Φιλόζωοι γενετιστές δημιουργούν "αγελάδες χωρίς κέρατα"...


Μινεάπολις, Μινεσότα
Οι περισσότερες από τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες υποβάλλονται σήμερα σε μια επώδυνη και ακριβή διαδικασία για την αφαίρεση των κεράτων τους, προκειμένου να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι και το υπόλοιπο κοπάδι. Η μάλλον βάρβαρη πρακτική, λένε αμερικανοί ερευνητές, θα μπορούσε να σταματήσει μετά τη δημιουργία βοοειδών χωρίς κέρατα.

Η αμερικανική εταιρεία Recombinetics, η οποία δραστηριοποιείται στην εφαρμογή νέων μεθόδων γενετικής τροποποίησης στην κτηνοτροφία, συνεργάστηκε με αμερικανικά πανεπιστήμια για τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Biotechnology.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι το 75% των βοοειδών που προορίζονται για παραγωγή κρέατος δεν αποκτούν ποτέ κέρατα λόγω ενός γονιδίου που ονομάζεται POLLED. Στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, όμως, το ποσοστό αυτό πέφτει σε μόλις 25%, οπότε τα κέρατα πρέπει να αφαιρούνται με πριόνι ή ειδική τανάλια. 





Η εισαγωγή του γονιδίου σε έμβρυα βοοειδών που προορίζονταν για γαλακτοπαραγωγή οδήγησε στη γέννηση πέντε υγιών αγελάδων χωρίς κέρατα, αναφέρει τώρα η ερευνητική ομάδα.

Η εισαγωγή του POLLED στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες θα ήταν θεωρητικά δυνατή και με την παραδοσιακή μέθοδο των επιλεκτικών διασταυρώσεων, αυτό όμως θα απαιτούσε αρκετές γενιές ζώων και πολλά χρήματα.

Οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόστηκαν, βασισμένες σε ένζυμα που κόβουν τo DNA σε συγκεκριμένες θέσεις, παρακάμπτουν αυτό το πρόβλημα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι ακέρατες αγελάδες δεν φέρουν ξένα γονίδια ή γονίδια που δεν απαντώνται στη φύση, η νέα ράτσα θα μπορούσε δυνητικά να εκτραφεί χωρίς την ειδική έγκριση που απαιτείται για άλλα «μεταλλαγμένα».