Με …φτώχεια ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος 2018-19

























Με «φτωχό» απολογισμό από πλευράς θηραμάτων, ολοκληρώθηκε χθες η κυνηγετική περίοδος 2018-19.
Σε σημαντικό βαθμό για τα λιγοστά θηράματα επέδρασε το γεγονός πως ο χειμώνας άργησε να έλθει, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν  στη χώρα μας τα  αποδημητικά  που  ήλθαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σχετικά με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κων. Μουσάς, σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής:
«Ομολογουμένως  η περίοδος  που μας πέρασε ιδιαίτερα στο αποδημητικό θήραμα, ήταν μια φτωχή σε θήραμα κυνηγετική χρονιά και αυτό θα μπορούσαμε να το χρεώσουμε στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με καλό καιρό, ενώ ο χειμώνας θα μπορούσαμε να πούμε πως άργησε να μας επισκεφθεί και μαζί με αυτόν να έρθουν στην χώρα μας και τα αποδημητικά θηράματα,  κυρίως κατά τους μήνες της αποδημίας. Πλην όμως, προσωπική μου άποψη αλλά και πολλών επίσης συναδέλφων είναι ότι η μείωση της παρουσίας των θηραμάτων γενικότερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και από τις σφαγές που γίνονται στις νοτιότερες από εμάς περιοχές, τις λεγόμενες και "τριτοκοσμικές" όπου εκεί τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδες μέτρα διχτυών, να απλώνονται κατά μήκος των βόρειων ακτών αυτών των χωρών  όπου αποτελούν τον τελικό σταθμό διαχείμασης των αποδημητικών πτηνών και να τα αιχμαλωτίζουν ενώ μετέπειτα τα σφάζουν και τα εμπορεύονται.  Θεωρώ λοιπόν πως θα πρέπει σε αυτό το πρόβλημα, να εστιάσει και η τριτοβάθμια κυνηγετική μας οργάνωση που δεν είναι άλλη από την Κ.Σ.Ε. πιέζοντας καταστάσεις και προς την Ευρωπαική ένωση και την Ευρωπαική ομοσπονδία Κυνηγίου προκειμένου αν όχι να απαλειφθεί τουλάχιστον με κάποιον τρόπο να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Όσον αφορά το ενδημικό θήραμα και συγκεκριμένα το λαγό, το αγριογούρουνο και την  πέρδικα, αναμφίβολα ο αγριόχοιρος  με την τεράστια αύξηση του πληθυσμού του, έδωσε πολλές ευκαιρίες στους συναδέλφους για ευχάριστα κυνήγια όπως και ο λαγός ενώ η πέρδικα για ακόμα μια χρονιά περνά μια κρίση.  Θα έλεγα ότι  σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε όσοι κυνηγούν πέρδικες  και σε συνεργασία και με τις κυνηγετικές μας οργανώσεις να την εμπλουτίσουμε  ως θήραμα όσο μπορούμε ποικιλοτρόπως. Από την λήξη λοιπόν της σαιζόν, μπαίνουμε σε μια "νεκρή" περίοδο, η οποία όμως αποτελεί και την σημαντικότερη κάθε χρόνου μιας και αυτή είναι που θα μας δώσει το θήραμα της επόμενης σαιζόν μιας και συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο των θηραμάτων. Οπότε λοιπόν, ας βοηθήσουμε σαν πρώτο βήμα όλοι μας τα θηράματα, αποφεύγοντας όσο μπορούμε τα εκπαιδευτικά τους κρίσιμους μήνες αναπαραγωγής και περιορίζοντάς τα μόνο στις Ζώνες εκπαίδευσης που έχουν οριστεί από το Δασαρχείο».



Εξάλλου όσον αφορά τη  θεώρηση των αδειών, ο κ. Μουσάς τονίζει ότι  «οι άδειες και φέτος κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα σαν σύνολο, παρόλο την έλλειψη θηράματος κυρίως του αποδημητικού, ενώ η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε χρονιά ορόσημο μιας και ξεκινήσαμε την επαναλειτουργία του εκτροφείου μας, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί και είχαμε δεσμευθεί απέναντι στα μέλη μας. Τα οποία εκπροσωπούμε και από φέτος επαναλειτουργεί το λαγοτροφείο του συλλόγου και περιμένουμε τις πρώτες γέννες προκειμένου να προβούμε ξανά σε απελευθέρωση λαγών, ενώ έπειτα από αίτημα που έχει κατατεθεί στην Ομοσπονδία μας από το περασμένο Φθινόπωρο, περιμένουμε και την έγκριση σχετικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσουμε σε απελευθέρωση φασιανού και ορτυκιού την Άνοιξη όπως άλλωστε κάνουμε σχεδόν κάθε χρόνο».
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος