Εσείς ξέρατε ότι τα σκυλιά στο σπίτι «προστατεύουν» τα παιδιά από το άσθμα;

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια ζώα είναι ωφέλιμα για τα παιδιά και τη μείωση του κινδύνου να αναπτύξουν άσθμα και αλλεργίες, ωστόσο μια καινούργια προχώρησε περισσότερο και έδειξε ποιός είναι ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από αυτό.



Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους έναν σκύλο παρουσιάζουν μεταβολές στο μικροβίωμα, δηλαδή στα φιλικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερό τους, γράφει το naftemporiki.gr.

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι εκείνα που είχαν εκτεθεί σε σκόνη που υπήρχε σε σπίτια με σκυλιά παρουσίαζαν μεταβολές που μείωναν την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος στα κοινά αλλεργιογόνα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν αρκετά μειωμένες οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που παρατηρούνται στους πνεύμονες και έχουν άμεση σχέση με το άσθμα, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε σκόνη από σπίτια στα οποία δεν υπήρχε σκύλος.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, διαπιστώθηκε ότι οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν σχέση με τα αλλεργιογόνα και τη μόλυνση από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό προλαμβάνονται με τη βοήθεια του βακτηρίου Lactobacillus johnsonii.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Susan Lynch, το επίπεδο της προστασίας που προσφέρει αυτό το βακτήριο είναι χαμηλότερο από εκείνο που επιτυγχάνεται με την έκθεση στα βακτήρια που υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού στο οποίο κατοικεί και  ένας σκύλος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν σκύλο παρουσιάζουν επίσης καλύτερη καρδιακή υγεία.

Πηγή http://eirinika.gr