«Οι κυνηγοί ως παρατηρητές για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών».



Με την δραστηριοποίηση τους στην ύπαιθρο οι κυνηγοί καθίστανται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών. Αυτό δηλώνει με ανακοίνωση της η FACE – Πανευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «Επτά και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίοι κυνηγοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας της άγριας ζωής, ιδιαίτερα στην αναφορά ύποπτων περιστατικών για τη γρίπη των πτηνών. Καθώς η γρίπη των πτηνών εμφανίζει θετικά δείγματα σε όλη την Ευρώπη οι κυνηγοί αποτελούν αξιόλογο παράγοντα επιτήρησης για κάθε ύποπτο δείγμα, αλλά και μέλος ενός μηχανισμού άμεσης αναφοράς στις αρμόδιες κρατικές αρχές».
Αυτό ήδη συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, κυνηγοί και μέλη Δ.Σ. Κυνηγετικών Συλλόγων άμεσα αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιστατικά νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Παράλληλα ενημερώνουν την τοπική Δασική Υπηρεσία.
Αυτό συνέβη πρόσφατα και στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, όπου ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Χρυσούπολης εντόπισαν, μετά από υπόδειξη κυνηγών, νεκρά πτηνά. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Κ.Σ. Χρυσούπολης, το Δασαρχείο Καβάλας, ενώ ήρθαν στην περιοχή ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ και επιστημονικός συνεργάτης για την αξιολόγηση του περιστατικού.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν νεκρά 50 φαλαρίδες, 8 φλαμίνγκο και δύο κύκνοι. Ενημερώθηκε άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και δείγμα εστάλη προς έλεγχο της γρίπης των πτηνών στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο. Μακροσκοπικά τα πτηνά ήταν νεκρά με πιθανή αιτία την ασιτία, ενώ ήταν φαγωμένα από διάφορα είδη αρπακτικών. Αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα άγρια πτηνά (όπως οι πάπιες) είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν απαραίτητα τα ίδια. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται εκ νέου στους κυνηγούς πτηνών κατά τη συλλογή και περιποίηση/καθαρισμό των θηραμάτων να φορούν γάντια και να τηρούν τις γενικότερες οδηγίες:
-Φορέστε γάντια! Για να εξετάσουμε ένα νεκρό θήραμα, καλόν είναι να φοράμε γάντια. Θ’ αγγίξουμε ένα ζώο του οποίου δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του. Κάποιες ασθένειες της άγριας πανίδας μεταφέρονται στον άνθρωπο. Το να φοράμε γάντια για να εκσπλαχνίσουμε και να εξετάσουμε ένα ζώο είναι πάντα ένα καλό προληπτικό μέτρο υγιεινής.
-Καλό πλύσιμο χεριών! Επίσης πολύ καλό πλύσιμο μαχαιρών και άλλου εξοπλισμού, πάγκου εργασίας και κάθε επιφάνειας όπου έχουμε ακουμπήσει και περιποιηθεί το θήραμα.
-Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια και το στόμα την ώρα που περιποιείστε/καθαρίζετε το θήραμα, καθώς επίσης δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε ή να καπνίζετε.
-Καλό και κατάλληλο μαγείρεμα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΏΝ Η5Ν8 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κυνήγι δεν συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας. Αντιθέτως η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης.
Οι κυνηγετικές οργανώσεις θα συνεχίσουν με σοβαρότητα την παρακολούθηση και τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αναμένονται οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΠΑΑΤ.


Πηγή: site της Koμαθ

Δίωξη του αγριοκούνελου όλο το 24ωρο στη Λήμνο!!!….


Με απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειες επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- η δίωξη του αγριοκούνελου λόγω υπερπληθυσμού σε περιοχές της νήσου Λήμνου όλο το 24ωρο, υλοποιούμενη μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μέχρι 10 Μαρτίου 2017, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:
α. Η ρύθμιση του υπερπληθυσμού θα γίνει, αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι του αγριοκούνελου από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών που θα συγκροτήσει η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Λέσβου με την παρουσία δασικού οργάνου ή έμπειρου, πεπειραμένου και με λευκό, σχετικό με τη θήρα, ποινικό μητρώο, κυνηγού, του οικείου κυνηγετικού συλλόγου, οριζομένου ως υπευθύνου του συνεργείου.
β. Ως περιοχές ρύθμισης ορίζονται αποκλειστικά αυτές που έχουν χαρακτηριστεί πληγείσες και απεικονίζονται σε σχετικό χάρτη κλίμακας 1:50.000, που συντάσσει η τοπική Δασική Αρχή.
γ. Οι μέρες, οι ώρες και η περιοχή ρύθμισης καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας των πολιτών στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια δράσης των συνεργείων.
δ. Για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την γνωστοποίηση της δραστηριότητας των συνεργείων όπως, ανακοινώσεις σε έντυπο τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητοποίηση αρμόδιων φορέων κ.λπ.

Επίσης, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμοι, ενώσεις αγροτών, κυνηγετικές οργανώσεις κ.ά.) λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης της περιοχής δράσης των συνεργείων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα προσβασιμότητας σε αυτήν.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο υπερπληθυσμός του είδους Oryctolagus cuniculus (αγριοκούνελο) σε περιοχές της νήσου Λήμνου προκαλεί επί σειρά ετών, από το 1996 μέχρι σήμερα, αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της νήσου και να δίνονται μεγάλες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Παρόλα τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός του αγριοκούνελου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, συνεπώς, απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων.



Πηγή: dasarxeio.com

Άλογα εγκλωβισμένα στο χιόνι… ΕΜΑΚ σε δράση… συναρπαστικές εικόνες

aloga gk1


ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Γάβρογο... Είναι το βουνό που ορθώνεται πάνω από την Σκουληκαριά Άρτας, στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη. Κατάφυτο από έλατα και κέδρους.. Λίγο μετά τους οικισμούς το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο.
Σε κάποια από τις πλαγιές του βουνού, είναι εγκλωβισμένα εδώ και δεκαπέντε ημέρες, είκοσι άλογα, που ανήκουν στην φυλή της Πίνδου.

aloga gk2


Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκουν δεν πρόλαβε να τα κατεβάσει από το βουνό... Και ο χειμώνας φέτος αποδεικνύεται εξαιρετικά βαρύς.
Οι μέρες περνούσαν, η πολυπόθητη βροχή που θα έλιωνε το χιόνι δεν έρχονταν και η ανησυχία για την τύχη των ζώων που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση μεγάλωνε. Η εξέλιξη τροφής και νερού, σε τέτοιες συνθήκες ήταν σχεδόν αδύνατη.
Έτσι, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Περικλή Μίγδου και με την άριστη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και ΕΜΑΚ, από το πρωί του Σαββάτου στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση.
Στόχος να εντοπιστούν τα ζώα και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, με το ερπυστριοφόρο όχημα χρειάστηκε να κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια... Κι αν αποδείχθηκε σχετικά εύκολη η κίνηση σε τόπους όπου το χιόνι κάλυπτε το ένα μέτρο δεν ήταν τόσο εύκολος ο εντοπισμός των αλόγων..
Με την βοήθεια των ντόπιων, που γνώριζαν τα μέρη και τους τόπους, τελικά τα άλογα εντοπίστηκαν στο οροπέδιο του Γάβρογου. Είχαν βρει καταφύγιο κάτω από μεγάλα έλατα που καλύπτουν την περιοχή.
Μετά έγιναν όλα απλά.. Τα άλογα ταΐστηκαν και ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιγε το ερπυστριοφόρο όχημα, οδηγήθηκαν σε ένα από τα καταφύγια που υπάρχουν στο βουνό..
Η επιχείρηση έληξε με έκβαση αίσια! Και ήταν μεν δύσκολη αλλά υπήρξε από τις πιο συναρπαστικές που έχει κάνει η ΕΜΑΚ.

