Από θαύμα σώθηκε νεαρός οδηγός πριν από λίγο στην Κρήνη Τρικάλων (Προσοχή! Σκληρές εικόνες!)


Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή μετά την παράσυρση αγριογούρουνου από ΙΧ στο δρόμο που συνδέει το χωριό με την Οιχαλία 

Για πολλούς κατοίκους του Δήμου Φαρκαδόνας που ζουν έντονα το πρόβλημα θεωρούνταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό. Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, αλλά μονάχα με υλικές ζημιές.
Άγιο είχε σήμερα το βράδυ ένας νεαρός ηλικιακά οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που κατευθυνόταν από Κρήνη προς Οιχαλία. Κινούμενος με το όχημά του στην περιφερειακή οδό που συνδέει τα δύο χωριά, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, παρέσυρε αγριογούρουνο βάρους μεγαλύτερο των 100 κιλών, που διέσχιζε παράλληλα το οδόστρωμα.
Ο οδηγός σύμφωνα με το ΚΡΗΝΗ LIVE δεν κατάφερε να αποφύγει το άγριο ζώο, καθώς εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του. Το παρέσυρε, ευτυχώς ωστόσο κατάφερε να συγκρατήσει το όχημα στο οδόστρωμα χωρίς να εκτραπεί και να ανατραπεί. Φυσικά το αυτοκίνητο υπέστη μεγάλες ζημιές καθώς το άγριο ζώο ήταν ιδιαίτερα βαρύ.
Το γεγονός έρχεται να θορυβήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους τόσο της Κρήνης, όσων και των άλλων χωριών. Να επιστήσει την προσοχή των οδηγών, αλλά ταυτόχρονα να εντείνει τις πιέσεις για την λήψη μέτρων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
Ρεπορτάζ: Χαρης Θεοδωράκης
ΠΗΓΗ http://krinitrikalon.gr/nea/apo-thavma-sothike-nearos-odigos-prin-apo-ligo-stin-krini/

Λύκος ρομπότ ενάντια στους αγριόχοιρους!


Λύκος ρομπότ ενάντια στους αγριόχοιρους. Δείτε το βίντεο



Η νέα στρατηγική για την προστασία των καλλιεργειών στην Ιαπωνία!

Έναν μεταλλικό λύκο που κρατά τους αγριόχοιρους μακριά από τα χωράφια δοκιμάζει ο ιαπωνικός γεωργικός συνεταιρισμός Kisarazu, κοντά στο Τόκιο. Το μηχανικό ζώο είναι 65 εκατοστά σε μήκος και 50 εκατοστά σε ύψος , λίγο μικρότερο από τον πραγματικό λύκο, αλλά το κινούμενο κεφάλι του και οι αισθητήρες στα μάτια του είναι σε θέση να εντοπίσουν την παρουσία άγριων ζώων κοντά του κ όταν συμβαίνει αυτό, ο "σούπερ λύκος τέρας" εκπέμπει  ένα πολύ δυνατό ουρλιαχτό όπως αυτό των αδελφών του στη φύση, το οποίο φτάνει τα 90 ντεσιμπέλ.

Κατασκευασμένο από μια νησιωτική επιχείρηση του Hokkaido και ένα πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, το ρομπότ λύκος λειτουργεί με μπαταρίες που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Τα πρώτα πειράματα είχαν ήδη δείξει στο παρελθόν ότι οι αρκούδες που είναι πολλές στο Χοκάιντο, είχαν φοβηθεί από παρόμοιο ρομπότ . Οι αγρότες της επαρχίας Chiba ελπίζουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τις αγροτικές σοδειές κ κυρίως το ρύζι τους.

pon/ATS
Για το ΦΥΣΗ ΤV-www.fisi.tv  Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης


Επέλαση αγριογούρουνων στη Μαγνησία...



Επέλαση… αγριογούρουνων στη Μαγνησία. Καταστρέφουν καλλιέργειες, φθάνουν μέχρι τις αυλές σπιτιών σε αναζήτηση τροφής και επιτίθενται ακόμη και σε οικόσιτα ζώα. Προ τριημέρου στη Μηλίνα, κάτοικος της περιοχής έγινε μάρτυρας επίθεσης αγριογούρουνων στη γάτα και στον ένα σκύλο του. Μόλις που πρόλαβε να ανοίξει την εξώπορτα του σπιτιού του και να φωνάζει το δεύτερο σκυλί του μέσα, προκειμένου να γλιτώσει…


