Αλεπούδες χωρίς τρίχωμα και δύναμη στην Ηλεία

alepou
(φωτογραφία αρχείου)
Παρέμβαση των αρχών για τα άρρωστα ζώα ζητούν οι κάτοικοι
Την παρέμβαση των αρχών ζητούν οι κάτοικοι κυρίως της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας, όπου εντοπίζουν έκταση στο φαινόμενο των άρρωστων αλεπούδων που παρουσιάζονται χωρίς τρίχωμα στο σώμα τους και η όλη συμπεριφορά τους δεν παραπέμπει σε άγριο ζώο!
Πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκε αλεπού σε κοντινή απόσταση από κοτέτσι στην περιοχή του Μπισχινίου, η οποία πέρα από τα παραπάνω γνωρίσματα στο σώμα της, φάνηκε εντελώς αδύναμη να φύγει από το σημείο, όπως συνήθως γίνεται με τα άγρια ζώα.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια περίπου με τον εντοπισμό, σε παραλιακή περιοχή, νεκρής αλεπούς και χωρίς τρίχωμα, αλλά έκτοτε σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των άγριων ζώων με τα ίδια γνωρίσματα.
Σύμφωνα με το amaliadanews.gr, σε πολλές περιπτώσεις το σώμα των αλεπούδων φαίνεται …μαδημένο από τη μέση και πάνω μέχρι και το κεφάλι τους, ενώ σε κάποια σημεία φαίνεται το κρέας τους!
Ανάλογες μαρτυρίες εξάλλου υπάρχουν πλέον από πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους λόγους που οφείλεται αυτή η παρουσία του συγκεκριμένου είδους των επιβλαβών, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωση κάποιας νόσου στα υπόλοιπα ζώα (άγρια αλλά και οικόσιτα).
Να σημειωθεί ότι κατά την εμφάνιση του πρώτου νεκρού άγριου ζώου εκ μέρους κτηνιάτρων είχε αναφερθεί πως κάποιο νόσημα είχε προσβάλλει την αλεπού (πιθανότατα μυκητίαση), το οποίο προκάλεσε την απώλεια του τριχώματός της. Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται περισσότερο τώρα, καθώς πέρα από την απώλεια του δέρματος, υπάρχει και η γενικότερη αδυναμία στα άγρια ζώα, γεγονός που αποτελεί μυστήριο τι είναι αυτό που έχει προσβάλλει τον οργανισμό τους…


Αναδημοσίευση από: amaliadanews.grwww.patrastimes.gr

Κρούσμα λεϊσμανίασης… σε άνθρωπο!