Είκοσι άλογα της φυλής της Πίνδου, διασώθηκαν..
Ο ιδιοκτήτης τους Παναγιώτης Καπούλας ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έκανε σημειώνοντας ότι η χιονόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που δεν πρόλαβε ο ίδιος να τα μετακινήσει σε ασφαλές καταφύγιο.
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος ευχαρίστησε τον Προιστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργο και τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε.
Τα άλογα που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση, αποτελούν μέρος των παραδόσεων της περιοχής καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος... Έτσι η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση... Και με την συγκεκριμένη επιχείρηση αποδείχθηκε στον υπερθετικό βαθμό!

Δείτε το βίντεο :  


aloga gk3
aloga gk4
aloga gk5
aloga gk6
aloga gk7
aloga gk9
aloga gk8
aloga gk11
aloga gk10
aloga gk12
aloga gk13


Πηγή: EpirusPost.gr

'Oταν το ζαρκάδι ξεφεύγει από τους λύκους....VIDEO



Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως ένα  ζαρκάδι ξεφεύγει από τους λύκους που το κυνηγάνε για να τραφούν από αυτό.Τελευταία στιγμή το ζαρκάδι προλαβαίνει να σωθεί χάρη στη γρηγοράδα του..Δείτε στο βίντεο πως.....



Δέκα φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως η μοντέρνα ζωή καταστρέφει τη φύση....




Την Εποχή του Χαλκού οι άνθρωποι είχαν ήδη αναγνωρίσει τους πολύτιμους πόρους της γης και είχαν αναπτύξει τεχνικές για να τους εξορύξουν από τα έγκατα της. Το έκαναν όμως στο βαθμό που άντεχαν τα χέρια τους.
Όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους γινόταν μεγαλύτερη. Ο 20ος αιώνας και ο 21ος που τον ακολούθησε έφεραν μαζί τους,θαυμαστούς νέους τρόπους για να εκμεταλλευτεί κανείς τη γη, με βιομηχανικά θηρία που μπορούν να σκίσουν ένα τοπίο στη μέση με εκπληκτική ταχύτητα και σε έκταση, που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί ο άνθρωπος της Εποχής του Χαλκού.
Κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία και κάθε πτυχή της τεχνολογίας είναι συνυφασμένη με τα «εντόσθια» της γης. Εμείς βλέπουμε τη γυάλινη οθόνη του κινητού μας αλλά όχι το διοξείδιο του πυριτίου με το οποίο είναι φτιαγμένη. Ούτε αντιλαμβανόμαστε πως μέσα στο καλώδιο φόρτισης της συσκευής μας υπάρχει χαλκός.
Ο φωτογράφος Edward Burtynsky ξόδεψε μια ζωή για να φωτογραφίσει τις αλλαγές που σημειώνονται στον πλανήτη. Ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες και με τον φακό του δεν κατέγραψε τη νοσταλγική απογοήτευση της καταστροφής, αλλά το ανεξίτηλο σημάδι της.
Που είδε τα χειρότερα; Στην Κίνα. Ταξίδεψε εκεί δεκάδες φορές και πάντα έχει έναν λόγο για να επιστρέψει. Εκεί κανείς μπορεί να δει την ωμή πραγματικότητα των επιπτώσεων αυτής της αχαλίνωτης όρεξης για υπερεκμετάλλευση της φύσης, όπως δεν μπορεί να τη δει στη Δύση, λέει.
Δείτε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος... έβαλε το χεράκι του:
1. Το ορυχείο χαλκού Morenci στην Αριζόνα από ψηλά
2. Το αποψιλωμένο δάσος Gila στο Μεξικό
3. Εγκαταλελειμμένες φάρμες γαρίδων στον ποταμό Κολοράντο επίσης στο Μεξικό


