Πως οι αγέλες των λύκων, διαχειρίζονται τα κρούσματα των αγριόχοιρων: η περίπτωση της Σλοβακίας.Οι λύκοι είναι οι γιατροί της πανώλης των χοίρων (VIDEO)



Πως οι αγέλες των λύκων, διαχειρίζονται τα κρούσματα των αγριόχοιρων: η περίπτωση της Σλοβακίας.
Οι λύκοι είναι συνετοί κυνηγοί που επιλέγουν πάντα το ευκολότερο θήραμα, δηλαδή τα νέα, ηλικιωμένα ή άρρωστα. Όπως εξηγεί η Verena Gruber της European Wilderness Society, «Αυτή η προτίμηση για εύκολο θήραμα επηρεάζει σημαντικά τη δυναμική και τις συνθέσεις του πληθυσμού των ζώων που θηρεύοντε, όπως το ελάφι ή το αγριογούρουνο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ο λύκος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των μολυσμένων ζώων στην φύση. Τα στοιχεία από τη Σλοβακία υπογραμμίζουν τη σημαντική θέση του λύκου ως φυσικού γιατρού ».
Ένας ακόμη πιο σημαντικός ρόλος τώρα που η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει εξαπλωθεί σε πληθυσμούς αγριόχοιρων σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει επηρεάσει και τους κατοικίδιους χοίρους. Παρόλο που η Efsa δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει μια συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των εστιών μόλυνσης που αναφέρθηκαν σε κατοικίδιους χοίρους και του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων μεταξύ αφρικανών άγριων χοίρων, είναι βέβαιο ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα ζώα και αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που μεταφέρουν μολυσμένα ζώα, ρούχα, κυνηγούς και χοίρους αναπαραγωγής θέτουν υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.
Η πρώτη είδηση ​​της άφιξης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην κεντρική Ευρώπη δημοσιεύθηκε το 2007 και η μελέτη «“Qualitative Risikobewertung zur Einschleppung der Afrikanischen Schweinepest aus Verbreitungsgebieten in Europa nach Deutschland”», που δημοσιεύθηκε το 2017 από τον Friedrich-Loeffler-Institut, δηλ.το γερμανικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο έρευνα για την υγεία των ζώων, η οποία αξιολογεί ως μέτριο κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Γερμανία μέσω μολυσμένων αγριογούρουνων. Παρά τον μέτριο κίνδυνο, ακόμη και αν η ίδια μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μείωση των άγριων πληθυσμών μέσα από το κυνήγι δεν είναι τόσο χρήσιμο, οι γερμανικές ενώσεις αγροτών και κυνηγών ζητούν να θηρεύουν περισσότερους αγριόχοιρους. Ο Gruber επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη μελέτη «Οι ανθρωπογενείς αιτίες παραμένουν οι κύριες αιτίες της εξάπλωσης της νόσου σε μεγάλες αποστάσεις στην Ευρώπη και την Αφρική. Μετά τις απαγορεύσεις εισαγωγών και την παρακολούθηση του πληθυσμού,η παθητική παρακολούθηση έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για να κρατήσει τον ιό μακριά από  την εξάπλωση του. Ως παθητική παρακολούθηση νοούνται τα φυσικά μέτρα ή η επιλογή από ζώα κυνηγούς της φύσης,όχι δηλ ανθρώπους.  Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αυτό σημαίνει λύκος. Ο αγριόχοιρος αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για τον λύκο. Οι λύκοι προτιμούν εύκολη λεία, δηλαδή άρρωστα ή αδύναμα ζώα, καθώς αυτό κάνει το κυνήγι τους ευκολότερο και λιγότερο επικίνδυνο. Δεδομένου ότι ο ιός της πανώλης των χοίρων δεν είναι επιβλαβής για άλλα άγρια ​​ζώα,οι λύκοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου. "
Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν τις εκτεταμένες συνέπειες για τα οικοσυστήματα του λύκου, ιδίως μέσω της διαχείρισης των πληθυσμών των αγριογούρουνο και ελάφι, Ένα παράδειγμα αυτού του ρόλου των λύκων έρχεται από την Σλοβακία, όπου οι λύκοι φαίνεται να είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση των κρουσμάτων πανώλης των χοίρων. Δύο σλοβακικές μελέτες της δεκαετίας του '90 και του 2000, δείχνουν ότι οι αγέλες Σλοβάκικων λύκων μπορούν να διατηρήσουν τα εδάφη τους, ως επί το πλείστον ή εντελώς, απαλλαγμένα από την πανώλη των χοίρων και για να το αποδείξει αυτό αρκεί να επικεντρωθούν οι χάρτες των περιοχών όπου υπάρχουν κοπάδια λύκων με εκείνα των επιδημιών της πανώλης των χοίρων που περιέχονται στη μελέτη «Διάδοση του λύκου στη Σλοβακία και των περιοχών με Classic Swine Fever (CSF) σε αγριόχοιρους 1994-1998» “Spread of the wolf in Slovakia and localities with Classic Swine Fever (CSF) in wild boars in 1994-1998”, από την οποία προκύπτει ότι το 93% των περιπτώσεων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σημειώθηκε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κοπάδια λύκων.
