Εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων και η επίδραση της στους θηραματικούς πληθυσμούς κατά την αναπαραγωγή ...





Η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων την άνοιξη και το καλοκαίρι, δηλαδή μετά το κλείσιμο της κυνηγετικής περιόδου, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους κυνηγούς. Για να δώσουν τη δυνατότητα τα σκυλιά τους να έρθουν σε επαφή με το θήραμα, ώστε να εκπαιδευτούν και να προπονηθούν, συχνά επιφέρουν ζημιά στους θηραματικούς πληθυσμούς, χωρίς να το επιδιώκουν.
Η ζημιά εντοπίζεται κυρίως εντός του κρίσιμου ρνικού διαστήματος της αναπαραγωγής των θηραμάτων, από τα τέλη Απριλίου ως και τα μέσα Ιουλίου.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν τη σημαντικότερη χρονική περίοδο του έτους για την αναπαραγωγή και τά συνέπεια αύξηση των θηραματικών πληθυσμών. Η επιτυχία της αναπαραγωγής είναι αυτή που θα καθορίσει θα υπάρχει αρκετό θήραμα για την επόμενη κυνηγετική περίοδο.

ΙΛόγω του ότι στη χώρα μας μένουν και αναπαράγονται τα ενδημικά θηραματικά είδη και ελάχιστα μεταναστευτικά, είναι φυσικό επακόλουθο όλη την όχληση που δημιουργείται με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο, να τη δέχονται κυρίως οι ορεινές πέρδικες, ο λαγός, το αγριογούρουνο, η πεδινή πέρδικα όπου ενδημεί κλπ.
Με το συνεχή εντοπισμό και ξεσήκωμα συγκεκριμένων ατόμων ενός είδους, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού, αυτά αναγκάζονται να αφήσουν τη περιοχή την οποία διατηρούν για την κάλυψη των παραγωγικών τους αναγκών (χωροκράτεια). Απομακρύνονται από αυτή και εισέρχονται στη χωροκράτεια άλλων, με αποτέλεσμα, να επέλθει μια γενικότερη αναστάτωση στον πληθυσμό της περιοχής. ΙΗ όχληση αυτή που δημιουργείται έχει αρνητικές συνέπειες στην ομαλή εξέλιξη και επιτυχία της αναπαραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως «πιστώθηκε, αν ένα συγκεκριμένο ζευγάρι το σηκώσουμε μια φορά και δεν το ξαναενοχλήσουμε αυτό επιστρέφει στην περιοχή χωροκράτειάς του και συμπεριφέρεται κανονικά μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, μερικών ωρών.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους θηραματικούς πληθυσμούς από την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων κατά την αναπαραγωγική περίοδο είναι τα παρακάτω
  1. Από τη στιγμή που ένα θηραματικό είδος αναγκαστεί να μείνει προσωρινά σε περιοχή που δεν έχει επιλέξει και πιθανόν δε γνωρίζει, είναι εύκολη λεία για τους άρπαγες.
  2. Επίσης λόγω της συνεχούς όχλησης αναπτύσσουν κρυπτηδική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνονται στο μέγιστο οι βιοτικές του ανάγκες, όπως τροφή, ερωτοτροπία κ.λπ.
  3. Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πέρδικες έχει δημιουργήσει φωλιά και η θηλύκια κλωσάει, με τη συνεχή όχληση δεν διστάζει να εγκαταλείψει τη φωλιά. Βέβαια για να συμβεί αυτό, πρέπει ο σκύλος να την εντοπίσει μέσα στη φωλιά, πράγμα δύσκολο, από τη στιγμή που η αναθυμίαση της θηλυκιάς, όταν είναι στη φωλιά και κλωσάει, είναι ελάχιστη. Αν εγκαταλείψει τη φωλιά υπάρχει η πιθανότητα να ξαναπροσπαθήσει αλλού, οπότε έχουμε καθυστέρηση στην εξέλιξη της αναπαραγωγής, ή να μην ξαναπροσπαθήσει καθόλου, οπότε και τελειώνει η αναπαραγωγική περίοδος με αρνητικές συνέπειες στην αύξηση του πληθυσμού.
  4. Τα εδαφόβια αρπακτικά, όπως γ\ αλεπού και το κουνάβι, έχουν τη συνήθεια να ακολουθούν τα ανθρώπινα ίχνη. Αν εντοπίσουμε μια φωλιά και αφήσουμε αρκετά ίχνη γύρω απ' αυτή, υπάρχει η πιθανότητα κάποιο εδαφόβιο αρπακτικό, να τα ακολουθήσει όσο είναι ακόμα νωπά, να βρει τη φωλιά και να την καταστρέψει.
  5. Η πέρδικα, όταν τα μικρά της είναι ηλικίας λίγων ημερών και δεν μπορούν να πετάξουν, μόλις αντιληφθεί το σκύλο, απομακρύνεται για να τραβήξει πάνω της την προσοχή του και να δώσει την ευκαιρία στα μικρά να λουφάξουν, Αν ο σκύλος τα προσέξει όπως είναι ακίνητα είναι πολύ εύκολο να πιάσει μερικά από αυτά. 
    Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που προκύπτει στην περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι, επειδή οι νεοσσοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζουντη θερμοκρασία του σώματος τους μέχρι να ολοκληρωθούν το φτέρωμά τους, η θηλύκια τα παίρνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα ζεσταίνει κάτω από τις φτερούγες της. 
    Αν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ο σκύλος εντοπίσει και σηκώσει τη θηλύκια δύο τρεις φορές και την απομακρύνει αρκετά, οι νεοσσοί δεν δύνανται να την ακολουθήσουν και μένουν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, να παγώνουν και να πεθαίνουν, οπότε αυτόματα χάνεται σχεδόν όλη η φωλιά.
  6. Όσον αφορά τα λαγόσκυλα, η εκπαίδευση του κατά την περίοδο αναπαραγωγής του λαγού, είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά. Αν τα λαγόσκυλα καταδιώκουν μια έγκυο θηλύκια για αρκετή ώρα, αυτή λόγω του στρες και της κούρασης είναι δυνατόν να αποβάλλει. Το ίδιο συμβαίνει και στα αγριογούρουνα.
  7. Πολλοί συνηθίζουν να εκπαιδεύουν τα λαγόσκυλα τη νύχτα. Ο θηλυκός λαγός θηλάζει τα μικρά του τη νύχτα. Αν αυτή την ώρα διώκεται από τα λαγόσκυλα, αφήνει για λίγο τα μικρά, για να απομακρύνει και τον κίνδυνο. Έτσι αυτά μένουν νηστικά κάποιες ώρες. Λόγω της πείνας μετακινούνται από τη θέση που είναι κρυμμένα ψάχνοντας τη μητέρα τους και εκτίθενται σε κίνδυνο.
  8. Οι νεαροί λαγοί ηλικίας μέχρι 30 ημερών , όταν αντιληφθούν τον κίνδυνο λουφάζουν και είναι πολύ να συλληφθούν . Αλλά και ακόμα όταν τρέξουν είναι εύκολο για ένα γρήγορο λαγόσκυλο να τους πιάσει..




Τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούνται στην περίπτωση που η ενόχληση για εκπάιδευση στους κυνηγότοπυς είναι συνεχής και εκτεταμένη.



Ο καθένας μόνος του δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όλοι μαζί όμως και με τη συνεχή επανάληψη προκαλούν ζημιά.


Οι βιότοποι της θηραματοπανίδας έχουν υποβαθμιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε συγκεκριμένες φάσεις της αναπαραγωγικής περιόδου, οι επιδημικές ασθένειες που πλήττουν κατά περιόδους τους θηραματικούς πληθυσμούς και η μεγάλη αρπακτικοτητα επιδρούν αρνητικά.
Αν και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής επεμβαίνουμε στους θηραματικούς πληθυσμούς, τότε η κατάσταση θα είναι κάθε χρόνο και χειρότερη .

Εκπαιδευτήρια κυνηγετικών σκύλων.
Με την οριοθέτηση περιοχών, που θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, την περίοδο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι δίνεται μια λύση σ' αυτό το πρόβλημα. Έτσι στις υπόλοιπες περιοχές, τα θηράματα θα έχουν την ησυχία που χρειάζονται, για να αναπαραχθούν κανονικά.

Οι περιοχές που θα επιλεγούν για αυτό το σκοπό, θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:
    1- Να είναι κοντά σε αστικά κέντρα και η πρόσβαση σε αυτές να είναι εύκολη.
    2- Να είναι τμήμα ενός ευρύτερου βιοτόπου, στον οποίο τα πληθυσμιακά επίπεδα των θηραμάτων που μας ενδιαφέρουν να είναι υψηλά, ώστε να έχουμε συνεχή εμπλουτισμό.
    3- Πρέπει να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις των θηραμάτων, όπως είναι η τροφή, το νερό και η κάλυψη σε μεγάλη διάρκεια για να μειωθούν όσο είναι δυνατό τα αρνητικά αποτελέσματα της όχλησης.
    4- Επιθυμητό είναι να διαθέτουν κάποια τμήματα, τα οποία θα είναι δυνατό να καλλιεργηθούν, ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα της τροφής , Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν πόλος έλξης των θηραμάτων από τις γύρω περιοχές, αλλά και να διατηρούν τα ήδη υπάρχοντα.

Δημιουργία εκπαιδευτηρίων
Μια δεύτερη άποψη, είναι η δημιουργία εκπαιδευτηρίων, με την εισαγωγή θηραμάτων σε περιοχές, κοντά σε αστικά κέντρα, όπου παλιότερα ενδημούσαν θηραματικοί πληθυσμοί, ενώ τώρα δεν υπάρχουν. Έτσι θα αποφύγουμε όσο είναι δυνατό, την όχληση στους θηραματικους πληθυσμούς, κατά την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής , Από τη στιγμή που ο πρωταρχικός σκοπός της απελευθέρωσης των εκτρεφόμενων θηραμάτων στο εκπαιδευτήριο, θα είναι η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων και όχι η εγκατάσταση και αναπαραγωγή τους, η επιτυχία του γίνεται ευκολότερη δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις στο βιότοπο και ακολουθώντας μια ορθολογική διαδικασία απελευθέρωσης, τα απελευθερωμένα θηράματα θα αποκτήσουν τη συμπεριφορά που χρειάζεται, ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των σκύλων.



Απαραίτητη είναι η ενημέρωση των κυνηγών, έτσι ώστε να κατανοήσουν τις αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω και να μην επιφέρουν άθελα τους ζημιά στους θηραματικους πληθυσμούς.