«Μία ίωση θα είναι, που θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει», πίστεψε ο οικογενειάρχης Δημήτρης Σαρρής, που διαμένει με την οικογένειά του στην περιοχή των Βασιλειών και διατηρεί υπαίθριο μανάβικο. Όμως ο πυρετός, αντί να πέσει, δυνάμωνε διαρκώς. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 35 ολόκληρες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με πολύ υψηλό πυρετό, για να διαπιστωθεί τελικά ότι η περιπέτειά του ξεκίνησε από το τσίμπημα μιας σκνίπας!
Δεν ήταν όμως μία συνηθισμένη σκνίπα, αφού μάλλον είχε πρώτα τσιμπήσει ένα σκύλο που έπασχε από λεϊσμανίαση! Μετά από χρόνια, νέο κρούσμα λεϊσμανίασης σε… άνθρωπο σημειώθηκε στην Κρήτη και αυτή τη φορά, στις Βασιλειές, που ως περιοχή «υποφέρει» από τα αδέσποτα. Έχει όμως και φιλόζωους κατοίκους, που είτε για λόγους συντροφιάς είτε για λόγους φύλαξης, έχουν στο χώρο τους, σε αυλές αλλά και μέσα στο σπίτι, σκύλους που, όσο και αν τους φροντίζουν, ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
Η περιπέτεια
Ο Δημήτρης Σαρρής, που διατηρεί υπαίθριο μανάβικο στη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης των Βασιλειών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί 35 ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με ιδιαίτερα υψηλό πυρετό, μέχρι να αποδειχτεί στα εργαστήρια των γιατρών πως η ασθένειά του ήταν η λεϊσμανίασή και για την καταπολέμησή της χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και συγκεκριμένο μείγμα αντιβιοτικών, το μόνο που κατάφερε να «σκοτώσει» το βακτήριο, για να γλιτώσει ο άνθρωπος αυτός.
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», «ανησυχήσαμε οικογενειακώς όταν είδαμε ότι ο πυρετός δε σταματούσε. Μας έλεγαν πως επρόκειτο για πνευμονία. Ότι επρόκειτο για κάποια ίωση σοβαρή. Και γενικά δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μας πως όλα ξεκινούσαν μετά το τσίμπημα μιας σκνίπας. Όταν πια σοβάρεψαν τα πράγματα, πήγα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου και μου έκαναν εισαγωγή, αλλά, αφού πρώτα και εκεί μου έλεγαν αρχικά πως ήταν μία απλή ίωση».
Στα 39,5 ο πυρετός
Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Σαρρής μας λέει ότι ο πυρετός ήταν διαρκώς γύρω στα 39 με 39,5. «Και φανταστείτε ότι αυτός ο πυρετός ήταν χωρίς να πέφτει για περισσότερες από 30 μέρες. Αρχές του Μάρτη ξεκίνησε η περιπέτειά μου αυτή και κράτησε συνολικά επί 35 μέρες. Στην αρχή ένας γιατρός που επισκέφτηκα έξω μού έκανε διάγνωση για πνευμονία. Πήρα την αντιβίωση, δεν έκανε κάτι. Πήρα στη συνέχεια πιο ισχυρή αντιβίωση. Και αφού πήγα στο νοσοκομείο, μου έκαναν εξετάσεις και μου είπαν ότι πρόκειται για μία απλή ίωση. Αλλά, μετά που ξαναπήγα, γιατί ο πυρετός δεν έπεφτε, μου έκαναν εισαγωγή και μου πήραν μυελό των οστών. Από την εξέταση εκείνη φάνηκε πως ήταν λεϊσμανίαση».
Οι γιατροί τότε ενημέρωσαν τον Δημήτρη Σαρρή πως είχε αρρωστήσει από λεϊσμανίαση, που του τη μετέφερε μια μολυσμένη σκνίπα. Ωστόσο, είχε πρηστεί το συκώτι του, είχε μεγάλη απώλεια βάρους και είχαν «τρελαθεί» και οι τιμές στο αίμα του. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά να φοβηθεί πολύ, ανησυχώντας για τα χειρότερα… Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε το πάθημά του, λέγοντάς μας πόσο άτυχος στάθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού μέσα στην παγωνιά του Μαρτίου βρέθηκε μία σκνίπα, που κι αυτή να είναι μολυσμένη και να τύχει να τον τσιμπήσει.
«Σπάνιες περιπτώσεις»Όπως εξηγεί στη «Νέα Κρήτη» και ο γνωστός κτηνίατρος Μανόλης Σουρανάκης, πρόκειται για σπάνια κρούσματα να προσβληθεί άνθρωπος από λεϊσμανίαση, που ως ασθένεια θερίζει τα σκυλιά και ιδιαίτερα τα αδέσποτα που είναι απροστάτευτα. «Είναι βέβαια γνωστή ζωοανθρωπονόσος από παλιά η λεϊσμανίαση. Αλλά είναι σπάνιο να προσβληθεί άνθρωπος. Φανταστείτε ότι το 25% των σκυλιών είναι «θετικά» στην Ελλάδα, δηλαδή έχουμε πάνω από 100.000 «θετικά» στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αλλά ετησίως αρρωσταίνουν γύρω στους 50 κατά μέσο όρο άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι η λοίμωξη στους ανθρώπους είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Σουρανάκης δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί αρρωσταίνουν τόσο πολύ οι σκύλοι και δεν αρρωσταίνουν οι άνθρωποι. «Υπάρχουν δύο απαντήσεις, ουσιαστικά. Η μία είναι ότι το είδος των σκνιπών που έχουμε στην Ελλάδα αρέσκονται να τσιμπάνε το σκύλο και όχι τον άνθρωπο. Άρα σπανίως πάνε να φάνε αίμα ανθρώπου. Και η δεύτερη εξήγηση είναι ότι λειτουργεί διαφορετικά το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου απ” ό,τι του σκύλου. Αλλά και για τους σκύλους τους ίδιους, αυτούς καθαυτούς, εξαρτάται το είδος της ανοσίας το οποίο αναπτύσσεται. Διότι, λογικά, ένας σκύλος σε όλη του τη ζωή αποκλείεται να μη μολυνθεί από μια μολυσμένη σκνίπα. Αλλά δεν αρρωσταίνουν όλοι οι σκύλοι».
Αλλά ξεκαθαρίζει ο κ. Σουρανάκης ότι συνήθως λεϊσμανίαση παθαίνουν οι άνθρωποι που στη δεδομένη χρονική στιγμή τσιμπήματος από τη μολυσμένη σκνίπα ήταν πεσμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, είτε επειδή ήταν ήδη άρρωστοι από κάποια ίωση, είτε επειδή κάνουν θεραπείες για χρόνιες παθήσεις. Όμως, όπως αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, αυτό δεν είναι απόλυτο.
«Κατά την άποψη τη δική μου, δεν έχει ψαχτεί όσο θα έπρεπε το θέμα της μόλυνσης των ανθρώπων», λέει ο Ηρακλειώτης κτηνίατρος, που καταλήγει λέγοντας ότι η μόλυνση μεταφέρεται αποκλειστικά και μόνο από συγκεκριμένη σκνίπα, που αφού τσιμπήσει το σκύλο (σπανιότατα και γάτα) που είχε το πρωτόζωο, το λαμβάνει, το επεξεργάζεται στον οργανισμό του και το μετατρέπει σε μορφή, που μολύνει και τον οργανισμό του ανθρώπου.
Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, η υψηλότερη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση της νόσου στην Κρήτη καταγράφηκε την πενταετία 2005-2009 και συγκεκριμένα καταγράφηκαν 8 κρούσματα από τα 55 που είχαν καταγραφεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Να γίνουν προσπάθειες για το θέμα των αδέσποτων και……Πρέπει να αρχίσουν ψεκασμοί στις Βασιλειές
Το ζητούμενο είναι τώρα, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από τη «Νέα Κρήτη», να αρχίσουν ψεκασμοί στις Βασιλειές κατά των κουνουπιών και των σκνιπών, ενώ καλό θα είναι να ενταθούν και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων, που τόσο στην περιοχή αυτή όσο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης αποτελούν κυριολεκτικά μάστιγα. Και βέβαια, οι ιδιοκτήτες των σκυλιών και των γατών θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που προβλέπονται για την προστασία των ζώων τους, για να συμβάλλουν ο καθένας από τη δικιά του πλευρά στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Χριστόφορος Παπαδάκης
ΠΗΓΗ neakriti.gr