4. Ένα φράγμα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας


5. Αρδευτικές εγκαταστάσεις στην Αριζόνα


6. Μια πηγή περικυκλωμένη από ένα κλιμακοστάσιο στην Ινδία


7. Αλυκές στην Κάντιθ της Ισπανίας
8. Φράγμα στον Κίτρινο Ποταμό της Κίνας


9. Ξηρά γεωργία στην Ισπανία


10. Εγκαταστάσεις ύδρευσης γύρω από τη λίμνη Lefroy στην Αυστραλία


Πηγή: TVXS.gr

Τι δουλειά έχουν τρεις λύκοι στο… Παρίσι;



Όπως αναφέρει ο παρατηρητής λύκων, Μανοέλ Άτμαν, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αφού οι λύκοι τρέφονται μόνο με τετράποδα.
Από πέρυσι υπήρξαν πληροφορίες ότι, στην περιφέρεια του Παρισιού εμφανίστηκαν λύκοι για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.  Τώρα όμως οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τρεις λύκοι κόβουν… βόλτες σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.


 «Οι λύκοι βρίσκονται προ των πυλών του Παρισιού», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2016  ο Ζαν Λικ Βαλερί, Γάλλος επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Λύκων.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται την ύπαρξή τους και πλέον συμφωνούν ότι τρεις λύκοι – ένα ζευγάρι κι ένας μοναχικός λύκος – έχουν φτάσει κοντά στο Παρίσι.
Την ίδια ώρα, όμως, διαβεβαιώνουν ότι, οι λύκοι τρέφονται μόνο με τετράποδα. Όπως αναφέρει ο παρατηρητής λύκων, Μανοέλ Άτμαν, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αφού οι λύκοι τρέφονται μόνο με τετράποδα.

Τον 15ο αιώνα, λύκοι ζούσαν στο 90% της Γαλλίας ενώ τη δεκαετία του 1930 είχαν εξαφανιστεί. Εμφανίστηκαν ξανά το 1992 περνώντας τις Άλπεις από την Ιταλία. Και σήμερα ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 300.


Παρά το αυστηρό καθεστώς προστασίας του ζώου, οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτρέψουν την θανάτωση συγκεκριμένου αριθμού λύκων, όταν σε μια περιοχή οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί «σημαντική ζημιά». Κάθε χρόνο η κυβέρνηση καθορίζει το μέγιστο αριθμό λύκων που μπορεί να σκοτωθεί: για τη φετινή περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, είναι 36 , αριθμό μικρό για ορισμένους αγρότες.
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Λύκων δήλωσε στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι, οι λύκοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Εσόν και την Υβελίν, νότια και δυτικά του Παρισιού. Οι ειδικοί έχουν συλλέξει αποτυπώματα από τις πατούσες και οργανικά δείγματα.Τον περασμένο μήνα, δύο ελάφια βρέθηκαν νεκρά σε δάσος κοντά στο Παρίσι με τους ειδικούς να θεωρούν βέβαιο ότι οι σπονδυλικές τους στήλες ήταν σπασμένες, κατά συνέπεια δεν τα πυροβόλησε κανείς.

Οι λύκοι του Τσερνόμπιλ-Ουκρανία.....



Τι συμβαίνει στη φύση μετά απο ενα πυρηνικό ατύχημα (όπως αυτό του Τσερνόμπιλ-Ουκρανία);   Πως και τι έχει να αντιμετωπίσει  πιά η άγρια ζωή και φύση σε ενα κόσμο που όλο και περισσότερο υποφέρει απο τα λάθη των ανθρώπων, σε μια περιοχή που εχει εγκαταληφθεί απο τους κατοίκους της πλέον, τους κληρονομήθηκε;

Η αποκλεισμένη περιοχή λοιπόν που εγκαταλήφθηκε πλήρως απο τους κατοίκους της κι όποια ανθρώπινη δραστηριότητα των, έχει κυριαρχηθεί  απο τους Λύκους και άγρια ζώα. Οι Λύκοι ως αναλύει εδω το ντοκυμαντερ, τη κατάσταση των πληθυσμών της άγριας πανίδας στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, μια περιοχή που, μέχρι σήμερα, παραμένει υπερβολικά ραδιενεργά για ανθρώπινη κατοίκηση.



