Απελευθερώνουν πέρδικες και φυτεύουν δέντρα οι κυνηγοί


Ο εμπλουτισμός θηραμάτων, σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό της χλωρίδας του τόπου μας, είναι ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου, που προ ημερών προμηθεύτηκε από τη Δασική Υπηρεσία Ηρακλείου μεγάλο αριθμό δέντρων διαφόρων ειδών, με σκοπό τη φύτευσή τους σε διάφορες περιοχές, σε μια προσπάθεια αναδασώσεων και ουσιαστικής ενίσχυσης των δέντρων που ευδοκιμούν στην Κρήτη και κυρίως σε ντόπιες ποικιλίες.
«Δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στη νησιωτική πέρδικα, που πάει να εξαφανιστεί από την Κρήτη. Για αυτό το θέμα έχουμε φτιάξει 9 νέους κλωβούς προσαρμογής που αυτές τις μέρες θα δεχτούν περίπου 900 πέρδικες που τις έχουμε εκθρέψει και είναι έτοιμες προς απελευθέρωση σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Υπάρχουν και από πιο παλιά άλλα τρία κλουβιά για τον ίδιο σκοπό. Και αυτό πράγματι ο νομός το έχει ανάγκη», είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο γενικός γραμματέας του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Γραμματικάκης.
Στο μεταξύ, όπως διευκρινίζει, «η βασική έλλειψη θηραμάτων έχει να κάνει με την τροφή και το νερό. Άρα εμείς, σπέρνοντας, δημιουργούμε και τροφή για όλα τα θηράματα, λαγό και πέρδικα ακόμη παραπάνω. Ήδη έχουμε δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές του νομού περίπου 30 ποτίστρες, εκ των οποίων άλλες τις τροφοδοτούμε με νερό και άλλες τις μεταφέρουμε εμείς. Για τους καλοκαιρινούς μήνες, όλα τα πουλιά βρίσκουν νερό. Οπότε σημαίνει ότι αναπαράγονται πιο εύκολα», λέει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Γραμματικάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «έχουμε παραλάβει και κάποια δέντρα για να ξεκινήσουμε συμβολικά μια νέα δεντροφύτευση στην περιοχή Γάλιπε στο ήδη δασικό κομμάτι που υπάρχει εκεί, σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Είναι χαρουπιές, πεύκα, κυπαρίσσια και γενικά ντόπια είδη δέντρων που αναπαράγονται στην Κρήτη».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου, εκφράζει την ικανοποίησή του για τον βαθμό επιτυχίας που είχε ιδιαίτερα φέτος η συνεργασία του συλλόγου και των θηροφυλάκων με τις πυροσβεστικές και τις δασικές υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Στο παρελθόν είχαμε σταματήσει με την πληροφόρηση πολλές πυρκαγιές. Και μην ξεχνάμε ότι ο κυνηγός είναι 365 μέρες τον χρόνο έξω στην ύπαιθρο και με την παρουσία του συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών δυσάρεστων καταστάσεων».