Δέκα drones της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, αναλαμβάνουν δράση.



Δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά μας drones, επιστρατεύουν ΕΛ,ΑΣ και Πυροσβεστική για τις ανάγκες των υπηρεσιών τους.  
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο σωμάτων, που αφορούν π.χ την πρόληψη πυρκαγιών ή την επόπτευση αστικών χώρων από ψηλά, με σκοπό την ασφάλεια και την επιτήρηση. Η χρήση τους όμως δημιουργεί όμως και σοβαρά προβλήματα παραβίασης δικαιωμάτων, στο βαθμό που τα drones της αστυνομίας, θα μπορούν να πετούν ανεξέλεγκτα και να συλλέγουν οπτικό υλικό υψηλής ευκρίνειας από κάθε δυνατή δραστηριότητα των πολιτών, παραβιάζοντας χωρίς άδεια και προειδοποίηση, το δικαίωμα ιδιωτικότητάς τους.
Είναι προφανές ότι το υλικό από τις κάμερες των drones θα παρακολουθείται on line από τις αρχές ασφάλειας και θα καταγράφεται για περαιτέρω έλεγχο. Το ερώτημα είναι εάν έχει ερωτηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τήρηση του συγκεκριμένου αρχείου, το οποίο μπορεί να αφορά ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Η παρουσίαση των drones θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση», καθώς με πολύ χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους, αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις των δύο Σωμάτων Ασφαλείας.
Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέτει έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη -τρία μεγάλα και τρία μικρά- ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία τέσσερα.
Έως σήμερα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του απαραίτητου νομικού πλαισίου για τη χρήση τους, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, το οποίο θα τα χειρίζεται.
Τα «drones» των δύο Σωμάτων θα υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Εναέριων Μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ο οποίος δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σ’ αυτόν υπάγονται όλα τα πτητικά μέσα, εκτός των πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα οποία ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: presspublica.gr

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ.ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 31 ΑΧΑΡΝΑΙ - ΤΚ 136 74 - ΤΗΛ./FAX. 210 2463256
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΦΥΛΗΣ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
          ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Email: kinigitikosaxarnon@gmail.com

                      

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας τη Κυριακή 14 Μαΐου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια καθαρισμού κυνηγότοπων στην ευρύτερη περιοχή Κρύο Πηγάδι Φυλής. Σημείο συνάντησης στην αρχή της οδού προς την Μονή Κλειστών Φυλής ώρα 09:00.
Με το πέρας της περιβαλλοντικής αυτής δράσης θα ακολουθήσει κέρασμα στους συμμετέχοντες.
Για πληροφορίες και καλύτερη οργάνωση καλό θα είναι να δηλωθούν συμμετοχές στο τηλ. του συλλόγου 2102463256.

 


      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                        ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αγέλη λύκων, ξεκληρίζει κοπάδια αιγοπροβάτων σε Φιλύρα & Άγιο Βησσαρίωνα



Αγέλη λύκων, που έκανε την εμφάνισή της και διαβιώνει από πέρυσι ακόμα, στην περιοχή του Κόζιακα, αποθρασυμένη άρχισε τις επιθέσεις σε κοπάδια κτηνοτρόφων σε Τ.Κ. του Δήμου Πύλης στα ριζά του Κόζιακα.

Κάτοικοι της Πιαλείας μάλιστα ανέφεραν πως σε περιπατητική τους εξόρμηση στη θέση “Καρυά”, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τρεις λύκους, τον περασμένο χειμώνα και χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία τους, κατέφυγαν σε παρακείμενη καλύβα που υπήρχε στην περιοχή και στη συνέχεια ειδοποιώντας συγχωριανό τους ήρθε και τους παρέλαβε με το αγροτικό του.
Αγ. Βησσαρίωνας και Φιλύρα είναι τα χωριά όπου η αγέλη των λύκων έκανε αισθητή την παρουσία της, με τις επιθέσεις της να είναι όλο και πιο συχνές τώρα τελευταία. Στον Άγιο Βησσαρίωνα κατασπάραξε τρία πρόβατα, ενώ στην Φιλύρα ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος με τον ιδιοκτήτη κτηνοτρόφο του κοπαδιού να μετρά δέκα φαγωμένα και έξι “πιασμένα” δηλαδή πνιγμένα.
Ο άτυχος κτηνοτρόφος διατηρούσε το μαντρί του στη θέση “Λούτσα” της περιοχής της Φιλύρας, το οποίο ήταν και  περιφραγμένο, χωρίς ωστόσο αυτό να σταθεί εμπόδιο στους λύκους. Μετά το ατυχές γεγονός ειδοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ, υπάλληλος του οποίου κατέφθασε από τα Τρίκαλα, διενεργώντας επιτόπια αυτοψία, ώστε να γίνουν οι προβλεπόμενες από το Νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις ενέργειες, για να αποζημιωθεί ο πληγείς κτηνοτρόφος.

