Περισσότερα από 275 TB δεδομένα του δορυφόρου Landsat 8 στην οθόνη του υπολογιστή σου μέσω της διαδραστικής εφαρμογής αναζήτησης Libra
Ο δορυφόρος Landsat 8 τέθηκε σε πλήρης λειτουργία τον Μάιο του 2013. Έχοντας υπ’ όψιν την προγραμματισμένη απόσυρση του Landsat 5 στις αρχές του ίδιου χρόνου, ο Landsat 8 αναπτύχθηκε με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής δεδομένων και εικόνων του προγράμματος Landsat. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει δύο αισθητήρες καταγραφής σε 11 μήκη κύματος (bands) που αντιστοιχούν στο ορατό, κοντινό υπέρυθρο (Near infrared) και θερμικό υπέρυθρο (Thermal infrared). Για αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της NASA και της USGS που είναι αφιερωμένες στον Landsat 8.
Όπως όλοι οι δορυφόροι έτσι και στην περίπτωση του Landsat 8 ο όγκος των δεδομένων που συλλέγεται είναι τεράστιος, με την μονάδα μέτρησης της κάθε εικόνας να είναι συνήθως το Gigabyte, ειδικά αν αναλογιστούμε και τη χρονική ανάλυση (ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο λήψεων στην ίδια περιοχή, ή satellite revisit time) που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρχείου εικόνων με γεωγραφική κάλυψη σε όλη τη υφήλιο. Ωστόσο, οι αναλυτές και οι ειδικοί συνήθως ενδιαφέρονται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο λήψης μιας περιοχής στην οποία είναι εμφανές το φυσικό και μη αντικείμενο το οποίο μελετούν, και όπου η νεφοκάλυψη είναι χαμηλή. Επομένως, η αναζήτηση της κατάλληλης εικόνας ανάμεσα σε εκατοντάδες για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης εργασίας μόνο απλή δεν είναι.
Με αυτές τις πρακτικές δυσκολίες κατά νου και με σκοπό να διευκολύνει τη διαδικασίας της αναζήτησης εικόνας, η εταιρία Development Seed (http://www.developmentseed.org/) που παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης και ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων και μεγάλων δεδομένων έθεσε προ ημερών σε κυκλοφορία την διαδικτυακή εφαρμογή Libra (http://libra.developmentseed.org/) σε συνεργασία με την Dauria Geo (http://dauriageo.com). Με το Libra δίνεται στον χρήστη τη δυνατότητα χωρικής αναζήτησης και ταξινόμησης των εικόνων Landsat 8 με κριτήρια την χρονική περίοδο λήψης, τη νεφοκάλυψη (cloud coverage) και το αζιμούθιο του ηλίου (Solar Azimuth) σε ένα εύχρηστο και πλήρως διαδραστικό περιβάλλον.
Το Libra έχει χαρακτηριστεί δίκαια ως ο browser για την αναζήτηση των εικόνων Landsat. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο Blog του κατασκευαστή:
Πηγή: gisnews.gr