Απο το "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ", περιοδικό του Κ.Σ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Photo: Internet - gpeppas

To Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού.





Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (the University of Georgia, UGA) υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε από το πυρηνικό νέφος που μόλυνε τη γη, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκιμεί λόγω και της απουσίας των ανθρώπων, που απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα, πριν από 30 χρόνια, στις 26 Απριλίου του 1986.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εκκένωσαν μια περιοχή 4.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, τα ζώα αφέθηκαν να βοσκάνε στο άκρως ραδιενεργό περιβάλλον.
Τώρα η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός της άγριας ζωής δεν εξολοθρεύτηκε από το τοξικό τοπίο, αλλά στην πραγματικότητα άνθισε. Η ομάδα χρησιμοποίησε 94 δολωματικούς σταθμούς και 30 απομακρυσμένες «παγίδες» με φωτογραφική μηχανή στην άκρως μολυσμένη περιοχή στη νότια Λευκορωσία, όπου υπάρχουν απέραντα δάση και άδεια χωριά.



Στις 5 εβδομάδες που διήρκησε η μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2014, ο φακός συνέλαβε 14 είδη θηλαστικών και ανίχνευσε 173 ζώα συνολικά.
Μεταξύ άλλων απαθανατίστηκαν ευρασιατικοί βίσονες, κόκκινοι σκίουροι, άλκες, αγριογούρουνα και γκρι λύκοι.
Ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπίσλι δήλωσε, ότι υπάρχουν ισχυρές φωτογραφικές αποδείξεις που ο καθένας μπορεί να δει και κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι προκαλείται καταστολή των πληθυσμών σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές.


Βεβαίως στη μελέτη αυτή τα ζώα απλώς φωτογραφήθηκαν και δεν εξετάστηκαν, ενώ σε μια άλλη μελέτη που είχε γίνει από τον Δρ Timothy Mousseau , βιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, είχαν υπογραμμιστεί μεταλλάξεις μεταξύ του πληθυσμού των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων όγκων, ασυνήθιστου χρωματισμού, και ανωμαλιών του εγκεφάλου.
Η τελευταία μελέτη του UGA πάντως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ecology, έρχεται σε αντίθεση και με την εικόνα προηγούμενων μελετών που έχουν υποστηρίξει ότι το νέφος από την κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα, ήταν επιζήμια για την άγρια ζωή της περιοχής.

Απελευθέρωση 200 φασιανών από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βυτίνας.


Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία έλαβε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βυτίνας, τα μέλη του οποίου προχώρησαν στον εμπλουτισμό του πληθυσμού των φασιανών στην περιοχή της Βυτίνας με στόχο την ανάπτυξή του. Ο σύλλογος απελευθέρωσε για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο περί τα τα 200 άτομα φασιανού.
Το ArcadiaPortal.gr σε επικοινωνία που είχε με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Βυτίνας και τα μέλη του έμαθε τα πάντα για αυτή την πρωτοβουλία η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθυσμού του φασιανού στη Γορτυνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Δάρα - Πράσινο- Παναγίτσα όπου και απελευθερώθηκαν.

Ποια τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Βυτίνας και ποιες οι δράσεις του;
Τα μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου Βυτίνας είναι: Παπαδημητρίου Κων/νος που είναι και ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος Σταυρόπουλος Γεώργιος, γραμματέας Σταθόπουλος Βασίλειος, ταμίας Τζεμης Γεώργιος, κοσμήτορας Κουριάμπαλης Γιάννης, μέλη Καλαντζής Παναγιώτης, Δημάκος Σταύρος.

Οι δράσεις του συλλόγου είναι κυρίως φιλοθηραματικές. Έτσι ελήφθη και η πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό των φασιανών, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η αύξηση του πληθυσμού των θηραμάτων και η ανάπτυξή τους. Ακόμα, σκοπός του Συλλόγου είναι να επιμορφώνει τους κυνηγούς και σε θέματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος δύο χρονιές διέθεσε φωσφορίζουσες πορτοκαλί μπλούζες και καπέλα τα οποία μοίρασε στα μέλη του. Αυτό, σημειωτέον, ορίζεται από τον Νόμο. Δηλαδή, πρέπει να φορούν οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια του κυνηγίου φοσφορίζοντα ρούχα για να είναι ευδιάκριτοι και να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών βάζουμε ανθρώπους και σπέρνουν βρώμη κ βύκο σε διάφορα μέρη για να βοηθήσουμε τα θηράματα. Μια χρονιά διαμορφώθηκε μια βρύση στα Μαγούλιανα Αρκαδίας.
Πότε δημιουργήσατε τη μονάδα εμπλουτισμού φασιανών στη Βυτίνα; 
Πέρυσι το ΔΣ αποφάσισε να γίνει απελευθέρωση φασιανών. Κάναμε αίτηση στην ομοσπονδία Πελοποννήσου, έγινε μελέτη από επιστημονικούς συνεργάτες σχετικά με το μέρος και την καταλληλότητα του τόπου. Ύστερα στάλθηκε στο υπουργείο, στο δασαρχείο και στη διεύθυνση δασών Αρκαδίας για έγκριση και αφού ενεκρίθη, ξεκίνησαν οι ενέργειες για να υλοποιηθεί η απελευθέρωση.



