Κυνηγοί υιοθέτησαν 500 δενδρύλλια και αρχίζουν αναδασώσεις

Λίγα αποδείχτηκαν τα 500 δενδρύλλια που διέθεσε στα μέλη του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής από το φυτώριο καρποφόρων και δασικών φυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδασώσεων. «Κυνηγέ υιοθέτησε και εσύ ένα δένδρο μπορείς» καλείται το πρόγραμμα που ξεκίνησε την περσινή χρονιά και εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης των κυνηγών σε αυτό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και φέτος με τη διάθεση συνολικά 1.500 δενδρυλλίων καστανιάς. «Αν φυτέψεις ένα δένδρο και εσύ ο ίδιος το φροντίσεις, το ποτίσεις και το μεγαλώσεις, σίγουρα θα αντιδράσεις στην πληγή που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί δένδρα από το βουνό. Και ποια είναι αυτή, η παράνομη υλοτομία». Με το παραπάνω σκεπτικό ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Ρεφειάδης κάλεσε και φέτος τους κυνηγούς να υιοθετήσουν ένα δένδρο και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Δεκάδες κυνηγοί μεμονωμένα ή ως εκπρόσωποι ομάδων βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στο φυτώριο – πυρήνα του συλλόγου στην παλιά οδό Ξάνθης, από όπου έγινε η δωρεάν διάθεση δενδρυλλίων καστανιάς.
πηγή http://xronos.gr/

Αποχώρηση της ΚΣΕ από το Πρόγραμμα LIFE για τη Νανόχηνα

Αποχώρησε η ΚΣΕ από το πρόγραμμα Life για τη Νανόχηνα εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία της, προς το ΥΠΕΚΑ, για τη συστηματική κατασυκοφάντηση των Κυνηγών και την παραπληροφόρηση. Η Ορνηθολογική Εταιρία προσπαθεί να αναδείξει την λαθροθηρία, στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, σε μείζον θέμα ενώ όλα τα υπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται. Χρησιμοποιώντας αυτές τις αιτιάσεις ως αφορμή για ακόμα περισσότερους αδικαιολόγητους περιορισμούς στην κυνηγετική δραστηριότητα.

Επανεμφάνιση κρούσματος Λύσσας κ προστασία της δημόσιας υγείας.

 Αφορμή για να ψάξω λίγο πάλι το όλο θέμα ήταν έγγραφο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα με την επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος λύσσας που αφορά έναν σκύλο στην Ελασσόνα Λάρισας.Σχετικά με το έγγραφο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
 κ εδώ:

Η Λύσσα που μέχρι τώρα ακούγαμε με κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα τώρα πια υπάρχει κ στη Θεσσαλία.
Ακόμα και σήμερα η λύσσα παραμένει μια απειλή για την ανθρωπότητα και παρόλο ότι θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος των σαρκοφάγων, προσβάλει τα περισσότερα είδη των θηλαστικών και τον άνθρωπο. Για πρακτικούς  λόγους διακρίνεται στη λύσσα των σκύλων (λύσσα των δρόμων) και στη λύσσα των άγριων ζώων. Ως λύσσα των σκύλων χαρακτηρίζεται αυτή που μεταδίδεται από τα ζώα αυτά στις πόλεις και στα χωριά, ενώ λύσσα των άγριων ζώων χαρακτηρίζεται εκείνη που μεταδίδεται από λύκους, τσακάλια, αλεπούδες και νυχτερίδες. Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από τις εκδορές και τα μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους. Τέλος, είναι πιθανή η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα όταν υπάρχει στα ούρα των νυχτερίδων μέσω σταγονιδίων σε σπηλιές ή σε εργαστήρια όπου οι νυχτερίδες κρατούνται ως πειραματόζωα.
Μετά την επιβεβαίωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες που βρέθηκαν πρόσφατα σε διαφορετικές  περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κρίνεται αναγκαίο πιά η ανάγκη μείωσης του πληθυσμού της αλεπούς στην Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όμως πως μπορεί να γίνει εφιχτό αυτό;
Παραθέτω ένα πολύ καλό άρθρο σχετικά από την έκδοση  Παν-Θηρας 2013 της ΚΟΜΑΘ  που θα μας λύσει πολλές απορίες:
Μειώνοντας τον πληθυσμό της αλεπούς στη νέα εποχή της λύσσας στην Ελλάδα

Συνήθως τα ΜΜΕ προβάλουν προσπάθειες διατήρησης και αύξησης των πληθυσμών ειδών της άγριας πανίδας. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Στην επιστήμη και εφαρμογή της διαχείρισης άγριας πανίδας, πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για τη μείωση ενός πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα οικοσυστήματα υφίστανται την επίδραση του ανθρώπου, οπότε χρειάζεται και η επέμβαση του ανθρώπου για να δοθεί λύση από προβλήματα που προκλήθηκαν από προηγούμενες ενέργειες του. Για παράδειγμα εάν σε μια γεωργική περιοχή αναπτύχθηκε η μονοκαλλιέργεια αραβόσιτου, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πληθυσμιακές εκρήξεις τρωκτικών, τότε οι γεωργοί αναγκάζονται να εφαρμόσουν τρωκτικοκτόνα, τα τρωκτικοκτόνα με τη σειρά τους αν δεν εφαρμοστούν ορθά μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα


Σήμερα, εφαρμόζονται χιλιάδες προγράμματα μείωσης πληθυσμών, όπως είναι η εξάλειψη ξενικών ειδών (μινγκ και μυοκάστορας), η μείωση ειδών αρπάγων όπου θανατώνουν απειλούμενα και θηρεύσιμα είδη και προκαλούν απώλειες στην αγροτική παραγωγή (αλεπού, κουνάβι, κορακοειδή, τρωκτικά) και μεταδίδουν νοσήματα (αλεπού). Η αλεπού είναι ένα από τα κυριότερα είδη όπου συμπεριλαμβάνεται στα ανωτέρω προγράμματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και στην Αυστραλία. Η μόνη εξαίρεση τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να είναι η Ελλάδα!!! Αδιαφορία ή ανικανότητα ή υπερευαισθησία ή έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων τη Ελλάδας;



Στη χώρα μας η αλεπού έχει ευρεία εξάπλωση και οι πυκνότητες των πληθυσμών της είναι συχνά υψηλές (Birtsas et al. 2012) καθώς έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και οι φυσικοί εχθροί της είναι λίγοι (λύκος και τσακάλι) και έχουν μικρή επίδραση. Στην Ελλάδα υπάρχουν μαρτυρίες για ζημιές στην πτηνοτροφία και έρευνες απέδειξαν ότι η αλεπού προκαλεί σοβαρή θνησιμότητα σε είδη με θηραματική αξία όπως ο λαγός και τα ορνιθόμορφα. Ωστόσο, από το 1986 η αρμόδια Δασική Υπηρεσία έπαψε να ασχολείται με τη μείωση των πληθυσμών της αλεπούς. Πολίτες όμως τοποθετούν παράνομα δολώματα με παράπλευρες απώλειες τη θανάτωση ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων και ίσως άλλων ζώων μεταξύ των οποίων και απειλούμενων ειδών.


