Η Γ'ΚΟΠ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με αφορμή την Συνάντηση κυνηγών – Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και την προτεινόμενη ίδρυση Περιφερειακού Πάρκου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μεταξύ εκπροσώπων των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου και του επιτελείου της σχετικά με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στον Κόλπο της Κυπαρισσίας. Εκ μέρους των Κυνηγετικών Οργανώσεων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος μαζί με τους Προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων Πύργου κ. Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Ζαχάρως κ. Χρήστο Πλιάγκο, Κρέστενας κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Κυπαρισσίας κ. Νικόλαο Κατσαρελά καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος της Γ΄ ΚΟΠ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα όσα προβλέπονται από το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης της θήρας σε όλη την προτεινόμενη περιοχή, δηλαδή από τον Πύργο μέχρι την Κυπαρισσία.
Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου παρουσίασε τεκμηριωμένα τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων ξεκαθαρίζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στις υπερβολικές και ατεκμηρίωτες επιστημονικά προθέσεις για απαγόρευση του κυνηγίου που προτείνονται, δεδομένου ότι η κυνηγετική δραστηριότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως νόμιμη και συμβατή με το περιβάλλον και διέπεται από νόμους, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά στη ρύθμιση της θήρας στην περιοχή είναι υπεραρκετό.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η κυνηγετική δραστηριότητα κανέναν κίνδυνο δεν αποτελεί προς τα είδη και τους οικότοπους των οποίων η προστασία προβλέπεται από το εν λόγω Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως είναι η χελώνα Caretta caretta, τα δάση κοκουναριάς και χαλεπίου πεύκης ή οι οικότοποι με αμμοθίνες, είδη χλωρίδας κλπ.
Αντιπροτάθηκε δε μια ενδεχόμενη απαγόρευση θήρας να περιοριστεί αποκλειστικά και στενά στην αμιγώς παραλιακή ζώνη, δηλαδή σε μια ζώνη πλάτους 50 m από το κύμα, όπου ενδεχομένως φωλεοποιεί η Caretta caretta και υπάρχουν αμμοθίνες.
Στη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις, στο τέλος όμως η Γενική Γραμματέας δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για το ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων πριν την τελική κατάθεση.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι βουλευτές του Νομού Ηλείας κ. Κουτσούκος Γιάννης, κ. Τζαβάρας Κωνσταντίνος, κ. Κοντογιάννης Γεώργιος καθώς και εκπρόσωπος του κ. Μαρίνου Ανδρέα, τους οποίους ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή τους και για την παρουσία τους, ενώ η κ. Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα είχε καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της. Οι παρόντες βουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις, την ανησυχία τους και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τον αποκλεισμό και την απαγόρευση τόσο του κυνηγίου όσο και των άλλων παραδοσιακών χρήσεων γης που προβλέπονται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και δεσμεύτηκαν ότι θα παρακολουθούν το ζήτημα από κοντά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πάτρα, 26-09-2014
Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου
Το Γραφείο Τύπου
|