Το λαθρεμπόριο και τις λαθραίες εξαγωγές αρωματικών φυτών και βοτάνων από την περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας, επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και τομεάρχης Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Όπως καταγγέλλει, Έλληνες και ξένοι, μετανάστες, Ρομά, τουρίστες, εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια μαζεύουν σε τσουβάλια σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο και τα πωλούν στη χώρα τους ή τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στις Σέρρες, το Κιλκίς και την Πέλλα.
Με επίκαιρη ερώτηση του ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη, τι συμβαίνει με την βίαιη αποψίλωση των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, καθώς ο εθνικός μας πλούτος ανθέων είναι σε κίνδυνο. Σημειώνει πως τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει, ότι το «λουλούδι του Δαρβίνου», το αρωματικό φυτό που μάζευε ένας παράνομος επισκέπτης από την Αλβανία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας, έχει τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000 € το κιλό αποξηραμένο, το οποίο οι παράνομοι συλλέκτες του το εμπορεύονται κυρίως προς τη Γερμανία. Ειδικά για τον Γράμμο και τα βουνά της Ηπείρου επισημαίνει έρευνα που έγινε, έδειξε πως η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πολλά είδη φαρμακευτικών φυτών έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά.
Ο ίδιος τονίζει ότι η συλλογή άγριων βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το τοπικό δασαρχείο και μόνο ορισμένη ποσότητα για κάθε είδος. Τα περισσότερα κρούσματα, υποστηρίζει, καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει αφύλακτα σημεία κι υπάρχει πλούτος σπάνιων φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι λαθρέμποροι-συλλέκτες, που από ή μέσω της Αλβανίας, που έχει μόλις 15 λεπτά. Ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη δραστηριότητα, που έχει ως στόχαστρο τον ανεκμετάλλευτο πλούτο κυρίως της γης της Ηπείρου.