Ξεκινά σήμερα Πέμπτη από το Υπουργείο ο Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι


Λίγες ημέρες μετά την λήξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαινιάζει τον Εθνικό Διάλογο για το Κυνήγι, που αποβλέπει σε αλλαγές αναφορικά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις δέκα το πρωί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί σε μια ευρεία σύσκεψη περίπου 60 φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στην κυνηγετική δραστηριότητα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στόχος του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο σχέδιο νόμου.
Στο διάλογο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, σωμάτια κ.α.
Και ενώ οι προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως, οι κυνηγοί φαίνεται να προσέρχονται στο διάλογο αυτό με έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμό.
Πίσω από αυτόν τον προβληματισμό φαίνεται να «κρύβονται» παλιότερες δημόσιες αναφορές του αναπληρωτή Υπουργού, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο, μετά την έκδοση της τελευταία κανονιστικής για το κυνήγι, είχε δεχτεί τα «πυρά» των Οικολόγων Πράσινων και των οικολογικών οργανώσεων.
Τότε είχε προαναγγείλει την έναρξη του Δημόσιου Διαλόγου, υποστηρίζοντας πως οι ουσιαστικές αλλαγές στην Νομοθεσία θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Χαρακτηριστικές της επιφυλακτικότητας που διακρίνει τους Κυνηγούς, είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κώστα Μαρκόπουλου, σχετικά με την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου.
Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα για θέματα κυνηγιού ihunt ο διάλογος ξεκινά χωρίς καμία συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ τόνισε πως το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπει τη θήρα στην Ελλάδα είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη.
«Παραλάβαμε μια πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ειδική σύμβουλο του Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο διάλογος όταν είναι δημοκρατικός μπορεί να έχει αποτέλεσμα, όταν όμως είναι προσχηματικός και ο ένας από τους δύο έχει ήδη άλλες απόψεις, τότε δεν μιλάμε για συνεργασία και από κοινού κατάθεση απόψεων» σημείωσε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα, υποστηρίζοντας πως ο συγκεκριμένος διάλογος δεν έχει ατζέντα θεμάτων.
Τέλος, σε ότι αφορά την εκ βάθρων αλλαγή του νομικού πλαισίου για το κυνήγι, σχολίασε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει, καθώς η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, μικρότερος αριθμό θηραμάτων και μικρή περίοδος θήρας.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΠΗΓΗ  ermisnews.gr/