Δεκαετής Aπαγόρευση στην περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, για υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου


Ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητά την ανάκληση της της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης Δασαρχείου Πειραιά περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως», κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.
 
Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, η εν λόγω απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον, σημειώνει, «δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών».
 
Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.
 
Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση.
 
Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
 
«Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
(Αρ. Πρωτ. 5431/6.2.2019)
 
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Σοβαρές επιπτώσεις της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης για τη γεωργική καλλιέργεια
 
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών του, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά, η εφαρμογή της υπ. αριθμόν 49611/1665/14-06-2018 απόφασης περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως».
 
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.
 
Κατ’ αρχήν πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Απαγορεύει ουσιαστικά την καλλιέργεια γεωργικής γης και την υποχρεώνει να μετατραπεί υποχρεωτικά σε δασική. Έρχεται, αντιμέτωπη με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών. Επίσης, έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση και με την υφιστάμενη Δασική Νομοθεσία και την κρατούσα Νομολογία, καθότι τα φρύγανα δεν αναγνωρίζονται ως «δασικά φυτά», γεγονός το οποίον έχει αποδεχτεί και η νομολογία των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Χώρας. Ουσιαστικά με την διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.
 
Επειδή η εν λόγω απόφαση είναι ακραία και πλήττει καίρια τον μικρό αγροτικό κλήρο, υποχρεώνοντάς τον αναιτιολόγητα και αντισυνταγματικά να μεταβάλει τον ουσιαστικό του χαρακτήρα,
Επειδή δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών,
Επειδή η εν λόγο απόφαση βάλλει ευθέως εναντίων της Συνταγματικής Αρχής της ιδιοκτησίας,
Επειδή όλοι αγαπούμε το Δάσος και το προστατεύουμε, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της λογικής
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση;»
 

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ στο Ηνωμένο Βασίλειο: Μυστηριώδης ιός σκοτώνει ένα σκυλί την εβδομάδα



Τρόμο και ανησυχία έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες σκύλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας θανατηφόρος ιός που προσβάλλει τα κατοικίδια τους.
Πρόκειται για τον ιό Alabama Rot, ο οποίος προσβάλλει τα σκυλιά και «τρώει» το δέρμα τους.Εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε λαγωνικά στην Αλαμπάμα τη δεκαετία του ’80, γι' αυτό και ονομάστηκε έτσι.
Για δεκαετίες, τα σκυλιά της Βρετανίας ήταν ασφαλή, αλλά το 2012 τελικά παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα. Οι περιπτώσεις των τετράποδων που έχουν προσβληθεί, είναι πάρα πολλές.Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά για τον συγκεκριμένο ιό, παρά μόνο ότι επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία των σκύλων και προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών τους. 
Η ασθένεια χτυπά κυρίως από το Νοέμβριο έως Μάιο .
Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τι νόσο Alabama Rot, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με λασπώδεις περιπάτους 

Δεν υπάρχουν καν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους, καθώς οι κτηνίατροι δεν έχουν τρόπο εξέτασης για να δουν αν έχει προσβληθεί ο σκύλος από τον ιό όσο είναι ζωντανός. Αυτό επιβεβαιώνεται μόνο μετά τον θάνατό του.
Οι κτηνίατροι προτείνουν σαν μέτρο πρόληψης την απομάκρυνση των σκύλων από πολύ λασπώδεις περιοχές. Επίσης οι ιδιοκτήτες πρέπει να πλένουν καλά τους σκύλους μετά από το κυνήγι ή περιπάτους σε λασπώδης περιοχές.

Οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν την αλήθεια για το πώς μπορεί ένας σκύλος να προσβληθεί από τον ιό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευάλωτα σκυλιά έχουν γενετική προδιάθεση για την ασθένεια, η οποία προκαλείται από άγνωστους περιβαλλοντικούς παράγοντες. 


Παράταση προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας στις κόκκινες αλεπούδες.


Παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019 σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας στις κόκκινες αλεπούδες.
 
Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων έως τις 31 Μαρτίου 2019 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο ελάχιστος αριθμός αλεπούδων ανά Περιφερειακή Ενότητα που πρέπει να εξετασθούν είναι:
 
Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 130, Π.Ε. Ημαθίας: 66, Π.Ε. Κιλκίς: 89, Π.Ε. Πέλλας: 96, Π.Ε. Πιερίας: 56, Π.Ε. Σερρών: 133, Π.Ε. Χαλκιδικής: 126.
 
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 166/12568/22.01.2019 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δικαιούχοι (κυνηγοί και φύλακες θύρας) θα αποζημιώνονται με το ποσό των 50 ευρώ για την προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων και εντός του 2019 (ενεργητική επιτήρηση).
 
