Αθώα κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας το 2013, που κατηγορούνταν για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Η διευθύντρια κατηγορούνταν ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του αντλιοστασίου του ταμιευτήρα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εντός αυτού πλήθος κορμοράνων, μεγάλος μέρος των οποίων ήταν νεκροί.
Σε έλεγχο που είχε διενεργήσει στις 8 Φεβρουαρίου 2013 κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, είχε διαπιστωθεί ότι στο κλειστό τμήμα του αντλιοστασίου άρδευσης Πέτρας της Κάρλας είχε εγκλωβιστεί σημαντικός αριθμός κορμοράνων. Λόγω του μεγάλου διαστήματος παραμονής των θανόντων πουλιών υπήρχε έντονη δυσοσμία, όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο, από την αποσύνθεσή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος και υποβάθμισης του οικοσυστήματος.
Από την πλευρά της αθωωθείσης και του συνηγόρου υπεράσπισής της επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι είχε ληφθεί μέριμνα για την τοποθέτηση σιδεροπλεγμάτων προστασίας των εισόδων του ταμιευτήρα, ωστόσο δεν υπήρχαν τα σχετικά κονδύλια διαθέσιμα, να υλοποιηθεί το έργο. Τελικά το έργο υλοποιήθηκε, όπως είναι γνωστό, το 2015.
Τα γεωργικά φάρμακα σκότωσαν εκατοντάδες πουλιά στην Κάρλα. Οι τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις από τη διεύθυνση του τοξικολογικού κέντρου, τμήμα τοξικολογίας και περιβαλλοντικών ρυπαντών, έλυσαν το μυστήριο. Στα πουλιά εντοπίστηκαν καρβαμιδικοί εστέρες, που είναι παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα.
Μια από τις συχνότερες αιτίες δηλητηριάσεων σε γεωργικές περιοχές αποτελούν οι ουσίες, αναφερόμενες ως «παρασιτοκτόνα», «γεωργικά φάρμακα», ή «φυτοπροστατευτικά προϊόντα». Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την προστασία της φυτικής παραγωγής από έντομα, ακάρεα, μύκητες, τρωκτικά, ζιζάνια και διάφορα άλλα παράσιτα.
Τα γεωργικά φάρμακα σκοπεύουν στο να δηλητηριάσουν τον οργανισμό-στόχο, όμως επειδή η φύση των ζωντανών οργανισμών δεν διαφέρει τόσο πολύ από είδος σε είδος, οι ουσίες αυτές μπορούν να αποβούν τοξικές και για τον άνθρωπο, ανάλογα βέβαια με τη δόση και την οδό έκθεσης. Τα πουλιά στην Κάρλα δεν άντεξαν.
Οι καρβαμιδικοί εστέρες που εντοπίστηκαν στα πουλιά χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα για καλλιέργειες. Εύκολη είναι η πρόσληψη από τον οργανισμό όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα, το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό) και έχουν ισχυρή τοξική δράση. Ένας ισχυρός παράγοντας είναι το παραθείο, μία ουσία που λόγω της πολύ ευρείας της διάδοσης έχει βρεθεί ότι προκαλεί τους περισσότερους από τους θανάτους από γεωργικά εντομοκτόνα.
Διασταύρωναν τα «επιστημονικά τους ξίφη».
Σε «κόντρα» μεταξύ επιστημόνων είχε μετατραπεί η υπόθεση της ανεύρεσης εκατοντάδων νεκρών πουλιών στη λίμνη Κάρλα. Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τα αίτια των μαζικών θανάτων πτηνών. Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς εκκρεμούσε το πόρισμα των εργαστηρίων στα οποία είχαν σταλεί δείγματα από τα νεκρά πουλιά.
Πηγή: e-Thessalia.gr & e-Thessalia.gr