Εδώ και λίγους μήνες, η αλεπού προκαλεί και άλλο ένα πρόβλημα που αναφέρεται στη δημόσια υγεία και είναι η λύσσα. Η εμπειρία και οι έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν πως για την αντιμετώπιση της λύσσας στην αλεπού χρειάζεται η λήψη συνδυασμού μέτρων. Ερευνητές προτείνουν το δολωματικό εμβολιασμό (εμβόλιο σε δόλωμα το οποίο λαμβάνει η αλεπού μετά την ανεύρεση και κατανάλωση του) σε συνδυασμό με τη μείωση της αφθονίας των αλεπούδων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο δολωματικός εμβολιασμός είναι αναποτελεσματικός και ασύμφορος σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα αλεπούς (Smith ant Wilkinson 2003). Η μείωση του πληθυσμού επιτυγχάνεται με την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών θανάτωσης και έλεγχο της αναπαραγωγής με δολώματατα οποία προκαλούν στειρότητα.

Κύριες τεχνικές μείωσης πληθυσμού αλεπούς.

Η επιλογή των τεχνικών γίνεται με βάση τη φυσιογνωμία της περιοχής και τα λοιπά είδη ζώων, άγριων και αγροτικών που διαβιούν σε αυτή. Συνήθως εφαρμόζονται περισσότερες από μία τεχνικές. Η χρήση δηλητηρίων σε δολώματα είναι η πιο κοινή τεχνική στην Αυστραλία. Στην Αμερική χρησιμοποιούνται δηλητήρια και δόκανα, ενώ στην Ευρώπη η παγίδευση και ο πυροβολισμός.

Η χρήση δολωμάτων με δηλητήριο αποτελεί την αποτελεσματικότερη τεχνική για τη μείωση του πληθυσμού της αλεπούς. Στην Αυστραλία και Αμερική είναι ευρεία η εφαρμογή δηλητηρίων υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες. Στην Αυστραλία βρέθηκε ότι η χρήση δολωμάτων με φθοροξικό νάτριο (1080) μείωσε τον πληθυσμό της αλεπούς κατά 69,5% έως και 95%. Το δηλητήριο 1080 χορηγείται αποκλειστικά από τις κρατικές υπηρεσίες.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η χρήση δολωμάτων με δηλητήριο απαγορεύτηκε το 1992 (Οδηγία 92/43) επειδή μπορεί να προκαλέσει θνησιμότητα σε είδη μη-στόχους. Υποστηρίζεται πάντως πως τα πλεονεκτήματα για τη διατήρηση της πανίδας είναι συχνά πολύ μεγαλύτερα από τη μείωση της αλεπούς ακόμα και αν θανατωθούν μερικά άτομα ειδών μη-στόχων. Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη εφαρμόζονται διάφοροι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος σε είδη μη-στόχους, οι αποτελεσματικότεροι από τους οποίους είναι: 1) Η επιλογή τοξικών ουσιών που δεν παραμένουν στο περιβάλ¬λον, τέτοιες είναι το 1080, η παρα-αμινοπροπιοφαινόνη (ΡΑΡΡ) και το υδροκυάνιο. 2) Η μικρότερη δόση, για παράδειγμα η θανατηφόρα δόση των δηλητηρίων 1080 και ΡΑΡΡ είναι ανάλογη του βάρους του ζώου, οπότε όταν χρησιμοποιείται η κατάλληλη δόση μειώνονται πολύ οι πιθανότητες να προκληθούν επιπτώσεις σε μεγαλύτερα ζώα όπως ο λύκος και ο ποιμενικός σκύλος που έχουν πολλαπλάσιο βάρος από αυτό της αλεπούς. 3) Η τοποθέτηση συσκευής Μ-44 (Μ-44 ejector), η οποία φέρει εκβολέα απελευθέρωσης δόσης δηλητηρίου εντός του στόματος του ζώου, από συγκεκριμένη θέση και μόνο όταν αυτό τον δαγκώσει. Ο εκβολέας βρίσκεται σε κατάλληλο ύψος από το έδαφος ώστε να μην μπορούν να τον φτάσουν μικρά ζώα και φέρει ειδικό δόλωμα για την αλεπού. Οι συσκευές αυτές είναι περισσότερο επιλεκτικές σε σχέση με τα δολώματα, επειδή το δηλητήριο απελευθερώνεται μόνο όταν ο εκβολέας δεχτεί ισχυρό δάγκωμα από την αλεπού.

Πυροβολισμός

Στη Βρετανία έχει ευρεία εφαρμογή ο πυροβολισμός της αλεπούς με τη χρήση ραβδωτού όπλου που πραγματοποιείται κατά τη νύχτα με τη βοήθεια προβολέα από όχημα. Ραβδωτά όπλα διαμετρήματος 0,222 τα οποία φέρουν διόπτρα είναι η καλύτερη επιλογή. Μικρά χωράφια, θάμνοι, κλίσεις του εδάφους και ψηλά χόρτα περιορίζουν την ορατότητα και κάνουν την τεχνική μη αποδοτική.

Παγίδευση

Η σύλληψη της αλεπούς είναι δύσκολη σε σχέση με άλλα είδη ζώων και η παγίδευ¬ση είναι λιγότερο αποδοτική από τη χρήση δηλητηρίων. Σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 alepodiκαι τον Κανονισμό 3254/91 στην Ευρώπη επιτρέπονται οι θηλιές ποδιού (leg snare) και λαιμού με στοπ (stopped neck snare) και οι παγίδες κλουβιά (cage or box trap).

Οι θηλιές και οι παγίδες τοποθετούνται σε περάσματα και σε μέρη που επι¬σκέπτεται η αλεπού (π.χ. ψοφίμια, σωροί κοπριάς), μονοπάτια και κατά μήκος των φρακτών. Για την προσέλκυση των αλεπούδων χρησιμοποιούνται κόπρανα και ούρα αλεπούς, όπως και ειδικές συνθετικές ουσίες (synthetic fermented egg). Για δόλωμα χρησιμοποιείται κρέaς από αιγοπρόβατα, κοτόπουλο και θηράματα.

Κυνήγι

Το κυνήγι δεν είναι αποτελεσματική λύση για τη μείωση των αλεπούδων, επειδή η υψηλή αναπαραγωγή και η διασπορά των νεαρών αλεπούδων καλύπτουν γρήγορα τα κενά που αφήνων τα σχετικά λίγα θηρευθέντα άτομα. Επιπλέον στην Ελλάδα η αλεπού δεν έχει θηρευτικό ενδιαφέρονται πολλοί είναι οι κυνηγοί που δεν την πυροβολούν για να μην μάθουν τα σκυλιά τους να την καταδιώκουν.

Πρόκληση στειρότητας

θεωρητικά, οι πληθυσμοί της αλεπούς θα μπορούσαν να διαχειριστούν με τη μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητάς τους. Για το σκοπό αυτό έχουν προταθεί δολώματα με χημικές ουσίες, βακτηρίδια σαλμονέλας και ιοί.

