Απελευθέρωση 200 φασιανών από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βυτίνας.


Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία έλαβε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βυτίνας, τα μέλη του οποίου προχώρησαν στον εμπλουτισμό του πληθυσμού των φασιανών στην περιοχή της Βυτίνας με στόχο την ανάπτυξή του. Ο σύλλογος απελευθέρωσε για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο περί τα τα 200 άτομα φασιανού.
Το ArcadiaPortal.gr σε επικοινωνία που είχε με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Βυτίνας και τα μέλη του έμαθε τα πάντα για αυτή την πρωτοβουλία η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθυσμού του φασιανού στη Γορτυνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Δάρα - Πράσινο- Παναγίτσα όπου και απελευθερώθηκαν.

Ποια τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Βυτίνας και ποιες οι δράσεις του;
Τα μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου Βυτίνας είναι: Παπαδημητρίου Κων/νος που είναι και ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος Σταυρόπουλος Γεώργιος, γραμματέας Σταθόπουλος Βασίλειος, ταμίας Τζεμης Γεώργιος, κοσμήτορας Κουριάμπαλης Γιάννης, μέλη Καλαντζής Παναγιώτης, Δημάκος Σταύρος.

Οι δράσεις του συλλόγου είναι κυρίως φιλοθηραματικές. Έτσι ελήφθη και η πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό των φασιανών, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η αύξηση του πληθυσμού των θηραμάτων και η ανάπτυξή τους. Ακόμα, σκοπός του Συλλόγου είναι να επιμορφώνει τους κυνηγούς και σε θέματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος δύο χρονιές διέθεσε φωσφορίζουσες πορτοκαλί μπλούζες και καπέλα τα οποία μοίρασε στα μέλη του. Αυτό, σημειωτέον, ορίζεται από τον Νόμο. Δηλαδή, πρέπει να φορούν οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια του κυνηγίου φοσφορίζοντα ρούχα για να είναι ευδιάκριτοι και να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών βάζουμε ανθρώπους και σπέρνουν βρώμη κ βύκο σε διάφορα μέρη για να βοηθήσουμε τα θηράματα. Μια χρονιά διαμορφώθηκε μια βρύση στα Μαγούλιανα Αρκαδίας.
Πότε δημιουργήσατε τη μονάδα εμπλουτισμού φασιανών στη Βυτίνα; 
Πέρυσι το ΔΣ αποφάσισε να γίνει απελευθέρωση φασιανών. Κάναμε αίτηση στην ομοσπονδία Πελοποννήσου, έγινε μελέτη από επιστημονικούς συνεργάτες σχετικά με το μέρος και την καταλληλότητα του τόπου. Ύστερα στάλθηκε στο υπουργείο, στο δασαρχείο και στη διεύθυνση δασών Αρκαδίας για έγκριση και αφού ενεκρίθη, ξεκίνησαν οι ενέργειες για να υλοποιηθεί η απελευθέρωση.



Ποια τα στάδια που ακολουθήθηκαν;
Αρχικά στήθηκε ο κλωβός προσαρμογής όπου θα έμπαιναν οι φασιανοί για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και από το στρες της μεταφοράς.  
Πότε τα άτομα θα απελευθερωθούν και ποια η ζώνη απελευθέρωσής τους;
Ύστερα από συνεννόηση μεταβήκαμε στο εκτροφείο της Γ ΚΟΠ (Κυνηγητική Ομοσπονδία Πελοποννήσου) και αφού διαπιστώθηκε η υγεία των πουλιών από κτηνίατρο μπήκαν σε ειδικές κλούβες μεταφοράς και μεταφέρθηκαν στον κλωβό προσαρμογής που είναι φτιαγμένος μέσα στη ζώνη απελευθέρωσης. Η απελευθέρωση έγινε σταδιακά ξεκινώντας από τις 23 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου.


Πόσα άτομα φασιανού έχετε και ποιες οι προσδοκίες σας για αυτή την κίνηση; Ο εμπλουτισμός βιοτόπων με θηράματα των κρατικών εκτροφείων πιστεύετε ότι αποτελεί θετικό μέτρο για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού τους;

Συνολικά απελευθερώθηκαν 200 άτομα στην ευρύτερη περιοχή Δαρα - Πράσινο - Παναγίτσα. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και ύστερα από παρατήρηση στα μέρη όπου έγινε η απελευθέρωση βλέπουμε ότι τα πουλιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα και αναγνώρισαν άμεσα τους κινδύνους (αρπακτικά) με αποτέλεσμα να έχουν πολύ επιφυλακτική συμπεριφορά, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά τους όταν ήταν μέσα στον κλωβό. Επίσης είδαμε ότι τα ελεύθερα πουλιά ζευγάρια, με πολλές πιθανότητες να αναπαραχθούν. Συνεχίζουμε την έρευνα και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.
Ποιος επιμελείται καθημερινά τη φροντίδα των πουλιών;
Την επιμέλεια και φροντίδα των φασιανών -και τους ευχαριστούμε για αυτό- ανέλαβε ο θηροφύλακας του Συλλόγου Καρπούζος Ιωάννης που καθημερινά μαζί με τον Σταθόπουλο Βασίλη (γραμματέα) φρόντιζαν τις ανάγκες των πουλιών σε τροφή, νερό, καθαριότητα. Ευχαριστούμε και τους υπόλοιπους κυνηγούς-μέλη που βοήθησαν ανιδιοτελώς στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, άλλοι βοηθώντας στο στήσιμο του κλωβού και άλλοι διαθέτοντας τα οχήματά τους για τη μεταφορά των πουλιών και για ό,τι άλλο χρειάστηκε.
 

Της Έφη Καστραντά,
Πηγή: arcadiaportal.gr