Πηγή: pylinews.gr

Σεμινάριο για τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στo Μέτσοβο.



Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου , το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Σαύρος Νιάρχος, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στις 10:30 πμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στην αίθουσα Χατζηγεωργίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής .

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που -παρανόμως- στοχεύει: εκατοντάδες σκύλοι, τσακάλια, αλεπούδες, σπάνια αρπακτικά πουλιά (όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και το όρνιο), ακόμα και αιγοπρόβατα που τυγχάνει να βοσκήσουν στο σημείο τοποθέτησης, πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής.
Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν στους σκύλους φύλαξης των κοπαδιών. Ένα δόλωμα μπορεί να εξολοθρεύσει, ακούσια ή εκούσια, δεκάδες τσομπανόσκυλα αφήνοντας τα αντίστοιχα κοπάδια έκθετα στις επιθέσεις και μεγιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα των ζημιών από τα άγρια ζώα.
Η εφαρμογή δηλητηριασμένων δολωμάτων έτσι, εκτός από παράνομη, επικίνδυνη και βάρβαρη πρακτική, στην πράξη επιδεινώνει το πρόβλημα των ζημιών, το οποίο υποτίθεται πως αντιμετωπίζει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διώκεται από την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά, τους κτηνοτρόφους, τον άνθρωπο.

Πηγή: Callisto.gr

Λύκοι εμφανίστηκαν σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης




Αυξημένες επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι της Νεοχωρούδας στο politesoraiokastrou.gr, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για πρώτη φορά φέτος είδαν τα άγρια ζώα να κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο του δήμου Ωραιοκάστρου, στο χωριό.

Ο κτηνοτρόφος Λεωνίδας Ζάικος έχασε τους τελευταίους τρεις μήνες 20 με 30 ζώα, ενώ έδειξε στην κάμερα τα σημάδια στον λαιμό μίας κατσίκας η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το στόμα του λύκου.

Ο κ. Ζάικος έχει περίπου οκτακόσια ζώα τα οποία βγάζει για βοσκή σε δύο ομάδες. Μετά όμως τις τελευταίες επιθέσεις των λύκων είναι αναγκασμένος να τα βγάζει όλα μαζί, έτσι ώστε τα 25 σκυλιά που έχει να μπορούν να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το κοπάδι. Όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά, πρώτη φορά φέτος ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχουν «κοπάδια» λύκοι.

Αποζημίωση «μηδέν» από τον ΕΛΓΑ, αν δε πνίξει ο λύκος πάνω από δύο ζώα την ίδια μέρα
Ο Ευάγγελος Λυκούδης, επίσης κτηνοτρόφος από τον Πεντάλοφο, καταγγέλει πως ο ΕΛ.Γ.Α τους αποζημιώνει μόνο αν χάσουν από τις επιθέσεις των λύκων πάνω από δύο ζώα την ίδια ημέρα. Κάτι που τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση οικονομικά, αφού η αγορά ενός ζώου κοστίζει αρκετά. Ας σημειωθεί δε ότι, στις περιοχές αυτές, η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και αποκλειστική πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.







Οικολογικοί» λύκοι αλλά θέλουν προσοχή


Την προσοχή του κόσμου εφιστούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού όπως λένε, μπορεί να φαίνονται «οικολογικοί» και εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αλλά δεν παύει να παραμένουν λύκοι. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν έχουν έρθει αρκετές φορές «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους λύκους κοντά στο χωριό.

