Kύπρος: Ψηφίστηκε ο νόμος για Διαχείριση Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων




Kύπρος

  Με 37 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο για την Προστασία και Διαχείριση Αγριων Πτηνών και Θηραμάτων, που στοχεύει στην πάταξη της λαθροθηρίας και την προστασία των αγρίων πτηνών και θηραμάτων.
Οπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο προβλέπει εξαπλασιασμό των χρηματικών ποινών, οι οποίες θα τυγχάνουν εξώδικης ρύθμισης.
 
Στο κείμενο του νόμου περιλήφθηκε τροπολογία του Βουλευτή της Αλληλεγγύης που διαχωρίζει το αδίκημα της σύλληψης με ξώβεργες σε σχέση με την παγίδευση πουλιών με δίχτυ.
 
Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου η Ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογία του ΑΚΕΛ για ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ανά εξάμηνο για την εφαρμογή του νόμου και τις επιβαλλόμενες ποινές και τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με την οποία διαγράφηκε διάταξη από το νόμο ή οποία διαλάμβανε την παρατήρηση αντί προστίμου ή ποινής όταν ο παραβάτης προέβη στην παράβαση κατά λάθος.
 
Με το νέο νόμο προνοούνται ποινές για τους παρανομούντες που περιλαμβάνουν εξώδικα πρόστιμα ύψους μέχρι και €20 χιλ. Για αδικήματα για τα οποία δεν προβλέπεται ειδική ποινή υπάρχει πρόνοια για φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το τρία χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €20 χιλ. ή και οι δύο αυτές ποινές.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο από την επιτροπή, ενισχύεται η αυστηρότητα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη θήρα, τιμωρώντας με υψηλότερα πρόστιμα τα μεγαλύτερης σημασίας αδικήματα, όπως η θήρα προστατευόμενων ενδημικών ειδών και η εμπορία θηράματος, και με ικανοποιητικά πρόστιμα τα μικρότερης σημασίας αδικήματα.
 
 Η Επιτροπή, κατά τη συζήτηση τροποποίησε τις πρόνοιες που αφορούν το μαγείρεμα, την πώληση και την προσφορά για κατανάλωση θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας, κατά τρόπο ώστε μόνο οι κάτοχοι άδειας κυνηγίου να δύνανται να μεταφέρουν σε χώρο εξυπηρέτησης εστιατορίου για ιδίαν κατανάλωση αυθημερόν μικρές ποσότητες θηραμάτων, τα οποία είναι ήδη μαγειρεμένα και τα οποία θήρευσαν και κατέχουν νόμιμα. 
 
Περαιτέρω, εισήχθη διάταξη, ώστε ο υπεύθυνος του εστιατορίου να υποχρεώνεται να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή της επιμόλυνσης των υπόλοιπων τροφίμων που σερβίρονται στο χώρο για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου αφού ανέφερε πως το αρχικό νομοσχέδιο είχε στόχο τον εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας  για διόρθωση προνοιών και διατάξεων προς συμμόρφωση με το κεκτημένο, να αντιμετωπίσει την παράνομη παγίδευση και να βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου, είπε πως έγινε τροποποίηση για περίληψη των ξώβεργων σε διαφορετική κατηγορία θήρευσης.
 
Αφού τόνισε ότι η θήρευση με  ξώβεργες συνεχίζει να είναι παράνομο μέσο θήρευσης αλλά περιέχεται σε άλλη κατηγορία διαφορετική από τη μαζική παγίδευση δίχτυα.
Το πρόστιμο για παγίδευση με ξώβεργες ορίστηκε στο 1% των 20.000 ευρώ είπε προσθέτοντας πως εάν προκύψει πρόβλημα με την Κομισιόν η Βουλή θα επαναφέρει το πρόστιμο στο 10%.
 
Ο κ. Αδάμου διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Θήρας δεν θα επιβάλλει πρόστιμο, αλλά θα γίνεται καταγγελία και ο καταγγελλόμενος θα ανακρίνεται από Αστυνομικό.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος επαναλαμβάνοντας ότι ο νόμος προβλέπει ψηλά αποτρεπτικά και κατασταλτικά πρόστιμα ανέφερε πως δεν πρέπει να είμαστε βασιλικότεροι του Βασιλέως.
 
