Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν από την ασυδοσία και την άγνοια!!!....

Η πεταλούδα των βουνών μας, Parnassius apollo, βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης για τους συλλέκτες.




Η σύλληψη και η πώληση άγριων ειδών της πανίδας απαγορεύεται εξίσου με τα είδη της χλωρίδας, σύμφωνα με τη Συνθήκη CITES.


Eντούτοις και εδώ οι παρανομίες και η άγνοια βασιλεύουν, αν και τα πράγματα είναι καλύτερα από τις προηγούμενες δεκαετίες. Η πανίδα της χώρας μας περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ερπετών και των εντόμων, τα οποία προσελκύουν δεκάδες συλλέκτες κάθε χρόνο.
Πουλιά
Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα αρκετοί παράνομοι πουλοπιάστες. Κάθε χρόνο εκατοντάδες πουλιά αιχμαλωτίζονται με διάφορους τρόπους και στη συνέχεια πωλούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Θηροφυλακής Στερεάς Ελλάδος, που καλύπτει μόνο 9 νομούς, οι κατασχέσεις πτηνών της άγριας πανίδας μέσα στο 2015 έφτασαν τα 800 πουλιά. Ανάμεσά τους υπήρξαν και είδη πέρα από τα συνήθη ωδικά (καρδερίνες, φλώρους, λούγαρα, σκαρθάκια, κότσυφες), όπως αρπακτικά και δρυοκολάπτες. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια που κάθε χωριό είχε και τον πουλοπιάστη του.

Ερπετά
Λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης όσον αφορά την ερπετοπανίδα. Τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο της αρπαγής σπάνιων ειδών με σκοπό το εμπόριό τους ήταν ιδιαίτερα έντονο, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν σχετικά ηρεμήσει. Ο λόγος είναι απλός: οι παράνομοι έμποροι έγιναν νόμιμοι εκτροφείς. Για παράδειγμα μια ενδημική οχιά του είδους Macrovipera schweizeri, που ζει αποκλειστικά σε λίγα νησιά των Κυκλάδων, βρισκόταν παλιότερα στην κορυφή της ζήτησης παγκοσμίως και πωλούνταν μέχρι 3.000 ευρώ το άτομο. Πλέον η τιμή της έχει πέσει πολύ χαμηλά και πωλείται νόμιμα και με χαρτιά μέσω επίσημων εκτροφέων.

Η συνήθης τακτική της σύλληψης χελωνών από την άγρια φύση προς τέρψιν των παιδιών της οικογενείας είναι παράνομη.




Το πρόβλημα στην περίπτωση των ερπετών έχει να κάνει περισσότερο με την απελευθέρωση ατόμων που απλά οι χομπίστες τα βαρέθηκαν. Και αυτό γιατί το εκφυλισμένο γονιδιακά είδος του εκτροφείου μπορεί να αναπαραχθεί με το άγριο άτομο στη φύση και να οδηγήσει με τα χρόνια στην εξαφάνιση της τυπικής άγριας μορφής του είδους. Μία ακόμα βλακώδης και παράνομη συνήθεια που δυστυχώς είναι ζωντανή στη χώρα μας είναι η συλλογή χελωνών που καταλήγουν να ζουν σε αστικούς κήπους και πυλωτές πολυκατοικιών προς τέρψη των παιδιών της οικογενείας.
Αμφίβια
Στη χώρα μας ακόμα υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις συλλογής σπάνιων αμφιβίων. Το μεγάλο πρόβλημα για τους άγριους πληθυσμούς επικεντρώνεται περισσότερο στη διασπορά επιβλαβών μυκήτων και μικροβίων. Μην αγγίζετε ποτέ με γυμνά χέρια βατράχια και σαλαμάνδρες, καθώς μπορεί άθελά σας να μεταδώσετε κάποιον αβλαβή για εσάς μικροοργανισμό αλλά την ίδια στιγμή να προκαλέσετε εκατόμβες και εξαφάνιση ειδών.

Πεταλούδες
Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες είναι η συλλογή σπάνιων λεπιδόπτερων. Το συγκεκριμένο είδος συλλογής έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον πλανήτη και είναι δεκάδες τα σπάνια είδη των βουνών μας τα οποία απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Δυστυχώς εδώ το διαδικτυακό εμπόριο ακόμα ανθεί και δεν υπάρχει καμία προστασία από την πολιτεία. Αν στις βόλτες σας παρατηρήσετε κάποιους «περίεργους τύπους» με απόχες και λευκά πανιά, μη διστάσετε να ειδοποιήσετε τις τοπικές αρχές.



Η Θηροφυλακή είναι η μοναδική υπηρεσία που κατάσχει τα άγρια είδη της ορνιθοπανίδας που πουλιούνται ακόμα παράνομα σε αγορές όπως αυτή του Σχιστού.



Αλλα έντομα
Κάθε χρόνο πολλοί συλλέκτες εντόμων καταφθάνουν στη χώρα μας για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους. Σκαθάρια, ακρίδες, λιβελούλες και πολλά στενότοπα ενδημικά και θαυμαστά έντομα του τόπου μας καταλήγουν σε διαδικτυακά πωλητήρια. Υπάρχουν σκαθάρια της Ελλάδας που στην αγορά φτάνουν ακόμα και τα 300 ευρώ το άτομο. Η πρακτική ανθεί ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, όπως ο Γράμμος και η Βάλια Κάλντα.



Υποβρύχια ζωή
Χιλιάδες προστατευμένα είδη κάθε χρόνο πωλούνται σε εκατοντάδες ψαροταβέρνες. Η νομοθεσία απαγορεύει τη συλλογή από πίνες, τρίτωνες, μπουρούδες, πετροσωλήνες και πολλά ακόμα είδη, αλλά και εδώ ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η πολύ πρόσφατη συλλογή κάποιων ειδών γυμνοβράγχιων (θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες) των νερών μας. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιδανικά για τη φυσική καταπολέμηση των πληθυσμιακών εξάρσεων των υδρόζωων (ανεμώνες) στα θαλασσινά ενυδρεία.

Δημοσίευμα του Δαϋιδ Κουτσογιαννόπουλου,
Πηγή: ΕΘΝΟΣ