Πηγή: Karfitsa.gr


Εκκληση των Οικολόγων Πράσινων προς κάθε αρμόδιο: "Τα τρυγόνια να μην εξοντωθούν στα Ιόνια".



Τα τρυγόνια να μην εξοντωθούν και τούτη την άνοιξη στα Ιόνια - Έκκληση των Οικολόγων Πράσινων προς τις αρμόδιες αρχές, την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία.


Κάθε Απρίλιο στα Ιόνια νησιά λαμβάνει χώρα η μαζική σφαγή των Τρυγονιών στην πορεία τους από την Αφρική στον ευρωπαϊκό βορρά για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, η καταδίωξη των άγριων ζώων την εποχή της αναπαραγωγής απαγορεύεται γιατί αλλιώς και κατά τον κοινό νου μοιραία θα εξαφανιστούν. Το άλλοτε κοινό Τρυγόνι έχει σήμερα υποστεί μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού του κατά 70%.
Επειδή:
- δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τον αποδεκατισμό των κουρασμένων πουλιών, από οπλοφόρους που τα παραφυλάνε τη στιγμή που φτάνουν στα νησιά έχοντας πετάξει δύο ή και τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Με΄σογειο και τη Σαχάρα
- τα πουλιά είναι δημόσιο αγαθό και οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας τα θέλουν στον ουρανό και όχι στους καταψύκτες ορισμένων
- διεκδικούμε και για τα εγγόνια μας το δικαίωμα της απόλαυσης της φύσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι,
απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας να κάνουν φέτος αποτελεσματικότερα το καθήκον τους. Πρέπει, τουλάχιστον, να γίνει αισθητή η παρουσία των ελεγκτικών αρχών σε κομβικά σημεία των περιοχών όπου γίνεται η λαθροθηρία, ώστε να μην επικρατεί η εικόνα της άκρατης ανομίας. Απευθύνουμε έκκληση  στους  αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς άρχοντες του Ιονίου να υπερασπιστούν το έργο των υπηρεσιών.
Πηγή: Ecogreens.gr

EPIRUS TRAIL: η μεγαλύτερη εννιαία διαδρομή πεζοπορίας στην Ελλάδα





Το Epirus Trail  θα είναι η μεγαλύτερη ορεινή διαδρομή πεζοπορίας που θα διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα. Όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». 


«Αρχικά θα ξεκινήσει από την περιοχή της Κόνιτσας, τα Ζαγόρια έως το Μέτσοβο. Στη συνέχεια θα καταλήξει στα Τζουμέρκα, ολόκληρη η διαδρομή θα εκτείνεται κατά μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα. Σήμερα γίνεται η καταγραφή της διαδρομής με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού των συγκεκριμένων περιοχών» τόνισε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής  Εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Γεράσιμος Παπαηλίας και πρόσθεσε ότι «θα συνδεθεί με κάθετες διαδρομές ώστε να επικοινωνεί με χωριά και μνημεία της ευρύτερης περιοχής.  Κατόπιν θα επιδιώξουμε να πάρουμε τις πιστοποιήσεις  ώστε να συμπεριληφθεί στους χάρτες με τα μονοπάτια της Ευρώπης».

Έως το φθινόπωρο το συγκεκριμένο έργο θα έχει προχωρήσει με σκοπό να δοθούν οι απαραίτητες άδειες.Μετά την καταγραφή της διαδρομής θα ακολουθούσουν τεχνικές εργασίες και μικρές επεμβάσεις οι οποίες θα ταιριάζουν με το περιβάλλον και θα γίνει η σηματοδότηση της.
Με την ολοκλήρωση της ενιαίας διαδρομής πεζοπορίας σε δυο έως τρία χρόνια, στόχος της περιφέρειας είναι η επέκταση του έργου σε όλη την Ήπειρο. Πρόκειται ουσιαστικά για ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό. Οι περιοχές που διασχίζει περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού –και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού- ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή.
Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται από στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με την καθοδήγηση και συντονισμό  μιας ειδικής ομάδας αποτελούμενης από τον Ηλία Γκαρτζονίκα (Περιφέρεια Ηπείρου- Τμήμα Τουρισμού) και τον περιβαλλοντολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) οι οποίοι είχαν κάνει και τον αρχικό σχεδιασμό.