Με επιτυχία διασώθηκε αρκούδα στο Νομό Κοζάνης

DSCF7964
Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας στο Νομό Κοζάνης που είχε πιαστεί σε παγίδα με συρματοθηλιές.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους δύο κυνηγούς που ειδοποίησαν έγκαιρα την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου δύο κυνηγοί που βρισκόντουσαν μέσα σε Ζώνη Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων βρήκαν μια αρκούδα πιασμένη σε θηλιά κοντά στην περιοχή Αγ. Αντώνιος Βατερού Κοζάνης. Αμέσως τηλεφώνησαν στην ΚΟΜΑΘ και στον Ομοσπονδιακό της Θηροφύλακα, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, μαζί με τον Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης. Κατόπιν προσήλθε και ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας στη Δυτική Μακεδονίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Διαχείρισης Κρίσεων Περιστατικών Προσέγγισης Αρκούδων».
Πράγματι μια αρσενική αρκούδα, βάρους περίπου 200 κιλών, ήταν παγιδευμένη και απεγνωσμένα προσπαθούσε να σωθεί. Ενημερώθηκε η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, που έσπευσε στην περιοχή και κατόπιν εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης με αναισθητικό όπλο. Η αρκούδα ναρκώθηκε και απελευθερώθηκε με επιτυχία.
Το προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κάνει διεξοδική έρευνα στην περιοχή για τυχόν εντοπισμό και άλλων θηλιών, αλλά και για άλλα στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του δράστη. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο Θηροφύλακας του Κ.Σ. Κοζάνης είχαν εντοπίσει και καταστρέψει αρκετές θηλιές στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Στόχος του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής ευθύνης του είναι η προστασία των ειδών της άγριας πανίδας της Ελλάδας και του περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ www.hunters.gr
 


VIDEO:Νεπάλ,η αντίδραση των πουλιών την ώρα του φονικού σεισμού...

Εκατοντάδες πουλιά κάλυψαν τον ουρανό στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, την ώρα που ο φονικός σεισμός ταρακούνησε την πόλη, καταστρέφοντας κτίρια και εγκλωβίζοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.
 
Στα πλάνα που κατέγραψε ένα ζευγάρι Τούρκων φαίνονται τα πουλιά να ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό ενώ ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει την πόλη.
 
Το ζευγάρι καθόταν σε ένα καφέ στο Κατμαντού, που βρισκόταν στον πέμπτο όροφο κτιρίου, όταν το έδαφος άρχισε να τραντάζεται. Στο βίντεο φαίνονται επίσης μπουκάλια να σπάνε, ενώ ακούγονται και οι απελπισμένες φωνές των ανθρώπων. 
Play Button

ΠΗΓΗ NEWSBEAST.gr

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Γενικής Συνέλευσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης, η οποία θα λάβει χώρα στις 26 Απριλίου 2015.

Visualizzazione di SYMMETEXW.jpg
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΠΑΡΤΗΣ

                    Γενική Συνέλευση

"Ό,τι δε μου αρέσει, συμμετέχω και το αλλάζω

Ο  Κυνηγετικός  Σύλλογος Σπάρτης καλεί  τα  μέλη  του  στην ετήσια τακτική Γενική  Συνέλευση  που  θα  πραγματοποιηθεί την Kυριακή 26 Απριλίου  2015  ημέρα  Κυριακή  και  ώρα  10:30  στην αίθουσα ΤΕΔ Πελοποννήσου ( πρώην αίθουσα ΤΕΔΚ ) Δωριέων και Ορθίας Αρτέμιδος 11-15 ( πίσω από το κατάστημα Κωτσόβολος )  με  θέματα:  
1) Έγκριση Απολογισμού έτους 2014
2) Έγκριση Προϋπολογισμού έτους 2015
3) Επιβολή έκτακτης εισφοράς για την κυνηγετική περίοδο 2013-2014 από τον Κυνηγετικό Σύλλογο
4) Επιβολή έκτακτης εισφοράς 5 ευρώ από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου
Θα ακολουθήσει ενημέρωση των μελών και ελεύθερη συζήτηση σε διάφορα θέματα που αφορούν το κυνήγι.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης Γ. Καρβουνιάρης αναφέρει:
«Φίλε Κυνηγέ, η συμμετοχή σου  κρίνεται απαραίτητη!
Δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας για το κυνήγι, συμμετέχουμε ενεργά στη Γενική Συνέλευση, ενημερωνόμαστε, προτείνουμε θέματα και δε μένουμε αδρανείς και παθητικοί παρατηρητές».

      ΕΚ  ΜΕΡΟΥΣ  ΤΟΥ  Δ.Σ.   
   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ Λ. ΙΩΑΝΝΗΣ                       ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

Στο έλεος ασυνείδητων ο υγροβιότοπος Νάξου

Ασυνείδητοι ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια περιμετρικά του υγροβιότοπου της Νάξου, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποδημητικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, σύμφωνα με την Προστασία Άγριας Ζωής του νησιού.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι συντηρήσεις και οι ανακαινίσεις κτηρίων εν όψει της τουριστικής σεζόν βρίσκονται στο ζενίθ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές χωματερές γύρω από τον υγροβιότοπο. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του cycladesvoice.gr, οι πινακίδες απαγόρευσης ρίψης μπάζων δεν πτοούν όσους θεωρούν «ευκολία» την εναπόθεση των υλικών δίπλα στον υγροβιότοπο, αλλά και μέσα σε αυτόν.
Οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα ο υγροβιότοπος να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
ΠΗΓΗ cycladesvoice.gr

Η Αλήθεια για την Ζάκυνθο..!!!! Γ΄Κ.Ο.Π.