Στα ίδια αποτελέσματα οδηγεί και η μελέτη "Τα αρχεία Wolf στην Σλοβακία και στις περιοχές όπου ξέσπασε το Classic Swine Fever (CSF) κατά τα έτη 2001-2003" “Wolf records in Slovakia and places where Classic Swine Fever (CSF) broke out in the years 2001-2003”.
Οι αγριόχοιροι που έχουν προσβληθεί από την πανώλη των χοίρων παρουσιάζουν ενδείξεις μόλυνσης μέσα σε λίγες ημέρες και είναι ασθενέστεροι και βραδύτεροι από τους υγιείς, γεγονός που τους καθιστά εύκολο θήραμα για τους λύκους. Η θανάτωση μολυσμένων ζώων μειώνει τα κρούσματα της νόσου και μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης. Η Gruber επισημαίνει: «Αν και οι άνθρωποι κυνηγοί έχουν προσπαθήσει να το κάνουν αυτό, οι δύο μελέτες δείχνουν ότι οι λύκοι, ειδικά οι αγέλες των λύκων, είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί .Οι χοίροι που έχουν προσβληθεί από την πανώλη των χοίρων παρουσιάζουν ενδείξεις μόλυνσης μέσα σε λίγες ημέρες και είναι ασθενέστεροι και βραδύτεροι από τους υγιείς, γεγονός που τους καθιστά εύκολο θήραμα για τους λύκους. Η θανάτωση μολυσμένων ζώων μειώνει τα κρούσματα της νόσου και μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης. Ο Gruber επισημαίνει: «Αν και οι άνθρωποι κυνηγοί έχουν προσπαθήσει να το κάνουν αυτό, οι δύο μελέτες δείχνουν ότι οι λύκοι, ειδικά οι λύκοι, είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στην μη διάδοση της νόσου στη φύση. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο λύκος για ένα υγιές οικοσύστημα. Τελικά, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο καλούμε τον λύκο ως γιατρό της φύσης. ".
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση της Σλοβακίας Vlk Lesoochranárske zoskupenie (Vlk), «Παρά το γεγονός ότι ο λύκος είναι ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, το Υπουργείο Γεωργίας στη Σλοβακία επιτρέπει τη θανάτωση δεκάδων λύκων για τη σεζόν κυνήγι 2018/2019 έτσι οι Σλοβάκοι κυνηγοί μπορούν να σκοτώσουν 70 λύκους ». Η οργάνωση Vlk (λύκος στην σλοβακική) υπενθυμίζει ότι οι λύκοι προστατεύουν την υγεία των πληθυσμών των θηραμάτων τους, κ έτσι ο λύκος που είναι κυνηγός σκοτώνει ένα συγκεκριμένο άτομο αλλά επίσης προστατεύει την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού. Οι κυνηγοί λύκοι είναι στατιστικά επιλεκτικοί. Στους λύκους δεν αρέσουν τα υγιή άτομα που έχουν πολλή δύναμη για να υπερασπιστούν ή να ξεφύγουν, αλλά κυρίως θηρέυουν μικρά άπειρα κουτάβια, άρρωστα ζώα, τραυματισμένα ή ζώα που για κάποιο λόγο έχουν χάσει τις ικανές αισθήσεις τους. Είναι αλήθεια ότι το χειμώνα, υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες, μπορούν επίσης να συλλάβουν ένα υγιές άτομο, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, σε όλη την ιστορία δεν έχουν καταστρέψει ή ξεκάνει ποτέ, τη λεία τους ».