Συμπεράσματα -προτάσεις

Η ανάγκη μείωσης του πληθυσμού της αλεπούς στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξετάζεται πλέον μόνο για την ανάπτυξη της θηραματοπονίας και την προστασία των αγροτικών ζώων, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η αντιμετώπιση της λύσσας δεν πρέπει να περιορίζεται σε υψηλού κόστους εμβολιασμούς, αλλά συνίσταται να περιλαμβάνει και μείωση του πληθυσμού στα κατάλληλα επίπεδα.

Για τη μείωση του πληθυσμού της αλεπούς αποδοτικότερες τεχνικές είναι η χρήση δολωμάτων με δηλητήριο και ακολουθούν ο πυροβολισμός και η παγίδευση. Η χρήση δολωμάτων με δηλητήριο απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εντούτοις σε περίπτωση που επικαλεσθούν σοβαροί λόγοι δημόσια υγεία) προβλέπεται εξαίρε¬ση. Επιπρόσθετα, η συσκευή Μ-44 με την κατάλληλη δόση δηλητηρίου εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιλεκτικότητα. Επιπρόσθετα η συσκευή αυτή μπορεί να εγκλειστεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο κουβούκλιο στο οποίο θα έχει πρόσβαση η αλεπού, ενώ δεν θα μπορούν να εισέλθουν μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως ο λύκος. Σημαντική είναι η διερεύνηση της τεχνικής αυτής και η νομιμοποίηση της στην Ευρώπη. Ο πυροβολισμός κυρίως με ραβδωτό όπλο, αναμένεται να είναι αποτελεσματική τεχνική σε ανοικτές περιοχές με ορατότητα σε μεγάλες αποστάσεις (ωστόσο το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη χρήση ραβδωτών όπλων) Στις περιοχές όπου η ορατότητα περιορίζεται (έντονο ανάγλυφο, βλάστηση) πρέπει να εξετάζεται η εφαρμογή της παγίδευσης.

Ο συνδυασμός του εμβολίου κατά της λύσσας με ουσίες πρόκλησης στειρότητας στο ίδιο δόλωμα, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς το εμβόλιο δεν δρα στους απογόνους της αλεπούς.

Σχετική βιβλιογραφία
Birtsas P., Sokos C., Exadactylos S. 2012. Carnivore mammals in burned and adjacent unbumed areas in a Mediterranean ecosystem. Mammalia 76(4): 407-^415.
Smith, G. C., and D. Wilkinson. 2003. Modeling control of rabies outbreaks in red fox populations to evaluate culling, vaccination, and vaccination combined with fertility control. Journal o f Wildlife Diseases 39:278-286.
Σώκος X., Μπίρτσας Π., Καστόρης A. 2008. Μείωση της αρπακτικότητας της αλεπούς (Vulpes vulpes). Μέρος A: άμεσες τεχνικές. Λιβαδοπονία και Προστατευόμενες Περιοχές (Κ. Μαντζανας και Β. Παπαναστάσης, εκδότες).
Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνέδριου. Λεωνίδιο Αρκαδίας 2—4/10/2008. Ελληνική Λιβαδοπσνική Εταιρεία,Δημ. No 14, σελ. 249-254.

Χρήστος Σώκος και Δρ. Περικλής Μπίρτσας
Δασολόγοι – Θηραματολόγοι
Παν-Θηρας 2013 ΚΟΜΑΘ


Κυνηγετική επιμόρφωση - Κύπρος

Ένας πολύ καλός οδηγός κυνηγετικής επιμόρφωσης για τους υποψήφιους νέους κυνηγούς από το Ταμείο Θήρας και Πανίδας της Κύπρου που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι κυνηγοί!

http://flipbooks.gamefund.gov.cy/


Τα πρόστιμα του νέου νόμου για τα κατοικίδια


Μεγάλες αλλαγές και… «βαριά» πρόστιμα περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τα κατοικίδια, ο οποίος ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς θα πρέπει να ενημερώνει τον κτηνίατρο του για την μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στην βάση δεδομένων. Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και την διασφάλιση της υγείας τους.
Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας των ζώων.
Ακόμα αυστηρότερα είναι τα πρόστιμα για περιστατικό κακοποίησης, παραμέλησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόστιμα, όπως αυτά που απαγορεύουν την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων και επιφέρουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά ζώο.
Τα βασικά πρόστιμα
Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ
Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ
Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ
Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ
Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ
Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ
Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ
Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ
Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ
Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο 20.000 ευρώ
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ.

ΠΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΙΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΚΑΓΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ;



Έχουν ακουστεί πολλά χρόνια τώρα, από μεγάλο αριθμό κυνηγών για το ποιο είναι το ιδανικό νούμερο σκαγίων για τη φάσσα, για την μπεκάτσα και γενικά για τα δημοφιλή φτερωτά θηράματα. Άλλοι επαινούν τα πλεονεκτήματα των ψιλών νούμερων έναντι των χονδρών και άλλοι τα καταδικάζουν και χωρίς δοκιμή.
Βέβαια, η προσωπική προτίμηση στην επιλογή του νούμερου των σκαγίων που περιέχει το φυσίγγι που έχουμε επιλέξει για το θήραμα που κυνηγάμε, είναι μια αντικειμενική για τον ίδιο αλλά υποκειμενική για τους άλλους άποψη όταν δεν αποδεικνύεται. Η άποψη αυτή σχετίζεται με το βαθμό των επιτυχιών που έχει ο κυνηγός, τις συμπτώσεις που συνετέλεσαν σε μια κάρπωση, την συνήθεια αλλά και την εμμονή, που σε πολλά θέματα κυριαρχεί στον κυνηγό.

