Nέο επεισόδιο: η «μάχη» της Παμβώτιδας…

pamvotis


Μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων και τριβών συνεδρίασε προχτες Τετάρτη 2 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στο οποίο συζητήθηκαν δύο θέματα : τα υδροπλάνα και το κυνήγι. Το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε τελικά να πάρει θέση και για τα δύο θέματα και ανέβαλε τις αποφάσεις του για μια επόμενη συνεδρίαση, με διάφορες δικαιολογίες. Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε, έριξε φως σε συμμαχίες και διαφωνίες εντός κυρίως της παράταξης που διοικεί τον Δήμο και ανέδειξε τα σημεία τριβής τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την αναβολή λήψης αποφάσεων για τα δύο θέματα ζήτησε η ίδια η δημοτική αρχή που τα εισηγήθηκε!
Το παράδοξο αυτό σημειώθηκε καταρχήν στο θέμα του κυνηγιού. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων να διατυπώσει απόψεις-προτάσεις για την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού όλων των θηραμάτων στη λίμνη Παμβώτιδα και στις εκτάσεις γύρω από αυτήν. Στην εισήγησή της, την οποία επρόκειτο να κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω ασθένειας, η δημοτική αρχή πρότεινε παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού για άλλα πέντε χρόνια και παράλληλα εκπόνηση μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για το αν μπορεί να επιτραπεί το κυνήγι. Σημειωτέον ότι το Δασαρχείο, στο έγγραφό του, εισηγείται απαγόρευση της θήρας για δέκα χρόνια. Το κυνήγι στη λίμνη και γύρω από αυτήν απαγορεύεται από το 1984. Κάθε πέντε ή δέκα χρόνια γίνεται ανανέωση αυτής της απαγόρευσης. Η προηγούμενη απόφαση είχε παρθεί από το Δασαρχείο το 2009 και λήγει στις 31 Ιουλίου.
Η θέση των κυνηγετικών οργανώσεων:
Η «μάχη» στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση για συγκεκριμένο τμήμα της παραλίμνιας περιοχής, από την Καστρίτσα μέχρι τους Λογγάδες. Βάσει νομοθεσίας, απαγορεύεται το κυνήγι σε απόσταση 250 μέτρων από κατοικημένη περιοχή. Εκ των πραγμάτων δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να κυνηγήσει στο μεγαλύτερο παραλίμνιο κομμάτι. Και μένει λοιπόν η περιοχή από την Καστρίτσα μέχρι τους Λογγάδες, για την οποία το Δασαρχείο εδώ και χρόνια έχει κρίνει ότι πρέπει να προστατευτεί. Οι κυνηγετικές οργανώσεις όμως διαφωνούν, εκτιμώντας ότι η απαγόρευση της θήρας δεν γίνεται «για την προστασία ενός τόπου αλλά αποτελεί ένα διαχειριστικό μέτρο για τον εμπλουτισμό του τόπου με θηράματα» όπως και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν καταπολεμείται η λαθροθηρία. Τις θέσεις της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας υποστήριξε τόσο ο επιστημονικός συνεργάτης της Ηλίας Παππάς όσο και ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Μπρέχας, ο οποίος έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα.
Οι «συμμαχίες»:
Στο πλευρό των κυνηγετικών οργανώσεων, βρέθηκαν σαφέστατα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας («δεν είμαι υπέρ των απόλυτων απαγορεύσεων» και «οι καλύτεροι οικολόγοι είναι οι κυνηγοί» είπε) και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας («όσο καιρό ήταν απαγορευμένο το κυνήγι στον Αμβρακικό, η λαθροθηρία ήταν στο ζενίθ»). Από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας αμφισβήτησαν την εμβρίθεια της εισήγησης της υπηρεσίας του Δήμου. Ο κ. Μανταλόβας προειδοποίησε μάλιστα ότι θα απέχει της ψηφοφορίας ενώ ο κ. Μπέγκας ήταν αυτός που έθεσε επί τάπητος τα περί αναβολής του θέματος προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση. Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο λύσεις: Ή να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία (εννοώντας προφανώς την απαγόρευση για την απόσταση των 250 μ. από τους οικισμούς) ή να αναβληθεί το θέμα.
Η «αντιπολίτευση»:
Ο… αντιπολιτευτικός λόγος ακούστηκε κυρίως από δύο ανθρώπους: από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Βασίλη Μασσαλά και τον επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανο Σκοπούλη. Ο κ. Μασσαλάς εκτίμησε ότι «είναι αδιανόητο να επιτραπεί το κυνήγι» ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το 2015 θα γίνεται καταγραφή των πουλιών από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης. Ο κ. Σκοπούλης, από την πλευρά του, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης του Δασαρχείου Ιωαννίνων για δεκαετή απαγόρευση του κυνηγιού. «Στο τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης δεν θα έπρεπε να γίνεται καν συζήτηση για κυνήγι» τόνισε ενώ αναφέρθηκε σε «αλληλεξαρτήσεις της πολιτικής εξουσίας με οικονομικά συμφέροντα».