Επειδή στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης γράφονται αρκετά τα οποία δεν έχουν δόση αλήθειας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου κάνει γνωστά τα εξής:
Με τα έγγραφα 123325/1104/1-4-2015 και 124044/1283/7-4-2015 το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας ζήτησε να συνδράμουμε τις δασικές αρχές της Ζακύνθου στην προσπάθεια πρόληψης της όποιας τυχόν λαθροθηρίας λάβει χώρα στην Ζάκυνθο.
Όπως ήταν φυσικό, τόσο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι άλλες Ομοσπονδίες, όσο και εμείς, ανταποκριθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα για βοήθεια θέτοντας στην διάθεση των δασικών υπηρεσιών 25 θηροφύλακες των κυνηγετικών ομοσπονδιών και αρκετά τζιπ αυτοκίνητα.
Συνεπείς λοιπόν στην δέσμευσή μας χτες Τρίτη 14 Απριλίου στις 11:00 συγκεντρώθηκαν στην Κυλλήνη η ανωτέρω δύναμη θηροφυλάκων και ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κος Παπαδόδημας Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Γ΄Κ.Ο.Π. κος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος και το μέλος του Δ.Σ. της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. κος Σταθόπουλος Νικόλαος.
Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν την επιβίβαση των τζιπ και των θηροφυλάκων στο πλοίο φοβούμενοι προφανώς ενδεχόμενα επεισόδια δεδομένου ότι στο λιμάνι της Ζακύνθου ευρίσκοντο συγκεντρωμένοι αρκετές εκατοντάδες Ζακυνθινοί κυνηγοί οι οποίοι μάλιστα το πρωί προπηλάκισαν τον Διευθυντή Δασών Ζακύνθου κο Θωμόπουλο κατά την αποβίβασή του στο νησί.
Αποφασίστηκε μετά από μαραθώνιες επικοινωνίες με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στην Ζάκυνθο προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυτιλιακό πρακτορείο αρνήθηκε να εκδώσει ατομικά εισιτήρια τόσο στον πρόεδρο της Γ΄Κ.Ο.Π. όσο και στον πρόεδρο της Κ.Σ.Ε. και τον εκπρόσωπο της Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. Μετά από σχετική φασαρία το πρόβλημα ξεπεράστηκε και οι ανωτέρω έφτασαν στην Ζάκυνθο περίπου στις 13:30.
Πράγματι στο νησί ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί κυνηγοί.
Στις 14:00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την αιγίδα του Δ/ντή Δασών κου Θωμόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι τελικά η υπηρεσία του θα αναλάβει το έργο της φύλαξης του νησιού και ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστεί την βοήθεια και την συνδρομή των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων.
Μετά τα πιο πάνω, οι δυνάμεις της θηροφυλακής που ευρίσκοντο στην Κυλλήνη αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες επέστρεψαν στην βάση τους αφού μετά τις ανακοινώσεις της δασικής υπηρεσίας δεν υπήρχε κανένας λόγος συνδρομής.
Σημειώνουμε τέλος ότι οι θηροφύλακες της Γ΄Κ.Ο.Π. και δασικός υπάλληλος αναχώρησαν κανονικά από τηνΖάκυνθο για την φύλαξη των νήσων Στροφάδων όπως γίνεται τα τελευταία 14 χρόνια.
Αυτή και μόνο αυτή είναι η πραγματικότητα…!!!
ΠΗΓΗ  Γ΄Κ.Ο.Π.

Οι πολίτες της Μάλτας είπαν «ΝΑΙ» στο ανοιξιάτικο κυνήγι

Το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού και του ορτυκιού – που έχει απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη – θα συνεχίσει στη Μάλτα, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα που απέρριψε οριακά την κατάργηση του.
Το 50,4% των κατοίκων της Μάλτας ψήφισε υπέρ της συνέχισης της εαρινής θήρας τρυγονιού και ορτυκιού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ). Με οριακή διαφορά 2.220 ψήφων επικράτησε το «ΝΑΙ» σε μια αναμέτρηση που προσέλκυσε το 75% των ψηφοφόρων της χώρας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μεγάλη προσέλευση που καταγράφηκε στις αγροτικές περιοχές, όπου και ασκείται το ανοιξιάτικο κυνήγι, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στα εκλογικά τμήματα των περιοχών αυτών, το «ΝΑΙ» έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του.  Αντίθετα, το «ΟΧΙ» κέρδισε τους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών και τις νεαρές ηλικίες όπου η αποχή ήταν μεγαλύτερη.  Σημαντικός ήταν και ο ρόλος των δηλώσεων υποστήριξης του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την προεκλογική περίοδο, υπέρ των κυνηγών.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αποτέλεσμα (50,4 έναντι 49,6) επιβραβεύει την στρατηγική που υιοθέτησαν στην καμπάνια τους οι κυνηγοί. Η εκστρατεία του «ΝΑΙ» χαρακτηρίστηκε από την καθολική απουσία εικόνων με σκοτωμένα πουλιά και κυνηγετικά όπλα. Καθώς επικεντρώθηκε στο δικαίωμα άσκησης μιας παραδοσιακής πρακτικής, κατάφερε να πείσει πολλούς ψηφοφόρους που ασχολούνται με άλλα χόμπι ή ασχολίες, ότι μια νίκη του «Όχι» θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα δημοψήφισμα κατά των δραστηριοτήτων τους.
Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας του «ΟΧΙ» δήλωσαν ότι σέβονται το αποτέλεσμα, που στέλνει το ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος της Μάλτας δεν υποστηρίζει την εαρινή θήρα.
«Το δημοψήφισμα έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στους κυνηγούς. Η ανοιξιάτικη κυνηγητική περίοδος θα ανοίξει την Τρίτη» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της χώρας, Joseph Muscat. Ο ίδιος δεν θα ανεχθεί καμία κατάχρηση κατά την άσκηση του κυνηγιού, ήδη έδωσε εντολή, όπως δήλωσε, στις αρμόδιες αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας.
Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Μάλτα θα συνεχίσει να είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιτρέπει, κατά παρέκκλιση της οδηγίας των πτηνών, το ανοιξιάτικο κυνήγι αποδημητικών πτηνών (τρυγόνι και ορτύκι).
Η φετινή περίοδος ξεκινάει την Τρίτη 14 Απριλίου και λήγει στις 30 Απριλίου. Η συνολική κάρπωση καθορίστηκε σε 11.000 τρυγόνια και 5.000 ορτύκια. Ο κάθε κυνηγός επιτρέπεται να σκοτώνει μέχρι δυο πουλιά την ημέρα και μέχρι τέσσερα από κάθε είδος σε όλη την εαρινή περίοδο. Ο κυνηγός υποχρεούται εκ του νόμου, πριν την έξοδο από την κυνηγετική περιοχή, να δηλώσει με sms τα πουλιά που σκότωσε. Το πρόστιμο της παράνομης θήρας ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, φυλάκιση ενός έτους και ανάκληση της άδειας θήρας. Η σύλληψη για δεύτερη φορά τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Νίκος Θεοφάνους
ΠΗΓΗ dasarxeio.com



