Ο κροκοδειλάκιας Νο2 πάει στο Ρέθυμνο!

Το ενδιαφέρον του διάσημου «κροκοδειλάκια», του γνωστού ακτιβιστή από το National Geographic Olivier Behra, έχει κεντρίσει ο «Σήφης», ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου.
Ο μαροκινής καταγωγής Μπερά, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξερεύνηση ελών στην Αφρική για την καταγραφή και μελέτη των κροκοδείλων, επικοινώνησε με τον διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης του φράγματος Ποταμών Βαγγέλη Μαμαγκάκη, εκδηλώνοντας την επιθυμία του να ταξιδέψει στην Κρήτη από τη μακρινή Μαγαδασκάρη, όπου ζει και εργάζεται, για να πιάσει τον «Σήφη».
«Είναι πολύ γνωστός ακτιβιστής και έχει έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο για να πιάνει τους κροκόδειλους. Μας είχε πάρει αρκετές φορές, αλλά επειδή αυτές τις ημέρες μας καλούν διάφοροι, δεν απαντήσαμε γιατί δεν γνωρίζαμε ακριβώς ποιος είναι. Τελικά επικοινώνησε μαζί μας με τη βοήθεια μίας Ελληνίδας εκπροσώπου του. Μέσω Skype μας εξήγησε ποιος είναι», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Μαμαγκάκης.
Ο Μπερά του εξέφρασε την επιθυμία να ταξιδέψει στην Κρήτη εθελοντικά προκειμένου να αναλάβει την επιχείρηση εγκλωβισμού του κροκόδειλου, ζήτησε ωστόσο από τους αρμοδίους να εξασφαλίσουν μόνο τα εισιτήριά του. «Μας είπε ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Για τον ?Σήφη? μιλήσαμε γενικότερα για την υπόθεση. Ενημερώθηκε για την περίπτωσή του από το Διαδίκτυο. Από την πλευρά μας θα περιμένουμε μία εβδομάδα μήπως και λειτουργήσουν οι παγίδες που έχουμε στήσει. Διαφορετικά θα δούμε τι θα γίνει και με την πρωτοβουλία του κ. Μπερά», δήλωσε.
Η αγάπη του Olivier Behra για τους κροκόδειλους ξεκίνησε στα νιάτα του, όταν λαθροκυνηγός «αιχμαλώτισε» ένα κροκόδειλο-μωρό. Ο Μπερά, ο οποίος μέχρι τότε μελετούσε τροπικά ψάρια και σαύρες, γοητεύτηκε από το κροκοδειλάκι και έτσι ξεκίνησε με πάθος να μελετάει το συγκεκριμένο είδος, ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Αφρική και όχι μόνο. Είναι γνωστός επίσης για τον αγώνα προστασίας οικοτόπων και διάσωσης σπάνιων ειδών, όπως οι λεμούριοι που αποτελούν εμβληματικά ζώα της Μαγαδασκάρης.
Διαμάχη
Και ενώ οι ειδικοί καταστρώνουν σχέδια επί σχεδίων για τη «σύλληψη» του Σήφη, στο Ρέθυμνο έχει «ανοίξει» μεγάλη συζήτηση για την παραμονή του ερπετού στο φράγμα των Ποταμών, σε ελεγχόμενο χώρο.
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει άλλη προοπτική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ο «Σήφης» θα εκτοξεύσει, όπως λένε, στα ύψη την τουριστική επισκεψιμότητα. Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες είναι οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι σπεύδουν στο φράγμα προκειμένου να απαθανατίσουν τον «Σήφη». Μάλιστα τουριστικά γραφεία ξεκίνησαν να εντάσσουν στο ημερήσιο πρόγραμμα εκδρομών και μία στάση στο φράγμα των Ποταμών.
Από την άλλη, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η παραμονή του «Σήφη» στο φράγμα εγκυμονεί κινδύνους και ζητούν το ερπετό να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατόν. Κάτοικοι που διατηρούν περιουσίες κοντά στο φράγμα εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους, για τα ζώα τους αλλά και για τη σωματική
ακεραιότητα επισκεπτών, κυρίως νεαρών, οι οποίοι πηγαίνουν εκδρομές στο φράγμα.
Στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το μέλλον του «Σήφη» και την αξιοποίησή του, ο ερευνητής - ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος «πρωταγωνιστεί» στην επιχείρηση αιχμαλωσίας του κροκόδειλου, εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα πάρει την απόφαση.
Είμαι όμως αρνητικός να παραμείνει στο φράγμα. Αν αύριο ο δήμαρχος Αποκόρωνου προτείνει να βάλει δύο ιπποπόταμους στη λίμνη του Κουρνά, τι θα γίνει; Ποιος θα βάλει "φρένο" σε όλη αυτήν την ιστορία;».
Δεν τσιμπάει...Ποζάρει και εξαφανίζεται  
Προς το παρόν ο «Σήφης» αδιαφορεί για τα κοτόπουλα-δολώματα που έχουν τοποθετηθεί στα δύο μεγάλα καμουφλαρισμένα κλουβιά. Τις τελευταίες ώρες οι όχθες του φράγματος έχουν μετατραπεί σε «κόκκινο χαλί» για τον κροκόδειλο, ο οποίος βγαίνει από το νερό για μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ και εξαφανίζεται. Το Σάββατο ο «Σήφης» έφτασε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το παγιδευμένο κοτόπουλο και ενώ όλοι ήλπιζαν ότι θα έμπαινε στο κλουβί, την τελευταία στιγμή έκανε μία? επιδεικτική στροφή και βούτηξε και πάλι στα νερά του φράγματος. «Η αλήθεια είναι ότι ο Σήφης μας βγήκε έξυπνος», σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Μαμαγκάκης. Από την άλλη, η πρωτόγνωρη κοσμοσυρροή στην περιοχή έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στον κροκόδειλο, ο οποίος αναζητά διακαώς την ησυχία του.
Ευαγγελία Καρεκλάκη
Πηγή : ΕΘΝΟΣ