και καθ΄υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας απελευθερώθηκαν σε ορεινή περιοχή γειτονικού νομού.
Στην όλη επιχείρηση η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχε, μετά από αίτημα της Δασικής Υπηρεσίας, με επιστημονικό προσωπικό (Δασολόγους) και με Ομοσπονδιακούς της Θηροφύλακες που ήρθαν από τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Επανομής, Σερρών, Κατερίνης, Ημαθίας, Λαγκαδά. Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Πανοράματος (Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος).
Ήταν μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε άμεσα και με θετικά αποτελέσματα, μέσω της άριστης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
ΠΗΓΗ  /www.hunters.gr/ 

Πανώλη των χοίρων: Συνάντηση της Υφ/γου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Κ.Σ.Ε.

ε εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Τρίτη 30-07-2019) και της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος (Τετάρτη 31-07-2019), συναντήθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Κύριο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε η πρόληψη για την αποφυγή μετάδοσης της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη χώρα μας, δεδομένου του εντοπισμού κρουσμάτων της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία.
Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της αφρικανικής πανώλους των χοίρων, η οποία αποτελεί ιογενή μολυσματική ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από τη ζωονόσο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση και εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου στην ελληνική επικράτεια.
Κατά την διάρκεια των συσκέψεων, οι εκπρόσωποι των κυνηγών και των χοιροτρόφων διαβεβαίωσαν την Υφυπουργό ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες πρόληψης και θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.
Από την πλευρά της, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επανέλαβε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, την ανάταξη του τομέα της κτηνοτροφίας και του σημαντικού, για την εθνική οικονομία, κλάδου της χοιροτροφίας.

ΠΗΓΗ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. 

Χάνεται το κυνήγι στην Κύπρο.


Μέσα από στοιχεία της υπηρεσίας θήρας καταδεικνύεται ότι το κυνήγι στην Κύπρο προοδευτικά χάνεται.
Όχι μόνο λόγο της μείωσης των αποθεμάτων στα κυνηγετικά θηράματα και της μεγάλης μείωσης των κυνηγετικών βιοτόπων αλλά και λόγω της μείωσης των κυνηγών.
Μέσα από στοιχεία της έρευνας για την κάρπωση των θηραμάτων της περασμένης χρονιάς αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των κυνηγών που εξέδωσαν άδεια για πρώτη φορά είναι μόλις 807 και είναι ο χαμηλότερος των 20 τελευταίων χρόνων.
Το 2002 ήταν ακριβώς διπλάσιοι, 1616, αλλά από τότε παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία φθάνοντας στους μόλις 807 πέρσι.   Πτωτική είναι και η πορεία στην ανανέωση των αδειών αφού πέρσι ανανέωσαν 41,680 ενώ η καλύτερη χρονιά την τελευταία 20ετια ήταν το 2010 όπου ανανέωσαν την άδεια τους 48, 137.
Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η μέση κάρπωση λαγών ανά κυνηγό για το 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ήταν μειωμένη κατά 26,2% ενώ η συνολική κάρπωση λαγών το 2018 ήταν μειωμένη κατά 29,15% και ήταν η χαμηλότερη από το 2006 και μετά.
Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η μέση κάρπωση περδικιών ανά κυνηγό το 2018 ήταν αυξημένη κατά 27,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ενώ η συνολική κάρπωση περδικιών το 2018 ήταν αυξημένη κατά 23,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.
Η συνολική κάρπωση των θηραμάτων παρουσίασε αύξηση 203,3% και αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της κάρπωσης της τσίχλας και της τραχήλας, είδη τα οποία διαχρονικά παρουσιάζουν την υψηλότερη κάρπωση. Σημειώνεται ότι ποσοστό πέραν του 56% των κυνηγών συμφωνούν πλήρως με τον αριθμό των εξορμήσεων (17) που παραχωρούνται για το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος.