Έχω ακούσει αρκετούς που ασχολούνται αποκλειστικά με το κυνήγι της μπεκάτσας να διατείνονται ότι μόνο τα δεκάρια τους δίνουν πουλιά, ενώ άλλους να είναι αδιάλλακτοι ότι μόνο τα εφτάρια κάνουν δουλειά, όταν περνούν από τα κλαδιά. Σαφώς υπάρχει δόση υπερβολής, ενίοτε και τα δύο νούμερα σκοτώνουν μπεκάτσες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς
Τελικά τα χοντρά ή τα ψιλά σκάγια έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα δημοφιλές θήραμα;
Πρόσφατα σε συζήτηση με παρέα λαγοκυνηγών άκουγα περιστατικά καταβολής λαγού σε μεσαίες αποστάσεις με εξάρια σκάγια και άλλους βετεράνους στο λαγό να χρησιμοποιούν μόνο τα δυάρια ανεξαρτήτως αποστάσεων. Όπως και εσείς θα διαπιστώνετε από τις συζητήσεις που διεξάγονται, οι απόψεις και οι προσωπικές εμπειρίες οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα, και θα πρέπει κάποιος να ξέρει να ακούει, όπως και να «αφουγκράζεται» τον μύθο από τη πραγματικότητα.
Δεν είναι ευφυές να είναι αδιάλλακτος ένας κυνηγός από την στιγμή που μεγάλοι βλητικοί και κυνηγετικοί αρθρογράφοι (S. Fadala, C. Rees, D. Zutz, G. Thouca, S. Baker, T. Roster, E. Keith κ.ά.) ήξεραν να ακούν κάποιον, όταν βέβαια αυτός τεκμηρίωνε με επιχειρήματα και με εμπειρίες στο βουνό τα λεγόμενά του. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις στο κυνήγι όπου τα ψιλά σκάγια σαν δέσμη απέδωσαν ανέλπιστα αποτελέσματα λόγω πολλαπλών τραυμάτων απ’ ότι ένα μεμονωμένο χοντρό σκάγι που βρήκε ζωτικό σημείο του θηράματος και το κατέβαλε.
Η ισχύς καταβολής (ή φονική ισχύς) δεν πρέπει να εκτιμάται μόνο για το κάθε σκάγι ξεχωριστά και την ενέργεια μεταφέρει αυτό στο θήραμα, αλλά για το σύνολο των τεσσάρων σκαγίων που θα επιφέρουν το 4πλό τραύμα. Ο εξαίρετος Αμερικανός βλητικός-αρθρογράφος και κυνηγός D. Zutz, (τον οποίο έχασε πρόσφατα η διεθνής κυνηγετική οικογένεια από ανακοπή καρδιάς), θεωρούσε πιο απαραίτητο και κατ’ ελάχιστο το 4πλό τραύμα, ως στοιχείο άμεσης καταβολής χωρίς τραυματισμούς θηραμάτων.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από περιπτώσεις κυνηγών που ενώ έκαναν περπατητό για τσίχλες με σκάγια Νο 8 να πάρουν λαγό που έφυγε μπροστά και μάλιστα στα 25 μ. Από πολύ παλιά το συγκεκριμένο θέμα, απασχολούσε τους κυνηγούς γι’ αυτό και ο Γάλλος στρατηγός και βλητικός Ζουρνέ (Journee), είχε γράψει ότι σε σχετικά πειράματα με τα νούμερα των σκαγίων στο κυνήγι (είχε βέβαια εκείνη την εποχή πληθώρα θηραμάτων), για την άμεση καταβολή απαιτούνται πέντε σκάγια. Υπολόγιζε ότι το κατώτερο όριο ισχύος που έπρεπε να αναπτύξει το κάθε σκάγι απαιτεί το 4πλό (5 σκάγια) τραύμα για να είμαστε βέβαιοι ότι θα το πάρουμε.
Γι’ αυτό λοιπόν συναντάμε κυνηγούς να τάσσονται επιμόνως προς τα ψιλά σκάγια που έχουν στη γόμωση των 32 γραμ. ενός φυσιγγίου περισσότερα Νο 9 από Νο 6 και ενώ βέβαια έχουν μειωμένη διεισδυτική ικανότητα τα εννιάρια απ’ ότι τα εξάρια, πολλές φορές λόγω των πολλαπλών τραυμάτων καταβάλλουν ακαριαία το θήραμα.
Σύμφωνα με την εμπειρία
Προσωπικά μου έχει τύχει σε κυνήγι ορτυκιού στα Χανιά να ντουφεκίσω με Νο 9 πέρδικα τσούκαρ που σηκώθηκε στα 25 μ. και να πέσει ακαριαία. Ίδια περίπτωση σε κυνήγι ορτυκιού με καταβολή πέρδικας με Νο 9 μου έχει αναφέρει ένας φίλος κυνηγός από την Εύβοια σε βολή στα 22 μ.
Υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχω ακούσει από κυνηγούς σοβαρούς και αξιόπιστους και δεν θεωρώ ότι υπάρχει ίχνος υπερβολής. Εφόσον ο κυνηγός σκοπεύει σωστά και διαθέτει ψυχραιμία στο σήκωμα του θηράματος, τότε αυτό θα βρίσκεται στο κέντρο της ντουφεκιάς του. Με ένα δωδεκάρι όπλο και τσοκάρισμα βελτιωμένου κυλίνδρου (****) μία γόμωση με 32 γραμ. Νο 9 (διάμετρος 2 χιλ.) θα βάλει 15 σκάγια σε μια απόσταση 30 μ. και σε μια επιφάνεια 10 τετρ. Εκατοστών όσο δηλαδή είναι το σώμα μιας πέρδικας. Τώρα μαζί αυτά τα 15 σκάγια όταν πλήξουν ταυτόχρονα το πουλί μεταφέρουν τόση συνολική ισχύ που είναι ικανή να το καταβάλλει ακαριαία.
Ο Αμερικανός Tom Roster (Τομ Ρόστερ) αναφέρθηκε σε σχετικό άρθρο του κυνηγετικές περιπτώσεις προς ανάλυση στο περιοδικό «Shotgun Sports», για βολές που έκανε ο ίδιος σε κυνήγι φάσας με φυσίγγια Νο 9, εξ’ ανάγκης διότι του τελείωσαν τα εξάρια που είχε, να παίρνει πουλιά με άμεση καταβολή στα 30 μ.
Στον αντίποδα οι υποστηρικτές του χοντρού σκαγίου ισχυρίζονται ότι όσο πιο χοντρό είναι το σκάγι, τόσο μακρύτερα πηγαίνει λόγω της κινητικής ενέργειας που διαθέτει από το μεγάλο του βάρος. Αυτό είναι σωστό και στηρίζεται πάνω στους βλητικούς κανόνες.
Στη φέρμα
Όμως όταν κάποιος κυνηγά με σκύλο φέρμας τα αντίστοιχα θηράματα (μπεκάτσα, ορτύκι, πέρδικα, φασιανό) πόσο μακρύτερα από τα 30 μ. θα ντουφεκίσει; Αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε ντουφεκίσει αυτά τα θηράματα στα 20-25 μ. και πόσες στα 35. Σίγουρα η συχνότητα των περιστατικών βολής κλείνει προς τις κοντινές και μεσαίες αποστάσεις. Όταν το πουλί δεχθεί φέρμα και επιστρέψουν στον κυνηγό ο τόπος και οι συνθήκες να πάρει θέσει κοντά στο σκυλί, τότε από το σήκωμα μέχρι και τα 30 μ. έχει ήδη κάνει δύο και τρεις βολές. Αν δεν το πάρει τότε δεν του αξίζει να βάλει το πουλί στην τσάντα και του χρειάζεται σκοπευτική εκπαίδευση.
Στο Tiro
Για όσους κυνηγούς προτιμούν το στατικό κυνήγι καρτεριού (τσίχλες, τρυγόνια, φάσες, πάπιες) υπάρχουν στοιχεία ότι το πιο ψιλό «επιτρεπόμενο» σκάγι για τα συγκεκριμένα θηράματα είναι σοφότερη επιλογή. Για να γίνω σαφής, όταν η φάσα θέλει σαν πιο ψιλό σκάγι το Νο 7, σαν το πιο χοντρό το Νο 5 και κανονικό το Νο 6 είναι εξωφρενικό να κυνηγούν κάποιοι με Νο 2 και 3, γιατί λέει έτσι τις «κόβουν» μακρύτερα. Για όνομα του Θεού να είμαστε λογικοί και ευσυνείδητοι στο κυνήγι μας. Το κυνήγι στην πράξη μας δίνει την ευχέρεια να διαπιστώσουμε πολλά πράγματα τα οποία αποτελούσαν θεωρητικά μέρη της βλητικής, όπως και κανόνες που όμως στηρίζονται πάνω στο μέσο όρο επιτυχίας στα θηράματα. Όμως τις υπερβολές κανείς δεν πρέπει να τις υιοθετεί.
Συμπέρασμα
Σε λογικές αποστάσεις με μέγιστη τα 40 μ. το ψιλότερο «επιτρεπόμενο» μέγεθος για ένα συγκεκριμένο θήραμα θα λειτουργήσει δραστικότερα απ’ ότι τo χοντρότερο και θα μας δώσει περισσότερες επιτυχίες. Έχει αποδειχθεί ότι σε μεσαίες αποστάσεις ένα ψιλό σκάγι σε συνδυασμός με ανοικτά τσοκαρίσματα δικαιώνει τον κυνηγό. Όμως παρ’ όλα αυτά δεν συνεπάγεται ότι τα χοντρά σκάγια είναι άχρηστα ή περιττά και πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο τα ψιλά. Απλά συνιστάται η προτίμηση προς το ψιλότερο ενδεικνυόμενο σκάγι για κάποιο συγκεκριμένο θήραμα. Αν τώρα κάποιος διαφωνεί, το οποίο είναι σεβαστό, ας δοκιμάσει να κυνηγήσει μια περίοδο πειραματικά με μια κλίμακα ψιλών σκαγίων ανεξαρτήτως του βάρους γόμωσης που έχουν τα φυσίγγια του. Μόνο να αλλάξει το νούμερο στα σκάγια.
Για παράδειγμα να κυνηγήσει με Νο 10 τις τσίχλες, με Νο 8 τις πέρδικες, με Νο 6 τον λαγό, με Νο 7 τις φάσες και Νο 10 τις μπεκάτσες. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα τον δικαιώσουν και θα του δείξουν τελικά τι πρέπει να επιλέγει. Χωρίς πειραματισμούς και αναλύσεις τίποτα δεν κατακτήθηκε στο κυνήγι και τη βλητική. Πολλοί αρθρογράφοι και βλητικοί σε προηγμένες κυνηγετικά χώρες συνιστούν στου κυνηγούς ένα-δύο πράγματα τα οποία οι κυνηγοί τα δοκιμάζουν και αν κάποιο του ταιριάζει το κρατούν.
Προσωπικά έχω δοκιμάσει πολλές φορές νούμερα σκαγίων που αρκετοί θεωρούν υπερβολικά ψιλά για ορισμένα γνωστά θηράματα. Όμως τελικά τα αποτελέσματα με εξέπληξαν κι εμένα με τη θετικότητά τους. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο κυνηγός με δύο μόνο νούμερα σκαγίων θα μπορούσε να κάνει όλα τα κυνήγια πτερωτού και τριχωτού; Και ποια είναι αυτά; Σας πληροφορώ ότι αυτός ο προβληματισμός και η στατιστική επιλογή έχει γίνει αρκετές φορές στις χώρες με κυνηγετική παράδοση και τα δύο Νούμερα που βγήκαν νικητές ήταν το Νο 5 και Νο 9.
Του Μπάμπη Αιγινήτη