Το πρόσφατο κρούσμα δεν είναι και το μοναδικό στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου όπως λένε ντόπιοι υπάρχει ολόκληρος… «καταυλισμός» από αγριογούρουνα.
Τα ζώα, δεν περιορίζονται στο δασικό περιβάλλον. Σύμφωνα με κατοίκους, κατεβαίνουν ακόμη και στα χωριά σε αναζήτηση τροφής.
Κάθε… επέλαση συνοδεύεται από καταστροφές και απώλειες. «Κατεβαίνουν συνήθως νυχτερινές ώρες. Εγώ ήμουν μέσα στο σπίτι όταν διαπίστωσα ότι βρίσκονται στην αυλή μου. Ισα που πρόλαβα να ανοίξω την πόρτα και να φωνάξω μέσα τον έναν από τους δύο σκύλους μου. Ο άλλος, όπως και μια γάτα μου έπεσαν θύματα της επίθεσης», αναφέρει κάτοικος της Μηλίνας. Αλλοι κάτοικοι, αναγκάζονται τα βράδια και βάζουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι.
Κρούσμα επίθεσης και μάλιστα σε μεγαλόσωμο σκύλο καταγράφτηκε την περασμένη εβδομάδα και στο Νεοχώρι.

Οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο δεν είναι οι μοναδικές. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πρέκα, κάτοικο στο Νεοχώρι, προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους, όμως κανένας φράκτης δεν είναι αρκετός για να σταματήσει την… επέλαση. «Τα χωράφια μετά την επιδρομή είναι λες και πέρασε τρακτέρ και τα όργωσε», περιγράφει ο κ. Πρέκας, κάνοντας λόγο για ένα παμφάγο ζώο, δυνατό, χωρίς φυσικούς εχθρούς, που έχει εξοικειωθεί με τον άνθρωπο και εισβάλλει ακόμη και μέσα στις αυλές.

Ούτε καν τα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετήσει κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής για να κρατούν μακριά τα αγριογούρουνα δεν είναι αρκετά πλέον. «Αρκετοί εγκατέστησαν κανονάκια. Είναι ένα σύστημα που βγάζει ήχο σαν πυροβολισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τον έχουν συνηθίσει και πλέον τον αψηφούν», αναφέρει ο κ. Πρέκας.
Κάτοικοι του Πηλίου, έχουν παρά πόδα τα όπλα για να μπορέσουν να προστατευτούν σε πιθανή επίθεση από αγριογούρουνα.

Γενικό το κακό

«Είναι γενικό το κακό», αναφέρει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Βόλου, Γιάννης Μόσδρομος. Όπως επισημαίνει το πρόβλημα υφίσταται τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια και δεν αφορά μόνο στο Πήλιο. «Πρόβλημα υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αλμυρού και γενικότερα όπου υπάρχουν καλλιέργειες, όπως καλαμπόκια», προσθέτει ο ίδιος.
«Εχω ακούσει για επιθέσεις ακόμη και σε πρόβατα αλλά και για ατυχήματα σε επαρχιακούς δρόμους, όπου κατηφορίζουν αγριογούρουνα σε αναζήτηση τροφής», λέει.
Ο κ. Μόσδρομος μιλά για υπερπληθυσμό αγριόχοιρων στη Μαγνησία. «Ως Κυνηγετικός Σύλλογος έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει.

Επιμήκυνση κυνηγετικής περιόδου

Η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε για τη Μαγνησία στις 20 Αυγούστου. Όμως το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν επιτρέπεται πριν τις 15 Σεπτεμβρίου και έως 21 Ιανουαρίου.
«Εχουμε προτείνει την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο στις 20 Αυγούστου μαζί με τα υπόλοιπα είδη. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί», σημειώνει ο κ. Μόσδρομος.

Στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα και με αφορμή το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων, περιλαμβάνονται εξαιρέσεις οι οποίες όμως δεν αφορούν στη Μαγνησία:

· διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,

· αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10,

· δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού

· κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

Ρεπορτάζ: Ελένης ΧΑΝΟΥ
Πηγή: taxydromos.gr

Σπάνιο φαινόμενο: Στέρεψε ο Αχελώος!!...


Μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου γίνονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι περιοχών από που περνά οποταμός Αχελώος.
Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο «VimaPoliti.gr» κάτοικος στο Περδικάκι Βάλτου, εδώ και 10 ημέρες ο ποταμός έχει σχεδόν στερέψει, με την ανομβρία του φετινού καλοκαιριού να παίζει βασικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη.
Σύμφωνα με τους κατοίκους το φαινόμενο έχει να εμφανιστεί πάνω από 20 χρόνια.
Η φωτογραφία ελήφθη την Παρασκευή, σε περιοχή λίγο μετά το Περδικάκι.
Από ποιες περιοχές περνά ο Αχελώος
Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διέρχεται από τους νομούς Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Πηγή:  greeenagenda & texnologosgeoponos.gr

