H πρώτη πόλη δάσος στην Κίνα. Σχεδιασμένη στην Ιταλία.....


Η Κίνα φτιάχνει την πρώτη πόλη-δάσος για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μια μεγάλη δύναμη, οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίζουν να βγουν από την συμφωνία για το Κλίμα. Αντίθετα η Κίνα, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την ατμοσφαιρική, αποφασίζει να φτιάξει μια ολόκληρη πόλη-δάσος.
Σχεδιασμένη από τον Stefano Boeri, η πόλη θα φτιαχτεί στην περιοχή Liuzhou.
Μόλις ολοκληρωθεί, η νέα πόλη θα μπορέσει να φιλοξενήσει περί τα 30.000 άτομα, και θα μπορεί να απορροφήσει 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 57 τόνους ρύπων τον χρόνο, ενώ θα παράγει περίπου 900 τόνους οξυγόνου ετησίως.
Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί επειδή θα διαθέτει περίπου 1 εκατ. φυτά 100 διαφορετικών ειδών και περίπου 40.000 δέντρα. Όλα αυτά θα φυτευτούν σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες της πόλης.
Επίσης τα μεταφορικά μέσα της πόλης θα είναι σταθερής τροχιάς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης ενεργειακή αυτονομία της πόλης. Σύμφωνα με την εταιρεία οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2020 και δεν αναμένεται να διαρκέσουν πολύ.
Εν συντομία, θα είναι ένας μικρός παράδεισος.
Σύμφωνα με την εταιρεία οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2020 και δεν αναμένεται να διαρκέσουν πολύ.

o Stefano Boeri στο κάθετο δάσος στο Μιλάνο





         
Το Liuzhou Forest City θα κατασκευαστεί βόρεια της Liuzhou (στο νότο της ορεινής επαρχίας Guangxi),σε  μια έκταση περίπου 175 στρεμμάτων κατά μήκος του ποταμού Liujiang. Η νέα πράσινη πόλη,  θα είναι  εντελώς ενσύρματη, θα πρέπει να συνδεθεί με την πόλη της Liuzhou από μια γρήγορη γραμμή του τρένου, θα  χρησιμοποιούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανές  και θα σχεδιαστεί για να έχει σημαντική οικιστική ζώνη, εμπορικές δραστηριότητες απαραίτητες υποδομές καθώς και δύο σχολεία και ένα  νοσοκομείο. 

Το Liuzhou Forest City θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πλήρως αυτάρκη αστικού οικισμού από την ενεργειακή άποψη, από τη γεωθερμική ενέργεια για τον κλιματισμό του εσωτερικού και από την ευρεία χρήση των ηλιακών συλλεκτών στις στέγες για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 







            


Αλλά η μεγάλη είδηση του έργου από τον Stefano Boeri Αρχιτέκτονες είναι η παρουσία των φυτών και των δέντρων  σε όλα τα κτιρία ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον προορισμό τους. Συνολικά  το Liuzhou Forest City θα χει 40.000 δέντρα και περίπου 1 εκατομμύριο φυτά πάνω από 100 είδη, ενδιαιτήματα για τα πουλιά, έντομα και μικρά ζώα που κατοικούν στην περιοχή του Liuzhou.







Architects: Stefano Boeri Architetti Milan/Shanghai - Partners: Stefano Boeri, Yibo Xu
Project leader: Pietro Chiodi
Team architects: Julia Gocalek, Yinxin Bao, Shilong Tan with Giulia Chiatante Cooperative Design institute in China: Shanghai Tongyan Architectural and Planning Design
Πηγές άρθρου: dezeen, il messagero
Κείμενο:  Τατσης Κωνσταντίνος, Γεωπόνος ειδικός στα φυτεμένα δώματα