Πηγή:  GreenAgenda.gr

Λιγότερες αλεπούδες, διπλάσιοι λαγοί!!!...



Πιο επίσημη μελέτη δεν γίνεται! Το 2004 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Θεμάτων Υπαίθρου της Αγγλίας αποφάσισε να διπλασιάσει τον πληθυσμό του λαγού μέχρι το 2010.


Προφανώς σε λίγους μήνες θα έχουμε την εκτίμηση του αποτελέσματος. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι η μελέτη, που εκπόνησε ο δρ David Cowan δεν απέδιδε καμία ευθύνη στο κυνήγι του λαγού, ούτε και πρότεινε αλλαγή του καθεστώτος κυνηγίου του. Σημειώστε μάλιστα ότι ο λαγός στην Αγγλία δεν έχει κλειστή περίοδο και μπορεί να κυνηγηθεί όλο τον χρόνο, εκτός της Κυριακής και της ημέρας των Χριστουγέννων!

Στη μελέτη του ο δρ Cowan παρατηρεί ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν «κλειστή» περίοδο, καταγράφουν μείωση του λαγού παρόμοια με αυτή της Βρετανίας. Η μείωση του λαγού στη Βρετανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρείται από το 1960.
Τα αίτια...
Τα αίτια δεν είναι εξακριβωμένα, αλλά η γενική διαπίστωση της μείωσης, αναπόφευκτα οφείλεται σε κάποιον κοινό, πανευρωπαϊκό, παράγοντα. Και αυτός μάλλον είναι η αλλαγή της καλλιέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η Βρετανία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΟΚ τότε) το 1972 και άρχισε να εφαρμόζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική που ήδη εφαρμοζόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι η Αγγλία «ξεπάτωσε» με επιδότηση δεκάδες χιλιάδες τρέχοντα χιλιόμετρα φυσικού φράχτη μέσα σε μία δεκαετία από την ένταξή της στην ΕΟΚ. Ο δρ Cowan, καταγράφοντας τα αίτια της μείωσης, βάζει πρώτες τις ασθένειες, μετά την αρπακτικότητα και τελευταίο το περιβάλλον.

Ο επιστήμονας μνημονεύει εκείνη τη μελέτη του Tapper που είχαμε δημοσιεύσει στο «Εθνος - Κυνήγι» πριν από χρόνια και κατέγραφε μείωση της αναπαραγωγής το λαγού μέχρι και 100% λόγω αλεπούς.
Η αλεπού στην Αγγλία αυξάνεται σε όλη σχεδόν την επικράτεια από το 1980 και μετά. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα η αλεπού έχει περάσει σε ένα ειδικό καθεστώς από το 1992, με τις ευλογίες του τότε Γ.Γ. Αισθητικών Δασών κυρίου Κατσούδα που κατήργησε τον όρο «επιβλαβές». Η αλεπού συγκαταλέγεται στα θηρεύσιμα είδη, αλλά δεν κυνηγιέται, αφού δεν θεωρείται θήραμα από τους κυνηγούς. Είναι ενδιαφέρον ότι το πολυσυζητημένο κυνήγι της αλεπούς με σκυλιά δίωξης (αγέλες Μπιγκλ και Χάριερ) ή με σκυλιά καταδίωξης, ευθύνεται για «αμελητέα επίπεδα» μείωσης όπως καταγράφει ο δρ Cowan. Από τους θηρευθέντες λαγούς, μόλις το 6% θηρεύεται από σκυλιά.
Μεγαλύτερη πυκνότητα
Ο τρίτος παράγοντας που επιδρά στον λαγό είναι η ποιότητα περιβάλλοντος. Εδώ ο δρ Cowan μνημονεύει μελέτες από την Ουγγαρία, όπου η αύξηση του μεγέθους των χωραφιών στην εποχή των μεγάλων κρατικών αγροκτημάτων οδήγησε σε μείωση του λαγού. Η μεγαλύτερη πυκνότητα καμπίσιων λαγών διατηρήθηκε σε σχετικά μικρά χωράφια με τριφύλλια. Παράλληλα, στην Αγγλία, οι μελέτες δείχνουν ότι οι λαγοί αποφεύγουν σημεία που βόσκονται από κοπάδια και αγελάδες. Λογικό είναι ότι οι λαγοί, ως ζώα που κρύβονται σε επίπεδα σημεία και σε ρηχά βαθουλώματα στο έδαφος, δεν θα διακινδυνεύσουν να ποδοπατηθούν από αγελάδες.
 Αυτό που δεν αναφέρει ο δρ Cowan είναι ότι η κάθε αγελάδα επιδοτείται από την Ευρώπη και έτσι ο πληθυσμός της αγελάδας αυξήθηκε απότομα στην Αγγλία λόγω της ΚΑΠ. Μας μένουν λίγοι μήνες για την αξιολόγηση της μελέτης και των μέτρων που έχουν εφαρμόσει οι Αγγλοι. Αν τα καταφέρουν και διπλασιάσουν τους λαγούς τους σε λιγότερο από μία δεκαετία, χωρίς να μειώσουν ούτε μέρα από το ολόχρονο κυνήγι του λαγού (και την πώληση του θηράματος σε σούπερ μάρκετ των Αθηνών), τότε θα αξίζει να δανειστούμε τα φώτα τους.