Ποια τα στάδια που ακολουθήθηκαν;
Αρχικά στήθηκε ο κλωβός προσαρμογής όπου θα έμπαιναν οι φασιανοί για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και από το στρες της μεταφοράς.  
Πότε τα άτομα θα απελευθερωθούν και ποια η ζώνη απελευθέρωσής τους;
Ύστερα από συνεννόηση μεταβήκαμε στο εκτροφείο της Γ ΚΟΠ (Κυνηγητική Ομοσπονδία Πελοποννήσου) και αφού διαπιστώθηκε η υγεία των πουλιών από κτηνίατρο μπήκαν σε ειδικές κλούβες μεταφοράς και μεταφέρθηκαν στον κλωβό προσαρμογής που είναι φτιαγμένος μέσα στη ζώνη απελευθέρωσης. Η απελευθέρωση έγινε σταδιακά ξεκινώντας από τις 23 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου.


Πόσα άτομα φασιανού έχετε και ποιες οι προσδοκίες σας για αυτή την κίνηση; Ο εμπλουτισμός βιοτόπων με θηράματα των κρατικών εκτροφείων πιστεύετε ότι αποτελεί θετικό μέτρο για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού τους;

Συνολικά απελευθερώθηκαν 200 άτομα στην ευρύτερη περιοχή Δαρα - Πράσινο - Παναγίτσα. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και ύστερα από παρατήρηση στα μέρη όπου έγινε η απελευθέρωση βλέπουμε ότι τα πουλιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα και αναγνώρισαν άμεσα τους κινδύνους (αρπακτικά) με αποτέλεσμα να έχουν πολύ επιφυλακτική συμπεριφορά, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά τους όταν ήταν μέσα στον κλωβό. Επίσης είδαμε ότι τα ελεύθερα πουλιά ζευγάρια, με πολλές πιθανότητες να αναπαραχθούν. Συνεχίζουμε την έρευνα και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.
Ποιος επιμελείται καθημερινά τη φροντίδα των πουλιών;
Την επιμέλεια και φροντίδα των φασιανών -και τους ευχαριστούμε για αυτό- ανέλαβε ο θηροφύλακας του Συλλόγου Καρπούζος Ιωάννης που καθημερινά μαζί με τον Σταθόπουλο Βασίλη (γραμματέα) φρόντιζαν τις ανάγκες των πουλιών σε τροφή, νερό, καθαριότητα. Ευχαριστούμε και τους υπόλοιπους κυνηγούς-μέλη που βοήθησαν ανιδιοτελώς στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, άλλοι βοηθώντας στο στήσιμο του κλωβού και άλλοι διαθέτοντας τα οχήματά τους για τη μεταφορά των πουλιών και για ό,τι άλλο χρειάστηκε.
 

Της Έφη Καστραντά,
Πηγή: arcadiaportal.gr

Η Α' ΚΟΚΔ θα προμηθευτεί 2 σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και κουφαριών δηλητηριασμένων ζώων.



Η Α΄ ΚΟΚΔ (Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου) γνωστοποίησε με ανακοίνωση της, σε στενή συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα προμηθευτεί 2 σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και των κουφαριών των ζώων που δηλητηριάστηκαν. 

Η προμήθεια των σκύλων αποτελεί δράση του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα: "Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα", στο οποίο συμμετείχε η Α΄ ΚΟΚΔ και 7 κυνηγετικοί σύλλογοι της Κρήτης. Τα σκυλιά (στις φωτογραφίες) εκπαιδεύονται ακόμα στην Ισπανία, αλλά στα μέσα Ιουνίου 2016 θα έρθουν στην Κρήτη και θα αρχίσει η εκπαίδευση των θηροφυλάκων που θα τα χειρίζονται. 





Συνεπώς, λίγο πριν την έναρξη της ερχόμενης κυνηγετικής περιόδου θα αρχίσουν τις περιπολίες για την εύρεση των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τον περιορισμό αυτού του απαράδεκτου φαινόμενου.

Πηγή: η σελίδα της Α' ΚΟΚΔ



Ημέρα της Γης: Σήμερα γιορτάζει ο πλανήτης μας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Είναι μια επέτειος ηλικίας 46 ετών, καθώς η πρώτη που γιορτάστηκε ήταν στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα.
Κάθε χρόνο αυτή η τόσο σημαντική ημέρα γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.
AdTech Ad
Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μάς θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε - είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.
ΠΗΓΗ www.newsbomb.gr/

Σχέδιο υλοτομίας απειλεί το «τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης».

To δάσος Μπιαγοβιέζα δίνει μια εικόνα για το πώς έμοιαζε η Ευρώπη πριν αλλάξει το τοπίο ο άνθρωπος (Πηγή: Jacek Karczmarz / CC BY-SA 3.0)  

Αλυσοπρίονα στο Μπιαγοβιέζα


Βαρσοβία

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να ακυρώσει σχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης για υλοτόμηση στο δάσος του Μπιαγοβιέζα, το τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη.

To δάσος Μπιαγοβιέζα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 εντάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυτεία δέντρων» δήλωσε ο Ρόμπερτ Σιγκλίτσκι, διευθυντής της Greenpeace Πολωνίας. Στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της WWF και ακόμα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το σχέδιο που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντιστών και επιστημόνων, υποτίθεται ότι έχει στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.

Οι υλοτόμοι, προβλέπει το σχέδιο, μπορούν να συλλέξουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε μια δεκαετία.

«Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση των πολωνικών αρχών» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άιρις Πίτσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, έχει έλθει σε επαφή με τη Βαρσοβία και «θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω βήματα» βάσει των απαντήσεων που περιμένει από την Πολωνία την Δευτέρα.

«Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, η επιδημία σκαθαριών δεν απειλεί τα ενδιαιτήματα» υποστήριξε ο Πρεμίσλαβ Τσιλαρέτσκι της πολωνικής οργάνωσης Greenmind.

«Δεν μπορούμε να καταγγείλουμε την απόφαση σύμφωνα με τους πολωνικούς νόμους, οπότε η διαμαρτυρία μας στην Κομισιόν είναι η ύστατη λύση» διευκρίνισε η Αγκάτα Ζαφράνιουκ, δικηγόρος της οργάνωσης ClientEarth.

Φωτο αρχείου


Το δάσος του Μπιαγοβιέζα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα.

Φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους 250 είδη πουλιών και 62 είδη θηλαστικών. Ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός βίσονας, το μεγαλύτερο ζώο της ηπείρου.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης, Newsroom ΔΟΛ
Πηγή: news.In.gr


Πέρασμα λαγοκέφαλων από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου....




Έκπληκτοι οι ψαράδες της περιοχής άρχισαν να τραβούν βίντεο, με τις εικόνες να κάνουν γρήγορα το γύρο του διαδικτύου...
Ένα κοπάδι επικίνδυνων λαγοκέφαλων πέρασε από το λιμάνι του Αγίου  Νικολάου, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου.

Υπήρξε προβληματισμός γιατί ήταν η πρώτη φορά που, λόγω της ήρεμης θάλασσας, μπορέσαμε να δούμε από κοντά τόσους πολλούς λαγοκέφαλους.
Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα για όλη τη Μεσόγειο το οποίο συζητάμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή ενέργεια της Πολιτείας για μείωση του αριθμού τους καθώς η απόλυτη εξαφάνισή τους μάλλον είναι δύσκολη.






Για την ιστορία, ο λαγοκέφαλος είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.


Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.


Πηγή: anatolh.com

Βρέθηκε ένα πανέμορφο αρκουδάκι στην Καστοριά...





Μια έκπληξη που μας άφησε άφωνους μας επιφύλαξε συμπολίτης μας από οικισμό της Καστοριάς … Έφερε στον Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς ένα ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ!
Σίγουρα ενεργούσε με το συναίσθημα ώστε να προσφέρει βοήθεια σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο όπως έκρινε ο ίδιος …δυστυχώς δεν είναι έτσι.
Είναι μια ενέργεια αρκετά παρακινδυνευμένη που ελλοχεύει κινδύνους της σωματικής μας ακεραιότητας (το λιγότερο) και ιδιαίτερα της ζωής μας!

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ΠΟΤΕ ένα αρκουδάκι δεν βρίσκεται μόνο του, αλλά κάπου κοντά του είναι και η μητέρα του , έτοιμη να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο ακόμη και με τη ζωή της.



Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς από δω και πέρα ήταν μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο.  Άμεσα καλέσαμε την Δασική υπηρεσία Καστοριάς και την κτηνίατρο του σταθμού μας κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου για να εξετάσει την κλινική κατάσταση της μικρής.


Τέλος καλό όλα καλά.
Η μικρή επέστρεψε στον χώρο που βρέθηκε σε λίγες ώρες και μέσω μιας ειδικής  διαδικασίας φροντίσαμε να πραγματοποιηθεί η επανασύνδεση με τη μητέρα της .
Η μικρούλα βρέθηκε στην αγκαλιά της μαμάς και παίζει τώρα ανέμελη στο δάσος με τα δικά της παιχνίδια.



Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηγή: fouit.gr

Ελεύθερη η μεταφορά ζώων με ΚΤΕΛ κ υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών!

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών   Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ ) επιτρέπεται η μεταφορά ζώου υποχρεωτικά εντός  του χώρου επιβατών 
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τα τραγικά περιστατικά θανάτων ζώων που σημειώθηκαν, επειδή οι αγενείς, ανενημέρωτοι και καταχρηστές εξουσίας οδηγοί των ΚΤΕΛ διέταξαν τους φιλόζωους ιδιοκτήτες τους να τα …
βάλουν στον ακατάλληλο χώρο των αποσκευών.
Κι όμως πολλές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν συχνά στο adespoto.gr από ανθρώπους που θέλησαν να ταξιδέψουν με το σκυλάκι τους και τελικά πήραν ταξί, αφού οι οδηγοί των ΚΤΕΛ δεν δεχόντουσαν να μπει το ζώο τους στο λεωφορείο μαζί τους.
Με την αποφάση του το Υπουργείο βάζει ένα τέλος στο χάος της  μεταφοράς ζώων με τα ΚΤΕΛ. Απαγορεύεται τοποθέτηση ζώου στις αποσκευές. Απαγορεύεται ταξίδι ασυνόδευτου ζώου. Τα μικρόσωμα ζώα (ως 10 κιλά σύμφωνα με το νόμο 4039/2012) ταξιδεύουν με τον ιδιοκτήτη στην καμπίνα επιβατών. Ορίζονται από τα ΚΤΕΛ δρομολόγια όπου επιτρέπονται τα ζώα.
Διαβάστε και τυπώστε την απόφαση :
Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του
λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών
συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.
Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρουςέως επτά (7) κιλών*,σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 που υπερισχύει, μικρόσωμα είναι τα ζώα ως 10 κιλά –  που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε.που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,
(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και
(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η
κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.
Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ.
3. Τα προαναφερόμενα αφορούν, αδιακρίτως, και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ Α.Ε. και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας μετόχων των ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν τις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ή κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν αναπήρους δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή / και του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών.
4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.
Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΜΠΟΥΡ ΑΡΑΣ
Κατεβάστε την απόφαση : http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91861-%CE%92%CE%A9%CE%9F
Πηγή Adespoto.gr

Δηλητηριάζουν τσομπανόσκυλα (στην Δεσκάτη)!