Ενημέρωση μαθητών από την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και τον Κ.Σ. Επανωμής

 Στις 13/2/2014 ο Κυνηγετικός Σύλλογος Επανωμής με τη συνδρομή του επιστημονικού συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν ενημέρωση – ξενάγηση μαθητών Λυκείου της Περαίας Θεσσαλονίκης στον Υγρότοπο Αγγελοχωρίου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις αξίες και τις απειλές που δέχονται οι υγρότοποι, για τη σημασία του υγροτόπου Αγγελοχωρίου και των Αλυκών για τα μεταναστευτικά πτηνά και το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων στην προστασία των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της ΚΟΜΑΘ (τηλεσκόπιο, κυάλια) και να δουν φλαμίνγκο και άλλα υδρόβια πτηνά.

H ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175551 34 - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301


                     

H ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, όπως σταθερά συμμετέχει σε κάθε θέμα που αφορά το περιβάλλον και την άγρια πανίδα, προασπίζοντας τις επίσημες θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και την ίδια την κυνηγετική δραστηριότητα.
Καταθέτοντας έγκαιρα τις παρατηρήσεις της αυτές καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης
Αναλυτικά τα σχόλια της Ομοσπονδίας είναι τα εξής:
———————————————————————————–
Σχετικά με το «Κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα» που έχει τεθεί από πλευράς ΥΠΕΚΑ σε Δημόσια Διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 13/2/2014, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) αναφέρει τα εξής:Το συγκεκριμένο κείμενο καλύπτει σε σημαντικό βαθμό σε επίπεδο προτάσεων και αναφορών τους παράγοντες και τις παραμέτρους που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνει όμως καμία αναφορά σχετικά με τους τρόπους, τα μέσα, τη χρηματοδότηση και τους φορείς Υλοποίησης των προτάσεων αυτών.
Απουσιάζουν πλήρως δηλαδή από το κείμενο βασικές και θεμελιώδεις προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες κάθε διάλογος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ακυρώνεται εν τη γενέσει του.
Έτσι, οι κυνηγοί και οι Έλληνες ευρύτερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη θεωρητική, ανέξοδη και ανεφάρμοστη διαδικασία η οποία όχι μόνο δε συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά το αντίθετο, την αποδυναμώνει μέσα από τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό που έχει ως αποτέλεσμα στους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ πως με αυτό το δεύτερο κείμενο θα γινόντουσαν σαφείς οι δράσεις που θα αναληφθούν από πλευράς ΥΠΕΚΑ στην πενταετία 2014-2019, μόνο απογοήτευση μπορεί να νιώσει κανείς για το περιεχόμενό του. Και τούτο διότι για κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα δεν προκύπτει λύση.
Αν το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να εξειδικεύσει τους άξονες και τις λύσεις που θα εφαρμόσει και να τους θέσει εκ νέου σε διάλογο, τότε θεωρούμε πως η συγκεκριμένη διαβούλευση στερείται ουσίας και θα περιμένουμε να διαβάσουμε κάτι πιο ουσιαστικό όταν αυτό θα είναι έτοιμο.
Αν όμως αντίθετα, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι συντελεστές του ΥΠΕΚΑ επιχειρούν να παρακάμψουν τη Δημόσια Διαβούλευση και να αφήσουν τις όποιες αποφάσεις για θέσπιση διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο μέλλον, χωρίς διάλογο με την κοινωνία, τότε οι κυνηγοί εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας τόσο για την απαξίωση του θεσμού της Δημόσιας Διαβούλευσης, όσο και για τον προκλητικό και αυθαίρετο αποκλεισμό μας από τις σχετικές διαδικασίες.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που θα καθορίσουν το πλαίσιο σε ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς, όπως η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, η κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας και η σύνταξη δασολογίου.
Θεωρούμε πως οι παραπάνω διαδικασίες αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται πριν την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για τη διαχείριση της Ελληνικής φύσης γενικότερα.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ορισμένες ασαφείς αναφορές που υπάρχουν μέσα στο υπό διαβούλευση κείμενο, οι οποίες δε μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να σημάνουν στο μέλλον δραστικούς περιορισμούς σε θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων όπως η επαφή με την Ελληνική φύση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την παράγραφο 4.3.1 :
«Νομική κατοχύρωση των γενετικών πόρων της Ελλάδας και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτούς ως εθνικό κεφάλαιο – Διαμόρφωση εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδοτήσεων για την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και για τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των ωφελειών που θα προκύψουν από τη χρήση τους»
Αντίστοιχα ασαφής και εν δυνάμει αρνητική για τους κυνηγούς είναι και η παράγραφος 5.8.2 «Ρυθμίσεις κυνηγιού – Kωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη θήρα».
Θα πρέπει σε κάθε σχετική αναφορά να περιλαμβάνονται οι λόγοι για τους οποίους προτείνεται ρύθμιση του κυνηγιού διαφορετική από τη σημερινή, οι στόχοι, και τα κριτήρια με τα οποία θα επιχειρηθεί η προτεινόμενη επικαιροποίηση και κυρίως το γεγονός πως θα εξασφαλίζεται εκ των προτέρων η συνεργασία και ο διάλογος με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις. Η θήρα ρυθμίζεται ετήσια στην Ελλάδα, η οποία είναι ίσως η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία δεν έχει καταδικαστεί σχετικά με το πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Επομένως δεν απαιτείται καμία συνολική κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας αλλά μόνο το αυτονόητο. Η εφαρμογή της. Κάθε άλλη πρόταση θεωρούμε βέβαιο πως δεν αποσκοπεί στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά στη συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας η οποία μεθοδεύεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ακόμα για το δασολόγιο (άρθρο 5.5.4 Σύνταξη δασολογίου), η σύνταξη του δασολογίου δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατήρησης της βιοποικιλότητας αλλά εκ των προτέρων εξασφαλισμένη προϋπόθεση. Χωρίς δασολόγιο, οποιαδήποτε πρόταση και διάλογος για τη βιοποικιλότητα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος.