Στο πλαίσιο επικαιροποίησης των αρχείων που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη λύσσα (www.pkm.gov.gr → «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη λύσσα, που είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=401), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν:
 
1.Ενημερωτικό φυλλάδιο για την διαδικασία συσκευασίας των νεκρών ζώων και τις αποζημιώσεις κατά την προσκόμιση δειγμάτων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες (27.07.18) και
2.Ενημερωτικό υλικό για τη συλλογή δειγμάτων και τις αποζημιώσεις έτους 2018, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν και απο την ιστοσελίδα του ΥΠΠΑΤ (www.minagric.gr → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα) στο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa.
3. Υπόδειγμα ΙΙΙα (ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (ΠΛΗΡΩΜΗΣ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ)
4. Υπόδειγμα ΙΙΙβ (ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ (ΠΛΗΡΩΜΗΣ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΘΑΝΑΤΩΜΕΝΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ (ΕΜΒΟΛΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ),
5. Έντυπο αποστολής δειγμάτων από ιδιωτικούς φύλακες θήρας, κυνηγούς και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας και
6. Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς/φύλακες θήρας για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας.

Κυνήγι κορακοειδών από τον ΚΣ Ξάνθης


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης ενημερώνει τα μέλη του ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή θα διεξαχθεί κυνήγι κορακοειδών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ρυθμιστική διάταξη θήρας 2018 -2019.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν παρακαλούμε να το δηλώσουν στα γραφεία του Συλλόγου.
H ώρα και το σημείο συνάντησης θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες την Παρασκευή 8-2.
Παρόμοιες εξορμήσεις θα συνεχιστούν τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο Σύλλογος θα διανείμει στους ενδιαφερόμενους κάποια ποσότητα φυσιγγίων πριν το κυνήγι.
Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης
 Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: 40 Εκκλησιών 2 - Ξάνθη | ΤΚ: 67100
Τηλέφωνο: 25410-22846
Email: kynsilxa@otenet.gr

Τροχαίο ατύχημα με αγριογούρουνο. “Θα ζητήσουμε επέκταση της κυνηγετικής περιόδου”


Μάστιγα τα ζώα που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά σε αστικές περιοχές
Τον Χάρο με τα μάτια τους είδαν προχθές αργά το βράδυ νεαροί που επέβαιναν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, όταν την πορεία τους στον δρόμο ανέκοψε αγριογούρουνο. Το συμβάν σημειώθηκε στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, στο ύψος του Καντήραγα και από καθαρή τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Δημότες αναφέρουν ότι το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κατηφορίσει μέχρι στις Αλυκές(!) απειλώντας όχι μόνο καλλιέργειες, αλλά και ανθρώπινες ζωές.
Οι δύο νεαροί είχαν κατεύθυνση προς Βόλο, όταν την πορεία του αυτοκινήτου τους ανέκοψε ένα μεγάλο αγριογούρουνο που πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά τους. Οπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, ο οδηγός δεν είχε το περιθώριο να αντιδράσει με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να σκοτώσει το ζώο που ζύγιζε τουλάχιστον 50 κιλά.
Αποφεύχθηκαν όμως τα χειρότερα, καθώς παρά το αρχικό ξάφνιασμα ο οδηγός κατάφερε να κρατήσει την πορεία του και να μην μπει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, στο οποίο εκείνη την ώρα κινούνταν άλλο όχημα.
Ο οδηγός σταμάτησε στο σημείο και από πίσω του περίπου 20 οχήματα με άλλους οδηγούς, που σταμάτησαν να δουν τι έγινε. Επί τόπου έσπευσε η ασφαλιστική προκειμένου να πιστοποιήσει το τροχαίο με το αγριογούρουνο και να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος, που υπέστη ζημιά τουλάχιστον 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, το προχθεσινοβραδινό τροχαίο δεν ήταν το μοναδικό που έχει συμβεί και μάλιστα τόσο κοντά σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου Γιάννη Μόσδρομο, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία τριετία στον νομό Μαγνησίας. Πλέον το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα χωριά, όπου κυρίως οι αγρότες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται σε κάθε επιδρομή.
«Ατυχήματα έχουν σημειωθεί και στη Ν. Αγχίαλο, ιδίως στην περιοχή προς το οινοποιείο, στις Αλυκές, στον Καντήραγα, στον Σωρό», αναφέρει ο κ. Μόσδρομος.
Ο ίδιος επικαλείται και υπαίθριο πωλητή οπωρολαχανικών που στήνει τον πάγκο του πάνω στον δρόμο πριν το γεφυράκι του Προφήτη Ηλία. «Δύο φορές έκαναν επιδρομή αγριογούρουνα και του τα έφαγαν όλα. Ακόμη και μέσα στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου έχει αναφερθεί εμφάνιση αγριογούρουνων», επισημαίνει ο κ. Μόσδρομος.
Η κυνηγετική περίοδος για τα αγριογούρουνα έληξε στις 20 Ιανουαρίου και δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν τις 15 Σεπτεμβρίου. «Ως Σύλλογος θα ζητήσουμε την επέκταση της κυνηγετικής περιόδου», ανέφερε ο κ. Μόσδρομος.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
 ΠΗΓΗ www.taxydromos.gr/