Μιλάνο,Ιταλία : Οι Ambrogio και Diana, οι δύο λύκοι που σώθηκαν από πνιγμό, είναι καλά, κ θα επιστρέψουν στο δάσος


Οι Ambrogio και Diana, οι δύο λύκοι που σώθηκαν από σίγουρο πνιγμό, είναι καλά, κ θα επιστρέψουν σύντομα ξανά στο δάσος.
Το αρσενικό είχε πέσει στο μεγάλο κανάλι Naviglio Grande στην περιοχή του Μιλάνου, το θηλυκό σε ένα κανάλι στην περιοχή της Μπρέσιας. Έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, θα επανενταχθούν στον οικότοπό τους
Τον ονόμασαν Ambrogio, ως πολιούχο του Μιλάνου και επειδή σημαίνει "αθάνατος". Ο λύκος είναι  δύο ετών - όπως επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα του DNA - και διασώθηκε από τους πυροσβέστες από τα νερά του καναλιού Naviglio Grande στο Μιλάνο στις 23 Απριλίου. Την ίδια μέρα στο Λονάτο, στην επαρχία της Μπρέσια, σώθηκε και η Νταϊάνα, που λέγεται έτσι λόγω της θεάς προστάτιδας των άγριων ζώων: ένας θηλυκός λύκος (επίσης καθαρόαιμος όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του DNA) της ίδιας ηλικίας με τον Αμπρότζιο, που παρέμεινε παγιδευμένη στο κανάλι μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας. "Στην περίπτωση του Ambrogio - εξηγεί η Elisa Berti, υπεύθυνη για το κέντρο Monte Adone για την προστασία της εξωτικής και άγριας πανίδας στην επαρχία της Μπολόνια - δεδομένης της κάλυψης των εκδηλώσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικοινωνήσαμε με την περιφέρεια της Λομβαρδίας για να τον φροντίσουμε.
Η Ντιάνα, από την άλλη πλευρά,την είχαν περάσει λανθασμένα στην αρχή για έναν Τσεχοσλοβάκικο λύκο και έφτασε εδώ μετά από λίγες μέρες ».

Ο Ambrogio είχε περάσει τόσες ώρες στο νερό, προσπαθώντας να διατηρήσει τον εαυτό του στην επιφάνεια ή να βγεί από το κανάλι, που η καρδιά και τα νεφρά του- εξηγεί ο Berti - υπέστη ζημιές που σχετίζονται με την παρατεταμένη προσπάθεια επιβίωσης και στη μείωση της παροχής αίματος στα δύο αυτά όργανα . Όταν ο λύκος έφτασε εδώ - προσθέτει - ήταν πραγματικά εξαντλημένος. Η Diana, από την άλλη πλευρά, υπέφερε από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και είχε αδιαμφισβήτητα ενδείξεις παλιού πυροβολισμού. Οι δύο λύκοι - όπως εξηγεί - έχουν ζήσει τις πρώτες περιόδους σε ηρεμία και μοναξιά αλλά, για να περιορίσουν το μετατραυματικό άγχος και των δύο, τελικά αποφασίσαμε να τους βάλουμε να μείνουν μαζί.

"Οι λύκοι - λέει ο Piero Genovesi, ζωολόγος και διευθυντής της υπηρεσίας συντονισμού της πανίδας του Ανώτερου Ινστιτούτου Προστασίας και Έρευνας Περιβάλλοντος (ISPRA) - πρέπει να λάβουν θεραπεία το συντομότερο δυνατόν και σε ένα περιβάλλον που δεν μοιάζει με αιχμαλωσία για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στο φυσικό τους περιβάλλον ». Για το λόγο αυτό, εξηγεί ο διευθυντής του κέντρου της επαρχίας της Μπολόνια, «μειώνουμε στο ελάχιστο την επαφή με τα ζώα και οι κλωβοί προσαρμογής που τοποθετούνται στο δάσος  τους βοηθούν να μην χάσουν την επαφή με τα μέρη που τους είναι γνωστά».

Ωστόσο, παραμένουν μερικά ερωτήματα σχετικά με την ιστορία του Ambrogio: από πού ξεκίνησε; Και πώς έφτασε στο Μιλάνο; "Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί - λέει Genovesi - Οι λύκοι σε ηλικία περίπου δύο ετών ζουν τη λεγόμενη φάση διασποράς, μια λεπτή στιγμή για το ζώο που πρέπει να απομακρυνθεί από το κοπάδι του για να αναζητήσει μια νέα επικράτεια για να εγκατασταθεί και ενδεχομένως και τον σύντροφος του με τον οποίο θα αναπαράγει, αλλά μέχρι να βρει αυτά τα δύο στοιχεία συνεχίζει να κινείται ακόμη και για εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα ». «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεκαθαρίσουμε» προσθέτει ο Luigi Molinari ζωολόγος του κέντρου Wolf Apennine Center - το ακριβές μονοπάτι που έκανε ο Ambrogio: εάν σκεφτούμε το κανάλι, θα ήταν ενστικτώδες να πιστεύουμε ότι ξεκίνησε από το Parco del Ticino, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι δεν περιπλανιέται για αρκετό καιρό έτσι ώστε να μην είναι ιταλός από την περιοχή του Piedmonte ή γάλλος ή ότι μπορεί να μην έχει έρθει εκεί για να σταματήσει αλλά να ήθελε να προχωρήσει; "

Συμπτώσεις ή όχι αυτό που εκπλήσει είναι η εξαιρετική φύση των δύο διασώσεων.Γιατί στην περιοχή της Λομβαρδίας - λέει ο Berti - μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ανακτήσεις των δειγμάτων ζωντανών και τραυματιών λύκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές, εξηγεί ο Molinari, στην Ιταλία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 λύκοι (μεταξύ 1500 και 2500 μόνο στα Απέννινα και εκατό στις Άλπεις). 
Και στη Λομβαρδία, πώς είναι η κατάσταση; Ο λύκος - σύμφωνα με τους τεχνικούς του περιβάλλοντος και του κλίματος της περιφέρειας της Λομβαρδίας - είναι εδώ και είκοσι χρόνια παρών με σταθερά κοπάδια στα Απέννινα, συμπεριλαμβανομένου του Oltrepò Pavese,και αυτό δείχνει ότι επανεγκαθίσταται φυσικά σε νέα εδάφη σε όλη την αψίδα των Άλπεων, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής μας

Ποιο μέλλον όμως περιμένει τον Αμπρότζιο και την Ντιάνα; "Μόλις θεραπευτούν πλήρως - εξηγεί η Περιφέρεια - θα απελευθερωθούν στα Απέννινα Όρη ή σε δασώδεις περιοχές μακριά από κατοικημένα κέντρα. Ενάντια σε περιττές κινδυνολογίες, οι τεχνικοί επιβεβαιώνουν το συντονισμό τους με διάφορες τοπικές αρχές για να παρακολουθούν την παρουσία λύκων, να υποστηρίζουν τους αγρότες στην πρόληψη ζημιών και να διαδίδουν τις σωστές πληροφορίες για τη βιολογία του ζώου. Έχουν επίσης εκδώσει και διαδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξηγούν, πώς να συμπεριφέρονται σε περίπτωση συνάντησης με λύκους, αρκούδες ή σκύλους φρουράς και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μεταδώσουν τις ίδιες συμβουλές ακόμα και στην πεδιάδα της Λομβαρδίας , έτσι ώστε οι πολίτες να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται.

ΠΗΓΗ www.repubblica.it

Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv   Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©