Με βάση τα παρακάτω (ενδεικτικά):1. Στο «Κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα», αναφέρονται προτάσεις αλλά όχι λύσεις
2. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου σχετικού με τη βιοποικιλότητα, όπως η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας και η σύνταξη δασολογίου
3. Δεν εξασφαλίζεται ρητά η συμμετοχή των φορέων και των πολιτών που θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από τις διατάξεις του παραπάνω κειμένου
4. Δεν προκύπτει μέσα από το κείμενο ο τρόπος με τον οποίον θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δράσεων που θα αναλάβει σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας το ΥΠΕΚΑ, ούτε αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την εφαρμογή του.
5. Δεν περιλαμβάνεται μέσα στο κείμενο καμία αναφορά στους Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων αλλά ούτε και σε άλλο φορέα αρμόδιο για τη φύλαξη και επόπτευση του φυσικού περιβάλλοντος.
6. Δεν έχει προηγηθεί συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τους εμπλεκόμενους φορείς και έρχεται στη δημοσιότητα ένα κείμενο, που αντί να λύσει συγκεκριμένα ζητήματα προκαλεί σύγχυση
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την επιλογή του ΥΠΕΚΑ να φέρει σε δημόσιο διάλογο ένα κείμενο γενικόλογο, θεωρητικό και επί της ουσίας ανεφάρμοστο, που θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα περεταίρω καθυστέρηση στις διαδικασίες που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ζητούμε την απόσυρση του «Κειμένου Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα» και την αντικατάστασή του από νέο, το οποίο θα προκύψει μέσα από πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα υπάρχουν ελάχιστα σχόλια μέχρι σήμερα (13/2/2014) καταδεικνύει και την αστοχία της δημοσιοποίησης νομοσχεδίων με τόσο μικρό χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων!

Ενημέρωση Δασαρχείου Χαλκίδας για τον απεγκλωβισμό ελαφιού στην Αγία Σοφία


Το Δασαρχείο Χαλκίδας ενημερώνει πως:
«Στην περιοχή της Αγ. Σοφίας του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων διαβιεί ένας μικρός πληθυσμός είκοσι ατόμων από ελάφια – Πλατώνια (επιστημονική ονομασία Dama-dama).
Οι κάτοικοι της περιοχής τα προστατεύουν και εκείνα έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία. Στις 22 Ιανουαρίου μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση των κατοίκων της περιοχής ότι ένα ελάφι είχε πιαστεί σε δίχτυ – παγίδα. Δασοφύλακες, Θηροφύλακες και Αστυνομία παρουσία Δικαστικού Λειτουργού μετέβηκαν αμέσως στην περιοχή όπου και με την βοήθεια των κατοίκων το απελευθέρωσαν μετά από μεγάλη προσπάθεια.
Καθ΄ όλη την διάρκεια που γινόταν προσπάθεια για την απελευθέρωση του ελαφιού, δυο άλλα ελάφια έστεκαν σε κοντινή απόσταση και παρατηρούσαν, μετά δε την απελευθέρωση του το καταπονημένο ελάφι πλησίασε τα αλλά δύο και τα τρία κοίταζαν για λίγα δευτερόλεπτα τους ανθρώπους και μετά απομακρύνθηκαν προς το δάσος.
Επίσης το Δαχαρχείο Χαλκίδας ενημερώνουμε τους πολίτες του Ν. Εύβοιας ότι από τις αρχές Φεβρουαρίουυλοποιείται το πρόγραμμα Λαθροϋλοτομιών και τα Δασαρχεία λειτουργούν κάθε ημέρα Σάββατα και Κυριακές από τις 7.00 – 22.00 μ.μ.
Έτσι οι πολίτες μπορούν να καλούν για αναφορές περιστατικών , καταγγελίες κ.λπ στα τηλέφωνα:
Δασαρχείο Χαλκίδας 2221084484 και 84444 εσωτ. 213, 203.
Δασαρχείο Αλιβερίου22230 23715 – Δασονομείο Κύμης 22220 23623
Δασαρχείο Λίμνης 22270 31218         
Δασαρχείο Ιστιαίας 2226052234 & 54110».

http://www.messapianews.gr/

Εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των νανοκύκνων στο Δέλτα του Έβρου

