ΠΡΕΒΕΖΑ – «Λύγισε»… ο υπεραιωνόβιος πλάτανος


platanos
Μπορεί ο χρόνος, οι καιρικές συνθήκες να μην κατάφεραν να «λυγίσουν» τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στη Ρευματιά στον δρόμο που οδηγεί στις πηγές της Γκούρας, ωστόσο το τεράστιο δέντρο δεν κατάφερε να αντέξει στην «επέλαση» του μεταχρωματικού έλκους, της νόσου που τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει εκατοντάδες δέντρα σε όλη την Ήπειρο.
Πριν από λίγους μήνες κρίθηκαν θετικά δείγματα που πάρθηκαν από πλατάνια στην Ρεματιά, στο Κοτσανόπουλο και στην Γέφυρα των Σερζιανών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών. Στην περιοχή της Γκούρας βρέθηκε την Πέμπτη ο Παναγιώτης Τσόπελας διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων) συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλη Δάλαρο προκειμένου να δουν από …κοντά τον υπεραιωνόβιο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 400 ετών) πλάτανο η διάμετρος του οποίου είναι 2,80 μέτρα ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο της ευρύτερης περιοχής.
Όπως τονίζει ο κ. Δάλαρος το δέντρο δυστυχώς θα πρέπει να νεκρωθεί, αφού η νόσος το έχει ήδη καταστρέψει και είναι η πρώτη φορά που θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία σε τόσο μεγάλο δέντρο. Ανησυχητική χαρακτηρίζει την εξάπλωση της νόσου ο κ. Δάλαρος, ο οποίος από τα πρώτα κρούσματα της εμφάνισης της νόσου έχει ξεκινήσει “εκστρατεία” ενημέρωσης προς τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να αποτραπεί η μετάδοσή της σε άλλα δέντρα, λόγω κυρίως της χρήσης μολυσμένων εργαλείων κοπής. Να θυμίσουμε ότι κρούσματα υπάρχουν και από την πλευρά του Αχέροντα στις εκβολές του ποταμού κοντά στην Γλυκή.
Ο Β. Δάλαρος, επισημαίνει ότι οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διάφορες εταιρείες που εκτελούν έργα σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει να συνεργάζονται με τις δασικές αρχές, ώστε να δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για να μην εξαπλωθεί, η νόσος η οποία θα μπορούσε να νεκρώσει όλα τα πλατάνια στον Αχέροντα και τον Λούρο.
Αναδημοσίευση από: http://epirusgate.blogspot.gr