Eλπίδες για συνέχιση της αειφόρου θήρας του Τρυγονιού στην Ελλάδα


Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής (NADEG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα) από τις δέκα στις οποίες επιτρέπεται η θήρα του Τρυγονιού, δεν συμφώνησαν με την πρόθεση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος ν’ απαγορευθεί εντελώς το κυνήγι του Τρυγονιού (επιβολή moratorium).
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος επιπλέον πέρα από την επιβολή της απαγόρευσης, δεν συμφώνησαν και με την εφαρμογή του τελικού Σχεδίου Δράσης (Action Plan) για το είδος, εφόσον περιείχε τον όρο της απαγόρευσης, κάτι που επιχειρήθηκε να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη λαμβάνοντας υπόψη, την διετή διαδικασία διαβούλευσης με τους χρήστες, η οποία δεν προέβλεπε πουθενά απαγόρευση κυνηγιού. Οι τρεις αυτές χώρες ανήκουν στον ανατολικό άξονα μετακίνησης του Τρυγονιού στον οποίο ο πληθυσμός του είναι σταθερός λόγω της ορθής διαχείρισης του είδους.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο, διότι με τα επιχειρήματα και τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα έχουμε πολλές ελπίδες να συνεχιστεί το αειφόρο κυνήγι του Τρυγονιού στην Ελλάδα, με τα μέσα διαχείρισης και διατήρησης που ασκείται σήμερα, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα χιλιάδες Έλληνες κυνηγούς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Έλληνες κυνηγοί είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε ένα επιστημονικό διάλογο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ορθές διαχειριστικές πρακτικές, για την εξασφάλιση της αειφορίας του είδους
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κυνηγετικών Οργανώσεων (F.A.C.E.)
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