Εδώ και κάμποσα χρόνια επαναλαμβάνεται μια πληγή για τους κτηνοτρόφους της Δεσκάτης που τείνει να μονιμοποιηθεί αν δεν αντιμετωπιστεί.
Σχεδόν κάθε χρόνο, και μια και δυο φορές ετησίως, ασυνείδητα κακοποιά στοιχεία- Δεσκατιώτες ρίχνουν φόλες με δηλητήρια σε περιοχές που βρίσκονται μαντριά ή σε περιοχές που πηγαίνουν μαντρόσκυλα με συνέπεια να χάνονται αρκετά σκυλιά. Αυτονόητο είναι ότι σε αυτή τους την ενέργεια δεν έχουν καμιά έγκριση και φυσικά ενεργούν παράνομα και επικίνδυνα και για το φυσικό περιβάλλον.
Αδιαφορούν προκλητικά για τις ζημιές και τις αρνητικές καταστροφικές παραμέτρους για τους κτηνοτρόφους που στερούνται των φυλάκων της περιουσίας τους από τους λύκους αλλά και τις κλοπές που κατά καιρούς παρατηρούνται σε αγροικίες και μαντριά.


Το κακό επαναλήφτηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου ε.ε. Στην ευρύτερη περιοχή Σφαγεία-Λάη της κτηματικής περιφέρειας Δεσκάτης τα πέντε(5) άριστα ενός κοπαδιού και τρία(3) από τα περισσότερα ενός άλλου κτηνοτρόφου βρέθηκαν δηλητηριασμένα από φόλες- με υδροκυάνιο κατά πάσα πιθανότητα, όπως είπαν, με βάση τα συμπτώματα των θανατωθέντων ζώων. Τις επόμενες μέρες άλλα τρία(3) από διαφορετικούς κτηνοτρόφους είχαν την ίδια κατάληξη. Το γεγονός μαθεύτηκε αμέσως στους κτηνοτρόφους και σε όλη την κοινωνία.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο πρώτος άμεσα ενδιαφερόμενος, δεν έχει ενδιαφερθεί να προβεί σε κάποιες ενέργειες μέχρι τώρα. Και δεν μπορεί, σίγουρα θα πρέπει να έχουν γνώση των συμβάντων και οι άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως Θηροφυλακή, Δασικός Σταθμός, Αστυνομία, Δήμος. Δε γνωρίζουμε πώς έχουν αντιμετωπίσει το όλο-διαχρονικό δυστυχώς- πρόβλημα, ίσως και να έχουν ενεργήσει καταλλήλως. Ίσως ακόμη και να αναμένουν τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να πάνε να καταγγείλουν τις απώλειες των ζώων .
Δημήτριος Ευθ.Γαλάνης.

Πηγή: Greveniotis.gr

Οι καλλιέργειες που αφήσαμε να χαθούν.



Δραστική επίδραση στη δομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας είχαν οι τρεις δεκαετίες εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Οι αγρότες στράφηκαν σαφώς προς τα επιδοτούμενα προϊόντα εγκαταλείποντας ακόμα και παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες όπως τα όσπρια ή τα κτηνοτροφικά φυτά, με αποτέλεσμα οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού να καλυφθούν με μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλία ξεριζώθηκαν πολλές εκτάσεις με αμυγδαλιές προκειμένου να φυτευτεί βαμβάκι, το βασικό προϊόν του οποίου η καλλιέργεια αυξήθηκε δραματικά μετά το 1981 λόγω φυσικά της μεγάλης επιδότησης που έφτανε τρεις φορές πάνω από την εμπορική τιμή του προϊόντος.

«Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα είχε επιπτώσεις στη δομή της γεωργικής παραγωγής με αποτέλεσμα να υστερεί η χώρα σε επάρκεια τροφίμων και να αναγκάζεται να κάνει μεγάλες εισαγωγές. Παράλληλα, υποχώρησε το θέμα της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και δεν υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια», λέει ο κ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, διδάκτωρ γεωπόνος, βοηθός ακόλουθου γεωργικών θεμάτων στην αμερικανική πρεσβεία.

«Αφησαν» τα όσπρια

Χαρακτηριστικά, τα όσπρια που καλλιεργούνταν παραδοσιακά στην Ελλάδα σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν καθώς η καλλιέργειά τους δεν επιδοτούνταν από την Ε.Ε. Ετσι ενώ το 1961 παράγονταν 12.586 τόνοι φακές και το 1981 8.451 τόνοι, το 2011 η παραγωγή έπεσε στους 2.856 τόνους. Και το 1961 αντίστοιχα παράγονταν 13.365 τόνοι ρεβίθια, το 1981 12.694 τόνοι και το 2011, 2.200 τόνοι. Από τα πέρατα της Γης εισάγουμε όσπρια για να φτιάξουμε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Φασόλια από την Κίνα, μαυρομάτικα από το Περού και τη Μαδαγασκάρη, φακές από τον Καναδά, ρεβίθια από το Μεξικό και την Τουρκία, κουκιά από τη Συρία.