Απογύμνωσαν παραλία οι τουρίστες, έπαιρναν σε μπουκαλάκια την άμμο της – Κατασχέθηκαν 10 τόνοι



Η νήσος της Σαρδηνίας φημίζεται για την ποιότητα και το χρώμα της θάλασσάς της, αλλά κυρίως της παραλίας, όπως της Κόστα Σμεράλδα, για τη μοναδική κρυσταλλική άμμο της (λευκός χαλαζίας), που δυστυχώς λυμαίνονται πολλοί τουρίστες που θέλουν να κρατήσουν ένα ενθύμιο από τις διακοπές τους. Παρ' όλο που απαγορεύεται, αυτοί συνεχίζουν να παίρνουν μαζί τους κάποια ποσότητα που συνήθως οι Αρχές του αεροδρομίου την ανακαλύπτουν και την κατάσχουν. Η μοναδική αυτή άμμος συλλέγεται για να επιστραφεί στον τόπο προορισμού της. Όμως…
   «Πιστεύαμε πως θα ήταν μία φιάλη άμμος, όμως από το αεροδρόμιο της Όλμπια μας προειδοποίησαν: κοιτάξτε, εδώ έχουν μαζευτεί 10 τόνοι άμμου και πετρωμάτων. Κλοπή την κλοπή, μήνα τον μήνα, τόση είναι η ποσότητα που έχει μαζευτεί την τελευταία 10ετία από τους αυτοσχέδιους «αμμολήπτες» μόνο από μία μικρή περιοχή της νήσου.
   Το μέγεθος αυτό αναδεικνύει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από την απερισκεψία και την κακή ανατροφή των ανθρώπων, που θέλουν να βάλουν στη βαλίτσα τους ένα μικρό δείγμα των διακοπών τους σε ένα από τα ειδυλλιακότερα μέρη της Ιταλίας.
   «Είναι εντυπωσιακό, γιατί καταδεικνύει πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια να παίρνει κανείς άμμο από την παραλία. Τις περισσότερες φορές γεμίζουν μπουκάλια νερού του μισού λίτρου, χωρίς να δίνουν σημασία στη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της προστατευόμενης ζώνης της Ταβολάρα, Αουγκούστο Ναβόνε.
   Όμως, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τις Αρχές στην Σαρδηνία, όχι μόνον να αποκαταστήσουν την «κλεμμένη» άμμο, αλλά και να λάβουν δραστικά μέτρα για την αποτροπή της.
   Όπως προσθέτει ο Ναβόνε, με τη συνεργασία γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι εντοπίσθηκαν δύο ζώνες συμβατές με την άμμο, τις πέτρες, τα κοχύλια και τα άλλα φυσικά υλικά που λίγο-λίγο κατάσχονταν και γέμισαν τις αποθήκες του αεροδρομίου της Όλμπια. Η άμμος και τα άλλα υλικά επανήλθαν στην παραλία του Πόρτο Σαν Πάολο, νοτίως της Όλμπια και στη νήσο της Ταβολάρα. Μία διαδικασία καθόλου εύκολη, που, όμως, εκτελέστηκε με επιτυχία και έγκαιρα, πριν από την έναρξη της παραθεριστικής περιόδου.
   Ωστόσο, ο στόχος είναι πλέον να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Μία παραδοσιακή μέθοδος είναι «σε συμφωνία με τις Αρχές του, να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια πληροφοριακό υλικό που προειδοποιεί τους παραθεριστές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν: το να αφαιρούν άμμο αποτελεί αδίκημα και αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος. «Προβλέπεται να τοποθετήσουμε σε έναν κύλινδρο από πλεξιγκλάς όλα τα κοχύλια που κατασχέσαμε και να τοποθετήσουμε μία επιγραφή σε πολλές γλώσσες», πρόσθεσε ο Ναβόνε

   Πηγή: Corriere della Sera, twnews.it, ΑΠΕ-ΜΠΕ