Είπε ακόμα πως ο νόμος είναι από τους αυστηρότερους στην ΕΕ και ανέφερε πως δεν είναι σωστό για ένα τόσο σημαντικό και ευρύ νομοσχέδιο να εξαντλείται η προσοχή στο 3% που αφορά τα αμπελοπούλια.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης  χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου αρκετά σημαντική ημέρα για την επιβίωση του κυνηγίου στην Κύπρο. «Επιτέλους διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κυνηγών» είπε προσθέτοντας πως ‘οι αντιρρήσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν κάλπικες και ανέφερε πως με την πάταξη της λαθροθηρίας δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα χάσουν τις επιδοτήσεις.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως η παρουσία και οι  παρεμβάσεις από τον κ Αδάμου ήταν καταλυτικές ώστε να υπάρξει κατάληξη στο κείμενο του νόμου.
 
Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επειδή έχει πεισθεί επειδή ότι επιτυγχάνεται η προστασία της φύσης, των περιοχών Νατούρα και των βιοτόπων και αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με εξοντωτικές ποινές οι παράνομες και εγκληματικές μέθοδοι παγίδευσης και εξάλειψης της πανίδας.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε με το νόμο επιτρέπεται το κυνήγι με το αεροβόλο και διερωτήθηκε ποιος μπορεί να ελέγξει κάποιων αν ταϊζει και κυνηγά με διόπτρα. 
 
Ο κ. Θεοπέμπτου αναφερόμενος σε μια από τις τροπολογίες των Οικολόγων, που απορρίφθηκαν είπε πως πρέπει να φύγει η εξώδικη ρύθμιση και να επανέλθει η διάταξη όπως την κατέθεσε η Υπηρεσία Θήρας.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η Βουλή θα ψηφίσει νόμο εφιάλτη για τη λαθροθηρία, Εξήγησε ότι  ορίζονται δύο περίοδοι αυτή του κυνηγίου και αυτή του μη κυνηγίου και διευκρίνισε ότι το πρόστιμο αρχίζει από 8.000 ευρώ σε μη περίοδο κυνηγίου.
 
Η νόμιμοι κυνηγοί πρέπει να πανηγυρίζουν ανέφερε  τονίζοντας πως το πρόστιμο όταν σκοτώσεις λαγό βράδυ είναι 25.000.
 
Για τη  θήρευση αγρινού το πρόστιμο ανέρχεται στις 40.000 ευρώ είπε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας είπε ότι ο ίδιος και άλλοι Βουλευτές στοχοποιήθηκαν από ζηλωτές και  ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρείχε προστασία.
 
Ο κ. Γιωργάλλας επανέλαβε ότι οι ξώβεργες παραμένουν παράνομο εργαλείο θήρευσης αλλά διαφοροποιείται από τα άλλα μέσα μαζικής θανάτωσης. Παρά τη διαφοροποίηση το πρόστιμο αυξάνεται πολλαπλάσια, πρόσθεσε δηλώνοντας ότι  με την τροπολογία ικανοποιείται το αξίωμα ότι η ποινή θα πρέπει να είναι ανάλογη του παραπτώματος.
 
Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, του ΔΗΣΥ είπε πως για πρώτη φορά ετοιμάζεται συνολική στρατηγική για πάταξη της λαθροθηρίας.
 
Με το νέο νόμο περιορίζονται οι σκύλοι, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ξώβεργες είναι μέσα προστασίας των αμπελιών από νόμιμα θηρεύσιμα πουλιά.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας νομοθεσίας, είναι η παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. Αν παρασυρθούμε σε δυσανάλογες ποινές δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος συνέχισε και αναφέροντας ότι επιβάλλεται η προστασία της άγριας πανίδας και δήλωσε κάθετη αντίθεση της κατανάλωσης θηράματος στα εστιατόρια, καθώς μετατρέπεται το κυνήγι σε εμπόριο.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι  ο νόμος είναι μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες που υπάρχει στην ΕΕ. Πρόσθεσε πως λόγω της παραπληροφόρησης και στοχοποιήθηκαν βουλευτές, λόγω της τροπολογίας Γιωργάλλα.
 
Προσθέτοντας ότι οι ξώβεργες συνεχίζουν να είναι παράνομες και η θήρευση παραμένει παράνομη, εξήγησε ότι έγινε διαχωρισμό των ποινών στη βάση της συνταγματικής πρόνοιας της αναλογικότητας των ποινών.
 
 Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση θηράματος σε εστιατόρια είπε ότι μπορεί να  βρεθεί λύση στη βάση του περί αλιείας νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ & sigmalive.com