Ακόμα ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, ο χαλβάς -όπως και το ταχίνι- παράγεται κυρίως με εισαγόμενο σουσάμι. Μόλις 33 τόνοι ήταν η παραγωγή ελληνικού σουσαμιού το 2011 σε σύγκριση με το 1981 (1.572 τόνοι) και το 1961 (6.374 τόνοι).

Και η παραγωγή ξηρών καρπών όμως σιγά σιγά έφθινε, καθώς αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.ά. έμειναν εκτός επιδότησης. Ενδεικτικά, σήμερα εισάγουμε καρύδια από την Καλιφόρνια, τη Γεωργία αλλά και τη Μολδαβία, αν και τα καρύδια είναι η μόνη καλλιέργεια ξηρών καρπών που έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Είναι επίσης προβληματικό ότι εισάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ζωοτροφών που χρησιμοποιούμε, κυρίως σόγια. Αν σκεφτούμε ότι η ζωοτροφή αποτελεί το 80% του κόστους της παραγωγής κρέατος καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλες αυτές οι εισαγωγές για την κτηνοτροφία μας», τονίζει ο κ. Σεκλιζιώτης. Ενα από τα βασικά κτηνοτροφικά φυτά (που καλλιεργείται δηλαδή για ζωοτροφή) είναι ο σόργος και μόνο 84 τόνοι σόργου καλλιεργήθηκαν το 2011 σε σχέση με 1.198 τόνους το 1981 και 8.775 τόνους το 1961. «Την ίδια στιγμή που τα αποξηραμένα φρούτα παγκοσμίως είναι περιζήτητα, εμείς έχουμε πολύ μικρή παραγωγή αφήνοντας την Τουρκία να κυριαρχεί», προσθέτει ο γεωπόνος.

Μειώθηκαν τα λεμόνια

Σημαντικότατη πτώση έχει και η εγχώρια παραγωγή λεμονιών, που από 216.874 τόνους το 1981 έπεσε στους 70.314 το 2011. Φυσικά, οι ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές. Η συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών της χώρας δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα (997.205 τόνοι το 1981 και 938.866 τόνοι το 2011), αλλά όπως εξηγεί ο κ. Σεκλιζιώτης, οι ποικιλίες πορτοκαλιού που καλλιεργούμε αφορούν κυρίως την εσωτερική αγορά και δεν είναι κατάλληλες για εξαγωγές.

Η παραγωγή ντομάτας, από την άλλη, δείχνει να έχει μια σημαντική αύξηση, αλλά πρόκειται κυρίως για ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας που επίσης ήταν επιδοτούμενο προϊόν.
Ο κ. Σεκλιζιώτης τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα και θα μπορούσε να έχει ένα μωσαϊκό πολλών μικρών καλλιεργειών εφόσον όμως κάποιος έκανε τον κόπο να ασχοληθεί και να δώσει κατευθύνσεις.

Στροφή των νέων στη γεωργία
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή, κυρίως από νέους ανθρώπους που αναζητούν μια διέξοδο στην ανεργία και την οικονομική κρίση.

Σε δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 19,3% των ερωτώμενων είχε απαντήσει ότι έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μετοικήσει από τα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) στην επαρχία.

Το 43,5% όσων σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει πτυχίο Πανεπιστημίου, το 25,9% έχει κάνει μεταπτυχιακό και το 4,1% έχει και διδακτορικό τίτλο.

Περίπου οι μισοί (ποσοστό 47,6%) από εκείνους που σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από την πόλη θα ήθελαν να δουλέψουν στον αγροτικό τομέα, όμως όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και σε όλη την αλυσίδα, στη συσκευασία και τη διάθεση των προϊόντων.

Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι η πρώτη επιλογή όσον αφορά τη γεωργία, πιθανότατα γιατί μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των πόλεων διαθέτει ακόμα ελαιόδεντρα. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό ενδιαφερομένων προτιμά τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς θεωρεί ότι θα έχουν ένα αυξανόμενο ποσοστό πωλήσεων.

Ξεκίνησε επίσημα η ανοιξιάτικη κυνηγετική περίοδος από σήμερα στην Μάλτα!