Κείμενο Νικήτας Κυπρίδημος
Φωτογραφιες MASSOLI NOVELLI
Πηγή: EΘΝΟΣ-Κυνήγι

Ζουρίδα – Η αλεπού της Κρήτης!!..



Μία ευκαιρία δούμε το ζώο αυτό που μοιάζει πολύ με τη καλογεννούσα , κοινός νυφίτσα, που οι περισσότεροι γνωρίζουν καλά, λίγοι όμως γνωρίζουν οτι υπάρχει και ένα άλλο είδος κουναβιού που είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τη νυφίτσα και ακόμα πιο άγριο, η ζουρίδα!

Η ζουρίδα, αυτό το νυχτόβιο άγριο ζώο, δίκαια θα μπορούσε να θεωρηθεί η »αλεπου της κρητικής υπέθρου», γίατι κι άν ακόμα είναι μικρότερη σε μέγεθος από αυτήν, κάνει τίς ίδες σχεδόν ζημιές και καταστροφες!
Επιστημονικά λέγεται »ικτίς», κοινώς κουνάβι.
Σήμερα στην αναζήτηση της λέξης »κουνάβι» εμφανίζεται μονάχα η νυφίτσα με τη γνωστή της ιστορία της παράδοσης, γιατί ονομάστηκε έτσι, αλλά καμία αναφορά στην »ξαδέρφη» της, τη ζουρίδα, που είναι σαφώς πιό μεγάλη σε μέγεθος, και ποιο άγρια απο τη νυφίτσα!
Εχει το μέγεθος γάτας, και σπάνια τη βλέπουμε μέρα στή φύση, γιατι κρύβεται όπως ο ασβός στη φωλιά του που είναι τρύπες και χαλάσματα.
Τη νύχτα όμως, η ζουρίδα βγαίνει για αναζήτηση τροφής, και το πιό πιθανόν, είναι να τη δούμε στη μέση του δρόμου πατημένη από κάποιο αυτοκίνητο, που τη τύφλωσαν τα φώτα γιατι απο σαστισμάρα πάνω του.
Η ζουρίδα σάν αρπαχτικό, δέν εξημερώνεται, δέν είναι φυτοφάγο αλλα αντίθετα, άκρως σαρκοφάγο!
Δέν είναι τρωκτικό, και το μόνο καλό που κάνει είναι να εξολοθρεύει ποντίκια και φίδια
Τρέφεται με τρωκτικά, πουλιά, αυγά, λαγούς και κατά τις νυχτερινές της εξορμήσεις σε αγροτόσπιτα, αρπάζει κουνελάκια κοτόπουλα κλπ που κόβει το λαιμό τους και πίνει το αίμα τους.
Αμα ορμήσει σέ κοτέτσι που δέν έχει περίφραξη μπορεί τάκα τάκα να πνίξει και δέκα κοτόπουλα!
Και τα δύο αυτά άγρια ζώα, και η ζουρίδα και η νυφίτσα, έχουν πολύ καλή ποιότητα γούνας σάν μεταξένια, και κάποτε τίς κυνήγαγαν για το λόγο αυτο. Μέ τη γούνα αυτή, έκαναν εξωτερική επένδυση σε ταμπακιέρες, πορτοφόλια, σε γιακάδες, και γενικά σε μικρής επιφάνειας αντικείμενα.
Στήν Κρήτη, έχει επικρατήσει η ονομασια »ζουρίδα» επι τουρκοκρατίας. »Ζουρίδες» = νυχτόβιες επιθέσεις των Τούρκων.
Μέ τόν ίδιο βίαιο και πονηρό τρόπο δρούν και οι αρπαχτικές ζουρίδες, για να εισβάλουν στα χωριά και να τρυπώσουν στο κοτέτσι και να μήν αφήσουν μιά κότα ζωντανή,αλλά ούτε και τα αυγά!
Συνήθως δέν τρώνε όλη την κότα αλλα ρουφάνε το αίμα της.
Πολλοί την κυνηγάνε για να τήν ταριχεύσουν και να στολίσουν μιά γωνιά του σπιτιού.

Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ψάρι των σπηλαίων στην Κωνσταντία... Λίμνη της νότιας Γερμανίας.



Ένας δύτης ανακάλυψε τυχαία ένα ψαράκι σε μία σπηλιά στον βυθό της λίμνης της Κωνσταντίας στη νότια Γερμανία. Είναι το πρώτο ψάρι των σπηλαίων που εντοπίστηκε στην Ευρώπη.

Το ασυνήθιστο εύρημα φαντάζει με μια πρώτη ματιά ασήμαντο. Το ψαράκι έχει μήκος μερικά μόλις εκατοστά και δεν διαθέτει φανταχτερά χρώματα. Κολυμπά αργά σε μια γυάλα στο Ινστιτούτο Λιμνών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας. Αραιά και πού σκαλίζει με τη μύτη του τα βότσαλα του βυθού και κουνά το πτερύγιο της ουράς του.
Ωστόσο το ψάρι είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο: αποτελεί το πρώτο γνωστό ψάρι των σπηλαίων στην Ευρώπη. Πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2015 από κάποιον δύτη σε ένα δυσπρόσιτο σύμπλεγμα σπηλαίων στον βυθό της λίμνης της Κωνσταντίας. Εκεί τα ψάρια αυτά ζουν απομονωμένα από άλλα είδη. Για να φτάσουν στο σημείο οι ερευνητές χρειάζονται μία ώρα. Την έρευνα διεξάγει μία ομάδα ειδικών από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντίας και του Όλντενμπουργκ και από το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς του Βερολίνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας τα δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
Πριν από 20.000 χρόνια
Το ψαράκι έχει μήκος μερικά μόλις εκατοστά και δεν διαθέτει φανταχτερά χρώματα
Το ψαράκι έχει μήκος μερικά μόλις εκατοστά και δεν διαθέτει φανταχτερά χρώματα
«Αυτό είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ψάρι των σπηλαίων» λέει η ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας Γιασμίνκα Μπέρμαν-Γκόντελ. «Και εκτός αυτού είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται τόσο βόρεια». Μέχρι σήμερα το βορειότερο σημείο στο οποίο είχε εντοπιστεί ανάλογο είδος ψαριού ήταν η Πενσιλβάνια. «Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν ψάρια των σπηλαίων βορειότερα, αφού εκεί όλα πάγωσαν μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Ωστόσο αυτό το εύρημα τα άλλαξε όλα».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών το ψάρι αυτό κατέβηκε μέσω Δούναβη στη λίμνη της Κωνσταντίας πριν από 20.000 χρόνια μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων στην περιοχή των Άλπεων. Οι συνθήκες μετεγκατάστασης ερευνώνται ακόμη από τους επιστήμονες. Η Μπέρμαν-Γκόντελ υποθέτει ότι ορισμένα ψάρια του Δούναβη ξεβράστηκαν από το ποτάμι και στη συνέχεια μπήκαν στα σπήλαια. Μέσα σε αυτά τα 20.000 χρόνια τα ψάρια προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες ζωής.
Ανακάλυψη μέσα σε δυσπρόσιτα σπήλαια
To ψάρι εντοπίστηκε το 2015 από δύτη σε ένα δυσπρόσιτο σύμπλεγμα σπηλαίων στον βυθό της λίμνης της Κωνσταντίας
To ψάρι εντοπίστηκε το 2015 από δύτη σε ένα δυσπρόσιτο σύμπλεγμα σπηλαίων στον βυθό της λίμνης της Κωνσταντίας
Το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει μικρά μάτια, αλλά τα ρουθούνια είναι μεγάλα και οι αισθητήρες στο στόμα ενισχυμένοι, ώστε το ψάρι να μπορεί να μυρίζει καλύτερα και να έχει τελειότερη αίσθηση της γεύσης. Την ανακάλυψή του οφείλει στην καλή όραση του Γιοαχίμ Κραϊζελμάιερ, του δύτη που εντόπισε το ψάρι το 2015 και επειδή του έκανε εντύπωση το τράβηξε μερικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια τις έδειξε στη Μπέρμαν-Γκόντελ, η οποία του ζήτησε να βγάλει στην επιφάνεια ένα ζωντανό ψάρι. Αυτό βέβαια χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια γιατί η προσέγγιση των σπηλαίων από τους δύτες είναι δύσκολη. Τελικά οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν ψάρια από τα σπήλαια της λίμνης της Κωνσταντίας τον Νοέμβριο του 2015.
Συγγραφέας-reporter: Κάτριν Ντρίνκουτ (dpa)
Πηγή: DW.com

