Κυνηγός τροπαίων πλήρωσε 100.000 δολάρια για να σκοτώσει νόμιμα ένα ζώο απειλούμενου είδους


Απειλή ή προστασία; Το κυνήγι τροπαίων συνεχίζει να διχάζει

Ένας Αμερικανός κυνηγός, ο John Amistoso, πλήρωσε 100.000 δολάρια για να ταξιδέψει σε απομακρυσμένα βουνά του Πακιστάν για να σκοτώσει ένα ζώο απειλούμενου είδους.
Η ελικόκερως αίγα (Capra falconeri, κοιν. ονομ.: Μαρχόρ, markhor) είναι το «εθνικό ζώο» του Πακιστάν και είναι ταξινομημένο ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Λιγότερα από 6.000 από αυτά τα σπάνια ζώα παραμένουν στην άγρια φύση σύμφωνα με την IUCN, με το κυνήγι να αποτελεί έναν από τους πλέον μεγαλύτερους κινδύνους γι’ αυτά.
«Η συγκεκριμένη αίγα Μαρχόρ βγήκε σε πλειστηριασμό ως κυνηγετικό τρόπαιο από την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan κάτω από το κοινοτικά συμφωνημένο πρόγραμμα προστασίας», ανέφερε ο διευθυντής του WWF Πακιστάν Babar Khan στο The Dodo.
Σημειώνεται πως o ο οργανισμός εργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Πακιστάν ώστε να θέσουν το κυνήγι στην χώρα κάτω από περιοριστικά μέτρα.
Το κυνηγετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου σκοτώθηκε η αίγα Μαρχόρ θεσπίστηκε το 1993 από το WWF και την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan και στοχεύει στην υποστήριξη μονάδων κατά της λαθροθηρίας, στην βελτίωση του περιβάλλοντος και στην κοινοτική εκπαίδευση.
Παράλληλα το κυνήγι τροπαίων οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των πληθυσμών των Μαρχόρ, ανέφερε το WWF.
Ωστόσο άλλοι οργανισμοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε αυτό το είδος κυνηγιού ενώ επισημαίνουν πως τα χρήματα σπάνια καταλήγουν στις τοπικές κοινότητες.
Ακόμα σημειώνουν πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη αντίληψη πως όταν σκοτώνονται τα ζώα μεγαλώνουν οι πληθυσμοί.
Κάποιοι συνέδεσαν το γεγονός με το κυνήγι του Cecil, ενός αφρικανικού λιονταριού το 2015. Τότε ένας Αμερικανός κυνηγός τροπαίων είχε πληρώσει 54.000 δολάρια για να το σκοτώσει προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
Υπολογίζεται πως στην Αφρική μόλις το 2% των χρημάτων που διαθέτουν οι κυνηγοί τροπαίων επιστρέψει στην τοπική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο οργανισμός Humane Society International (HSI) καταδικάζει το κυνήγι τροπαίων σημειώνοντας πως δεν προστατεύει την άγρια ζωή.
«Είναι ένα ακριβό χόμπι για την ελίτ του 1% όπου σκοτώνονται σπάνια και όμορφα ζώα για να καυχιούνται κάποιοι», σημείωσε η εκπρόσωπός του Iris Ho.
H Ηο και ο οργανισμός Humane Society International σημειώνουν πως αντί για το κυνήγι τροπαίων πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες διατήρησης της ζωής, που προστατεύουν την άγρια ζωή, και σημειώνουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τροπαίων κυνηγιού με τους Αμερικανούς κυνηγούς να αφήνουν «ένα μονοπάτι σφαγών» από όπου και αν περάσουν.
«Η γκροτέσκα επιχείρηση του κυνηγιού τροπαίων σε βάρος των υπέροχων άγριων ζώων δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από The Dodo