Από σήμερα  Κυριακή 17 Απριλίου μέχρι το τέλος του μήνα οι  κυνηγοί της Μάλτας  θα μπορούν να θηρεύσουν  5000 ορτύκια και  5000 τρυγόνια.
Η σημερινή ημερομηνία Κυριακή 17 Απριλίου του 2016 είναι στην πραγματικότητα αυτή που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση της  Λα Βαλέτα για να ξεκινήσει  το ανοιξιάτικο κυνήγι, ένα παραδοσιακό κ ιστορικό γεγονός, δεδομένου ότι στο νησί της Μάλτας οι κυνηγοί είναι πάντα ενεργοί  από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Αυτό το έτος,η κυβέρνηση  αποφάσισε να χορηγήσει τις άδειες για 10 χιλιάδες κυνηγούς, οι οποίοι μπορούν να μπορούν να θηρεύσουν  5000 ορτύκια και  5000 τρυγόνια.
Οι περιβαλλοντικές κ φιλοζωικές  οργανώσεις διαμαρτύροντε κ  βρίσκοντε  εδώ και καιρό ενάντιες,  αναφέροντας  πολλές φορές την κατάταξη του περασμένου έτους από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature) , ότι τα τρυγόνια είναι προστατευόμενο είδος. Γι 'αυτό λοιπόν η BirdLife Malta αποφάσισε να παρακολουθήσει όλη τη σεζόν με είκοσι εθελοντές  από οκτώ χώρες που θα αναφέρουν οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες.
Η σεζόν θα διαρκέσει συνολικά δύο εβδομάδες (η προθεσμία ορίστηκε στις 30 Απριλίου) κ υπήρξαν κάποιες αλλαγές.  Αρχικά, η κυβέρνηση της Μάλτας είχε μιλήσει για  μέγιστο αριθμό ίσο με 11.000 τρυγόνια όπως την περσινή περίοδο, στη συνέχεια έπεσε στο τρέχον 5000.
Μεταξύ των άλλων αλλαγών θα πρέπει να αναφερθεί  η περιόδος των δύο εβδομάδων (αντί για τρεις, όπως απαιτείται από τον κανονισμό),τις δύο ώρες λιγότερο την ημέρα όπου επιτρέπεται το κυνήγι (το κυνήγι επιτρέπεται δύο ώρες  πριν από την ανατολή του ηλίου μέχρι το μεσημέρι  για την ακρίβεια), ενώ διατηρείται το όριο των τεσσάρων πουλιών ανά κυνηγό.
Η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης σήμερα όπου επιτρέπεται το εαρινό κυνήγι τρυγονιών .

Καταπολέμηση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών.





Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (IAS) αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας, καταστροφής των υπηρεσιών οικοσυστήματος και απειλής των εύθραυστων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά. Μπορούν επίσης να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία. Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκαλούν, η Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για να διασφαλίσει μια συντονισμένη απάντηση από τις εθνικές αρχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν η πρόληψη αποτύχει, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα επιτρέπει στις εθνικές αρχές να δράσουν άμεσα. Ως τρίτη λύση, η έμφαση δίνεται στην πιο αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση των ήδη υφιστάμενων κινδύνων.

*  Ως ξένο είδος νοείται ο οργανισμός που εισέρχεται εκτός του φυσικού παρελθόντος ή παρόντος εύρους διανομής, μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε άμεσα ή έμμεσα, είτε εκούσια ή ακούσια. Τα είδη εκείνα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή την ανθρώπινη υγεία θεωρούνται χωροκατακτητικά. Το πολύγονο το αιχμηρό, για παράδειγμα, το οποίο εισήχθη από την Ασία τον 19ο αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό, έχει εισβάλει στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.
Η Ευρώπη φιλοξενεί περίπου 12 000 ξένα είδη, εκ των οποίων το 10-15 %
θεωρούνται χωροκατακτητικά.
Ο αριθμός τους μεγαλώνει, καθώς οι μετακινήσεις και το εμπόριο γύρω από τον πλανήτη αυξάνονται. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να παράγει, επίσης, νέες ευκαιρίες για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των ξένων ειδών, προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές γενεές.
Το πρόβλημα όχι μόνο αυξάνεται, αλλά είναι και δαπανηρό. Οι ετήσιες απώλειες που προκαλούνται από τα IAS στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου τα 300 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως. Στην Ευρώπη μόνο, το οικονομικό κόστος αυτών των επιδρομών υπολογίζεται σε τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια EUR ετησίως.

Ανάληψη δράσης

Η ανάγκη για αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών είναι μία από τις έξι προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα του 2020, η οποία εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια. Το νέο νομοσχέδιο θέτει σε εφαρμογή τους στόχους αυτούς.
Εφόσον το IAS δεν γνωρίζει σύνορα, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, η οποία θα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις και θα διασφαλίζει την ευελιξία των χωρών για ειδικές περιστάσεις. Θα πρέπει να τεθούν κοινές προτεραιότητες. Με αρκετές εκατοντάδες τέτοιων ειδών στην Ευρώπη, η προσοχή θα κατευθυνθεί προς τα πλέον καταστροφικά.
Η πρόληψη είναι η πρώτη γραμμή άμυνας - μια προσέγγιση, επίσης, τίθεται σε εφαρμογή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να εισαχθεί απαγόρευση στα πιο επιβλαβή είδη. Τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για την παρεμπόδιση της εισόδου τους στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη χρήση, για παράδειγμα, των ήδη υπαρχόντων συνοριακών ελέγχων για τα εισαγόμενα ζώντα ζώα και φυτά.
Αν η πρόληψη αποτύχει, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα επιτρέπει στις εθνικές αρχές να δράσουν άμεσα. Ως τρίτη λύση, η έμφαση δίνεται στην πιο αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση των ήδη υφιστάμενων κινδύνων.

Απαιτείται δράση για τον έλεγχο των οδών για την είσοδο IAS. Η πρόταση είναι να εκπονηθούν σταδιακά μέτρα με βάση τις ανάγκες και την εμπειρία.

Διαβάστε εδώ την  Πρόταση της ΕΕ για τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.


Πηγή: Δασαρχείο & το  ec.europe.eu