Νεκρό ζαρκάδι βρέθηκε στην Εορδαία Κοζάνης.





Βρέθηκε νεκρό αρσενικό ζαρκάδι στην περιοχή της Τ.Κ Ολυμπιάδας Δήμου Εορδαίας Π.Ε Κοζάνης.
Ειδοποιήθηκε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης από κυνηγό της περιοχής.
Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Δασαρχείο Κοζάνης.
Το νεκρό ζαρκάδι μεταφέρθηκε με όχημα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στο Κτηνιατρικό Κέντρο Πτολεμαΐδας για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ συντάχθηκε το σχετικό δελτίο μεταφοράς είδους άγριας πανίδας



Πηγή: Hunters.gr

Απαγόρευση θήρας στην Τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου στο Μέτσοβο.


Την απαγόρευση του κυνηγιού όλων των θηραμάτων για πέντε (5) χρόνια, σε έκταση (6.200) έξι χιλιάδων διακοσίων στρεμμάτων, στη θέση «Τσούμα Μπάρμπα» περιοχής Δ.Κ. Μετσόβου του Δήμου Μετσόβου, προβλέπει απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει η απόφαση, σκοπός της απαγόρευσης είναι η προστασία και η ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου και εν γένει της πανίδας της περιοχής. Για την έκδοση της απόφασης εξέφρασαν θετική γνώμη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μετσόβου και Περιχώρων και η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.


Περιγραφή ορίων:

Το όριο της έκτασης ξεκινά από την πηγή «Γεωργίτση» και με βόρεια κατεύθυνση ακολουθεί ρέμα το οποίο συμβάλει στο ρέμα «Ποτόκι». Ακολουθεί το ρέμα «Ποτόκι» μέχρι τη συμβολή του στην Τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου (στο σημείο ανώτατης στάθμης λειτουργίας της Τεχνητής λίμνης – χωροσταθμική 1.343.μ.). Στη συνέχεια ακολουθεί την ακτογραμμή της τεχνητής λίμνης Αώου προς τα δυτικά, στο σημείο ανώτατης στάθμης της, περικλείοντας τις δασικές θέσεις «Τσούμες», «Σπανούρα Πόγγα», «Τσούμα Φάτζι» και «Τσούμα Μπάρμπα» μέχρι το ρέμα «Παπαναστάση». Στη συνέχεια ανεβαίνει το ρέμα «Παπαναστάση» μέχρι την 45η Επαρχιακή οδό. Τέλος ακολουθεί την 45η Επαρχιακή οδό έως την πηγή «Γεωργίτση» από όπου και ξεκίνησε.