Η Κύπρος διαφωνεί με πιθανή αναστολή του κυνηγίου τρυγονιών


Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη διαφωνία της με την πιθανή αναστολή του κυνηγίου του τρυγονιού, τη στιγμή που στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της το θέμα, στις 26 Απριλίου, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της στις 24 Απριλίου 2018, κοινοποίησε τις απόψεις της και επεξήγησε, λεπτομερώς, τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί για την αναστολή του κυνηγίου τρυγονιών.
Προστίθεται ότι περαιτέρω συζήτηση του όλου θέματος και πιθανή λήψη αποφάσεων θα λάβει χώρα στην τακτική συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής, που ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με τις Οδηγίες για τα Άγρια Πτηνά και τους Βιοτόπους, που έχει καθοριστεί για τις 22 και 23 Μαΐου και στην οποία η Υπηρεσία Θήρας θα εκφράσει εκ νέου τις απόψεις της Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την πιθανή αναστολή του κυνηγίου του τρυγονιού, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον των κρατικών υπηρεσιών, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, για ανάκαμψη του είδους, αναφέρεται.
Ακόμη, προστίθεται ότι η πιθανή αναστολή ή απαγόρευση του κυνηγίου του τρυγονιού θα κάνει πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο επαναφοράς του είδους ως θηρεύσιμο στο μέλλον.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι στην Κύπρο, τόσο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, όσο και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι λαμβάνουν μέτρα διαχείρισης και διατήρησης του είδους με τοποθέτηση και τροφοδοσία τεχνητών ποτίστρων νερού, καθαρισμό φυσικών πηγών νερού και σπορά χιλιάδων δεκαρίων με δημητριακά και ψυχανθή στα ημιορεινά και τα ορεινά.
Η Λευκωσία διαφωνεί επίσης με την αναστολή, καθώς στην Κύπρο ένα πολύ μεγάλο μέρος των βιοτόπων είναι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Επιπρόσθετα το κυνήγι των τρυγονιών επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένες περιοχές κυνηγίου ενώ η ποινή που προβλέπεται από τη νομοθεσία για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αρχίζει από τις €8.000.
Σημειώνεται ότι το κυνήγι του τρυγονιού επιτρέπεται μόνο σε δέκα χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.