Πρωτοβουλίες για τα κυνηγόσκυλα και την κυνοφιλία


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας (Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε.) συνεχίζει τη στενή συνεργασία της με τους κυνοφιλικούς ομίλους κυνηγετικών φυλών, στα πλαίσια των προσπαθειών που από κοινού καταβάλλονται, ώστε να διευθετηθούν ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την οργανωμένη κυνοφιλία, αλλά και τον κόσμο των κυνηγών γενικότερα.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε., Ν. Σταθόπουλος και Η. Γιανναράς, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία κυνοφιλικών ομίλων, αποτελούμενη από την πρόεδρο του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ) Ι. Γαλανού, τον πρόεδρο του ΟΚΑΔΕ, Δ. Γκουζούνα, τον πρόεδρο του Ομίλου Ελληνικού Ιχνηλάτη, Φ. Πεσιλή, τον πρόεδρο του Ομίλου Ντράχτχααρ, Π. Τερζή, τον πρόεδρο του Ομίλου Ελβετικών Ιχνηλατών, Β. Παπαγεωργίου και εκπρόσωπο του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού, Χ. Αρβανίτη.
Αυτό που κυρίως απασχόλησε είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, στην έκδοση της απόφασης που θα νομιμοποιεί και θα ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων για σκύλους φέρμας και ιχνηλάτες.
Επίσης, μεγάλο μέρος του προβληματισμού που αναπτύχθηκε, αφορούσε το σημερινό καθεστώς των Ζωνών Εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων, αλλά και τις αλλαγές στον νόμο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα που φέρεται να προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε να αλλάξουν και να τροποποιηθούν διατάξεις που τόσα προβλήματα προκάλεσαν στους κατόχους κυνηγετικών σκύλων, αλλά και στην ερασιτεχνική εκτροφή γενικότερα.
Εκ του Γραφείου Τύπου  της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε.

ΠΗΓΗ  dasarxeio.com

Κυνηγετικός Σύλλογος Ελασσόνας ¨Συγκεντρώνουμε τους άδειους κάλυκες κ προστατεύουμε τη φύση κ το περιβάλλον!


Ένα μεγάλο μπράβο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ελασσόνας για την κίνησή του!

