Επανεμφανίστηκε η μέλισσα-«τέρας» -Η μεγαλύτερη του κόσμου! [βίντεο]

ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1981

Μια τεράστια μέλισσα, το είδος της οποίας πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εντόπισαν ερευνητές σε δάσος της βροχής στην Ινδονησία.
Η τεράστια μέλισσα Megachile pluto ή αλλιώς «μέλισσα Γουάλας» (από τον Βρετανό φυσιοδίφη Alfred Russel Wallace, που την εντόπισε για πρώτη φορά το 1858) είναι τετραπλάσια από τις συνηθισμένες και ίση περίπου στο μέγεθος με έναν ανδρικό αντίχειρα, ενώ έχει σαγόνια ίσα με του σκαθαριού.

Μια ομάδα Αμερικανών, Καναδών και Αυστραλών βιολόγων που είχαν πάει να την αναζητήσουν στις Βόρειες Μολούκες νήσους της Ινδονησίας βρήκαν τελικά μια θηλυκή μέλισσα Wallace σε μια φωλιά τερμιτών πάνω σε ένα δέντρο, περίπου δυόμισι μέτρα από το έδαφος.

Ήταν η τρίτη φορά στα χρονικά που άνθρωποι είδαν επιβεβαιωμένα τη μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου και η πρώτη φορά από το 1981.
«Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις αυτό το “ιπτάμενο μπουλντόγκ”, που δεν ήμασταν σίγουρα αν υπήρχε πια, να έχουμε μπροστά μας τη ζωντανή απόδειξη», λέει ο φωτογράφος Κλέι Μπολτ, που μετείχε στην αποστολή και απαθανάτισε το τεράστιο έντομο.
Αν και δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά για το συγκεκριμένο είδος μέλισσας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρέφεται κυρίως με ρητίνη δέντρων και τερμίτες στα δάση της Ινδονησίας που απειλούνται από τη συστηματική αποψίλωση. Λόγω της σπανιότητας και του μεγέθους της η μέλισσα Γουάλας αποτελεί στόχο συλλεκτών. Πέρυσι μάλιστα είχε πουληθεί μία έναντι 9.100 δολαρίων στο eBay.

Πηγή:  iefimerida.gr