Την παράταση της κυνηγετικής περιόδου (λήγει 29 Φεβρουαρίου 2016) ώστε να περιοριστεί ο αριθμό των αγριόχοιρων, ζητάει από το Δασαρχείο Βόλου και κατ΄επέκταση από το αρμόδιο Υπουργείο ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, μεταφέροντας στην Πολιτεία τις αγωνίες καλλιεργητών που βλέπουν τα αγριογούρουνα να εισβάλουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους αναζητώντας τροφή σε κοντινές αποστάσεις από το ενδιαίτημά τους.
Η απουσία φυσικού θηρευτή, η αλματώδη ανάπτυξη του πληθυσμού τους λόγω ανενόχλητης αναπαραγωγικής διαδικασίας, η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι, η αύξηση της θηροφύλαξης και μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας όπου ζουν περισσότερα από 6.000 αγριογούρουνα.
«Έχουν δίκιο οι αγρότες», τονίζει στον «Τ» ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Φιλ. Γκριναφίδης, «καθώς βλέπουν τον κόπο τους και τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από μια επιδρομή αγριόχοιρων. Δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους. Ξηλώνουν και κόβουν ρίζες, σπάζουν μικρά δέντρα, όπως καρποφόρες μηλιές στο Πήλιο ή καλλιέργειες με δημητριακά, κηπευτικά, ανθοκήπια. Ότι βρουν στο περάσμά τους, το καταστρέφουν και είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις όσων προσπαθούν να ζήσουν από μια καλλιέργεια και σε μια νύχτα, από μια επιδρομή αγριόχοιρων, να μην μένει ούτε φύλλο.»
Σημαντική παράμετρος στον υπερπληθυσμό αποτελεί η θέση που έχουν στο οικοσύστημα της περιοχή μας οι αγριόχοιροι καθώς βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, χωρίς φυσικό θηρευτή. «Ούτε οι λύκοι δεν ζυγώνουν. Άντε το πολύ να επιτεθούν σε κανένα μικρό αλλά τόσα που γεννιούνται κάθε χρόνο, οι απώλειες είναι ελάχιστες. Φανταστείτε ότι ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει 6-7 φορές το χρόνο και να φέρει στη ζωή 5-8 μικρά, τα οποία, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους, μπορούν να αναπαράγουν.
Από την απέναντι πλευρά, από το σύνολο των 3.000 περίπου κυνηγών της Μαγνησίας, λειτουργούν περίπου 6-7 γουρουνοπαρέες σε όλο το νομό, με δέκα περίπου άτομα σε κάθε ομάδα. Οι ομάδες λιγοστεύουν, τα άτομα των ομάδων επίσης σκέφτονται τα έξοδα κυνηγιού και περιορίζουν τις εξορμήσεις τους με συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των θηρευμένων αγριόχοιρων. Για παράδειγμα η ίδια γουρουνοπαρέα που πέρυσι είχε θηρεύσει 250 ζώα, φέτος όπως γνωρίζω βρίσκεται γύρω στα 100. Δεν ξέρω αν θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού ενδεχόμενη παράταση της κυνηγετικής περιόδου», καταλήγει ο κ. Γκριναφίδης.
Τα αγριογούρουνα βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής σε αγροτοδασικές περιοχές στις παρυφές των χωριών στο Πήλιο όσο και στην περιοχή Ανάβρας και Αλμυρού γενικότερου, παρά στις αμιγώς δασικές περιοχές και καθώς δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, αναπτύσσονται σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται δενδροκαλλιεργητές, ανθοκόμοι κ.λπ.
Στη Μαγνησία και γενικότερα στη Θεσσαλία, έρευνα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, κατέγραψε σαφή συμπεράσματα για την πληθυσμιακή κατάσταση των αγριόχοιρων, την κάρπωση, την επίδραση της θήρας στις αναλογίες φύλων και ηλικιών στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου, τον αριθμό των κυνηγών που ασχολούνται με αυτό το είδος κυνηγιού κ.α. στοιχεία που είναι πολύ χρήσιμα στην ορθολογική διαχείριση του αγριόχοιρου.
Η συλλογή των στοιχείων, καταδεικνύει μια σταθερή αύξηση της κάρπωσης του αγριόχοιρου στη Θεσσαλία. Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η κάρπωση του αγριόχοιρου στην ανατολική Θεσσαλία ( Λάρισα & Μαγνησία). Ενώ στη Δυτική Θεσσαλία ( Τρίκαλα & Καρδίτσα) ο αριθμός των θηρευμένων αγριόχοιρων είναι κατά πολύ μικρότερος από την ανατολική με το σύνολο θηρευμένων να μην υπερβαίνει τα 2.000 ζώα ετησίως σε όλη την περιφέρεια.
Επιμήκυνση
Εκτός από τη δύσκολη στοχευμένη ενέργεια του περιορισμού των ώριμων προς αναπαραγωγή θηλυκών αγριόχοιρων, η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, εκτιμάται από το Δήμο Νοτίου Πηλίου ότι μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα και γι αυτό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο Παρασκευή (2 μ.μ.) θα τεθεί προς έγκριση το θέμα που έχει ήδη ανακοινωθεί ατύπως στο Δασαρχείο.
«Βγαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι καλλιεργητές του Δήμου μας, βρίσκονται σε απόγνωση από τις επιδρομές των αγριόχοιρων που δεν σταματούν παρά μόνο στη θάλασσα» τονίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου κ. Κων. Λεγαντής, επισημαίνοντας πως η περίοδος της παράτασης, θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο.
Πηγή: το σαιτ του "myvolos.gr"