ΚΣΕ: οι «Άγραφοι νόμοι του κυνηγιού»!!!…


Το κυνήγι είναι δραστηριότητα αγάπης προς τη φύση και όχι εκτόνωσης. Ο κυνηγός που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να σέβεται ανάλογα τους συγκυνηγούς του, καθώς και τους ανθρώπους που εργάζονται ή απολαμβάνουν με όποιον τρόπο επιλέγουν, τη φύση.
Το κυνήγι διεξάγεται με νόμους και διατάγματα που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες που σχετίζονται με το σεβασμό μεταξύ ανθρώπων, αλλά και την αθλητική δεοντολογία από την οποία οφείλει να διακατέχεται ο κυνηγός.
Ορισμένοι από τους κανόνες αυτούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στη νομοθεσία μας είναι οι πιο κάτω και είναι γνωστοί ως «άγραφοι νόμοι του κυνηγίου».
– Η φύση ανήκει σε όλους και δεν είναι προσωπική μας ιδιοκτησία.
– Στη φύση είμαστε φιλοξενούμενοι και πρέπει να της συμπεριφερόμαστε όπως αξίζει σε κάποιον που μας φιλοξενεί.
–  Δεν καταστρέφουμε δέντρα, πηγές, διαβάσεις, φυτά, κλπ. χωρίς λόγο.
– Δεν ανάβουμε φωτιές από τις οποίες υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να επεκταθούν στην ύπαιθρο.
– Δεν κυνηγάμε μέσα σε καλλιέργειες στις οποίες ενδέχεται να κάνουμε ζημιά.
– Δεν πλησιάζουμε ποτέ τα αιγοπρόβατα ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας κυνηγόσκυλα.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ κοντά στα κατοικίδια ή τους ανθρώπους που εργάζονται ή βρίσκονται στην ύπαιθρο.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ προς τα καταλύματα των ζώων τα οποία ενδέχεται να τρομάξουν από τον πυροβολισμό ή από τα σκάγια που πέφτουν στις στέγες.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ πινακίδες ή οποιαδήποτε επιφάνεια, έστω κι αν θεωρούμε ότι δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.
– Δεν παίρνουμε ποτέ καρπούς από τις καλλιέργειες παρά μόνο αν μας τους προσφέρουν.
– Δεν πυροβολούμε για κανένα λόγο είδη της άγριας πανίδας των οποίων απαγορεύεται το κυνήγι. Είναι υποτιμητικό για κυνηγό να προφασιστεί «λάθος» στην αναγνώριση θηράματος.
– Έχουμε πάντοτε μαζί μας την άδεια κυνηγιού και την άδεια κατοχής του όπλου μας και τα επιδεικνύουμε στα όργανα της πολιτείας, ή των κυνηγετικών οργανώσεων που τυχόν θα μας τα ζητήσουν.
– Δεν διστάζουμε ποτέ να καταγγείλουμε το λαθροθήρα.
– Συνεργαζόμαστε πρόθυμα με τους Θηροφύλακες και τους δίνουμε όποιες πληροφορίες μπορούμε.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα που θα πέσει σε μέρος που δεν μπορούμε να φθάσουμε για να το πάρουμε.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα που θα πέσει μέσα σε καλλιέργειες στις οποίες θα κάνουμε ζημιά για να το πάρουμε.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ ακίνητο θήραμα. Πουλιά που κάθονται ή ζώα που τρέφονται ή πίνουν νερό, είναι χωρίς άμυνα και ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα θήρας αλλά δολοφονίας.
– Δεν κυνηγάμε ποτέ όταν οι καιρικές συνθήκες στερούν από το θήραμα τη δυνατότητα να αμυνθεί. Αντίθετα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να βοηθήσουμε τα θηράματα να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία.
– Αναζητούμε συστηματικά το πληγωμένο ή νεκρό θήραμα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εξεύρεσής του.
– Δεν συγχέουμε ποτέ την ποσότητα με την ποιότητα του θηράματος. Καλός κυνηγός δεν είναι όποιος παίρνει πολλά θηράματα, αλλά εκείνος που δίνει στο θήραμα δυνατότητα άμυνας.
– Το θήραμα δεν είναι εμπόρευμα και το κυνήγι δεν είναι επάγγελμα. Καταγγέλλουμε πάντοτε όποιον εμπορεύεται θηράματα.
– Δεν διατηρούμε ποτέ στη ζωή τραυματισμένα θηράματα.
– Δεν κακομεταχειριζόμαστε ποτέ το άψυχο σώμα του θηράματος. Αντίθετα, το διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
– Δεν επιτρέπουμε ποτέ στα παιδιά και τα σκυλιά να παίζουν με το άψυχο θήραμα. Η συμπεριφορά μας απέναντί του θα πρέπει να είναι τιμητική, όπως αξίζει σε έναν άξιο αντίπαλο.
– Ειδικευόμαστε στο είδος κυνηγιού που μας αρέσει περισσότερο και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς ως ειδικοί σε συγκεκριμένο είδος.
– Τρώμε πάντοτε το κρέας των θηραμάτων. Είναι ντροπή για τον κυνηγό να φονεύει ένα ζώο, αν δεν έχει τη διάθεση να γευτεί το κρέας του.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το βεληνεκές του όπλου μας.
– Το θήραμα ανήκει σ’ αυτόν που πρώτος θα το θηρεύσει.
– Το τραυματισμένο θήραμα ανήκει σ’ αυτόν που το τραυμάτισε πρώτος.
– Αν φονεύσουμε τραυματισμένο θήραμα, θα πρέπει να το παραδώσουμε σ’ αυτόν που το τραυμάτισε.
– Τα ανιχνευόμενα θηράματα βρίσκονται πάντοτε στη διάθεση του ιδιοκτήτη του σκύλου.
– Δεν πυροβολούμε ποτέ τον αγριόχοιρο, τον λαγό, την πέρδικα, την μπεκάτσα ή το ορτύκι που «ξεφώλιασαν» τα σκυλιά κάποιου άλλου.
– Ο τόπος κυνηγιού ανήκει σ’ αυτόν που τον οριοθέτησε πρώτος.
– Το καρτέρι ή η περιοχή κυνηγιού του λαγού ή του αγριόχοιρου ανήκουν σ’ αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι εκεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβληθούμε.
– Δεν επιτρέπεται να εισερχόμαστε σε περιοχές που έχουν «κλείσει» παρέες που κυνηγούν λαγό ή αγριόχοιρο αν κυνηγάμε πουλιά. Η παρουσία μας, τα σκυλιά μας και οι πυροβολισμοί θα χαλάσουν το κυνήγι μας ολόκληρης παρέας.
– Δεν κινούμαστε ποτέ κοντά σε κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας.
– Αν βρεθούμε σε καρτέρι που βρίσκεται άλλος κυνηγός αδειάζουμε το όπλο μας σε ένδειξη σεβασμού.
– Δεν ρυπαίνουμε τη φύση με πλαστικά, κάλυκες, μπουκάλια, κλπ, και δεν αφήνουμε στο πέρασμά μας οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία του σύγχρονου καταναλωτισμού.
– Η σιωπηρή περισυλλογή «αδέσποτων» κυνηγόσκυλων ισοδυναμεί με κλοπή. Αν δούμε κάποιο κυνηγόσκυλο πρέπει αμέσως να το γνωστοποιήσουμε στο αστυνομικό τμήμα και τον κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής που το βρήκαμε.
– Σεβόμαστε πάντοτε τους υπερήλικες κυνηγούς και τους παραχωρούμε προτεραιότητα σε τόπο και θήραμα.
– Η ευγένεια και η συγκατάβαση πρέπει να είναι αρχή μας, διότι αυτές χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο – κυνηγό.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ





ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ & ΦΥΛΗΣ
ΕΔΡΑ: ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 31 ΑΧΑΡΝΑΙ - ΤΚ 136 74 - ΤΗΛ./FAX. 210 2463256
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Email: kinigitikosaxarnon@gmail.com


                      


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αχαρνών συνεργαζόμενος με τον Ερυθρό Σταυρό, σε συνέχεια της προσπάθειας αύξησης της δύναμης των μελών της τράπεζας αίματος, θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοληψία στις 03/09/2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 09:00 – 13:00 στα γραφεία του Συλλόγου Αρχαίου Θεάτρου 31 Αχαρνές.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2102463256 καθημερινά και ώρες 08:30 - 13:00 το πρωί και απόγευμα 18:00 – 20:30.  


Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΙΣΤΟΥ -ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΙΣΤΟΥ
Σου το ζητούν:
1. Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων κυρίως νέα άτομα (Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση).
2. Τα παιδιά με Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική αναιμία που χρειάζονται περίπου το ¼ των μονάδων αίματος που διακινούνται.
3.  Όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν.
4. Όσοι πάσχουν από αιματολογικές παθήσεις (Λευχαιμίες ,λεμφώματα, αιμορροφιλίες).
5. Η χώρα μας για να έχουμε αυτάρκεια και επάρκεια για τους ασθενείς , ώστε να μην εισάγουμε αίμα. 10 ΛΕΠΤΑ από τον χρόνο σου ΣΩΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ     

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                          ΜΑΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ξεκίνησε την Κυριακή η κυνηγετική περίοδος – «Σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων» ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος....





Aθήνα 22/08/2017


Ξεκίνησε την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 η φετινή κυνηγετική περίοδος στη χώρα μας, για την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε εφέτος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να μην ταλαιπωρηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυνηγοί, Δασική Υπηρεσία, Κυνηγετικές Οργανώσεις).
 
Όπως διαφάνηκε από τις προηγούμενες ημέρες οι άδειες θήρας εκδόθηκαν ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, αφού έγκαιρα υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας και έτσι δεν υπήρξε συνωστισμός στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
 
Στην κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής της δραστηριότητας κινήθηκε και το έγγραφο του τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 και υπενθυμίζει τις καλές πρακτικές του κυνηγίου, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια στη χρήση του όπλου, η μείωση των αποβλήτων (απομάκρυνση καλύκων, μη απόρριψη σκουπιδιών), η χρήση μολύβδινων σκαγιών όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία και ο σεβασμός στα όργανα ελέγχου (Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή Κυνηγετικών Οργανώσεων).
 
Παρόλα αυτά υπήρξε ένα σοβαρό, θλιβερό περιστατικό αλληλεπίδρασης αρκούδας με άνθρωπο, η οποία επιτέθηκε σε κυνηγό από τη Φλώρινα κατά την παρουσία του σε κυνηγότοπο με καλλιέργεια καλαμποκιού, με τον κυνηγό, αφού εγχειρίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΥΠΕΝ από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η πρώτη μέρα κύλησε στις υπόλοιπες περιοχές ομαλά, με χιλιάδες κυνηγούς να επισκέπτονται τους κυνηγότοπους και να βρίσκουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς τα προτιμώμενα από αυτούς θηράματα της πρώτης μέρας, δηλαδή το τρυγόνι και το ορτύκι.
 
Με αφορμή την προχθεσινή έναρξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:
 
«Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρευσίμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στον γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τους κυνηγούς ως διαχειριστές που θα σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί γι αυτούς συνειδητή προτεραιότητα.
Πολύτιμος συνεργάτης του κυνηγού πολύ συχνά είναι ο σκύλος του (είτε ο σκύλος φέρμας, είτε ο ιχνηλάτης, είτε ο απόρτ). Οι κυνηγοί οφείλουν να σέβονται τους κυνηγετικούς σκύλους έχοντάς τους πάντα εμβολιασμένους και με το βιβλιάριο υγείας τους. Τα απαραίτητα έγγραφα του κυνηγετικού σκύλου και η σήμανση του με τσιπ αποτελούν στοιχεία ελέγχου της Δασικής Υπηρεσίας και της Θηροφυλακής.
 
Οι κυνηγοί οφείλουν επίσης να σέβονται και προστατεύουν τα λοιπά είδη της άγριας πανίδας και τη φύση συνολικά. Γι αυτό και θα πρέπει να σεβαστούν τις επικείμενες απαγορεύσεις θήρας στις καμένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές.
 
Οι κυνηγοί, όμως, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου. Για το λόγο αυτό ανακοινώνουμε σήμερα την πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή, για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα. Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί.
 