Πρόκειται για νανόκυκνους που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου και σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης, ο αριθμός τους αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Χαράζουν» φτερωτές, λευκές γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, με πληθυσμό που καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ο λόγος για νανόκυκνους που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου και σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης, ο αριθμός τους αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Καταμετρήσαμε 2.610 νανόκυκνους, αριθμός αυξημένος από τους 2.250 που είχαμε μετρήσει το 2010 στο Δέλτα Έβρου και αποτελούσε τότε την υψηλότερη καταγραφή πανελληνίως» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης.
Η καταγραφή των κύκνων έγινε από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στις 14 Φεβρουαρίου, σε θέσεις που κουρνιάζουν τα πουλιά τα οποία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να «προτιμούν» περισσότερο, από άλλες χώρες διαχείμασης, το Δέλτα του Έβρου.
«Παρατηρούμε μια αύξηση των κύκνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού οφείλεται. Εικάζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές με το δριμύτερο ψύχος των τελευταίων ετών, αναγκάζουν τα πουλιά να προτιμούν πιο νότιες περιοχές και ίσως γι” αυτό να έχουν αναγάγει το Δέλτα Έβρου σε νούμερο ένα προορισμό διαχείμασης» εκτιμά ο κ. Ιωαννίδης.
Παράλληλα, η αύξηση των πουλιών στο Δέλτα αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για έναν υγιή υγρότοπο, αφού εκεί οι κύκνοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κουρνιάσουν αλλά και τραφούν.
Πάντως, εκτός από τους νανόκυκνους καταμετρήθηκαν 1.185 αγριόκυκνοι, 1.220 βουβόκυκνοι και 950 καστανόπαπιες.
«Το θέαμα ωστόσο των κύκνων, την ώρα που -κυρίως το απόγευμα- κατευθύνονταν από την περιοχή του Δέλτα στην Τουρκία προς τα εμάς, είναι ασύλληπτο. Φανταστείτε σμήνη με μέχρι 400 πουλιά, να σχηματίζουν τεράστιες άσπρες γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας μια εικόνα μοναδική» περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης.
(Οι φωτογραφίες είναι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου)
 skai.gr

Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/252260/eduposiaki-auxisi-ston-arithmo-ton-nanokuknon-sto-delta-tou-evrou-/#ixzz2twCIP3Zw

Διαμαρτυρία της ΚΣΕ για προσβολή των κυνηγών.


Διαμαρτυρία για τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, σε προσβλητική και δυσφημιστική εκστρατεία, εναντίον των κυνηγών.
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το ΥΠΕΚΑ συνυπογράφει τη δυσφημιστική εκστρατεία και τον διασυρμό των κυνηγών, που έχει εξαπολύσει η Ορνιθολογική στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι αδιανόητο, προσβλητικό και συνάμα τραγικό, το Υπουργείο να εμφανίζεται επισήμως, τόσο στο απαράδεκτο και ψευδέστατο τηλεοπτικό σποτ για τη Νανόχηνα, όσο και στο ραδιοφωνικό – φωνητικό μήνυμα, για τη δήθεν λαθροθηρία των σπάνιων ειδών στη χώρα μας.
Με ποια λογική και στα πλαίσια ποιας δεοντολογίας, σέρνεται το Υπουργείο σας στους αβάσιμους, αναπόδεικτους και ψευδείς ισχυρισμούς της Ορνιθολογικής, ότι η λαθροθηρία στη χώρα μας οδηγεί στην εξαφάνιση της Νανόχηνας, όταν τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμως αναφέρθηκε σε σχετική ημερίδα για τη Νανόχηνα παρουσία της Υπηρεσίας σας, της Ορνιθολογικής και δικής μας, αναφέρθηκε ένα και μοναδικό (και αυτό αμφισβητούμενο) κρούσμα λαθροθηρίας Νανόχηνας στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία;
Αυτό το μοναδικό κρούσμα της λαθροθηρίας μειώνει τους πληθυσμούς της Νανόχηνας στην Ευρώπη;
Γιατί οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας συμβαδίζουν επισήμως με την αντικυνηγετική και γεμάτη φαντασιώσεις Ορνιθολογική;
Το αντικυνηγετικό μένος της Ορνιθολογικής ΜΚΟ και τα ανύπαρκτα στοιχεία που παρουσιάζει, της εξασφαλίζουν πλήθος άχρηστων, αλλά καλοπληρωμένων μελετών και προγραμμάτων πολλών χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όλοι γνωρίζουμε τη βιομηχανία μελετών και δραστηριοτήτων των ΜΚΟ. Γιατί οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας υιοθετούν αβασάνιστα τις αστήρικτες και ατεκμηρίωτες προτάσεις τους;
Παράδειγμα, η Ορνιθολογική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισέπραξε ή θα εισπράξει για τον Αιγαιόγλαρο, 2.357.922 €! Για τη Νανόχηνα 2.279.485€! και πάει λέγοντας. Εξηγείται, λοιπόν, περίτρανα το δήθεν ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, που στοχεύει κυρίως τους κυνηγούς και οδηγεί στη μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας, ως δήθεν μέτρο προστασίας το περιβάλλοντος.
Μετά τα παραπάνω και στα πλαίσια της συνεργασίας μας, που υπάρχει και πρέπει να συνεχιστεί, με τη Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, παρακαλούμε να ζητήσετε να αποσυρθεί το δυσφημιστικό και ψευδόμενο spot και το επίσης μονταρισμένο και δυσφημιστικό ραδιοφωνικό μήνυμα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Διαμαρτυρία της ΚΣΕ για δυσφήμιση των κυνηγών απο το ΥΠΕΚΑ




Διαμαρτυρία της ΚΣΕ για δυσφήμιση των κυνηγών απο το ΥΠΕΚΑ


ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
ΠΡΟΣ: α) Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτη
 
β) Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ
 
κ. Σ. Καλαφάτη
 
γ) Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ
 
κ. Αμοργιανιώτη
 
δ) Προϊστάμενο Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης &
 
Προστασίας Δασών & Φ.Π., ΥΠΕΚΑ
 
κ. Δημόπουλο Κων/νο
 
Κοιν.: Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
 
Έδρες τους
 
ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, σε προσβλητική και δυσφημιστική εκστρατεία, εναντίον των κυνηγών.
 
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το ΥΠΕΚΑ συνυπογράφει τη δυσφημιστική εκστρατεία και τον διασυρμό των κυνηγών, που έχει εξαπολύσει η Ορνιθολογική στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι αδιανόητο, προσβλητικό και συνάμα τραγικό, το Υπουργείο να εμφανίζεται επισήμως, τόσο στο απαράδεκτο και ψευδέστατο τηλεοπτικό σποτ για τη Νανόχηνα, όσο και στο ραδιοφωνικό – φωνητικό μήνυμα, για τη δήθεν λαθροθηρία των σπάνιων ειδών στη χώρα μας.
 
