Η διόφθαλμη σκόπευση στο κυνήγι :του Μπάμπη Αιγινήτη

aiginitis-sign

Αναρωτηθείτε, θα μπορούσατε να οδηγείτε το αμάξι σας με το ένα μάτι κλειστό; Όχι βέβαια! Ναι αλλά με το κυνηγετικό σας όπλο κλείνετε το μάτι όταν ντουφεκάτε και νομίζετε ότι έτσι σημαδεύετε καλύτερα. Λάθος, διότι η διόφθαλμη σκόπευση με το λειόκαννο κυνηγετικό όπλο είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
του Μπάμπη Αιγινήτη
Σκεφτείτε ότι όλοι οι κορυφαίοι πρωταθλητές σκοποβολής σκοπεύουν διόφθαλμα. Αυτά τα βασικά στοιχεία καθώς και οι λεπτομέρειες διδκάσκονται για να τα μάθει κάποιος σωστά. Σήμερα, λοιπόν, θα αναλύσουμε γιατί αυτή η διόφθαλμη σκόπευση θεωρείται απαραίτητη στη σκοποβολή με λειόκαννο σε κινητό στόχο. Πολλοί κυνηγοί παλαιότερα -αλλά και αρκετοί σήμερα- σκόπευαν με το λειόκαννο κυνηγετικό τους όπλο όπως είχαν μάθει στο στρατό με το πολεμικό τυφέκιο Μ-1 SPRINGFIELD/GARAND, το FN-FAL και το G-3/A3. Όπως επίσης σε μικρότερη ηλικία με τα αεροβόλα. Όμως, αυτά τα όπλα είναι όλα ραβδωτά και ευθυγραμμίζουν ένα μόνο βλήμα προς έναν σταθερό στόχο. Εδώ μπορεί κάποιος να κλείσει το αριστερό του μάτι και να φέρει σε μια νοητή ευθεία στόχο-στόχαστρο-κλεισιοσκόπιο-μάτι, καθώς νουφεκάει, για να έχει κεντραρισμένη βολή.
Συνονθύλευμα λαθών
Όμως στο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο που βάλλει κατά κινούμενου θηράματος στον ουρανό ή στο έδαφος με μια δέσμη σκαγιών σε αποστάσεις συγκεκριμένες (από 10 ως 50μ.) επιβάλλεται η διόφθαλμη σκόπευση. Είναι εντελώς άσκοπο να πασχίζουν κάποιοι, κλείνοντας το αριστερό τους μάτι, να φέρνουν σε ευθεία το μικρό στόχαστρο στην άκρη της ρίγας με την πορεία του θηράματος, να το φέρουν στη σκοπευτική τους ευθεία και να πατήσουν την κατάλληλη στιγμή, που εκείνοι νομίζουν, τη σκανδάλη, σηκώνοντας το κεφάλι μετά να δουν τι έγινε. Άλλες φορές προσπαθούν φέροντες αυτή τη νοητή σκοπευτική ευθεία του στόχαστρου -με κλειστό το αριστερό μάτι- να κόψουν το δρόμο του θηράματος που πετάει ή τρέχει, σταματώντας το όπλο και πυροβολώντας. Τραγικά λάθη, ένα συνοθήλευμα αυθαίρετων ενεργειών χωρίς στοιχεία τεχνικής και μετά μας φταίνε τα ντουφέκια, τα τσοκάκια, ο ξεφτίλας που μας πούλησε αυτά τα φυσίγγια κ.λπ.
Οι βιομηχανίες όπλων κάτι ξέρουν
Αναρωτηθείτε μόνο αυτό, γιατί οι βιομηχανίες όπλων δεν κατασκευάζουν τα λειόκαννα κυνηγετικά με μεγάλο στόχαστρο και κλεισιοσκόπιο στο μέσον της ρίγας τους; Γιατί απλά το λειόκαννο για να στείλει τη δέσμη των σκαγιών προς το θήραμα που πετάει ή τρέχει δεν χρειάζεται τα σταθερά σκοπευτικά του ραβδωτού. Μόνον οι κάννες SLUG (σε καραμπίνες και δίκαννα) διαθέτουν κλεισιοσκόπιο στο μέσον τους, οι οποίες όμως προορίζονται για χρήση με μονόβολα (φυσίγγια με ένα μόνο βλήμα) σε κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων (αγριόχοιρο, ζαρκάδι κ.λπ.).