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
 
Για το λόγο αυτό, κάλεσα με έγγραφο εχθές τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που για φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά, αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
 
Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, θα ήθελα να επισημάνω και πάλι την ανάγκη μέτρων ασφαλείας από τους κυνηγούς, την αποφυγή των κατοικημένων περιοχών με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις περί θήρας, καθώς και την τήρηση των κανόνων ένδυσης που προβλέπονται για τη θήρα συγκεκριμένων θηραμάτων.
 
Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον κυνηγό που δέχτηκε την επίθεση από την αρκούδα στη Φλώρινα να έχει ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψει σύντομα δυνατός στους οικείους του, όπως και να είναι αυτή η πρώτη και τελευταία αρνητική είδηση για τη φετινή κυνηγετική περίοδο».


Κασκαβάλ.. Το «ξεχασμένο» τυρί της Πίνδου επανέρχεται στο προσκήνιο



To 1719 λειτουργούσε στο Μέτσοβο γαλλικό εμπορικό πρακτορείο, που αγόραζε εμπορεύματα και τα εξήγαγε... Τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα προϊόντα από την Ήπειρο εξάγονται στην Ιταλία, την Μάλτα, την Αίγυπτο αλλά και την Αμερική! Και βέβαια την πρωτοκαθεδρία είχαν τα τυριά της περιοχής...
Ένα απ’ αυτά ήταν το κασκαβάλ! Τυρί που παρήγαγαν κατεξοχήν οι βλάχοι και είχε κατακτήσει, δεκαετίες πριν, τις περισσότερες χώρες του κόσμου!
Με την μετακίνηση των πληθυσμών το κασκαβάλ έγινε ένα από τα αγαπημένα τυριά για τα περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, όπου παράγεται μέχρι και τώρα με το ίδιο ή με παρεμφερές όνομα.
Σήμερα, η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο το «ξεχασμένο» τυρί των βουνών και μάλιστα σταδιακά να καταφέρει να το πιστοποιήσει ως προιόν ονομασίας προέλευσης.
Το βήμα αυτό το κάνει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο οποίος ήδη έχει εκπονήσει την πρώτη φάση της μελέτης όπου καταγράφεται η διαδρομή του τυριού, παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία και ο τρόπος παραγωγής όπως προκύπτει μέσα από ιστορικές πηγές και αφηγήσεις.
Η μελέτη στοχεύει να συμβάλλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας του συγκεκριμένου τύπου τυριού, στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στην παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και στην ενδυνάμωση των ορεινών περιοχών.
Σήμερα το κασκαβάλ, είναι από τα πιο γνωστά σκληρά τυριά των Βαλκανικών χωρών και παράγεται εκτός από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία (διάσημο είναι εκείνο της πόλης Pirot) την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την ΠΓΔΜ (ξακουστό είναι εκείνο του Τετόβου), την Κριμαία, την Βόρεια Ουκρανία, την Μολδαβία, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τουρκία, τον Λίβανο (kashkawan) και τη Συρία.


Ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη γλώσσα έχουν εντοπισθεί 14 παραλλαγές στην προφορά του.
Το κασκαβάλ από πρόβειο με μίξη γίδινου γάλακτος, όπως τονίζεται στη μελέτη, χαρακτηρίζει το Βορειοελλαδικό χώρο με αφετηρία την Πίνδο και συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και την παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια. Η μεγάλη διάδοσή του στη Βαλκανική χερσόνησο στην οποία και παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, οφείλει, πράγματι, πολλά στις μετακινήσεις και τη διασπορά των Βλάχων στον γεωγραφικό χώρο.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του τυριού, σήμερα διακρίνονται τρεις τύποι: ο βαλκανικός τύπος, ο ρωσικός τύπος (που μοιάζει πολύ με τον πρώτο) και ο ιταλικός τύπος. Παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματα αυτών, από νωπό ή παστεριωμένο γάλα και αποτελεί ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, με συνεκτική υφή με πολύ λίγες έως καθόλου οπές, χρώμα λευκοκίτρινο, ευχάριστη γεύση πλούσιο άρωμα.


Πηγή: EpirusPost.gr

Εκτός κινδύνου ο 53χρονος κυνηγός που του επιτέθηκε αρκούδα – Υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.



