Ακυρώθηκε η Κυνηγετική Έκθεση ΕΧΑ 2014 στην Ιταλία


Ακυρώθηκε η Ιταλική Κυνηγετική Έκθεση ΕΧΑ 2014.
Χρειάστηκε μόλις δύο γραμμές , ένα τηλεγράφημα θα λέγαμε ,το δελτίο τύπου από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Brescia και Brixia Expo spa 2014 για να θάψει μια ιστορία τριαντατριών χρόνων με την ανακοίνωση τους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η Ιταλική Κυνηγετική  Έκθεση ΕΧΑ 2014 η γνωστή σε όλους Διεθνής έκθεση των όπλων και των υπαίθριων σπορ- EXA - Mostra internazionale delle armi sportive e dell'outdoor ".


Πρώτα ήρθε η είδηση για το αβέβαιο μέλλον του εκθεσιακού κέντρου στην πόλη της Brescia, οι αβεβαιότητες για το μέλλον του τονίζονταν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013  . Στη συνέχεια, η απόφαση του Ομίλου Beretta να μην πάρει μέρος στην Κυνηγετική  Έκθεση ΕΧΑ 2014. Τέλος , οι ακυρὠσεις, όλο και πιο συχνές , από διάφορες εταιρείες που παράγουν όπλα . Ένα πρώτο σοκ ,για την οργάνωση της έκθεσης ,έτσι στη συνέχεια ήρθε το αποτελειωτικό χτύπημα.
Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της έκθεσης ( είχε προγραμματιστεί για τις 5-8 Απριλίου 2014),είχαν δηλώσει συμμετοχή μόλις 104 εκθέτες , κυρίως εταιρείες κ  προμηθευτές εξοπλισμού ενώ ουσιαστικά έλειπαν οι κατασκευαστές όπλων. Στην προηγούμενη έκδοση το 2013 , ήταν 265 εκθέτες και 44.000 επισκέπτες .  Λιγότεροι κ από το ήμισυ σε σύγκριση με τους 265 της προηγούμενης χρονιάς. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσε πραγματοποιηθεί η διοργάνωση της κυνηγετικής έκθεσης φέτος .

Αλλά γιατί οι κατασκευαστές όπλων γύρισαν την πλάτη τους στην έκθεση που γινόταν στην έδρα τους ; Πάρα πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια για μια αλλαγή κατεύθυνσης από τους παραγωγούς όπλων που έχουν στραφεί εδώ και καιρό μακριά, από τις επενδύσεις που προγραμματίζονται για τις εκθέσεις .Σε αυτό προστέθηκε και η δύσκολη οικονομική κατάσταση της ιταλικής αγοράς  και κυρίως  ο ανταγωνισμός από άλλες παρόμοιες κυνηγετικές εκθέσεις , όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στη Βιτσέντζα και τις αποστασίες των μεγάλων εταιρειών, όπως αυτή , μεταξύ άλλων , του ομίλου Beretta .Καθοριστικό ρόλο, όπως έχει συχνά αναφερθεί από τις ίδιες κατασκευαστικές εταιρίες όπλων, έπαιξε η αβεβαιότητα κατά τους τελευταίους μήνες  για το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου στην πόλη της Brescia, αβεβαιότητες που υπήρχαν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
  Η απουσία των μεγάλων κατασκευαστών όπλων ήταν ο κίνδυνος ότι ο επισκέπτης  θα βρει την γνωστή από άλλες προηγούμενες χρονιές Exa αγνώριστη , με βαριά απουσίες που θα ζημίωνε για πάντα τη φήμη της,μιας έκθεσης με αυξανόμενη πάντα επιτυχία τα τελευταία χρόνια . Ο κίνδυνος αυτός είχε ωθήσει τον  Aldo REBECCHI , τον πρόεδρο της Τράπεζας Δοκιμών των όπλων Gardone Val Trompia να ζητήσει μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν την εικόνα της Exa που σίγουρα δεν θα άξιζε μια φτωχή από εκθέτες έκδοση με την προσφορά  ελεύθερου χώρου για τους κατασκευαστές και τρελές εκπτώσεις στα εισιτήρια εισόδου αλλά προφανώς η πρόταση δεν βρήκε όλους σύμφωνους.

Η ακύρωση της Exa εξακολουθεί να αποτελεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για την Μπρέσια,το κυνήγι  κ όχι μόνο. Η έκθεση, σε 33 χρόνια της ιστορίας της , υπήρξε πάντα η ναυαρχίδα όλων των εκθέσεων που γίνονταν στη Brescia . Ιδρύθηκε το 1980 από το CDC (Εμπορικό Επιμελητήριο της Brescia) , ιδίως από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Enrico Chille ,και η Exa είχε 6.000 επισκέπτες ήδη στην πρώτη έκδοση . Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα πιστό κοινό  οπαδών και επισκεπτών που έδινε το παρόν κάθε χρονιά στην έκθεση από όλη την Ιταλία αλλά κ από τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2013 έδωσαν το παρόν πάνω από 44.000 επισκέπτες .Η Exa ανέκαθεν χαρακτηριζόταν  να είναι μια έκθεση- βιτρίνα του κατασκευαστικού και παραγωγικού τομέα στη Μπρέσια και ήταν σε θέση να φέρνει στην περιοχή περίπου € 500 εκατομμύρια κέρδος και να δίνει απασχόληση σε περισσότερους από 5 χιλιάδες εργαζόμενους.
Φέτος ,ο εκθεσιακός χώρος της οδού Caprera αντίθετα θα παραμείνει κενός και σιωπηλός αφού η Διεθνής Έκθεση Mostra Internazionale Armi Sportive, Security e Outdoor γνωστή σαν EXA, η έκθεση των ιταλών κυνηγών,των οπλόφιλων και των φίλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων δεν θα πραγματοποιηθεί.

Για το ΦΥΣΗ ΤV-www.fisi.tv ©


Βαγγέλης Αθ.Παπαδοκοτσώλης