STOP στη λαθροθηρία λέει η ΚΟ Πελοποννήσο

Επί 40 ημέρες Θηροφύλακες της Γ΄ ΚΟΠ εγκαθίστανται στα νησάκια αυτά σε εναλλασσόμενα γκρουπ εγγυώμενοι την προστασία των αποδημητικών ειδών κατά την εαρινή αυτή μετανάστευση.
Μεγάλο όμως πρόβλημα παραμένουν σποραδικά φαινόμενα παράνομης θήρας και στο νησί της Ζακύνθου. Φαινόμενα που αφενός εκθέτουν την ελληνική κυνηγετική οικογένεια διεθνώς και αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους λήψης περισσοτέρων μέτρων όσον αφορά το κυνήγι του τρυγονιού στην Ελλάδα γενικότερα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Απριλιάτικο κυνήγι του τρυγονιού αποτελεί για αυτούς παράδοση. Οι παραδόσεις είναι σεβαστές, αρκεί αυτές να γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας και να μη λειτουργούν αρνητικά εις βάρος του γενικότερου συνόλου.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το κυνήγι που διέπεται από άγραφους και γραπτούς νόμους στην Ελλάδα τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου. Όποιος ασκεί θήρα μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός νόμου και παράλληλα εκθέτει τον ίδιο τον εαυτό του σε σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στα πλαίσια αυτά, από την Τρίτη 14 Απριλίου έως και την 20η Μαΐου στη Ζάκυνθο θα μεταβεί ισχυρή δύναμη θηροφύλαξης 25 Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων και περιπολικών υπηρεσιακών τζιπ, η οποία θα απαρτίζεται τόσο από Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου οι οποίοι θα έχουν μαζί με τους  Δασικούς υπαλλήλους της Ζακύνθου τον επίσημο ρόλο των αρμόδιων ανακριτικών οργάνων, όσο και από Θηροφύλακες άλλων Κυνηγετικών ομοσπονδιών της ελληνικής επικράτειας.
Η απόφαση λοιπόν της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ο συντονιστικός της ρόλος και η απόφαση του συνόλου των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, αφενός καταδεικνύει την συνολική ανησυχία και καταδίκη των φαινομένων λαθροθηρίας, αφετέρου βοηθά ώστε να μην μετακινηθεί όλη η δύναμη θηροφύλαξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στη Ζάκυνθο, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η φύλαξη των παραλίων περιοχών της Πελοποννήσου, στις οποίες επίσης θα υπάρχει ενισχυμένη θηροφύλαξη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη προσπάθεια θα έχει τη συνεχή υποστήριξη και από τις Αστυνομικές Αρχές της Ζακύνθου, ενώ σημαντικότατη είναι και η συμβολή στην όλη προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.
Ίδια αντιμετώπιση προστασίας θα τύχουν και οι νήσοι Παξοί-Αντίπαξοι, η Κέρκυρα και οι Οθωνοί με ισχυρές δυνάμεις θηροφύλαξης από τις γειτονικές Κυνηγετικές Ομοσπονδίες.
Δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπουμε η πανέμορφη Ζάκυνθος και οι όμορφοι και φιλόξενοι κάτοικοί της να χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και εν δυνάμει στυγνοί δολοφόνοι και να στιγματίζονται διεθνώς από κακόβουλα και προκατασκευασμένα αρνητικά προπαγανδιστικά σχόλια και δημοσιεύματα από κάποιες ΜΚΟ και οικολογικές οργανώσεις που στόχο έχουν να διασύρουν και τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα και την κυνηγετική οικογένεια.
Με βάση τα πιο πάνω καλούνται και ειδοποιούνται όσοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους ενδεχομένως έχουν την πρόθεση να προβούν σε παράνομη θήρα να την αποβάλουν άμεσα, διότι οι κυρώσεις θα είναι πολύ σοβαρές και η ευθύνη θα βαρύνει τους ίδιους.
– Ο Πρόεδρος –
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

VIDEO: Η μητέρα προστατεύει τα μικρά της!Δείτε στο βίντεο την τολμηρότητα της..