Κάτι ανάλογο με τις «μπηχτές»
Η διόφθαλμη σκόπευση, για όσους δεν την έχουν συνηθίσει, φαίνεται πολύ δύσκολη και μάλιστα όσοι κυνηγούν χρόνια κλείνοντας το αριστερό τους μάτι -οι δεξιοεπωμίζοντες- θεωρούν αδύνατη την επίτευξη μιας σωστής βολής αν εφαρμόσουν τη σκόπευση με τα δύο μάτια ανοιχτά. Εδώ θα σας παροτρύνω να σκεφτείτε πόσες φορές μέσα σε ένα πυκνό δεν ντουφεκίσατε ενστικτωδώς ένα ξαφνικά εμφανιζόμενο πουλί, όπως μια «μπηχτή» ντουφεκιά στη μπεκάτσα.
Ε! λοιπόν εκεί πήρατε το πουλί χωρίς να προλάβετε να κλείσετε μάτι. Κατευθύνατε το όπλο προς το μέρος του πουλιού και ντουφεκίσατε κοιτώντας απλά τη μπεκάτσα η οποία βέβαια έπεσε. Ενώ χάνετε σίγουρα πουλιά που έρχονται για να πεθάνουν με στρωτό πέταγμα, έχετε χρόνο, κλείνετε το μάτι, σημαδεύετε, πατάτε τη σκανδάλη μία, δύο φορές, αδειάζει η καραμπίνα και το πουλί ακόμα πάει. Ενώ οι βρισιές διαδέχονται η μία την άλλη προς όλους και όλα εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό που ήταν αλάνθαστος και έκανε την τέλεια σκόπευση.
Όπως στο μπιλιάρδο
Σκεφτείτε πώς όταν θέλετε να δείξετε έναν μοτοσυκλετιστή που τρέχει εμφανιζόμενος ξαφνικά στο δρόμο, σε κάποια απόσταση 30-40μ. από εσάς, προεκτείνετε το δείκτη του δεξιού χεριού με το χέρι τεντωμένο, έχοντας τα μάτια ανοικτά εστιασμένα προς το αντικείμενο που κινείται και με το δάκτυλο πάνω του. Τότε έχετε επιτελέσει μια άριστη και γρήγορη «ντουφεκιά» με διόφθαλμη σκόπευση. Ακριβώς το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το λειόκαννο όπλο σας. Αρκετοί από εσάς παίζουν μπιλιάρδο και αν δεν παίζετε έχετε παρακολουθήσει τους παίκτες να εξασφαλίζουν ακρίβεια στα κτυπήματά τους χωρίς να κλείνουν το μάτι. Αυτοί λοιπόν χρησιμοποιούν μια άριστα διόφθαλμη σκόπευση κρατώντας τη στέκα, σε τι λοιπόν διαφέρει ο κυνηγός που κρατάει το όπλο; Σας φέρνω απλά παραδείγματα που όλοι τα ζείτε καθημερινά για να μη σας αναφέρω τους πρωταθλητές της σκοποβολής του κυνηγετικού όπλου στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα που ντουφεκάνε πάντα με τα δύο μάτια ανοικτά.
