Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου όλο το χρόνο,στην Λομβαρδία της Ιταλίας!


Η διάταξη θα επιτρέψει στους αγρότες να πυροβολούν αγριογούρουνα όλο το χρόνο, με στόχο τον περιορισμό του αριθμού και την προστασία των καλλιεργειών.Από την δεκαετία του '50 ο αριθμός των αγριόχοιρων (Sus scrofa) στην Ιταλία έχει αυξηθεί σταδιακά, κυρίως λόγω εισαγωγών για κυνηγετικούς σκοπούς και η εξόντωση των φυσικών θηρευτών τους. Η μεγάλη επέκταση αυτών των χοίρων έχει επιδεινώσει τις συγκρούσεις με τους ανθρώπους λόγω της σοβαρής επίπτωσης στις καλλιέργειες. Για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, η πιο χρησιμοποιούμενη στρατηγική, αλλά όχι πάντα πιο αποτελεσματική, είναι η μείωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, το νέο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 11 Ιουνίου από την περιφέρεια της Λομβαρδίας στην Ιταλία ,επιτρέπει στους αγρότες που είναι εξουσιοδοτημένοι να πυροβολούν αγριόχοιρους 365 ημέρες το χρόνο. Οι αγριόχοιροι είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα, είναι ήρεμοι και έξυπνοι και όταν συναντούν ανθρώπους το ένστικτο τους,  τους ωθεί να φύγουν γρήγορα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, ειδικά αν υπάρχουν μικρά στις ομάδες τους.
«Το κυνήγι του αγριόχοιρου όλο το χρόνο είναι μια ισχυρή απόφαση κ προορίζεται ως μια πρακτική απάντηση στην κατάσταση της αγανάκτησης που πολλοί αγρότες αναγκάζονται να ζουν - είπε ο αυτός που πρότεινε το ψήφισμα,ο Fabio Rolfe, σύμβουλος για τη γεωργία, τη δύναμη και το πράσινο των συστημάτων της Λομβαρδίας.  Με την πράξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους αγρότες, που έχουν κυνηγετική άδεια,να μειώσουν τον πληθυσμό τους. Πρόκειται για μια επέκταση της δραστηριότητας περιορισμού που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις επαρχιακή αστυνομία και τους κυνηγούς».  
Οι ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους είναι μεγάλες. Σκοπός του μέτρου είναι, συνεπώς, η αντιμετώπιση της διάδοσης των αγριογούρουνων και τη διασφάλιση της προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών. Μεταξύ του 2013 και 2017, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, «το αγριογούρουνο έχει προκαλέσει ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή των € 1.669.989 για την αποζημίωση που καταβάλλεται από την περιοχή, που αντιστοιχεί σε 2.807 εκδηλώσεις ζημιών που αναφέρθηκαν και οδήγησε σε 384 τροχαία ατυχήματα , με εκταμίευση συνολικής αποζημίωσης ύψους € 606.664 ».Ο σύμβουλος Rolfi αναφέρθηκε στην ασφάλεια: «θέλουμε να εξουδετερώσουμε την ανεξέλεγκτη αύξηση ενός είδους που βλάπτει τις καλλιέργειες και αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων». Το κυνήγι του αγριόχοιρου, και ιδιαίτερα του κυνηγίου με παγάνα, είναι ωστόσο η πιο επικίνδυνη μορφή κυνηγιού κ πολλές φορές υπάρχουν θύματα κ τραυματισμοί ανθρώπων.Μερικές μελέτες πιστεύουν ότι το κυνήγι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του αριθμού των αγριόχοιρων, ενώ για άλλους η σφαγή προκαλεί κοινωνική αποδόμηση στις αγέλες των αγριόχοιρων, προκαλώντας τη διασπορά των ατόμων και ευνοώντας την αναπαραγωγή των νεαρών θηλυκών, αυξάνοντας στην πραγματικότητα την παραγωγικότητα τους. Το μόνο αποτελεσματικό μη βίαιο αποτρεπτικό μέσο αντιπροσωπεύεται από την ηλεκτροφόρα περίφραξη για την προστασία των καλλιεργειών. Το νέο ψήφισμα σίγουρα καθιστά τη Λομβαρδία ασφαλέστερη περιοχή για τα λαχανικά και πιο επικίνδυνη για τους αγριόχοιρους και, πιθανώς, και για τους πολίτες που συχνάζουν στα δάση και στην ύπαιθρο.
Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv   Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©