Σε σοβαρή κατάσταση, αλλά χωρίς να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο 53χρονος κυνηγός ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αρκούδα το πρωί της Κυριακής, σε περιοχή της Φλώρινας.
Ο άτυχος άνδρας υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, οι οποίες διήρκησαν περίπου έξι ώρες. Ειδικότερα υποβλήθηκε σε επεμβάσεις στο λαιμό για την αποκατάσταση των αδένων και των φωνητικών χορδών, στο μάτι, στο σαγόνι κ.λ.π., ενώ αντιμετωπίστηκαν τραύματα στα χέρια, στο στήθος και σε άλλα σημεία του σώματος. Μετά τις πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις ο 53χρονος Β.Β. από τη Φλώρινα, μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, καθώς δεν υπήρχε ελεύθερη μονάδα στο ΑΧΕΠΑ.
Στην εντατική θα παραμείνει για ένα 48ωρο, ενώ το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει κάποια μόλυνση. Για το λόγο αυτόν άλλωστε στο νοσοκομείο της Φλώρινας όπου διακομίστηκε αρχικά υποβλήθηκε σε αντιτετανικό και αντιλυσσικό εμβόλιο. Επίσης, στο νοσοκομείο Φλώρινας οι γιατροί περιποιήθηκαν τα βαρύτατα τραύματα του ασθενούς, σταμάτησαν την αιμορραγία και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο 53χρονος κυνηγός, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστυνομικός, δέχτηκε άγρια επίθεση αρκούδας, το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου, την ώρα που κυνηγούσε μπεκάτσες μαζί με τον γιο του και έναν φίλο του κυνηγό. Οι τρεις κυνηγοί είχαν  περικυκλώσει χωράφι με ηλιόσπορους στον κάμπο της Κλαδοράχης και πυροβολούσαν σε πουλιά, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν πολλοί κυνηγοί που έριχναν τουφεκιές. Ξαφνικά, σύμφωνα με μαρτυρίες βγήκε από το χωράφι η μεγαλόσωμη αρκούδα, η οποία αρχικά προσπέρασε τον εν λόγω κυνηγό χωρίς να τον πειράξει. Όμως από πίσω ακολουθούσε ένα αρκουδάκι, το οποίο γρύλισε. Τότε η αρκούδα γύρισε πίσω και επειδή ίσως ένοιωσε ότι κινδύνευε το μωρό της επιτέθηκε στον 53χρονο, τον χτύπησε και τον έριξε κάτω και του προξένησε πολλαπλά και σοβαρά τραύματα με νύχια και με δόντια. Έτρεξαν αμέσως ο γιος του θύματος και ο τρίτος κυνηγός, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και μόνο τότε το άγριο ζώο άφησε το θύμα του και έφυγε, αφού βεβαίως του προκάλεσε βαρύτατα τραύματα.
Να σημειωθεί ότι το θύμα είναι έμπειρος κυνηγός και σύμφωνα με συναδέλφους του έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με αρκούδες, αλλά επειδή ακριβώς γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται ουδέποτε είχε πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά η συνάντησή του με το μεγαλόσωμο ζώο ήταν μία πολύ επώδυνη και τραυματική εμπειρία την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Πηγή: e-ptolemaios.gr

Σοκ στην Ινδία: Σκύλοι αλλάζουν χρώμα και γίνονται μπλε!!...



Στην Ινδία η μόλυνση είναι τόσο μεγάλη που τα αδέσποτα ζώα έχουν αρχίσει να παίρνουν μπλε χρώμα!

Οι εικόνες από την περιοχή Νάβι Μουμπάι της Ινδίας είναι σοκαριστικές. Τα νερά του ποταμούΚασάντι έχουν τόσα τοξικά που τα αδέσποτα σκυλιά που καταναλώνουν νερό από εκεί έχουν αρχίσει και αλλάζουν χρώμα.





Οι αρχές παρατηρούν πως όλο και περισσότερα σκυλιά έχουν αρχίσει και γίνονται μπλε και οι πολίτες έχουν αναφέρει πάνω από 6 περιστατικά που σκύλοι βγαίνουν από το ποτάμι έχοντας μπλε απόχρωση.

Η τοπική ομάδα που προστατεύει τα ζώα έχει ήδη κινηθεί νομικά και έκανε προσφυγή στοΣυμβούλιο Ελέγχου Ρύπανσης.






Πηγή: newpost.gr

Ξεκίνησε την Κυριακή η κυνηγετική περίοδος – Σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων.



Ξεκίνησε την Κυριακή 20 Αυγούστου η φετινή κυνηγετική περίοδος στη χώρα μας, για την οποία το 
υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε εφέτος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να μην ταλαιπωρηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυνηγοί, Δασική Υπηρεσία, Κυνηγετικές Οργανώσεις).
Όπως διαφάνηκε από τις προηγούμενες ημέρες οι άδειες θήρας εκδόθηκαν ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, αφού έγκαιρα υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας και έτσι δεν υπήρξε συνωστισμός στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
Στην κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής της δραστηριότητας κινήθηκε και το έγγραφο του τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου και υπενθυμίζει τις καλές πρακτικές του κυνηγίου, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια στη χρήση του όπλου, η μείωση των αποβλήτων (απομάκρυνση καλύκων, μη απόρριψη σκουπιδιών), η χρήση μολύβδινων σκαγιών όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία και ο σεβασμός στα όργανα ελέγχου (Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή Κυνηγετικών Οργανώσεων).
Παρόλα αυτά υπήρξε ένα σοβαρό, θλιβερό περιστατικό αλληλεπίδρασης αρκούδας με άνθρωπο, η οποία επιτέθηκε σε κυνηγό από τη Φλώρινα κατά την παρουσία του σε κυνηγότοπο με καλλιέργεια καλαμποκιού, με τον κυνηγό, αφού εγχειρίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΥΠΕΝ από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η πρώτη μέρα κύλησε στις υπόλοιπες περιοχές ομαλά, με χιλιάδες κυνηγούς να επισκέπτονται τους κυνηγότοπους και να βρίσκουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς τα προτιμώμενα από αυτούς θηράματα της πρώτης μέρας, δηλαδή το τρυγόνι και το ορτύκι.

