Ζωή στα βουνά της Μαγνησίας δίνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου, μέσα από μια ξεχωριστή όσο και πρωτοποριακή δραστηριότητά του. Λειτουργεί το μοναδικό εκτροφείο ορεινής πέρδικας στη Θεσσαλία, σε ιδιόκτητη έκταση στο Παλιούρι. Πριν χρονίσουν οι πέρδικες απελευθερώνονται στο βουνό, αφού πρώτα περάσουν από περίοδο προσαρμογής. «Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας προς όφελος της φύσης. Το κυνήγι είναι στενά συνδεδεμένο με τη φύση, κάθε διατάραξη της οποίας έχει επιπτώσεις και στους κυνηγούς», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιάννης Μόσδρομος.
Η ορεινή πέρδικα κάποτε υπήρχε σε αφθονία στα βουνά γύρω από τον Βόλο. «Δυστυχώς, όταν παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με ακρίδες και είχαν γίνει ψεκασμοί, ο πληθυσμός της ορεινής πέρδικας μειώθηκε πολύ. Κάποτε οι πέρδικες ζούσαν σε μεγάλους πληθυσμούς στην Κάπουρνα, τον Σαρακηνό, τη Ντελίχανη, το Σέσκλο, το Παλατάκι, το Πήλιο. Πλέον εμείς, προσπαθούμε μέσα από τη δράση μας, να ξαναδώσουμε ζωή στα βουνά και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη φύση», σημείωσε ο κ. Μόσδρομος.
Μία ιδιόκτητη έκταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου στο Παλιούρι, είναι ο τόπος όπου επιχειρείται η τόνωση του πληθυσμού της ορεινής πέρδικας. Πρόκειται για μία έκταση 800 στρεμμάτων, που έχει μετατραπεί σε εκτροφείο και διαθέτει πιστοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια, στο εκτροφείο υπάρχει αποκλειστικά ορεινή πέρδικα.
Στις εγκαταστάσεις πέρα από το εκτροφείο, υπάρχουν κλωβοί στους οποίους κρατούνται οι πέρδικες μέχρι να ξεπεταχτούν. Μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου έχουν επωμιστεί όλο το έργο: το τάισμα, το καθάρισμα, τη φροντίδα των πτηνών.
Στη συνέχεια τα πτηνά περνούν μια περίοδο προσαρμογής, σε ελεγχόμενη έκταση 800 τ.μ. όπου εξοικειώνονται με το περιβάλλον, μαθαίνουν για τους φυσικούς τους εχθρούς, πώς να επιβιώνουν έξω από το κλουβί. «Μετά από μελέτες, προχωρούμε σε απελευθερώσεις στη φύση. Έτσι δίνουμε ζωή στα βουνά μας», σχολιάζει ο κ. Μόσδρομος.
Ο τόπος των απελευθερώσεων δεν είναι τυχαίος. «Κοιτάμε να υπάρχει νερό και φροντίζουμε οι απελευθερώσεις να γίνονται σε σημεία όπου ζούσαν και στο παρελθόν ή εξακολουθούν να υπάρχουν πληθυσμοί περδίκων», προσθέτει ο ίδιος.
Ζουν 274 νεογνά
Ηδη στο εκτροφείο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου φέτος ζουν 274 νεογνά. «Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός που είχαμε ποτέ», σημειώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου.
Μάλιστα όπως επισημαίνει, η αναπαραγωγή της ορεινής πέρδικας, δεν είναι εύκολη. «Είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία πέρδικα μπορεί να πωληθεί ακόμη και προς 100 ευρώ», λέει.
Τα 274 νεογνά δεν ήρθαν τυχαία. Στο εκτροφείο έχουν ήδη δημιουργηθεί 120 ζευγάρια. «Στόχος μας είναι να φθάσουμε φέτος τα 270 ζευγάρια. Όλα γίνονται με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αγώνα, με προσωπική φροντίδα από τα μέλη του συλλόγου, χωρίς καμία επιχορήγηση, αποκλειστικά με δικά μας έξοδα», επισημαίνει ο κ. Μόσδρομος. Την τελευταία πενταετία άλλωστε, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου έχει διαθέσει εξ ιδίων πόρων σε φιλοθηραματικούς σκοπούς, το ποσό των 65.000 ευρώ.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΘΕΑΜΑ.
Τον Μάρτιο μεγάλη απελευθέρωση
Τον ερχόμενο Μάρτιο, οι κυνηγοί του Βόλου, ετοιμάζονται να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα, με τη μαζική απελευθέρωση ορεινών περδίκων.
«Εφόσον διασφαλιστεί ότι έχουν προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον και ότι μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους στη φύση, θα απελευθερώσουμε τις πέρδικες, σε σημεία που θα επιλεγούν. Θα είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό όσο και συγκινητικό θέαμα», λέει ο κ. Μόσδρομος.
Ρεπορτάζ: η ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: taxydromos.gr
Ρεπορτάζ: η ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: taxydromos.gr