Την ενσωμάτωση της έννοιας του Κυνηγετικού και του Μηχανοκίνητου τουρισμού στο ν/σχ του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό προτείνει η Νατάσα Γκαρά


Την ενσωμάτωση του Κυνηγετικού και Μηχανοκίνητου τουρισμού στο νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό, πρότεινε η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες στον χώρο του τουρισμού, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τουριστικό κλάδο και δημιουργεί ένα φιλικό επενδυτικό πλαίσιο με λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται και οριοθετούνται οι ειδικές μορφές τουρισμού. Μεταξύ άλλων,  προωθούνται αλλαγές που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων.
Με παρέμβασή της η Νατάσα Γκαρά, κατέθεσε την πρόταση για την ενσωμάτωση στις διατάξεις του νομοσχεδίου της έννοιας του κυνηγετικού και του μηχανοκίνητου τουρισμού, με σκοπό την ανάπτυξη και την εξέλιξη του κλάδου του εναλλακτικού τουρισμού. Η γεωποικιλότητα της χώρας μας, το γεγονός πως το κυνήγι νόμιμα αναπτύσσεται σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, η μοναδικότητα του περιβάλλοντος, το κλίμα αλλά και η κουλτούρα των Ελλήνων σε σχέση με τον Μηχανοκίνητο Τουρισμό, αποτελούν σημαντικό έναυσμα για έναν νέο σχεδιασμό στον Τουρισμό και  μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές στον κλάδο αυτόν.
Συνοπτικά, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αναφέρθηκε στα εξής:

  • Κυνηγετικός Τουρισμός: Κατά την κυνηγετική περίοδο, ομάδες κυνηγών μετακινούνται κυρίως προς αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές με σκοπό την άσκηση δραστηριότητας της θήρας. Ο Κυνηγετικός τουρισμός είναι η δραστηριότητα της θήρας η οποία λαμβάνει χώρα σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του κυνηγού. Είναι τουρισμός που διεξάγεται στις περιοχές όπου επιτρέπεται η θήρα. Το είδος αυτού του τουρισμού έχει ως σκοπό την απόκτηση της δυνατότητας, από πλευράς του κυνηγού, να ασκήσει τη δραστηριότητα της θήρας και σε ενδιαιτήματα και θηρεύσιμα είδη τα οποία δεν απαντώνται στον τόπο κατοικίας του ή στην τοπική κυνηγετική περιοχή. Μπορεί να επιτελείται και ανεξάρτητα από την άσκηση της θήρας, όταν λαμβάνει χώρα για αναγνώριση περιοχών για μελλοντική άσκησή της, ή όταν σχετίζεται με την εκπαίδευση σκύλων στις ζώνες εκπαίδευσης σκύλων σε θήραμα που δεν απαντάται στην τοπική περιοχή. Είδος του κυνηγετικού τουρισμού αποτελεί και ο κυνοφιλικός τουρισμός ο οποίος λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διεξαγωγής αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών και ιχνηλατών, όπως αυτοί θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ο κυνηγετικός τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών από την μετακίνηση των κυνηγών και των οικογενειών τους, στη διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων από παράνομες ενέργειες όπως εκχερσώσεις, λαθρεμπόριο, πυρκαγιές κτλ

    – Μηχανοκίνητος Τουρισμός: Αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνει προεπιλεγμένες διαδρομές σε χωματοδρόμους, δάση ή σε περιοχές με ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον με τετρακίνητα οχήματα ή δίκυκλα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας μεγάλες διοργανώσεις συναντήσεων ή και αγώνων και έχει παρατηρηθεί πως αυτή η τάση αποτελεί μια από τις πλέον δημοφιλείς και ταχέως αναπτυσσόμενες τουριστικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Επίσης, μια ορθή οργάνωση και θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου, μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού τουρισμού, και να αναδείξει κάποιους όχι τόσο δημοφιλείς έως τώρα προορισμούς.
Η ανάπτυξη αυτών των ειδών θεματικού τουρισμού, μπορούν στοχευμένα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κυρίως στην ανάδειξη ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών, όπως είναι ο Έβρος, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο τουρισμός, ως μια από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας μας, προσφέρει ένα ευρύ κύκλο παραγωγικών διαδικασιών και οφείλουμε εκτός από τις παραδοσιακές μορφές του, να δώσουμε πλέον βάση και σε νέες μορφές, ώστε  η χώρα μας να αποτελεί πλέον έναν προσφιλή τουριστικό προορισμό, όχι μόνο για διακοπές “κλασσικού τύπου”. Αξίζει να δημιουργήσουμε όλες τις προδιαγραφές, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, ώστε η περιοχή μας να μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, μέσω του φυσικού περιβάλλοντος, της ιδιαίτερης μορφολογίας, τις εξειδικευμένες υποδομές της και να προσελκύει με αυτόν τον τρόπο επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που θα ενισχύουν την οικονομία μας και θα δώσουν μια νέα πνοή στον τόπο μας.
ΠΗΓΗ https://faros-24.gr