Πηγή: dytikesmaties.gr

Κενά στη Δασική Υπηρεσία....

Οι δασικοί δρόμοι αποδεικνύονται πολύτιμοι στην πυρόσβεση. Τα κονδύλια που δίνονται στη Δασική Υπηρεσία δεν επαρκούν για τη συντήρησή τους.



«Για την προστασία των δασών συνολικά και την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και των άλλων αιτιών υποβάθμισης του δασικού πλούτου της χώρας μας, απαιτείται η συγκρότηση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη», τονίζει στην «Κ» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Yπαλλήλων (ΠEΔΔY), σχετικά με όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και αλλού. «Σήμερα υπάρχει μια πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και κονδυλίων, μεταξύ δασικής υπηρεσίας, δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους, που έχει αποδειχθεί μη αποδοτική», υπογραμμίζει ο κ. Μπόκαρης. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ μιλάει για μακρόχρονη υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης. «Σήμερα οι ελλείψεις στις αναγκαίες θέσεις επιστημονικού προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες φτάνουν το 45%, έχουμε μεγάλο έλλειμμα ειδικά σε δασολόγους και δασοπόνους. Μόνο την τελευταία πενταετία οι δασολόγοι που υπηρετούν στη Δασική Υπηρεσία μειώθηκαν από 850 σε 600 άτομα», σημειώνει ο κ. Μπόκαρης. Το αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, ενώ έχουν αναλάβει περισσότερο έργο, όπως η συμβολή τους στην εκπόνηση των δασικών χαρτών. Ανάσα στη Δασική Υπηρεσία θεωρεί ο κ. Μπόκαρης πως έδωσε η ενσωμάτωση περίπου 1.800 αγροφυλάκων που έγιναν δασοφύλακες και βοηθούν σε μια εποπτεία των δασών, όχι επαρκή βέβαια. «Είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων», υπογραμμίζει.
Οι Δασικές Υπηρεσίες, που υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν την αρμοδιότητα της συντήρησης των δασικών οδών, του καθαρισμού των δασών κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, «τα κονδύλια που δίνονται δεν επαρκούν», σημειώνει ο κ. Μπόκαρης. Υπολογίζεται πως η Δασική Υπηρεσία λαμβάνει σε ετήσια βάση, τα τελευταία χρόνια, περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία πρέπει να καλύψει όλα τα πεδία με τα οποία ασχολείται. Την ίδια ώρα, περίπου 17-18 εκατομμύρια τον χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη, λαμβάνουν οι δήμοι για έργα πρόληψης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που βρίσκονται εντός του χώρου ευθύνης τους και στα οποία περιλαμβάνονται και αστικά άλση, πάρκα κ.λπ. «Συνολικά είναι πολύ λίγα τα χρήματα, ενώ και η μη ενιαία διαχείριση δεν βοηθάει», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.
Για ευθύνη της Αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων πυρόσβεσης αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο. «Στον τομέα της πυροπροστασίας, πολύ έγκαιρα φέτος είχαν γίνει συσκέψεις, έχουν δοθεί κονδύλια. Στο υπουργείο Εσωτερικών, που γνωρίζω, έχουν δοθεί περίπου 17 εκατ. ευρώ στους 319 από τους 325 δήμους, αποκλειστικά για πυροπροστασία», είπε χαρακτηριστικά. «Εχουμε περιπτώσεις δημάρχων που πραγματικά αξιοποίησαν τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε και μαρτυρίες πολιτών για έλλειψη έστω στοιχειωδών μέτρων». Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα πως «η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση του Κτηματολογίου θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη θεσμική οργάνωση και θωράκιση της χώρας, που είναι από τις λίγες στην Ε.Ε. όπου δεν είναι αποσαφηνισμένο ποιος είναι ο χαρακτήρας κάθε περιοχής, τι κάνει και πού».
Πύρινα μέτωπα
Οσον αφορά την πορεία των πύρινων μετώπων, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στις περιοχές Αλειμματάς και Καραβάδος της Κεφαλονιάς είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Στην πρώτη περίπτωση δεν είχε ενεργό μέτωπο και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, καθώς κι ένα ελικόπτερο. Οριοθετημένη είναι η φωτιά στην περιοχή Καραβάδος, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