Πριν από μερικά χρόνια αποδεκατίστηκαν από το δριμύ ψύχος, το βαρύ χειμώνα και την έλλειψη τροφής. Ήταν τότε που το πανελλήνιο μάθαινε για τα άγρια άλογα που ζουν στην οροσειρά του Σουλίου.
Χάρη στις άμεσες ενέργειες που προχώρησαν τότε ο Δήμος Λάκκας Σουλίου και η Νομαρχία Ιωαννίνων, σχεδόν πενήντα όμορφα και περήφανα άλογα σώθηκαν.
Από το 2006, όταν κατασκευάστηκαν στέγαστρα, αποθήκες, δεξαμενές νερού, ποτίστρες και μέχρι σήμερα ο αριθμός των άγριων αλόγων αυξήθηκε δραματικά.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων των χωριών της Λάκας Σουλίου τα άλογα που ζουν στην περιοχή τους ξεπερνούν πλέον τα διακόσια.
Χωρισμένα σε κοπάδια, φτάνουν μέχρι τις παρυφές των χωριών για αναζήτηση τροφής και συχνά βρίσκουν τα βοσκοτόπια στην κυριολεξία ξυρισμένα από χορτάρι. Σημάδι ότι νωρίτερα είχε περάσει κοπάδι αλόγων.
«Τα καμαρώνουμε κι είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Όμως αυξήθηκαν τόσο πολύ που συχνά πια δημιουργούνται προβλήματα» σημειώνουν οι κάτοικοι στα χωριά. Ήδη τα προβλήματα με τους βοσκότοπους είναι τεράστια καθώς πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις, με τις επιδρομές των αλόγων προστίθενται και καινούρια.
Αποδέκτης των προβλημάτων και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Άλλωστε ήταν δήμαρχος στη Λάκα Σουλίου όταν τα άγρια άλογα κινδύνευσαν να εξαφανιστούν από τις καιρικές συνθήκες και την πείνα.
«Τότε πήραμε άμεσες πρωτοβουλίες και διασώσαμε τον πληθυσμό. Σήμερα αυξήθηκαν τόσο πολύ που πράγματι έχουμε παράπονα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας» σημειώνει ο κ. Ντακαλέτσης. Υπογραμμίζει δε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί η περιοχή όπου ζουν να μετατραπεί σε ένα πόλο έλξης.
Τα άγρια άλογα του Σουλίου ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τοπίου.
Είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους πριν από πολλές δεκαετίες και έμαθαν να επιβιώνουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Σιγά σιγά πέρασαν από το καθεστώς εξημέρωσης σε ημιάγρια κατάσταση και σήμερα είναι εντελώς άγρια.
Πηγή : http://www.epiruspost.gr/