Η μητέρα προστατεύει τα μικρά της!Δείτε στο παρακάτω βίντεο την τολμηρότητα της.



UNA JABALINA CON... ¡FAMILIA NUMEROSA!
Posted by Jara y Sedal - Revista de caza on Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

"Προστατέψτε" τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά της Ανάστασης





Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για την αντίδραση του σκύλου τους στον ήχο των πυροτεχνήματα της Ανάστασης, , ιδιαίτερα όσοι μένουν κοντά σε κάποια εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο  20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα . Συμπτώματα όπως η έντονη σιελόρροια, ο τρόμος (τρέμουλο), η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, ο έμετος, η διάρροια, και συμπεριφορές  όπως το μάζεμα της ουράς, το κατέβασμα των αυτιών, η αυξημένη κινητικότητα, το κρύψιμο, η προσπάθεια διαφυγής και ο αυτοτραυματισμός περιγράφονται  σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονο ηχητικού ερεθίσματος. Το σύνολο των συμπτωμάτων  αυτών συχνά περιγράφεται και ως «Κροτοφοβία», όρος ο οποίος όμως δεν περιγράφει πάντα τα αίτια του προβλήματος.
Τί ονομάζεται Φόβος;
Φόβος ονομάζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει παραμέτρους που αφορούν τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ζώου.
Τί ονομάζεται Φοβία;
Φοβία ονομάζεται μία αντίδραση φόβου που δεν είναι λειτουργική, δε βοηθά δηλαδή τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις αλλαγές του περιβάλλοντος και η ένταση της αντίδρασης είναι δυσανάλογη με την ένταση του ερεθίσματος. Για παράδειγμα ένας σκύλος ξεκινά να τρέχει γρήγορα και προσπαθεί να  φύγει από το σπίτι όταν ακούσει μία αστραπή, μία αντίδραση αρκετά πιο έντονη από την ένταση του ερεθίσματος, εξ ου και κροτοφοβία.
Τί ονομάζεται Άγχος;
Άγχος είναι η προσμονή ενός κινδύνου ή ενός δυσάρεστου ερεθίσματος, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ερεθίσματος. Ο σκύλος μας δηλαδή περιμένει να συμβεί κάτι και γι’ αυτό αγχώνεται.
Για πρακτικούς λόγους σε όλο το κείμενο υιοθετούμε τον όρο «Ευαισθησία στους ήχους», αντί για «φόβο»,«φοβία» ή «άγχος».
Πως ένας σκύλος αναπτύσσει  «Ευαισθησία στους ήχους» ενώ κάποιοι άλλοι σκύλοι όχι;
Υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορούν να οδηγήσουνε ένα σκύλο στο να αποκτήσει «Ευαισθησία στους ήχους». Ανάλογα με τα αίτια η συμπεριφορά του σκύλου μας καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να είναι διαφορετικά. Τα αίτια αυτά διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : 1)Στα συνειρμικά και στα 2)Μη-συνειρμικά αίτια.
  1. Συνειρμικά αίτια
    1. Τραυματικές εμπειρίες: Σκύλοι μαθαίνουν λόγω προηγουμένων αρνητικών εμπειριών πως τα ηχητικά ερεθίσματα είναι κάτι δυσάρεστο, ακόμη και αν δεν είναι πάντα τόσο έντονα όσο το «τραυματικό» ηχητικό ερέθισμα που τους δημιούργησε το φόβο. Υπάρχουν ηχητικά ερεθίσματα που η ένταση τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι περισσότεροι σκύλοι είναι βιολογικά προκαθορισμένοι να αντιδρούν σ’ αυτά.
    2. Κοινωνική μετάδοση: Όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο έτσι και στους σκύλους, ένας σκύλος μπορεί να υιοθετήσει μια φοβική αντίδραση από έναν άλλο σκύλο που συμπεριφέρεται έτσι, να μεταδοθεί δηλαδή ο φόβος μέσω της κοινωνικής μάθησης.
  2. Μη-συνειρμικά αίτια
    1. Έλλειψη εξοικείωσης: Σκύλοι οι οποίοι δεν ήρθαν σε επαφή με τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα τους πρώτους μήνες της ζωής τους , συγκεκριμένα τους πρώτους 3-6 μήνες της ζωής τους, μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία προς τους έντονους ήχους λόγω της ελλιπής εξοικείωσης με τους ήχους αυτούς.
    2. Ευαισθητοποίηση: Κάποιες φορές, όταν ένας σκύλος έρχεται σε επαφή με επαναλαμβανόμενα ήπια ηχητικά ερεθίσματα, η επανάληψη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ζώου.
    3. Από-εξοικείωση λόγω στρες: Κάποια κατάσταση έντονου στρες ή πολλές καταστάσεις ήπιου στρες (άγχους) μπορεί να οδηγήσουν κάποιο σκύλο που δεν έχει προηγούμενη ευαισθησία στους ήχους να αποκτήσει. 
Προδιαθετικοί παράγοντες
Η γενετική προδιάθεση  περιγράφεται πως διαδραματίζει ένα ρόλο στην ευαισθησία στους ήχους μιας και κάποιοι σκύλοι που έχουν γενικότερα έναν ευαίσθητο χαρακτήρα φαίνεται πως αντιδρούν πιο εύκολα. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες έχουν περιγραφεί πως μπορεί να σχετίζονται με την εκδήλωση ευαισθησίας στους ήχους.
Ο σκύλος μου αντιδρά υπερβολικά στα πυροτεχνήματα, τι να κάνω;
Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται τη διάγνωση των αιτιών του. Γενικά, αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να μάθουμε στο σκύλο μας να νιώθει άνετα με τους ήχους του περιβάλλοντος του και όχι απλά να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη περίσταση, διότι αυτή η ευαισθησία του σκύλου μας έχει επιπτώσεις τόσο στην ευζωία του όσο και στην ποιότητα ζωής του.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
Για το Πάσχα και τα πυροτεχνήματα που πλησιάζουν:
Επειδή ο χρόνος για το φετινό Πάσχα δεν επαρκεί για να μάθουμε στο σκύλο μας να είναι ήρεμος θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε το βράδυ της Ανάστασης με τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο για το σκύλο μας. Συγκεκριμένα:
  1. Μη φωνάζετε και μη μαλώνετε το σκύλο όταν φοβάται, γιατί επιβεβαιώνεται στο σκύλο πως έχει κάτι να φοβάται.
  2. Σιγουρευτείτε πως ο σκύλος βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος, σ’ ένα δωμάτιο, που δεν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ή να διαφύγει, π.χ. όχι στο μπαλκόνι.
  3. Κλείστε τις κουρτίνες στο δωμάτιο αυτό και βάλτε μια ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά.
  4. Η χρήση φερομονών (ADAPTIL) στο χώρο αυτό μπορεί να βοηθήσει. Οι φερομόνες, άοσμες για εμάς, παράγονται από τη μέση γραμμή της μαμάς-σκύλας όταν γεννήσει, αλλά και από άλλα μέρη του σώματος του σκύλου (αυτιά, περιπρωκτική περιοχή, πέλματα) και δρουν ως ένα χημικό αίσθημα ασφάλειας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας.
  5. Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος, ένα ασφαλές καταφύγιο, για το σκύλο σας (Φωτογραφία 1). Στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, στο δωμάτιο που διαλέξατε να είναι ασφαλής ο σκύλος σας, βάλτε μια μαξιλάρα ή το κλουβί του σκύλου σας, αν έχει, αφού πρώτα το σκεπάσετε με μία κουβέρτα. Το μέρος αυτό δεν πρέπει να συμβολίζει τίποτα το αρνητικό για το σκύλο σας, δεν πρέπει να πηγαίνει εκεί δηλαδή όταν φοβάται. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μέρος, μόνο με θετικές συσχετίσεις (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια) έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται εκεί και να μην τρέμει περιμένοντας «να περάσει το κακό», π.χ. όπως όταν κρύβετε κάτω από το κρεβάτι όταν φοβάται. Δημιουργήστε το μέρος αυτό όσο γίνεται πιο άμεσα έτσι ώστε να μάθει ο σκύλος σας να συσχετίζει το μέρος αυτό με θετικά ερεθίσματα. Προσοχή, ποτέ δε στέλνουμε το σκύλο μας στο μέρος αυτό, ούτε ως τιμωρία ούτε για να νιώσει ασφάλεια, αλλά τον αφήνουμε μόνο του να επιλέξει που θέλει να πάει.
Φωτογραφία 1: Δημιουργήστε ένα άνετο μέρος μόνο με θετικές συσχετίσεις για το σκύλο σας, όπως παιχνίδια και λιχουδιές με σκοπό να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο σκύλο σας ως ασφαλές καταφύγιο. (Φωτογραφία: Peter Baumber, από το Κεφάλαιο “Stress – Its Effects on Health and Behavior: A Guide for Practitioners” Daniel Mills, Christos Karagiannis and Helen Zulch in Veterinary Clinics of North America)