What occurs to nature after a nuclear accident? And how does wildlife deal with all the world after human inhabitants have fled, it inherits?

In 1986 a nuclear meltdown in the Chernobyl power plant that was infamous in present-day Ukraine left miles of land in radioactive ruins. Residents living in areas most contaminated by the disaster relocated and were evacuated by government order, as well as a no-man's land of our own making was left to its own apparatus. In the ensuing 25 years, fields, marshes, woods and rivers recovered the land, overruling the effects of hundreds of years of human development. And surprisingly, this exclusion zone, or "dead zone," has turned into a sort of post-atomic Eden, populated by beaver and bison, horses and birds, fish and falcons - and ruled by wolves.

Accessibility to the zone is permitted on a limited basis, and scientists are tracking the remaining wildlife in the region, attempting to learn how the various species are contending with the undetectable blight of radiation. Because if the wolves are doing well, the populations of their prey must additionally be doing nicely, as the top predators in this new wilds, wolves best represent the state of the whole ecosystem. Consequently, a key long term study of the wolves has been initiated to ascertain their range their health, as well as their numbers.

Radioactive Wolves analyzes the state of wildlife populations in Chernobyl's exclusion zone, an area that, to this day, stays too radioactive for human habitation.





Πηγή:  το Δικαδίκτυο

Δείτε εδώ, το απίστευτο video !!!!........ εξημέρωσε αυτή την μπεκάτσα


Δείτε εδώ, το απίστευτο video !!!!........ εξημέρωσε αυτή την μπεκάτσα και όταν την απελευθέρωσε, αυτή γύρισε και τον χαιρέτισε!!!.. δείτε πως μέχρι και με την γάτα και το σκύλο έγιναν φίλοι, δεν την πείραξε κανένα ζώο.... πολλά μπράβο στο "κύριο" αυτό λοιπόν.





Πηγή: διαδίκτυο

Ηλεία: Εκστρατεία των κυνηγών για την σίτιση του θηράματος....






Μέλη των κυνηγετικών συλλόγων και της Γ’ ΚΟΠ
Του Γιάννη Σπυρούνη
Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην βοήθεια απέναντι στα θηράματα ήταν αυτό που πέρασε για τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων. Με αφορμή την απαγόρευση του κυνηγίου έως τις 18 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα, οι κυνηγοί πραγματοποίησαν εξόρμηση στη φύση, όχι για να κυνηγήσουν αλλά για να προστατεύσουν τα θηράματα και να αποτελέσουν της θεματοφύλακες της εφαρμογής της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, που προήλθε μετά την εκτεταμένη κακοκαιρία και τον χιονιά.
Ήταν κάτι που αν και φαίνεται αντιφατικό εν μέσω κυνηγετικής περιόδου, είχε προαναγγελθεί παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης για την απαγόρευση του κυνηγίου από τους κυνηγετικούς συλλόγους στην Ηλεία.
Έτσι μεταξύ άλλων μέλη από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, όπως και από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, έριξαν ζωοτροφές σε διάφορα σημεία περάσματα ή καταφύγια θηραμάτων, την ώρα που αναζήτηση τροφής για αυτά είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. Ρίψεις έγιναν σε παρυδάτιες και κυρίως σε ορεινές περιοχές, στα όρια ευθύνης των συλλόγων. Παρόμοιες δράσεις γίνονται μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
kinigoi2
kinigoi3
kinigoi4
kinigoi5


Πηγή: ilialive.gr

Οι κυνηγοί μετέφεραν τροφή στα πτηνά της Κάρλας...


Στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανή την πτηνοπανίδα που διαβιεί στη λίμνη της Κάρλας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Σποράδων προχώρησε στη ρίψη τροφής στην περιοχή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ευ.Μπαλατσός τόνισε ότι εκτεταμένη χιονοκάλυψη και οι ασυνήθιστες αρνητικές θερμοκρασίες δημιουργούν δυσμενής συνθήκες επιβίωσης για την πτηνοπανίδα της περιοχής.

Για το λόγο αυτό προ διημέρου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μαζί με μέλη της Διοίκησης τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες καθώς και τους Κυνηγετικούς Σύλλογους Λάρισας, Βελεστίνου, Αγιάς, Ν. Ιωνίας και Βόλου, πραγματοποίησαν ρίψη δύο τόνων καλαμποκιού στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.
Η κίνηση αυτή θα επαναληφθεί ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξήγησε ο κ.Μπαλατσός και έχει ως στόχο να βοηθήσει τα πτηνά της Κάρλας να επιβιώσουν.

Πέντε περιστατικά λαθροθηρίας
Ο κ. Μπαλατσός ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ότι δεν χρειάζονταν να βγει η υπουργική απόφαση που απαγορεύει το κυνήγι για να σταματήσουν τη δραστηριότητα τους οι κυνηγοί. Για έναν ευσυνείδητο κυνηγό δε νοείται να κυνηγά με τέτοια καιρικά φαινόμενα, εξηγεί ο κ. Μπαλατσός και προσθέτει ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που συντηρεί με ίδια έξοδά της η Κυνηγετική Ομοσπονδία κατόρθωσε να εντοπίσει και να στείλει στη Δικαιοσύνη πέντε περιστατικά λαθροθηρίας τις προηγούμενες ημέρες στη Μαγνησία και τη Λάρισα.
Διαθέτουμε 20 θηροφύλακες, τους οποίους έχουμε εξοπλίσει με τα απαιτούμενα υλικοτεχνικά μέσα και την υποδομή, οι οποίοι πραγματοποιούν περιπολίες για τον εντοπισμό των λαθροθήρων.


Πηγή: ERT.gr

Αλεπού έπεσε σε ποτάμι και πάγωσε – Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τράβηξε κυνηγός και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου…



Αλεπού έπεσε σε ποτάμι και πάγωσε. Τις εντυπωσιακές φωτογραφίες τράβηξε κυνηγός και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου……
Oι παραπάνω φωτογραφίες δεν είναι εικόνα από την ταινία «Εποχή των Παγετώνων» αλλά από τον φετινό χειμώνα που όπως φαίνεται είναι σκληρός σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένας Γερμανός κυνηγός κοντά στο Fridingen της νοτιοδυτικής Γερμανίας, βρήκε ένα τεράστιο κομμάτι πάγου να επιπλέει στον ποταμό Δούναβη. Όταν το τράβηξε συνειδητοποίησε ότι μέσα στον πάγο βρισκόταν εγκλωβισμένη μια νεκρή αλεπού, η οποία είχε πέσει στο ποτάμι και βρέθηκε παγωμένη τέσσερις ημέρες αργότερα.
 Τις φωτογραφίες τράβηξε ο φωτογράφος Johannes Stehle στον ποταμό Δούναβη και κάνει τον γύρο του διαδικτύου….




Οι φράκτες προκαλούν πρόβλημα στην άγρια ζωή






Η έλευση πολλών προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ιδιαίτερα τη χρονιά που πέρασε, εξανάγκασε πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, να υψώσουν μεταλλικούς φράκτες κατά μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων στις παραμεθόριες περιοχές.


Σήμερα διαπιστώνεται ότι εκτός όλων των άλλων, οι φράκτες σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τη Φύση και ιδιαίτερα για τα ζώα που κινούνται ελεύθερα στις περιοχές όπως είναι οι αρκούδες, οι λύκοι και οι λύγκες.