Εξασκηθείτε μόνοι σας
Πρέπει να ξέρετε ότι με τα δύο μάτια ανοικτά έχουμε δύο βασικά πλεονεκτήματα που μας εξασφαλίζουν την επιτυχία. Το πρώτο είναι ότι τα δύο μάτια ανοικτά εστιάζουν στο αντικείμενο που κινείται και κάνουν σωστή εκτίμηση της απόστασης ανάμεσα σε κυνηγό και πουλί, ώστε να βάλει κάποιος τη σωστή προσκόπευση πριν πατήσει τη σκανδάλη. Το δεύτερο είναι ότι τα δύο μάτια ανοικτά ελέγχουν απόλυτα το χώρο και το βάθος πεδίου που κινείται το πουλί κι έτσι μπορεί ο κυνηγός να μεταβάλει την κίνησή του ακόμη και την τελευταία στιγμή -αν το πουλί βουτήξει χαμηλά- χωρίς να ξεκολλήσει το κοντάκι από το μάγουλο.
Προσπαθήστε, λοιπόν, να βελτιωθείτε, κάντε μια απλή άσκηση που θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε στη διόφθαλμη σκόπευση. Κλείστε το μάτι (όπως κάνετε με το όπλο) και τεντώστε το δεξί χέρι με το δείκτη προτεταμμένο προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Όταν ανοίξετε το μάτι που κλείσατε, το δάκτυλό σας παραμένει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Δείτε την εικόνα του δακτύλου πάνω στο στόχο χωρίς να εστιάζετε στο δάκτυλο, τα μάτια μένουν εστιασμένα στο στόχο. Όμως, με την περιφερειακή όραση ελέγχεται το δάκτυλο που παραμένει ακίνητο πάνω στο αντικείμενο. Επαναλάβατε την άσκηση από την αρχή, χωρίς πλέον να κλείνετε το μάτι. Αφού το κάνετε αρκετές φορές και συνηθίσετε στην εικόνα, πάρτε το όπλο σας και κάντε την ίδια άσκηση με στόχο τις γωνίες του ταβανιού ή μια μπρίζα στον τοίχο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα δύο μάτια να είναι απόλυτα εστιασμένα στο στόχο και να μη βλέπετε καθαρά τη ρίγα και την ακίδα. Η ρίγα και το στόχαστρο θα φαίνονται θαμπά ενώ καθαρά θα φαίνεται ο στόχος μας. Μόνο τότε έχουμε εστιάσει σωστά στο στόχο.
Προστατέψτε τα μάτια σας
Αν καθιερώσετε αυτή την άσκηση στο σαλόνι του σπιτιού σας τρεις φορές τη βδομάδα τότε θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Επίσης συνιστώ σε όσους κυνηγούν με αυτογεμή (καραμπίνες) να προμηθευτούν από ένα κατάστημα κυνηγετικών ειδών ένα ζευγάρι σκοπευτικά γυαλιά. Θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο κυνήγι για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα τους προφυλάξουν από τα σκάγια ενός απρόσεκτου κυνηγού που θα ντουφεκίσει άθελά του προς το μέρος τους κι έτσι θα σώσουν τα μάτια τους. Ο δεύτερος είναι ότι καθώς ανοίγει το κλείστρο της καραμπίνας για την απόρριψη του κάλυκα, βγαίνουν μαζί με αυτόν και κατάλοιπα καύσης της πυρίτιδος και αν μπουν στα μάτια του κυνηγού θα του δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα. Ο τρίτος είναι ότι κατά το κυνήγι της μπεκάτσας στο πυκνό, σκύβουμε πολλές φορές για να πάμε γρήγορα κοντά στο σκύλο που φερμάρει και συχνά κλαδάκια ή πευκοβελόνες «μαστιγώνουν» το πρόσωπό μας. Αν κάποιο από αυτά μπει στο μάτι όπως κινούμεθα με την προσοχή στραμμένη στο σκύλο, τότε θα έχουμε πρόβλημα όταν θα φθάσουμε κοντά του και δεν θα μπορούμε να ντουφεκίσουμε.
Τα σκοπευτικά γυαλιά είναι ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ για το κυνήγι και υπάρχουν σε άχρωμο (διαφανές), σε καφέ όπως τα ηλίου, σε πορτοκαλί ή κοκκινοροζέ που είναι μόνο για το σκοπευτήριο και σε κίτρινο που είναι για ομίχλη και βαριά συννεφιά. Το κόστος τους είναι χαμηλό και θα τα βρείτε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα.