EPIRUS TRAIL: η μεγαλύτερη εννιαία διαδρομή πεζοπορίας στην Ελλάδα





Το Epirus Trail  θα είναι η μεγαλύτερη ορεινή διαδρομή πεζοπορίας που θα διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα. Όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». 


«Αρχικά θα ξεκινήσει από την περιοχή της Κόνιτσας, τα Ζαγόρια έως το Μέτσοβο. Στη συνέχεια θα καταλήξει στα Τζουμέρκα, ολόκληρη η διαδρομή θα εκτείνεται κατά μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα. Σήμερα γίνεται η καταγραφή της διαδρομής με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού των συγκεκριμένων περιοχών» τόνισε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής  Εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. Γεράσιμος Παπαηλίας και πρόσθεσε ότι «θα συνδεθεί με κάθετες διαδρομές ώστε να επικοινωνεί με χωριά και μνημεία της ευρύτερης περιοχής.  Κατόπιν θα επιδιώξουμε να πάρουμε τις πιστοποιήσεις  ώστε να συμπεριληφθεί στους χάρτες με τα μονοπάτια της Ευρώπης».

Έως το φθινόπωρο το συγκεκριμένο έργο θα έχει προχωρήσει με σκοπό να δοθούν οι απαραίτητες άδειες.Μετά την καταγραφή της διαδρομής θα ακολουθούσουν τεχνικές εργασίες και μικρές επεμβάσεις οι οποίες θα ταιριάζουν με το περιβάλλον και θα γίνει η σηματοδότηση της.
Με την ολοκλήρωση της ενιαίας διαδρομής πεζοπορίας σε δυο έως τρία χρόνια, στόχος της περιφέρειας είναι η επέκταση του έργου σε όλη την Ήπειρο. Πρόκειται ουσιαστικά για ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό. Οι περιοχές που διασχίζει περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού –και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού- ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή.
Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται από στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με την καθοδήγηση και συντονισμό  μιας ειδικής ομάδας αποτελούμενης από τον Ηλία Γκαρτζονίκα (Περιφέρεια Ηπείρου- Τμήμα Τουρισμού) και τον περιβαλλοντολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) οι οποίοι είχαν κάνει και τον αρχικό σχεδιασμό.


Πηγή:  GreenAgenda.gr