Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των Εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων (αλεπούδες), οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015, δύνανται να προσκομίζουν κάποια επιπλέον δείγματα θανατωμένων αλεπούδων στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης.
Οι κυνηγοί βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των οικονομικών ενισχύσεων του έτους 2015 που θα συνταχθεί προσεχώς θα δύνανται κατόπιν αίτησής τους στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, να παραλαμβάνουν 13 ευρώ για κάθε νεκρή αλεπούπου προσκομίζουν άμεσα μετά τη θανάτωση στην τοπική κτηνιατρική αρχή.
Στο παράρτημα της απόφασης επισυνάπτεται πίνακας με τις 24 Περιφερειακές Ενότητες και τον αριθμό των αλεπούδων-δειγμάτων που πρέπει να συλλεγούν από την κάθε Π.Ε. Ο μεγαλύτερος αριθμός αλεπούδων αναλογεί στην Π.Ε. Λάρισας με 105 δείγματα και ο μικρότερος στην Π.Ε. Πρεβέζης με 20. Συνολικά πρέπει να συλλεγούν 1212 θανατωμένες αλεπούδες. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και τα δείγματα που θα προσκομιστούν από τα οργανωμένα συνεργεία δίωξης.
H κατανομή των συλλεγόμενων δειγμάτων- ζώων θα διενεργείται κατά τέτοιο τρόπο ανά Περιφερειακή Ενότητα, έτσι ώστε ο απαιτούμενος αριθμός δειγμάτων- ζώων ανά 100 km² (2 ζώα ανά 100 τχμ) να συλλέγεται από όλη την έκταση της επιφάνειας αυτής και όχι από το ίδιο σημείο ή από γειτονικά σημεία. Η έκταση των Περιφερειακών Ενοτήτων εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών είναι χωρισμένη σε τετράγωνα 10Χ10=100 τετρ.χλμ. Από κάθε τετράγωνο θα πρέπει να συλλεχθούν δείγματα από 2 θανατωμένες αλεπούδες.
Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2015, η θανάτωση και συλλογή δειγμάτων αλεπούδων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών διενεργείται αποκλειστικά από τα μέλη των συνεργείων δίωξης που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε κάθε ΠΕ εφαρμογής του Προγράμματος Εμβολιασμού.
Για καλύτερη προετοιμασία, οι κυνηγοί θα πρέπει να ενημερώνουν τηλεφωνικά τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες από την προηγούμενη ημέρα για την ακριβή ημέρα και ώρα εξόδου τους για την συλλογή των δειγμάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης. Επίσης, αφού θανατώσουν ένα ή περισσότερα ζώα (στα πλαίσια του προγράμματος) οι κυνηγοί οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τηλεφωνικά την τοπική κτηνιατρική αρχή
προκειμένου να προετοιμαστεί ο αρμόδιος κτηνίατρος για την παραλαβή του/των ζώων και τη συλλογή των δειγμάτων.
προκειμένου να προετοιμαστεί ο αρμόδιος κτηνίατρος για την παραλαβή του/των ζώων και τη συλλογή των δειγμάτων.
Επιπλέον, πριν από τις εξόδους τους, οι κυνηγοί θα πρέπει να συνεννοούνται με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους και να προμηθεύονται από εκεί τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας για τα ζώα που θανατώνουν (γάντια, μάσκες, σακούλες κ.λπ), και να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των ζώων.
Υπενθυμίζεται ότι τα ζώα που προσκομίζονται και θανατώνονται θα πρέπει να ανήκουν στον υγιή πληθυσμό ζώων.
Οι έξοδοι των κυνηγών προς αναζήτηση αλεπούδων θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης τους με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί όσο είναι εφικτό ο αριθμός των 2 συλλεγόμενων αλεπούδων ανά τμχ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρμογής του Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την σχετική απόφαση στο τέλος του κειμένου.
Επί της ευκαιρίας να σημειώσουμε ότι για αρκετές δεκαετίες η αλεπού θεωρείτο επιβλαβές είδος και ήταν επικηρυγμένη σύμφωνα με την ετήσια ρυθμιστική απόφαση κυνηγιού. Οι κυνηγοί παρέδιδαν στις δασικές αρχές τεκμήρια θανάτωσης αλεπούδων (π.χ. πόδια) και λάμβαναν χρηματικό ποσό (1000 δρχ. το 1988) ως αμοιβή. Το 1992 ήταν το έτος της επίσημης κατάργησης του όρου «επιβλαβή» και παύσης της επ’ αμοιβή δίωξης της αλεπούς.
Σχετικές αρχεία:
- Y.A. 16/1973/12-1-2015 (ΑΔΑ: ΩΖΝΒΒ-ΙΚΓ) Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων τo φθινόπωρο του 2014 -Συμπληρωματικές Οδηγίες.
- Υ.Α. 4479/121352/29-9-2014 (ΑΔΑ: 74ΓΞΒ-Ρ47) Ορισμός της περιοχής διενέργειας του Προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων τo φθινόπωρο του 2014 και καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του.