Η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή. Ανέκαθεν η άγρια ζωή στην περιοχή των Βαλκανίων απειλείτο από την κατασκευή οδικών δικτύων αλλά και φραγμάτων. Τώρα, βέβαια, κινδυνεύει περισσότερο από όλα από τον κατακερματισμό της εξαιτίας των μεθοριακών τειχών και συρματοπλεγμάτων.

Ενδεικτικά στα σύνορα Κροατίας με τη Σλοβενία ζουν πολλές αρκούδες, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση δειγμάτων γενετικού υλικού και την παρακολούθησή τους μέσω δορυφόρου, κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και πέρα από αυτές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγέλες λύκων της περιοχής. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι συμβαίνει ακόμα και σήμερα, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οπως διαπίστωσε σε ένα από τα πιο πρόσφατα ταξίδια του στην παραμεθόριο Σλοβενίας-Κροατίας ο βιολόγος Ντιούρο Χιούμπερ, δεκάδες ελάφια είχαν πεθάνει μπλεγμένα στον φράκτη που τοποθετήθηκε στην περιοχή.

Οπως λέει, τα ελάφια πανικοβάλλονται όταν ξαφνικά αντιληφθούν ότι έχουν εμπλακεί στα σύρματα και στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν παγιδεύονται χειρότερα, με αποτέλεσμα τελικά να πέσουν νεκρά εξαιτίας της αιμορραγίας.

Αν και τα ελάφια είναι τα πιο προφανή θύματα της κατάστασης, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τα μεγάλα σαρκοβόρα της περιοχής. Οταν μια νεαρή αρσενική αρκούδα ή λύκος, παραδείγματος χάρη, δεν καταφέρει να περάσει τον φράκτη για να ζευγαρώσει, θα προσπαθήσει να βρει το πλησιέστερο διαθέσιμο θηλυκό, μια πρακτική που τελικά θα καταλήξει σε γενετική απομόνωση αλλά και αιμομειξία, πρόβλημα που ήδη μαστίζει τους πληθυσμούς του λύγκα της περιοχής.

Τέτοιου είδους συνευρέσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ασθενειών, όπως, εξάλλου, και γενετικών διαταραχών και μεταλλάξεων που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στον αποδεκατισμό των τοπικών πληθυσμών κάποιων ειδών προειδοποιούν οι ερευνητές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση των συνοριακών φρακτών στα είδη που ζουν ελεύθερα στη Φύση δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Μια μελέτη που εκπονήθηκε το 2011 υποδεικνύει ότι το τείχος που οικοδομήθηκε στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού στερεί από 16 είδη το 75% του οικοσυστήματός τους, ενώ όπως επισημαίνει η Υπηρεσία Αλιείας και Αγριας Ζωής ένα τείχος, όπως αυτό που πρότεινε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα επηρεάσει αρνητικά 111 είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, καθώς και 108 είδη αποδημητικών πτηνών.

Στην Ασία, σε όλο το μήκος της μεθορίου Κίνας-Μογγολίας έχει τοποθετηθεί φράκτης που όπως φαίνεται επηρεάζει δυσμενώς είδη όπως η γαζέλα της Μογγολίας και ο άγριος ασιατικός όνος.

Ωστόσο, οι φράκτες στα Βαλκάνια πρόκειται να μείνουν στη θέση τους μόνο προσωρινά, αν και πολλοί φυσιολάτρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται ότι δεν πρόκειται να τους αποχαιρετήσουμε σύντομα. Κι όπως επισημαίνει ο Χιούμπερ, οι φράκτες αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή στην προστασία των ειδών στην Ευρώπη.


Πηγή:  Kathimerini.gr

Μέχρι και την 18η Ιανουαρίου απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα


kunigos xionia
Πλήρη απαγόρευση της θήρας όλων των ειδών μέχρι και την 18η Ιανουαρίου 2017 καλούνται να εφαρμόσουν οι δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο (εγκύκλιο) που υπογράφει ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ…


151342_50_2017
ΠΗΓΗ dasarxeio.com