Στη Σλοβακία, οι λύκοι τρέφονται κυρίως με ελάφια και αγριόχοιρους. Τα οπληφόρα είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη τη Σλοβακία, ενώ οι φυσικοί τους εχθροί, οι λύκοι, μόνο στο ήμισυ περίπου της επικράτειας. Στην υπόλοιπη επικράτεια οι αγριόχοιροι και τα ελάφια θηρεύονται μόνο από κυνηγούς και εδώ εξαπλώνεται η πανώλη των χοίρων, βλάπτοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους κυνηγούς. Εάν η νόσος εξαπλωθεί, οι χοίροι θα πρέπει να θανατωθούν και φέτος στη Σλοβακία θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες χοίροι σε χοιροτροφικές μονάδες και μόνο γύρω από τη Νιτρά η πανώλη των χοίρων προκάλεσε οικονομικές ζημίες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
 Στο Vlk σημειώνουν ότι «ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η εμφάνιση νέων εστιών της πανώλης των χοίρων στους χοίρους και η επακόλουθη οικονομική απώλεια είναι να εξαλειφθεί αυτή η ασθένεια στον πληθυσμό άγριων ζώων. Οι κυνηγοί προσπάθησαν να το κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 χωρίς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ήρθε η ώρα να δωθεί χώρος στον λύκο. Κατά τα έτη 1994-1998, η πανώλη στη Σλοβακία καταγράφηκε σε 241 δήμους, εκ των οποίων 224 (93%!) Σε περιοχές όπου οι λύκοι έχουν εξαλειφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία για το 2001. 2003 επιβεβαιώνουν αυτά της προηγούμενης μελέτης. Σύμφωνα με άλλες διεθνείς μελέτες, ο ιός προσβάλλει 95% αγριόχοιρους λιγότερο από ενάμιση χρόνο, την ίδια ομάδα πληθυσμού που αντιπροσωπεύει το κύριο θηρίο του λύκου. Όταν οι κάπροι είναι άρρωστοι είναι λιγότερο προσεκτικοί και είναι πολύ εύκολο για τους λύκους να τους κυνηγήσουν. Όταν δεν υπάρχουν λύκοι, η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται μέσα σε λίγους μήνες, όπου υπάρχουν κοπάδια σταθερών λύκων, τα κρούσματα της πανώλης των χοίρων εξαφανίζονται γρήγορα και η ασθένεια δεν εξαπλώνεται. Οι Σλοβάκοι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι «Η καταστροφή των φυσικών εστιών της νόσου, με αποτέλεσμα μια θετική επίπτωση στα γουρούνια, μπορείτε μόνο να επιστρέψει στο λύκος πακέτα όλες Σλοβακίας δάση, όπου οι λύκοι θα θέλουν να επεκτείνουν. Προϋπόθεση είναι η συνεπής προστασία των λύκων σε όλη τη Σλοβακία ».
Στο Vlk σημειώνουν ότι «ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η εμφάνιση νέων εστιών της πανώλης των χοίρων στους χοίρους και η επακόλουθη οικονομική απώλεια είναι να εξαλειφθεί αυτή η ασθένεια στον πληθυσμό άγριων ζώων. Οι κυνηγοί προσπάθησαν να το κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 χωρίς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ήρθε η ώρα να δωθεί χώρος στον λύκο. 
Κατά τα έτη 1994-1998, η πανώλη στη Σλοβακία καταγράφηκε σε 241 δήμους, εκ των οποίων 224 (93%!) σε περιοχές όπου οι λύκοι έχουν εξαλειφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία για το 2001. 2003 επιβεβαιώνουν αυτά της προηγούμενης μελέτης. Σύμφωνα με άλλες διεθνείς μελέτες, ο ιός προσβάλλει 95% αγριόχοιρους που έχουν ηλικία λιγότερο από ενάμιση χρόνο, την ίδια ομάδα πληθυσμού που αντιπροσωπεύει το κύριο γεύμα του λύκου. Όταν οι αγριόχοιροι είναι άρρωστοι είναι λιγότερο προσεκτικοί και είναι πολύ εύκολο για τους λύκους να τους κυνηγήσουν. Όταν δεν υπάρχουν λύκοι, η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται μέσα σε λίγους μήνες, όπου υπάρχουν κοπάδια σταθερών λύκων, τα κρούσματα της πανώλης των χοίρων εξαφανίζονται γρήγορα και η ασθένεια δεν εξαπλώνεται.
 Οι Σλοβάκοι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι «η καταστροφή των φυσικών εστιών της νόσου, με αποτέλεσμα μια θετική επίπτωση στα γουρούνια, μπορεί να γίνει μόνο εάν επιτρέψουν στις αγέλες των λύκων να επιστρέψουν σε όλα τα σλοβακικά δάση όπου οι λύκοι θα θελήσουν να επεκταθούν. Προϋπόθεση είναι η συνεπής προστασία των λύκων σε όλη τη Σλοβακία ».




Η συζήτηση για τον λύκο στη Σλοβακία ακολουθεί ότι συζητιέται και στην Ιταλία και ο Vlk  τονίζει ότι «οι υγιείς λύκοι δεν προσβάλλουν τα ανθρώπινα όντα και, αντίθετα από τους κυνηγούς, δεν προκαλούν κάθε χρόνο ανθρώπινα τραύματα ή θανάτους με τις τουφεκιές τους. Στα δάση της Σλοβακίας υπάρχουν πάνω από 50.000 άνθρωποι με πυροβόλα όπλα που θηρεύουν δεκάδες χιλιάδες αγριόχοιρους και άλλα οπληφόρα, ακόμη και κυνοειδή.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, οι λύκοι της Σλοβακίας είναι σημαντικοί για την Ευρώπη: "Η διαβίωση σε μια υγιή χώρα είναι δυνατή μόνο σε μια σταθερή χώρα. Το φυσικό περιβάλλον μιας χώρας χωρίς φυσικούς θηρευτές είναι ασταθές, όπως αποδεικνύεται από τα προβλήματα νοσηρότητας των χοίρων που περιγράφονται παραπάνω. Μόνο η φυσική επιστροφή των λύκων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου ζούσαν στο παρελθόν μπορεί να επιτρέψει έναν σταθερό πληθυσμό λύκων στη Σλοβακία. Πριν από μερικά χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι στις Τσέχικες Beskids και στις περιοχές Zemplínske vrchy και Aggtelekskom στην Ουγγρική Δημοκρατία, όπου βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή τους. Η επιβίωση των μικρών αγέλων λύκων σε αυτές τις περιοχές και συνεπώς η περαιτέρω επέκτασή τους προς τα δυτικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του πληθυσμού των λύκων στη Σλοβακία ».
Για το λόγο αυτό, ήδη από τον Ιανουάριο του 2004, η Vlk lesoochranarske zoskupenie ζήτησε από τη σλοβακική κυβέρνηση να προστατεύσει τους λύκους για να επιτρέψουν την επιστροφή τους ακόμη και όταν εξαλείφθηκαν εντελώς, επισημαίνοντας τα εκατομμύρια ευρώ ζημιών που προκαλούνται από ασθένειες όπως η πανώλη των χοίρων και εξηγώντας τη λειτουργία των λύκων στον έλεγχο ασθενειών στον πληθυσμό των αγριόχοιρων. Ένα αίτημα που υποστηρίζεται από 45 σλοβακικές ενώσεις αλλά στο οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα από την κυβέρνηση της Μπρατισλάβα και μετά από 15 σχεδόν χρόνια η πανώλη των χοίρων συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι άρρωστοι αγριόχοιροι όλο αυξάνοντε περισσότερο, και οι λύκοι συνεχίζοντε να σκοτώνοντε για να σωθούν τα μολυσμένα αγριογούρουνα,τα μολυσμένα θηράματα των ανθρώπων κυνηγών.
Οι λύκοι είναι οι γιατροί της πανώλης των χοίρων (VIDEO)


ΠΗΓΗ: http://www.greenreport.it/news/i-lupi-sono-i-medici-della-peste-suina-video/?fbclid=IwAR3Q9k7DpNyRABXfEwrhhlEVoSlpgmP9JXeY_LhqGlGoVNkOXS0PzPUSSBk

Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv  

Μετάφραση - Κείμενο: Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©