«Εκστρατεία» προστασίας για το ανοιξιάτικο τρυγόνι

trygonia
«Εκστρατεία» για την προστασία του ανοιξιάτικου τρυγονιού θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα η Κυνηγετική Ομοσπονδία στις Στροφάδες, καθώς και στα παράλια της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας), με τη συνδρομή και άλλων φορέων καθώς και αρχών.
Ήδη για το συντονισμό της φύλαξης της ευρύτερης περιοχής των Στροφάδων, έγινε ευρεία σύσκεψη στη Ζάκυνθο με τη συμμετοχή του προέδρου της Γ’ ΚΟΠ κ. Κώστα Μαρκόπουλου, καθώς και εκπροσώπων από τη Διεύθυνση Δασών, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λπ.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η φύλαξη των Στροφάδων αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών που αποτελούν περάσματα για τα τρυγόνια καθώς και άλλα αποδημητικά πτηνά, ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα υπάρξει οργανωμένη φύλαξη και στην περιοχή της Ζακύνθου, όπου στο παρελθόν παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα λαθροθηρίας.
Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος, τα τελευταία 14 χρόνια που η Γ’ ΚΟΠ έχει την ευθύνη για τις Στροφάδες, το παράνομο κυνήγι τρυγονιών μειώθηκε στο ελάχιστο ενώ κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και με την περιοχή της Ζακύνθου.
Στοιχεία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ορνιθολογικής Εταιρείας, από το Μάρτιο μέχρι τις αρχές Απριλίου θανατώνονται στο νησί περί τα 30.000 πουλιά, των οποίων τα αποθέματα λίπους και μυϊκής μάζας έχουν εξαντληθεί, ύστερα από ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων.
Το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα τόσο με το δασαρχείο Ζακύνθου όσο και με κατοίκους της περιοχής, εντοπίζεται στο Νότο του νησιού, στο Κερί και στο Βασιλικό.
Ιδιαίτερο βάρος θα ριχτεί εξάλλου και στα παράλια νομών της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ηλεία, όπου συχνά αυτή την εποχή παρατηρούνται αλλεπάλληλα κρούσματα λαθροθηρίας σε τρυγόνια και άλλα αποδημητικά.
Αναφορικά με το θέμα αυτό ο κ. Μαρκόπουλος επιβεβαίωσε στην «ΠΡΩΤΗ» καταγγελίες που έχουν γίνει από κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου, για την αυτοσχέδια δημιουργία φυλάχτρων με την αποψίλωση δέντρων (!), προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα διερχόμενα ταλαιπωρημένα πτηνά…
«Η επιχείρηση προστασίας θα επεκταθεί πέρα από τις Στροφάδες και τη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Η προγραμματισμένη δράση αποσκοπεί στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων τη στιγμή που ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι η κυνηγετική περίοδος έληξε στα τέλη του Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ.
Κώστας Αντωνόπουλος
antsekoula@yahoo.gr