ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «Αδέσποτο» το μηχάνημα ανακύκλωσης του Κυνηγετικού Συλλόγου


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Αδέσποτο» το μηχάνημα ανακύκλωσης του Κυνηγετικού Συλλόγου

Η δικηγόρος Χρύσα Κυριακούση κατέθεσε αίτημα για απομάκρυνση του μηχανήματος ανακύκλωσης-εξόδου τροφής για σκύλους από την πλατεία Ειρήνης
Τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής για ανάδειξη της ανακύκλωσης και της φιλοζωίας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο «σκυλοκαβγάς» συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα, αφορμή της τοποθέτησης ενός μηχανήματος ανακύκλωσης στην πλατεία Ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής, με πρωτοβουλία του  τοποθέτησε ένα μηχάνημα ανακύκλωσης στην κεντρική πλατεία το οποίο λειτουργεί ως εξής:  ο πολίτης τοποθετεί κουτιά αλουμινίου στην ειδική υποδοχή και ως αντάλλαγμα λαμβάνει μια ποσότητα σκυλοτροφής, με την οποία μπορεί  είτε να ταΐσει τον σκύλο του είτε έναν από τους μη δεσποζόμενους σκύλους της περιοχής.
Το μηχάνημα τελικά απομακρύνθηκε από την πλατεία, χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση σχετική με τη μόνιμη τοποθέτησή του.
Οι ενστάσεις της Χρύσας Κυριακούση έπιασαν τόπο

Η δικηγόρος Χρύσα Κυριακούση, με επίσημη αίτησή της προς το Δήμο Κομοτηνής, το προηγούμενο διάστημα, ζήτησε την απομάκρυνση του μηχανήματος. Η αίτηση τελικά έγινε δεκτή, καθώς στηριζόταν -κυρίως- στις παρακάτω δικαιολογητικές βάσεις:
1) Στη διάταξη της παραγράφου 10 εδάφιο πρώτο του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012, αναφορικά με την αδυναμία εγγύησης από τον Δήμο και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής για τη νυχθημερόν επιτήρηση του μηχανήματος, ώστε να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

2) Στη διάταξη της παραγράφου 10 εδάφιο δεύτερο του άρθρου 9 Ν. 4039/2012, αναφορικά με το γεγονός ότι το μηχάνημα θα αποτελέσει σταδιακά πόλο έλξης των αδέσποτων σκύλων στην πλατεία, ενώ, όμως, απαγορεύεται η επαναφορά τους κοντά σε σχολεία και αθλητικά κέντρα.

3) Στη διάταξη της ΥΑ 284/2009, περί καθορισμού των προϋποθέσεων λειτουργίας παιδικών χαρών των δήμων, δυνάμει των οποίων απαιτείται να προσπαθούν οι δήμοι με τις ενέργειες τους να αποτρέπουν τη είσοδο αδέσποτων ζώων εντός παιδικών χαρών και γενικά να παίρνουν προς τούτο όλα τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

4) Στη διάταξη της παραγράφου 1 άρθρου 11 Ν. 4039/2012, αναφορικά με την αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε απορρίμματα εγκαταστάσεων.

Τέλος, παρέθεσε ως λύση την τοποθέτηση του μηχανήματος σε απομακρυσμένο χώρο ή σε περιφραγμένα σημεία.

Ο Παναγιώτης Καραφύλλης απαντάει στο ράδιο Χρόνος
Πλέον το μηχάνημα είναι «αδέσποτο», αφού ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής αναγκάστηκε να το απομακρύνει από την πλατεία. «Περιμένουμε από τον Δήμο να μας υποδείξει κάποιες περιοχές, για να μπει το μηχάνημα σε μόνιμη βάση, γιατί είναι λίγο βαρύ και δεν μπορούμε να το κουβαλάμε μια από εδώ μια από εκεί», μας λέει για το ζήτημα της επανατοποθέτησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Καραφύλλης, ενώ για τον λόγο της απομάκρυνσής του από την πλατεία προσθέτει ότι «κάποιοι αντέδρασαν και το θέμα θα πάει στο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει στην πλατεία. Κάποιοι το πήραν λίγο στραβά και παραπονούνταν ότι μαζεύονταν και άλλα αδέσποτα στην πλατεία. Εμείς γράψαμε να μην ταΐζουν εκεί τα σκυλιά και ότι πρέπει να παίρνει ο κόσμος την τροφή μαζί του».

Ο σωστός τρόπος χρήσης του μηχανήματος είναι αυτός που αναφέρει ο Σύλλογος και ο περισσότερος κόσμος τις προηγούμενες ημέρες πράγματι δεν τάιζε τα σκυλιά μέσα στην πλατεία, αλλά έπαιρνε την τροφή στη σακούλα και τα τάιζε αλλού, αν το επιθυμούσε. «Είναι μηχανή ανακύκλωσης και ο σύλλογος δεν πρόκειται να βγάλει ούτε μια δραχμή από αυτό, απλώς είναι ένα κίνητρο στα παιδάκια να μάθουν να κάνουν ανακύκλωση. Τις τροφές τις αγοράζει ο Σύλλογος από όλα τα μαγαζιά της Κομοτηνής, και κάθε τσουβάλι το αγοράζαμε από διαφορετικό μαγαζί. 

Δεν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε μαζικά από άλλη πόλη, θα αγοράζουμε την τροφή μόνο από τα δικά μας μαγαζιά, γιατί θέλουμε να στηρίζουμε την αγορά της Κομοτηνής με αυτή την κίνηση που κάναμε, αλλά ο κόσμος το παίρνει λίγο στραβά. Πάνω από όλα θέλουμε να είμαστε νόμιμοι και εμείς και να κατοχυρώσουμε και το δήμο», είπε καταλήγοντας.

 ΠΗΓΗ http://www.xronos.gr/