Εγώ τι πρέπει να κάνω, να χαϊδεύω το σκύλο μου όταν φοβάται για να ηρεμήσει ή όχι;
Θα ακούσετε πολλούς στην ερώτηση αυτή να σας απαντούν με διαφορετικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως αν χαϊδέψουμε το σκύλο μας και αυτός ηρεμήσει θα νιώσουμε και εμείς και αυτός καλύτερα. Το πρόβλημα είναι πως έτσι δε μαθαίνουμε στο σκύλο μας τι πρέπει να κάνει και σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι, ακουστεί κάποιος ήχος και ο σκύλος μας φοβηθεί δε θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το φόβο του αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η «ευαισθησία στους ήχους», ή «κροτοφοβία» αν προτιμάτε, και η δυσκολία κάποιων σκύλων να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι, τα λεγόμενα και «προβλήματα αποχωρισμού» από τον κηδεμόνα τους, συχνά συνυπάρχουν στους ίδιους σκύλους. Προτιμότερο, λοιπόν είναι να αντιδρούμε όσο πιο ουδέτερα γίνεται όταν ο σκύλος μας φοβάται και να του μάθουμε μέσω τον παραπάνω τρόπων να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, να μην επιζητά σε εμάς τη λύση του προβλήματος, γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα του. Αν αντίθετα είστε συνέχεια μαζί με το σκύλο σας και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να απουσιάζετε όταν ζητήσει τη βοήθεια σας τότε μπορείτε να τον ανακουφίσετε με ένα χάδι όταν φοβάται. Σκεφτείτε σας παρακαλώ με ψυχραιμία πως θα συμπεριφερθείτε στο σκύλο σας όταν αυτός φοβηθεί και αποφασίστε τη συμπεριφορά σας από πριν όλη η οικογένεια μαζί. Στις περισσότερες περιπτώσεις το να μάθουμε στο σκύλο μας να αντιμετωπίζει μόνος του τους φόβους του αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη βελτίωση της ευζωίας και της ποιότητας ζωής του.

