Τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των θηραμάτων στην Κύπρο εξέφρασαν ο Κυπριακός Όμιλος Κούρτσχααρ, όσο και ο Κυπριακός Όμιλος Ντράτχααρ, καλώντας μάλιστα στη λήψη μέτρων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Κούρτσχααρ, Γεώργιος Γεωργίου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κυνηγίου στην Κύπρο σήμερα είναι η έλλειψη θηράματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση. Απέδωσε ευθύνες τόσο στους ίδιους τους κυνηγούς όσο και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής.
Μίλησε για πρακτικές στις οποίες απώτερος στόχος κάθε κυνηγού ήταν η κάρπωση όσο το δυνατό περισσότερου θηράματος, με τους πληθυσμούς στους βιότοπους να μην αντέχουν την πίεση.
Μερίδιο ευθυνών αποδίδει και στο Ταμείο Θήρας, το οποίο δεν φρόντισε έγκαιρα να περιορίσει αυτή την πίεση. «Οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου έπρεπε να ήταν φυτώρια για να εμπλουτίζουν τους βιότοπους γύρω τους και όμως είναι νεκροταφεία από θηράματα», συμπληρώνει.
Ο Γεώργιος Γεωργίου, μάλιστα, είπε ότι: «μπορούμε να μειώσουμε τις εξορμήσεις, να μειώσουμε τις ώρες κυνηγίου ή ακόμα και το κότα. Διότι με αυτά τα δεδομένα και όπως πάμε σήμερα, θα φθάσουμε στην καταστροφή του κυνηγίου. Θα πεθάνει το κυνήγι. Ήδη ο αριθμός των κυνηγών έχει μειωθεί λόγω της έλλειψης θηράματος».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Ντράτχααρ, Άκης Σταύρου, κάλεσε το Ταμείο Θήρας να ασχολείται με θηρεύσιμα είδη μόνο και όχι «με το αμπελοπούλι, τους στρουθοκάμηλους, τις ζέπρες, τα καναρίνια και άλλα μη θηρεύσιμα είδη».
«Με τα λάθη του παρελθόντος πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή. Αφήνουν πολλούς σκύλους σε μια χαράδρα και κάθονται με καρέκλες και ασυρμάτους και περιμένουν. Έτσι καθαρίζουν τους λαγούς», συμπληρώνει.
Ο κος Σταύρου απέδωσε ευθύνες για την έλλειψη θηραμάτων στους αρμόδιους, οι οποίοι «δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να δουν τα πράγματα πιο πέρα από τη μύτη τους».
Επεσήμανε ότι «εάν δεν πεθάνει το κυνήγι σε κάποια χρόνια, θα βρεθεί με το ένα πόδι στον τάφο».
Πηγη www.sigmalive.com