Με ποια λογική και στα πλαίσια ποιας δεοντολογίας, σέρνεται το Υπουργείο σας στους αβάσιμους, αναπόδεικτους και ψευδείς ισχυρισμούς της Ορνιθολογικής, ότι η λαθροθηρία στη χώρα μας οδηγεί στην εξαφάνιση της Νανόχηνας, όταν τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμως αναφέρθηκε σε σχετική ημερίδα για τη Νανόχηνα παρουσία της Υπηρεσίας σας, της Ορνιθολογικής και δικής μας, αναφέρθηκε ένα και μοναδικό (και αυτό αμφισβητούμενο) κρούσμα λαθροθηρίας Νανόχηνας στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία;
 
Αυτό το μοναδικό κρούσμα της λαθροθηρίας μειώνει τους πληθυσμούς της Νανόχηνας στην Ευρώπη;
 
Γιατί οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας συμβαδίζουν επισήμως με την αντικυνηγετική και γεμάτη φαντασιώσεις Ορνιθολογική;
 
Το αντικυνηγετικό μένος της Ορνιθολογικής ΜΚΟ και τα ανύπαρκτα στοιχεία που παρουσιάζει, της εξασφαλίζουν πλήθος άχρηστων, αλλά καλοπληρωμένων μελετών και προγραμμάτων πολλών χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όλοι γνωρίζουμε τη βιομηχανία μελετών και δραστηριοτήτων των ΜΚΟ. Γιατί οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας υιοθετούν αβασάνιστα τις αστήρικτες και ατεκμηρίωτες προτάσεις τους;
 
Παράδειγμα, η Ορνιθολογική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισέπραξε ή θα εισπράξει για τον Αιγαιόγλαρο, 2.357.922 €! Για τη Νανόχηνα 2.279.485€! και πάει λέγοντας. Εξηγείται, λοιπόν, περίτρανα το δήθεν ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, που στοχεύει κυρίως τους κυνηγούς και οδηγεί στη μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας, ως δήθεν μέτρο προστασίας το περιβάλλοντος.
 
Μετά τα παραπάνω και στα πλαίσια της συνεργασίας μας, που υπάρχει και πρέπει να συνεχιστεί, με τη Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, παρακαλούμε να ζητήσετε να αποσυρθεί το δυσφημιστικό και ψευδόμενο spot και το επίσης μονταρισμένο και δυσφημιστικό ραδιοφωνικό μήνυμα.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Γ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Μάθετε πώς πίνει νερό ο σκύλος σας

 Πως πίνει νερό ο σκύλος σας;  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;



Oι σκύλοι βάζουν τα υγρά στο στόμα τους χρησιμοποιώντας την κάτω πλευρά της γλώσας τους, σαν κουτάλι και έτσι όταν το νερό μπει στο στόμα τους , η γλώσσα χτυπά το υγρό, σπρώχνοντάς το στον κενό χώρο πίσω της, για να καταλήξει στο λαιμό.
 Δείτε λεπτομερώς σε αργή κίνηση πως κινείται η γλώσσα του σκύλου για να μεταφέρει το νερό στο στόμα.Παρακολουθήστε το βίντεο:



Οι Ελληνικές Κυνηγετικές Εκθέσεις το 2014


 Κάθε χρόνο στην Ελλάδα μετά την λήξη της κυνηγετικής περιόδου, διοργανώνονται κυνηγετικές εκθέσεις, συνήθως μία φορά τον χρόνο, την εποχή της άνοιξης.
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνοντε αυτές οι κυνηγετικές εκθέσεις κ πόσο αξίζει για εμάς τους κυνηγούς κ ψαράδες να τις επισκεπτόμαστε, αφού στις εκθέσεις αυτές βλέπουμε από κοντά όλα τα κυνηγετικά είδη και τα νέα προϊόντα της αγοράς, τις νέες τάσεις στο κυνήγι και στο ψάρεμα, βλέπουμε εκθέσεις μορφολογίας κυνηγετικών σκυλιών, ενώ μποροὐμε εύκολα να συγκρίνουμε τιμές, μεγέθη και να αγοράσουμε προιόντα με έκπτωση "λόγω έκθεσης".
Φυσικά θα βρεθούμε με τους άγνωστους κ γνωστούς μας,θα μιλήσουμε για την κυνηγετική περίοδο που μόλις έληξε και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας ενώ σίγουρα θα είναι μια τονωτική ένεση μέχρι να ξαναρχίσει η νέα κυνηγετική περίοδος.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν δύο Κυνηγετικές Εκθέσεις κ μάλιστα σε κοντινές ημερομηνίες.


Η πρώτη έκθεση που θα γίνει, είναι η Outdoor Expo 2014 κυνήγι, ψάρεμα, σκοποβολή, κυνοφιλία και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 27 έως την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC) που βρίσκεται στη Λεωφόρο Λαυρίου 301, στην Παιανία Αττικής.
Επικοινωνία:
Τηλ: 210.9984.920
E-mail: outdoorexpo@outdoorexpo.gr
www.outdoorexpo.gr
Η Outdoor Expo 2014 είναι μια νέα καινοτομική έκθεση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά το 2014 και ψυχή της έκθεσης είναι ο Λευτέρης Κακαβούλης. 
Διοργανωτής της έκθεσης είναι η Theasis Expo




Η δεύτερη έκθεση που θα γίνει, είναι η Natex 2014 Κυνήγι, Ψάρεμα,Κατάδυση, Κάμπινγκ κ Σκάφος
και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 έως την Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο σύγχρονο εκθεσιακό χώρο του Δυτικού αεροδρομίου Ελληνικού, στην αίθουσα Ξιφασκίας (Λεωφ. Ποσειδώνος).
Επικοινωνία:
Τηλ. 210-7250.981
Fax: 210-7258.787
E-mail: natex@varveris.gr
www.natex.gr

Μαζί με την έκθεση NATEX  που πραγματοποιείται για 28η χρονιά,θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ,που αφορά τους φίλους του ναυταθλητισμού.Δύο κορυφαίες εκθέσεις στο Ελληνικό, με μία είσοδο!
Διοργανωτής της έκθεσης είναι οι Εκδόσεις Βαρβέρη

Κύριες διαφορές μεταξύ μολύβδινων και ατσάλινων σκαγιών




                                       
Σχήματα και πίνακες που αποκαλύπτουν τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ μολύβδινων και ατσάλινων σκαγιών

 Ατσάλι = Acciaio      
 Μόλυβδος = Piombo
Ενέργεια του σκαγιού σε διάφορες αποστάσεις

Ατσάλι = Acciaio      
Μόλυβδος = Piombo
Ταχύτητα του σκαγιού σε m/sec σε διάφορες αποστάσεις

Πίνακας με τις απώλειες της ταχύτητας των δύο τύπων σκαγιών με ισοτιμία βάρους

 Distanza = Απόσταση
 Fe = Ατσάλι = Acciaio      
 Pb = Μόλυβδος = Piombo

Φαίνεται αρκετά σαφής η τάση της ενέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι η μέση ενέργεια που απαιτείται για την καταβολή μιας πάπιας είναι τουλάχιστον 2.7 joule.


Σύγκριση δύο βολών που έγιναν με το ίδιο όπλο με τσοκάρισμα 5/10 mm (3 άστρα) ,
σε απόσταση 30 mt  κύκλου διαμέτρου 75 εκατοστών.

Γενικά το ατσάλινο σκάγι διαπερνά το σώμα του θηράματος από τη μία πλευρά στην άλλη ​​και αυτό δεν είναι πάντα ένα πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν δημιουργεί τραύμα ή κατάγματα που διευκολύνουν την διακοπή της κίνησης και άμεσης καταβολής του θηράματος.

πηγή: bighunter.it
για το Φύση ΤV