Aφoύ φέτος είναι αργά για να μάθω στο σκύλο μου να είναι ήρεμος πώς να προετοιμαστώ για του χρόνου;
Στόχος είναι όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως να μάθουμε στο σκύλο μας να μη φοβάται τους ήχους. Επιγραμματικά:
  1. Για να γίνει αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδικά CD με ήχους ή κάποιους ήχους που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο και να μάθουμε σταδιακά το σκύλο μας να μην αντιδρά στα συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα. Σε χαμηλή ένταση και για πολύ μικρό χρόνο (30-60 δευτερόλεπτα στην αρχή) παίζουμε τους ήχους αυτούς στο σκύλο μας, 3-4 φορές τη βδομάδα. Σταδιακά, αυξάνουμε τη διάρκεια και την ένταση λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας ότι ο σκύλο μας δεν αντιδρά. Αν αντιδρά έντονα στα ηχητικά ερεθίσματα σημαίνει πως είτε η ένταση του ερεθίσματος είτε η διάρκεια τους είναι μεγαλύτερη από αυτή που αντέχει ο σκύλος μας, γι’ αυτό την επόμενη φορά πρέπει να τις μειώσουμε. Ταυτόχρονα, όταν ο σκύλος μας είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια των ηχητικών ερεθισμάτων  τον επιβραβεύουμε με κάποια λιχουδιά ή με κάποιο παιχνίδι. Έχετε υπόψιν σας πως δεν αντιδρούν όλα τα σκυλιά στους ηχογραφημένους ήχους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση τους σε όλες τις περιπτώσεις.
  2. Δημιουργία ασφαλούς χώρου όπως περιγράφηκε προηγούμενα.

Επίλογος
Όπως τα ιατρικά προβλήματα μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά, έτσι και τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο και να έχουν διαφορετικά αίτια για τα οποία προκλήθηκαν και εκδηλώθηκαν, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συνταγές για την επιτυχημένη αντιμετώπιση τους. Τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω είναι γενικά μέτρα, μπορεί για κάποιους σκύλους να μην είναι αποτελεσματικά και να απαιτείται εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Αν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας ή μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.

Επιμέλεια Άρθρου:
Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 
Κτηνίατρος, MSc στη Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς, Ειδικευόμενος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Συμπεριφοράς Ζώων (ECAWBM), MRCVS.  
Επικοινωνία: 211-8001111/6944714490 και ckaragiannis@behaviour.gr
Πηγή: http://behaviour.gr





   Η τροφή που θα διάλεγε ο σκύλος σου!

«Εκστρατεία» προστασίας για το ανοιξιάτικο τρυγόνι

trygonia
«Εκστρατεία» για την προστασία του ανοιξιάτικου τρυγονιού θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα η Κυνηγετική Ομοσπονδία στις Στροφάδες, καθώς και στα παράλια της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας), με τη συνδρομή και άλλων φορέων καθώς και αρχών.
Ήδη για το συντονισμό της φύλαξης της ευρύτερης περιοχής των Στροφάδων, έγινε ευρεία σύσκεψη στη Ζάκυνθο με τη συμμετοχή του προέδρου της Γ’ ΚΟΠ κ. Κώστα Μαρκόπουλου, καθώς και εκπροσώπων από τη Διεύθυνση Δασών, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λπ.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η φύλαξη των Στροφάδων αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών που αποτελούν περάσματα για τα τρυγόνια καθώς και άλλα αποδημητικά πτηνά, ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα υπάρξει οργανωμένη φύλαξη και στην περιοχή της Ζακύνθου, όπου στο παρελθόν παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα λαθροθηρίας.
Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος, τα τελευταία 14 χρόνια που η Γ’ ΚΟΠ έχει την ευθύνη για τις Στροφάδες, το παράνομο κυνήγι τρυγονιών μειώθηκε στο ελάχιστο ενώ κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και με την περιοχή της Ζακύνθου.
Στοιχεία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ορνιθολογικής Εταιρείας, από το Μάρτιο μέχρι τις αρχές Απριλίου θανατώνονται στο νησί περί τα 30.000 πουλιά, των οποίων τα αποθέματα λίπους και μυϊκής μάζας έχουν εξαντληθεί, ύστερα από ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων.
Το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα τόσο με το δασαρχείο Ζακύνθου όσο και με κατοίκους της περιοχής, εντοπίζεται στο Νότο του νησιού, στο Κερί και στο Βασιλικό.
Ιδιαίτερο βάρος θα ριχτεί εξάλλου και στα παράλια νομών της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ηλεία, όπου συχνά αυτή την εποχή παρατηρούνται αλλεπάλληλα κρούσματα λαθροθηρίας σε τρυγόνια και άλλα αποδημητικά.
Αναφορικά με το θέμα αυτό ο κ. Μαρκόπουλος επιβεβαίωσε στην «ΠΡΩΤΗ» καταγγελίες που έχουν γίνει από κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου, για την αυτοσχέδια δημιουργία φυλάχτρων με την αποψίλωση δέντρων (!), προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα διερχόμενα ταλαιπωρημένα πτηνά…
«Η επιχείρηση προστασίας θα επεκταθεί πέρα από τις Στροφάδες και τη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Η προγραμματισμένη δράση αποσκοπεί στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων τη στιγμή που ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι η κυνηγετική περίοδος έληξε στα τέλη του Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ.
Κώστας Αντωνόπουλος
antsekoula@yahoo.gr