Δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά μας drones, επιστρατεύουν ΕΛ,ΑΣ και Πυροσβεστική για τις ανάγκες των υπηρεσιών τους.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο σωμάτων, που αφορούν π.χ την πρόληψη πυρκαγιών ή την επόπτευση αστικών χώρων από ψηλά, με σκοπό την ασφάλεια και την επιτήρηση. Η χρήση τους όμως δημιουργεί όμως και σοβαρά προβλήματα παραβίασης δικαιωμάτων, στο βαθμό που τα drones της αστυνομίας, θα μπορούν να πετούν ανεξέλεγκτα και να συλλέγουν οπτικό υλικό υψηλής ευκρίνειας από κάθε δυνατή δραστηριότητα των πολιτών, παραβιάζοντας χωρίς άδεια και προειδοποίηση, το δικαίωμα ιδιωτικότητάς τους.
Είναι προφανές ότι το υλικό από τις κάμερες των drones θα παρακολουθείται on line από τις αρχές ασφάλειας και θα καταγράφεται για περαιτέρω έλεγχο. Το ερώτημα είναι εάν έχει ερωτηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τήρηση του συγκεκριμένου αρχείου, το οποίο μπορεί να αφορά ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Η παρουσίαση των drones θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση», καθώς με πολύ χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους, αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις των δύο Σωμάτων Ασφαλείας.
Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέτει έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη -τρία μεγάλα και τρία μικρά- ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία τέσσερα.
Έως σήμερα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του απαραίτητου νομικού πλαισίου για τη χρήση τους, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, το οποίο θα τα χειρίζεται.
Τα «drones» των δύο Σωμάτων θα υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Εναέριων Μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ο οποίος δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σ’ αυτόν υπάγονται όλα τα πτητικά μέσα, εκτός των πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα οποία ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.
Πηγή: presspublica.gr