Ραγδαία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη....





Σε τουλάχιστον 26 αγροκτήματα στη Βουλγαρία έχει εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών.


Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, είναι σχεδόν διπλάσια πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινώσει στις 30 Δεκεμβρίου.
Οι αρχές απαγόρευσαν σε όλη τη χώρα με άμεση ισχύ το κυνήγι πτερωτών θηραμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μαζική σφαγή πουλερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. «Ως την Πέμπτη οι κτηνιατρικές αρχές θα έχουν προχωρήσει στη σφαγή περισσότερων από 110.000 πουλερικών, κυρίως παπιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων Μάρτιν Ράντεφ στο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό H5N8 είναι το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη νότια Βουλγαρία. Η Σόφια έχει ήδη απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τις αγορές πουλερικών αλλά και την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους με άγρια μεταναστευτικά πτηνά.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα του στελέχους αυτού της γρίπης των πτηνών τις τελευταίες εβδομάδες.
Το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο έδαφός της εδώ και μια δεκαετία, ανακοίνωσε την Τετάρτη και η Τσεχική Δημοκρατία. Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε κύκνους και σε πτηνά σε δύο μικρά πτηνοτροφεία που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας Μάριαν Γιουρέκα.
Ο επικεφαλής της Κρατικής Κτηνιατρικής Αρχής Ζμπίνεκ Σέμεραντ διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα τα αγροκτήματα που βρίσκονται σε περίμετρο 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από τα πτηνοτροφεία στα οποία εντοπίστηκε ο ιός στις περιοχές Ιβάντσιτσε και Μοράβσκι Κρουμλόβ και σημείωσε ότι τα πτηνά που θα εντοπιστεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό θα σφαγιαστούν.
Σύμφωνα με την Γιουρέκα πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη χώρα εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Σφαγιάζονται χιλιάδες πάπιες και χήνες στην Γαλλία
Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές διέταξαν τη μαζική εξόντωση πουλιών σε τρεις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την τελευταία επιδημία της γρίπης των πτηνών Η5Ν8, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 του μηνός θα σφαγιαστούν όλες οι χήνες και οι πάπιες ελευθέρας βοσκής σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας που περιλαμβάνει τις διοικητικές περιφέρειες Ζερ, Λαντ και Άνω Πυρηναίων.
Από την εντολή εξαιρούνται ορισμένα αγροκτήματα, όπως εκείνα που εκτρέφουν πτηνά αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.
Σημειώνεται ότι η νοτιοδυτική Γαλλία, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι παραγωγοί φουά γκρα, είχε πληγεί από επιδημία της γρίπης των πτηνών και πέρσι, ωστόσο επρόκειτο για άλλο στέλεχος της ιού.
Οι παραγωγοί φουά γκρα εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα σφαγιαστούν 800.000 πουλιά (από τα περίπου 18 εκατομμύρια της περιοχής) και συνολικά 1,3 εκατομμύριο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Δύο εστίες της γρίπης των πτηνών στην Τσεχία
Οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι σήμερα εντοπίστηκαν δύο εστίες της γρίπης των πτηνών H5N8 σε δύο μικρά πτηνοτροφεία αλλά και σε κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στη Μοραβία της Τσεχίας.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που η άκρως μολυσματική γρίπη εντοπίζεται στην Τσεχία και συγκεκριμένα στη νότια Μοραβία και σε δύο οικογενειακά αγροκτήματα στο Μοράφσκι Κρούμλοφ και το Ιβάντσιτσε. Σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη σφαγιαστεί 20 πτηνά στο Ιβάντσιτσε και άλλα 100 πρόκειται να σφαγιαστούν στο πρώτο αγρόκτημα.
Οι κτηνίατροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκοτώσουν και όλα τα πουλιά των γειτονικών πτηνοτροφείων, για προληπτικούς λόγους.

Στη Σλοβενία, επιβεβαιώθηκε ότι ένας κύκνος που βρέθηκε νεκρός στην πόλη Πράγκερσκο, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λιουμπλάνα, έφερε το στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών. Οι αρχές κάλεσαν τους αγρότες της περιοχής να φροντίσουν ώστε να πτηνά τους να παραμένουν σε κλειστούς χώρους για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού, είπε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, ο ματίας Έμερσιτς.

Σημ. :   Το στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.


Πηγή: Agronews.gr  & Nooz.gr