ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Πριν λίγες μέρες, χιλιάδες κυνηγοί απέκλεισαν το κέντρο της πρωτεύουσας Σόφιας συμμετέχοντας ενεργά στην διαμαρτυρία που οργάνωσε η Ένωση Κυνηγών και Ψαράδων της Βουλγαρίας.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα της τελευταίας δεκαπενταετίας στο χώρο του κυνηγιού ήταν η αιτία για την μαζική κινητοποίηση. «Είναι καιρός τα προβλήματα αυτά να λυθούν, επηρεάζουν αρνητικά την προστασία της άγριας ζωής και τη διαφύλαξη του θηράματος, που είναι εθνικός μας πλούτος«, υπογράμμισε ο Βασίλ Βασίλεφ, γενικός γραμματέας της ένωσης, σε συνέντευξη για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία.
«Είναι απαράδεκτο τον 21 αιώνα να συνεχίζονται οι ζημιογόνες πρακτικές, τις οποίες βιώνουμε σήμερα», προσθέτει ο ίδιος. «Οι παγίδες για τα άγρια θηράματα τοποθετούνται και στη συνέχεια, τα ζώα αυτά μεταφέρονται στις ιδιωτικές κυνηγετικές περιοχές. Εκεί, τα θηράματα εξοντώνονται μαζικά. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μπορεί να δει κανείς πώς σε μία μέρα κυνηγιού σκοτώνονται 150 αγριογούρουνα σε ιδιωτική κυνηγετική περιοχή. Παρόμοια παραδείγματα κατάφωρης παραβίασης των αρχών και της κυνηγετικής ηθικής, δημιουργούν μια αρνητική γνώμη για τους κυνηγούς στη βουλγαρική κοινωνία«.
«Σε αυτή τη χώρα, το κυνήγι θεωρείται ως μια δραστηριότητα που έχει ως στόχο να καρπωθεί κάτι από τη φύση,» τονίζει ο Βασίλ Βασίλεφ. «Αυτό καθιστά δύσκολη την προώθηση της συμβολής των κυνηγούς στη διατήρηση της φύσης. Η εθνική κυνηγετική οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν 117 χρόνια, δημιουργήθηκε ακριβώς για το σκοπό αυτό. Οι κυνηγοί τότε κατάλαβαν ότι αν δεν καταβάλουν επίπονες προσπάθειες για τη διατήρηση της φύσης, θα καταστραφεί. Αν κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες των κυνηγών ξεκίνησε η εφαρμογή της κυνηγετικής νομοθεσίας».
«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το δικαίωμα του κυνηγιού συνδέεται με την υποχρέωση προστασίας των θηραματικών πληθυσμών. Οι συνειδητοποιημένοι κυνηγοί φροντίζουν το θήραμα και νοιάζονται για την προστασία του«, συνεχίζει ο Βασίλ Βασίλεφ. «Οι ίδιοι αγωνίζονται για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και με τα δικά τους χρήματα τοποθετούν ταΐστρες, σώζουν άγρια ζώα και είναι οι πρώτοι που συμμετέχουν στη κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
Η έλλειψη επαρκούς στήριξης από τις ΜΚΟ και η αδιαφορία της πολιτείας επέτρεψε τους ιδιώτες επιχειρηματίες να αναλάβουν τον έλεγχο κυνηγετικών περιοχών και αυτό είναι επιζήμιο για το κυνήγι. Γίνονται προσπάθειες κατάργησης της εθνικής κυνηγετικής οργάνωσης, η οποία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο στόχος τους είναι η προώθηση χαλαρού νομοθετικού πλαίσιου που θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη λαθροθηρία, αντί της δημιουργίας αυστηρών κανόνων και αρχών που θα είναι σεβαστοί από όλους.
Στις δηλώσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπάρχει ούτε μία λέξη ενάντια στην επιθετική αγροτική πολιτική ή την εντατική υλοτομία στις δασικές περιοχές. Κανείς δεν ελέγχει τη συγκέντρωση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Γιατί οι περιβαλλοντολόγοι μας επιτίθενται αντί να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιζόμαστε από κοινού; «
Η ενότητα της εθνικής κυνηγετικής οργάνωσης (Union of Hunters and Fishermen in Bulgaria) φαίνεται ότι ενοχλεί τους πολιτικούς. Πριν από χρόνια, έκαναν τις αλλαγές του νόμου με σκοπό τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κυνηγετικής οργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν σήμερα μόνο 5.000 άτομα. Την ίδια στιγμή η Ένωση Κυνηγών και Ψαράδων έχει 125.000 μέλη. Υπάρχουν και 10.000 κυνηγοί που δεν είναι μέλη καμίας οργάνωσης. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα καταπολεμηθεί η λαθροθηρία όταν απουσιάζουν αυστηροί κανόνων που ισχύουν για όλους.
Πηγή: RADIO BULGARIA